wiejskieżycie Posted July 30, 2014 Report Posted July 30, 2014 Małe gąski też się kąpały? To ptaki wodne, jak by nie było ale Ja bym się bał i nie pozwoliłbym im na takie coś. Pomimo upałów może lepiej odczekaj kilka dni przed kąpielami w stawiku. Dla ich dobra. Quote
ania1983 Posted July 30, 2014 Report Posted July 30, 2014 źle napisałam, kaczka poszła się kąpać, a małe posżły za nią z tym, że do stawu nie wchodziły zresztą, nawet by nie weszły bo jest stromo czekały na nią na trawce ufff... orobiłam się, nie wiedziałam ze praca przy słomie jest taka ciężka, ale 50 kosteczek mam już w stodole, a raczej na stryszku Quote
Robert ;-) Posted July 30, 2014 Author Report Posted July 30, 2014 Aniu fajne masz te kurki najładniejszy jest ten czarny z białymi policzkami Quote
ania1983 Posted July 31, 2014 Report Posted July 31, 2014 Robercie, dzięki jej, u Was też dzisiaj taki upał! normalnie nie ma czym oddychać, zero wiatru. rano 3 kogutki poszły na pień. muszę pamiętać o tym wieczorem, bo jak zabiliśmy ostatnio kurę, to zapomniałam i mówiłam mężowi, ze jedna kura zginęła kwoka z malutkimi na polu cienia szuka. kaczka z gąskami czasami wychodzi na trawkę, a tak siedzi w stodole w gnieździe. biednym też gorąco i szukają wytchnienia, dobrze że na wybiegu są krzaczory w których na pewno jest nieco chłodniej niż na słonku... Quote
wiejskieżycie Posted July 31, 2014 Report Posted July 31, 2014 Witam. U mnie dzisiaj od 3 w nocy ulewy z przerwami na duchotę. Teraz też wyglądam kolejnych opadów. Do tego grzmi. Kapusta na polu już gnije od wcześniejszych opadów, co dziwne bo wydawało mi się, że kapuście nie powinny zaszkodzić większe opady deszczu. Aniu kupowałaś kostki słomy czy to z Waszego pola? Jeśli kupowałaś, w jakiej cenie za kostkę? Ja też mam już zapas słomy na przyszły sezon, aż do żniw mam nadzieję. W tym roku 3 baloty złociutkiej słomy po mieszance z dostawą do domu. Niestety przez upały i z braku czasu i drugiej osoby do pomocy tylko jeden z nich już na strychu leży, a dwa na szczęście pod przykryciem na podwórku. Jeśli nawet zamokną, to przeschną na słońcu jak je odkryję. Liczyłem wczoraj kaczki i się okazało, że mam 15 samic wszystkich ras na 14 kaczorów, w tym 6 kaczorów Biegusów. A propos przetworów, bo wspominałaś Aniu że wiele godzin przesiadujesz w kuchni, to u mnie na ten moment 124 słoiki ogórków tegorocznych. Plus co jeszcze będzie ciężko powiedzieć, bo jestem może na półmetku. Quote
ania1983 Posted July 31, 2014 Report Posted July 31, 2014 o matko! tyle ogórasków pysznych, a ja będe musiała kupić ogórki coby chociaż kilka słoików zakisić. szkoda kapusty, tyle się napracowałeś przy niej i przez to, ze gnije pewnie marne zbiory będą co do słomy, to kupowałam w kostkach. a byłam pomóc przy załadunku, bo zapowiadało się na deszcz, u gościa brakowało ludzi, mi nie miał kto przywieźć, więc poszłam pomóc ładować na przyczepy, coby szybciej poszło i cobym na pewno miała słomę na stryszku. deszczu nie było, ale słoma zwieziona a ile płaciłam? nie rozmawiałam jeszcze o cenie, dopiero po wypłacie idę się rozliczyć, umówiłam się na poniedziałek, ale myślę, ze tyle zapłacę co do tej pory, czyli 2 złote za kostkę. nie wiem na jak długo starczy mi ten zapas, ale nie bardzo mam gdzie trzymać, a w razie jak się będzie kończyć, wystarczy ze pójdę do gościa to mi pod dom przywiezie Marcinie, no to ładnie Ci się parki wyrównały a co z bieguskami zrobisz? dasz komuś czy na rosół? bo chyba nie będziesz trzymał 7 samców Quote
wiejskieżycie Posted July 31, 2014 Report Posted July 31, 2014 6 samców. Nie będę wszystkich trzymał, bo mnie z kopytami zjedzą. Nie wiem jeszcze ile ich zostawię, ale 1 na pewno i może na tym poprzestanę. Quote
Robert ;-) Posted July 31, 2014 Author Report Posted July 31, 2014 Słomy w tym roku nadwyżka i jak by ci policzył po 2 zeta to za drogo:-( ja baloty 120 na 120 sprzedawałem po 30 zl.a co do ogórków wole korniszony;-) Quote
ania1983 Posted July 31, 2014 Report Posted July 31, 2014 Robercie, nie wiem ile mi policzy, ale brałam jakoś w połowie lipca od niego i po 2 zeta właśnie. sprawdzałam ogłoszenia i tak u nas chodzi słoma za kostkę. zresztą, ile by nie policzył to i tak kupie i zapłacę, bo nie ma swojej...u nas przeszła burze z ogromnym deszczem, a ja zmokłam do ostatniej nitki, uganiając się za młodym kurczakiem i perliczką, które zamiast się schować do stajni, siedziały w kałuży w krzaku :/ Quote
wiejskieżycie Posted July 31, 2014 Report Posted July 31, 2014 Korniszonów z kolei nie bardzo lubię, ale robię pozostałym członkom rodziny. Dzisiaj po wczorajszym zbiorze i tygodniowym wcześniejszym dzień w dzień, przybyło 19 słoików ogórków kiszonych (skończyły mi się nakrętki i praktycznie wszystkie większe słoiki ), plus pół kamionkowego pojemnika. Moje kaczki nie chciały wejść do chlewa na noc. Poza B. rzecz jasna. Wciąż nie mogę pojąć w jaki sposób dzień w dzień o 18:30 podrywają się z ziemi i punkt ta godzina stoją przed chlewem lub poganiają mnie, jeśli ktoś tam stoi, żeby wejść do skojca. Można według nich ustawiać zegarki. Quote
Tofik Posted July 31, 2014 Report Posted July 31, 2014 Witam Marcinie ja też sie zastanawiałem dlaczego one chodzą "spać z kurami" nawet małe kurczaki wchodzą po nich a o francuskich nie wspomnę bo te co dzień muszę wganiać bo one chyba najchętniej spały na dworze:)Gratuluje udanych przetworów:) u mnie będzie ciężko bo ogórki małe bo 3 razy sialem bo pierwsze nie wzeszły drugie dostały gradem no a te obecne jakieś liche:( Quote
wiejskieżycie Posted July 31, 2014 Report Posted July 31, 2014 Ja nie dosadzałem ogórków i na szczęście chociaż z tym warzywem w tym roku nie mam problemów. Wprawdzie z cukinią i kabaczkami jest podobnie, ale szkoda jest mi zrywać je teraz, kiedy najlepiej rosną, a że jest ich dość sporo z 16 skupisk po kilka-kilkanaście sadzonek w jednym skupisku, wolę poczekać i nawet jeśli miałbym później łupać skórę, bo na tarce takich nie zetrę, przynajmniej kaczki będą miały ich nieco więcej. Chciałem zostawić wszystkie samice kaczek tegoroczne, ale przy takiej ilości jaka się trafiła, raczej nie wydolę. Najlepsze jest to, że 10 kaczek i tak zostanie, choćby nie wiem co. Zapomniałem wczoraj się pochwalić, że moim B. już na amory się zbiera i to pewne jak to że 2 razy 2 to 4. Wczoraj je nakryłem jak przy wiaderku z wodą się zabawiały. Pewnie jak nie widzę ich, a to się dzieje przez większość dnia, robią to x razy. Super to może oznaczać, że do jesieni doczekam się jajek od tych kaczek. Jeszcze kaczych jajek nie jadłem, a mam zamiar. Tylko się zastanawiam gdzie one się będą niosły, skoro całymi dniami praktycznie omijają chlew. O i zapomniałem o jeszcze jednym. Wczoraj przyczaiłem się z drugą osobą w porze wieczornej w chlewie w czasie spędu B. i dopadłem jedną w ręce. Okazało się, że była całkiem tłuściutka jak na te kaczki i taka ubita w sobie, a nie była największa z grupy i do tego to kaczuszka. W zasadzie kaczory wyglądają na duże, a może raczej na wysokie. Ciągle coś dopisuję. Znów sobie coś przypomniałem. Jak u Ciebie Sławek z Białoczubami? U mnie z tegorocznych na 95 % jest 6 kurek i 2 kogutki. Jeden kogucik poszedł w prezencie za sprezentowaną kaczkę, choć miał być prezentem, a Ja chciałem kaczkę kupić, ale się nie udało, bo chciano mi kogutka oddać, jak chciałem za nią płacić. Poluję na kaczkę w podobnej barwie. http://allegro.pl/kaczki-pizmowe-czekoladowe-i4467960250.html Ładne prawda???? Quote
Tofik Posted July 31, 2014 Report Posted July 31, 2014 A u mnie właśnie lipa z korniszonami chyba będzie ale najwyżej sie kupi i ukisi:) bo korniszon w zimie musi być a cukinie to jak jest dość spora to szatkuje i daje na bieżąco a dyni nie ruszam bo ciekaw jestem jaka duża urośnie:)Jeżeli chodzi o kaczki to ja zostawiam tylko 4 kaczki a reszta idzie go gara:) z tym że muszę nabyć nowego kaczora francuza bo te mi sie już za długo krzyżują i przypuszczam że dlatego w tym roku mam takie lipne kacze lęgi:( hehe ale za to mam kogutów do oporu tak więc zimę sie przeżyje:) Quote
wiejskieżycie Posted July 31, 2014 Report Posted July 31, 2014 Ja właśnie tą kaczkę z aukcji powyżej chcę dokupić mojej białej piżmówce do towarzystwa, bo kaczora nie chcę, a te kaczki mają wysiadywać za rok, bo kaczek B. nie wyobrażam sobie wysiadujących. Też trę cukinie na tarce, ale wolę poczekać jak urośnie do właściwych rozmiarów, bo rwanie takiej jaka jest teraz mija się z celem trochę, choć jestem pewien, że największe mają jak nic ponad 3 kg w tej chwili. A tak w ogóle to się zastanawiam czy ta moja biała kaczka to Piżmowka czy kaczka Francuska, bo się trochę zakręciłem. Ale to chyba jedno i to samo. Nie pamiętam, bo już dawno tych nie miałem kaczek. Quote
Robert ;-) Posted July 31, 2014 Author Report Posted July 31, 2014 Tak to sama kaczka Marcinie ;-) Quote
Tofik Posted July 31, 2014 Report Posted July 31, 2014 To ta sama:)kaczki z linku fajne choć nie wiem czy to francuska:) bo jakoś dzioby słabo obrośnięte choć z drugiej strony kaczory zawsze mają więcej czerwonego ale barwa fajna.A cukinie to ja kraje w kostkę i do tego gotowane ziemniaki ospa i pszenica razem wymieszane i do koryta:) wyżerę mają że hoho:)Jeżeli chodzi o bialoczuby no to nic nie rozmnożyłem:( bo kwoki nie miałem tak więc dalej mam 2+1:) a do inku nie było sensu ładować 10 jaj a jeżeli chodzi o wysiadywanie przez biegusy to możesz być spokojny bo u mnie siedziały dwie na raz ale w jednym gnieździe i guzik z tego wyszło:( ale siedzieć siedziały bez większych oporów:) Quote
wiejskieżycie Posted July 31, 2014 Report Posted July 31, 2014 Właśnie kaczka z linku będzie jeszcze ładniejsza jak wydorośleje. Wiem, bo widziałem dorosłe ptaki w tej barwie i są na prawdę ładne. Za tą cenę z przesyłką będę miał 100 kg zboża, więc póki co chyba sobie daruję, bo kaczek na podwórku sporo. Choć nie ukrywam, że mnie korci. Moje B. jeśli usiądą na pewno dostaną jajka, ale czy one dosiedzą jak teraz nie dają do siebie podejść. Quote
Tofik Posted July 31, 2014 Report Posted July 31, 2014 Co do B. to na początku uciekały z gniazda (bo to straszne dziki:() ale po jakiś dwóch tygodniach to tylko sie podnosiły i syczały:) tak że jak by siedziały w jakimś spokojnym miejscu żeby za bardzo kolo nich nie chodzić to przypuszczam że wysiedziały by z powodzeniem:)Jeśli chodzi o kaczki z linku to one są dość tanie bo jak na wiosnę bylem w Opatowie to za piżmówki czekoladowe gość wolał 100zl/szt:) i też mnie korciło ale to trochę za drogo bo w tych pieniądzach lepiej dorosła kubankę kupić Quote
wiejskieżycie Posted July 31, 2014 Report Posted July 31, 2014 Właśnie kaczuszka jest bardzo tania. Ktoś kupił jedną sztukę z aukcji i zastanawia mnie czy nie kaczora. Za tą cenę nawet z wysyłką kaczka jest warta zachodu, bo ta barwa jest w cenie, a ptaki na prawdę zadbane. Już nawet ze sprzedawcą wymieniłem kilka zdań, bo na innych serwisach też się ogłasza, ale sam nie wiem. W sumie kaczor do mojej kaczki byłby jak znalazł, ale z tymi kaczorami mam złe doświadczenia z przeszłości i jeśli się skuszę, to raczej na kaczkę. Quote
Tofik Posted July 31, 2014 Report Posted July 31, 2014 Ja osobiście nie chciał bym ich krzyżować bo jak bym miał kupować to 2+1 lub 1+1 bo po skrzyżowaniu mogą cały swój urok stracić a przez dwa miesiące jak by siedziały osobno to guzik by im było:) a potomstwo by było takie jakie powinno być co nie znaczy że krzyżówka by źle wyglądała bo taka mieszanka brązu-bieli-czerni mogła by wyglądać dość przyzwoicie:) Quote
wiejskieżycie Posted July 31, 2014 Report Posted July 31, 2014 Ktoś już wykupił pozostałe ptaki, bo aukcja została zakończona przed czasem. Pewnie z tych pozostałych ogłoszeń, o których wspominałem ktoś chętny się znalazł. Quote
Tofik Posted July 31, 2014 Report Posted July 31, 2014 No w tej cenie nie ma co sie dziwić ale Marcinie pamiętaj że "Co sie odwlecze to nie uciecze" więc pewnie jeszcze na nie trafisz.Pozdrawiam i Dobranoc bo o 5 pobudka Quote
wiejskieżycie Posted August 1, 2014 Report Posted August 1, 2014 Cześć wieczorem. Sezon ogórkowy w pełni i tym razem nie kiszone a jakieś cuda z papryką i cebulą w słodkiej zalewie, ale nie o tym. Zastanawiam się Robercie jak sprawa się ma z Twoimi kurami. Moje kurczęta tydzień temu we wtorek nagle, bez żadnych objawów wcześniejszych zaczęły kichać i błyskawicznie się rozniosło po całej dziewiątce. Do dzisiaj w sumie podawałem im lek (w tej chwili też dawkę na noc dostały) plus obowiązkowo 3 kostki twarogu tłustego w czasie kuracji i przedwczoraj, wczoraj zaczęło się poprawiać. Też ciągle chodzi mi po głowie rezygnacja z kur, ale one utrzymują resztę ptactwa. Przy takiej cenie za jajko u mnie tylko trzymać kury. Dzięki nim, chociaż nie mam niosek mogę mieć tyle kaczek i indyczek. Dzisiaj nawet zniosło się 11 kurek. Niby sukces niewielki,ale przy kurach które ciągle chcą wysiadywać, jednak sukces. Zapominam się pochwalić, że moje stado drobiowe niby niewielkie, ale liczy sobie 78 sztuk. Sam się dziwię sobie, że aż tyle. Quote
Robert ;-) Posted August 1, 2014 Author Report Posted August 1, 2014 Witam moje stado zmalało i to znacznie:-( kur tez juz nie wiele zostało.i oby tak dalej to pozbęde się tej zarazy.ten rok uznaje za nie ciekawy dużo strat w stadzie Kaczym i gęsim. Quote
wiejskieżycie Posted August 1, 2014 Report Posted August 1, 2014 A jak kurczaki tegoroczne? Masz jeszcze jakieś? Co z dorosłymi Kochinami? Rozumiem że masz dość bo sam też nie mogłem przechodzić obok zagrody z ptakami gdy te kichają. Quote
Recommended Posts