Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ja tej swojej kurde nie podłoże jajek młodych mi na ten rok wystarczy. a i gratuluję małych kurczaków koleżance ;-) co do upraw to i ja w tym roku dostałem po tyłku z kuku i ubinem szczęśliwego szczęście pszennzyto ładne to kury będą miały jedzenie;-)
Posted
Chyba Robercie chciałeś napisać, że kurce nic nie podłożysz i całkiem śmiesznie Ci wyszło. :) Co ciekawe nie wiem czemu, ale nie ubolewam nad tym, moje kabaczki i cukinie sadzone w tym samym dniu na tym samym polu tuż obok dyni nie odczuwają skutków opadów deszczu, a za to dynia co rusz któraś gnije. Na szczęście kapusty jakoś deszcze nie niszczą, jeszcze można powiedzieć, ale jednak wolałbym dynię. Mogłem wsadzić drugie tyle dyni jedną obok drugiej w rządku, gdybym takiego roku się spodziewał i najwyżej bym wyrwał nadmiar, a tak nie ma z czego. W tym roku mnóstwo ludzi straci przez deszcze spore części upraw.
Posted

Marcinie, z tego co mi się wydaje to perliczki lawendowe i standard. chyba tak się na nie mówi :P takie białe. miałam zrobić zdjęcia, ale ostatnio poszłam to się okazało, ze wszystkie baterie wyładowane i trzeba było ładować, a jak już byłam z aparatem, to perliczek niet :P wszystkie w krzakach siedziały :)

może dzisiaj uda się jakąś sesję dokończyć, bo na aparacie od kilku dni zdjęcia nie zgrane. zobaczę, ale oczywiście nic nie obiecuję :P

Amelko, wracając do biegusów, to wczoraj pytałam listonosza jak to wygląda. mówił, ze najlepiej kaczuszki zapakować w karton, porobić spore dziury, albo w karton i ten karton zostawić otwarty, zrobić skrzyneczkę na wymiar, tak zeby góra była na tyle gęsta żeby nie uciekły :P przyjść na pocztę z samego rana jak tylko otwierają i dać znać osobie do której się wysyła, ze ma siedzieć w domu i czekać na listonosza, bo kaczuszki dojdą w tym samym dniu, w najgorszym wypadku w następnym. no ale u nas na razie upały, więc nie ma jak. może poniedziałek będzie chłodniejszy...no ale nic nie obiecuję w tej kwestii.

a napiszcie mi, czy u biegusów tzw. ogonek zadarty do góry znaczy to samo co u kaczki staropolskiej czy dworki, ze to samiczka, a ogonek prosty że to samiec?

Marcinie, masz rację, to będzie bardzo biedny rok dla polskiego rolnika. my jako tacy malutcy to odczuwamy bardzo, a co ma powiedzieć rolnik który żyje z tego co posadzi? naprawdę biedny rok będzie :(

Robercie, u mnie niby też sporo jest drobiu, ale tyle mi zginęło, że jednak jak by mi jeszcze jakaś kura siadła, to by jajka dostała...

Posted
Tak mi się wydaje z tym ogonem do góry u B., ale niech się wypowiedzą Ci z dłuższym stażem. :) U mnie tylko jeden ptak ma piórko skręcone w ogonie, ale kaczorów jest na pewno więcej, z tym że w tej chwili się pierzą i podejrzewam, że po więcej ich się ujawni. :)
Posted

wracając do pułapki, troszkę będziesz musiała zmienić mechanizm spustowy bo tam zamiast siarna musi być jednak ruszający się kurczak :( więc żeby nie zamykał łapki cały czas ale coś wymyślisz ;)

T u masz taką bespieczniejszą dla kurczaka ;)

Posted

Karton też może być,tylko trzeba sprawdzić wymiary,bo w zależności czy to będzie gabaryt A czy B to cena wysyłki różna.A i dno kartonu najlepiej wyłożyć czymś co wilgoci nie przepuszcza.

Co do samej wysyłki to wypowiedź listonosza mnie zaskoczyła.Wszędzie gdzie bym nie sprawdzała dostarczenie zawsze jest drugiego dnia od nadania,a czasem mimo wysłania paczką24 następuje to po dwóch dniach.Ale mniejsza o to,ja i tak tyłek osobiście muszę na pocztę pofatygować bo listonosz takich przesyłek nie rozwozi.

Posted
a widzisz, bo nasz listonosz rozwozi tez paczki gabarytowe i w sumie nie ważne co bym zamawiała i co by mi przyszło, zawsze mam wszystko do domu. z tymi gabarytami, to nie pomyślałam i nie pytałam, ale to na takie maleństwa dużego kartonu na pewno nie będę brała :P myślałam, żeby karton wyłożyć folią, na folie gazeta lub jakaś szmata i na to trochę słomy coby im przyjemniej było :) no ale to w wolnej chwili będę kombinowała, no i nie na takim upale, ze ledwo dycham a na pole nie da się wyjść :P
Posted
No to muszę Wam powiedzieć, że macie o wiele łatwiej niż Ja. U mnie na poczcie nie ma mowy o przyjęciu ptaków w kartonie. Gdybym mógł w nich wysyłać mój kolega już dawno miałby kaczuszki ode mnie u siebie w podwórku. Ja muszę za każdym razem mieć klatkę nie ważne jaką, ale nie karton na pewno i do klatki dołączoną kłódkę z kluczykiem do niej. A do tego w klatce pojemniki na wodę i jedzenie.
Posted
Marcinie, właśnie na jednym z for czytam o tych klatkach i kłódkach z kluczykami. mi nic takiego listonosz nie mówił. mówił, ze ludzie często przychodzą z gołębiami, jak zapytałam czy nie będzie problemu na poczcie, ze ptaki chce wysłać, powiedział, że nie a poza ty "klient nasz pan" to sa słowa mojego listonosza :)
Posted
Nie wiem czy ktoś z Was oglądał dzisiaj Agrobiznes. Właśnie o pladze panującej w niektórych miejscach kraju ślimaków tych bez muszli mówili. Podawali że jedna samica w ciągu miesiąca 500 jaj o ile pamiętam może złożyć. :( Mówili też że naturalnie to tylko kaczki do walki z nimi.
Posted
nie oglądałam, bo nie ma telewizora. ale kaczek to musieli by chyba ludziom dawać z urzędu po kilkadziesiąt sztuk na gospodarstwo coby sobie z nimi poradziły. moje kaczki lubią te ślimaki, na wybiegu ich prawie nie ma, ale ja im zbieram i daję. z tym że trzeba pilnować i blisko wody daję, kaczki po kilku sztukach się zaczynają dusić, bo zakleja im się dziób. no i najlepsze kaczki które największe ilości tych ślimarów mogą zjeść to kaczki staropolskie, to są moje osobiste obserwacje :) inne też jedzą, ale juz nie z taką ochotą i nie w takich ilościach
Posted

U mnie nie ma takiej opcji, a szkoda. :( Ale nie wiem czy takie B. jak w tej chwili są wielkościowo chciałbym się w wysyłkę bawić. Karton lub klatka musiały by być wyyyysokie, bo te kaczki do niskich nie należą. Teraz są takie śmieszne z wyglądu, bo co rusz którejś pióro z ogona lub skrzydeł wisi. Jak to przy pierzeniu. :P

Moje Staropolskie na pewno by Ci pomogły gdyby bliżej mieszkały. Dzisiaj od rana z dżdżownicami walki toczyły po całym wybiegu. :)

Posted
dżdżownice? u mnie zarezerwowane dla kur :D ja mam tą jedną staropolską malutką i mam nadzieję, ze się uchowa, strasznie mi szkoda tej co zaginęła :( a śliczne to kaczuszki :) bo kaczorek sam sobie na pieniek zapracował, no ale jego tez mi szkoda, bo kaczorki są przepiękne :)
Posted

moje kury strajkują na całego, i nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że strajkują nie tylko stare kury, ale i te młode które zaczęły się nieść w kwietniu. jedzenia im nie zmieniałam. jedynie sporo wybieg powiększyłam. dzisiaj przeszłam cały wybieg, przeszukałam wszystkie krzaki w nadziei, ze gdzieś się niosą, ale nigdzie nie ma jaj. dzisiaj tylko 3 jajka, a niosek 13. nie mam pojęcia co się dzieje. dopiero narzekałam że nie ma co z jajami robić, a teraz kury robią mi takie jaja :P

Posted

Siema. Aniu chwilę temu zerwałem bób i pierwszy raz w życiu gotuję to cudo. :) Ziarna ogromne, w ogóle nie spodziewałem się takiego zbioru po wsadzeniu jednej paczuszki ziaren. Za rok muszę pomyśleć o większym areale, ale tylko jeśli mi posmakuje.

PS. czy bób po ugotowaniu obiera się z tej grubej łupinki czy je w całości? :)

Posted

Marcinie, witaj :)

a no cisza, bo samej do siebie mi się nie chce pisać :P

nigdy nie gotowałam bobu z pieprzem, to na pewno ciekawe doświadczenie, kiedyś moze spróbuję :)

co do szkodników...jak szłam doić kozę, w stodole zauważyłam jak uciekało coś dużego, albo szczur, albo łasica lub coś podobnego. za szybko uciekło i za szybko się schowało. dzisiaj żywołapkę przenoszę z pola w którym nic się nie złapało do stodoły. może kot się nie złapie :P kurcze, szkoda ze nie mam możliwość wystawienia trutki w stodole, mogę ją tylko wysypywać w męża siłowni, bo to jedyne pomieszczenie które jest na tyle szczelnie zamykane, ze kot nie wejdzie.

w końcu wrzucam zdjęcia na Flog, te dawno obiecane, ale i te nowsze :)

Posted

:) no to już wstawiłam, ale zaraz coś jeszcze wrzucę, wkurzające jest to, ze można tylko 5 zdjęć dodać, tak bym wszystko na raz wrzuciłą, a nie na raty :P

haha, więcej nie mogę zdjęć dzisiaj dodać :)