Tomek19 Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 grunt że jest czujna, a ptaszyska mądre stworzenia:)jednak białego, jeśli nie będzie to dzikusa, trzecie miejsce to sarni o ile takie sądzięki za dobre chęci Marcin. Quote
wiejskieżycie Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 Ps. Moje kaczki już po 17 obrały kurs na chlew i tam koczowały jak głupie. Jak je wganiam to w podskokach do skojca się udają. Quote
Tomek19 Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 moje do 19 spacerek urządzały, a kury do ok 18 Quote
wiejskieżycie Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 Podaj jeszcze cenę jaka Ci odpowiada i czy opcja wysyłki wchodzi w grę czy chcesz odebrać osobiście. Jeśli to drugie na pw podaj namiary na Ciebie, choćby bliższą miejscowość, żeby wiedzieć w okolicach czego szukać. Widzisz, a moje w skojcu wolą siedzieć. Zanim do chlewa poszły pół godziny pod traktorem sobie posiedziały. Sarnie są też. Nie wiem czy moje dwie kaczki nie są sarnie. Quote
Tomek19 Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 no wchodziła by ostatecznie opcja wysyłki, a Twoim zdaniem ile jest wart taki kaczor? z neta ? mieszkam między Kielcami a Tarnobrzegiem. a ogólnie to świętokrzyskie sarni z tego co czytałem, to brązowo, biały, czy czerwono biały, nie wiem jak na ten kolor się mówi brązowy czy czerwony, bo na necie różnie ludzie ten kolor określają, dla mnie to czerwono - biały. Quote
wiejskieżycie Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 To zależy od jakości ptaka, wieku i barwy. Trzy główne wyznaczniki. No i ewentualnie to czy interesuje Cię ptak czubaty czy nie, bo czubate to zdecydowanie wyższa półka. Im bardziej wyprostowana postawa tym droższy ptak czyli wszystko zależy od jakości. W sieci możesz znaleźć ptaki od 30 zł za sztukę i wcale nie muszą to być ptaki gorsze jakościowo. Wszystko opiera się też o to od kogo kupujesz. Białe osobniki raczej będą nieco droższe z uwagi na mniejszą powszechność występowania, ale myślę że za 45 może 50 zł powinieneś już kupić dobrego jakościowo kaczora w tej barwie. Plus oczywiście wysyłka około 30-40 zł, więc tanio nie będzie. No chyba że coś w okolicy znajdziesz. Ja tylko na tablicy i allegro szukam ptaków, więc jeśli tam już szukałeś nie pomogę. Ale na szybko już przejrzałem co tam jest. Kilka białych osobników było. Cena 40-50 zł, ale w jednym przypadku było to ogłoszenie z tablicy, a tam raczej rzadko wysyłają cokolwiek z żywych stworzeń. Quote
Tomek19 Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 przeglądałem dziś trochę na necie, wpadł mi jedyny osobnik w oko w kolorze dzikim, a cena o rany... 80 zł + przesyłka, tyle to nie zapłacę, żeby nie wiem co.ja głównie na tablicy szukam ogłoszeń, w ostateczności allegro. Quote
wiejskieżycie Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 Czyli nie pomogę, bo tamtejsze musiałeś widzieć. Jeszcze Amelia jakieś anonse com czy coś w podobnej nazwie polecała. Może tam. Moi znajomi raczej Biegusów nie hodują. W sumie to Ci znajomi, którzy hodują tę rasę to użytkownicy tego forum, więc zostają dłuuuższe poszukiwania. Może jakiś rynek okoliczny nawiedzisz? Quote
Tomek19 Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 jedynie w Busku Zdroju, w jedną niedzielę w miesiącu jest typowa giełda zwierzęca, ewentualnie tam mógłbym pojechać. Quote
wiejskieżycie Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 Nie mam jednak sarnich, ale tak pomyślałem że to ten kolor jaki mają kaczki z ogłoszenia, bo już je wcześniej x razy widziałem. Mnie nie urzekają. Jestem za bielą. http://allegro.pl/biegusy-indyjskie-biegus-kaczki-oraz-jaja-legowe-i4584718823.html Quote
Tomek19 Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 mi osobiście też się biały najbardziej podoba:) mam dwie kaczuchy w dzikim kolorze, to nie chciał bym aby kaczor był taki sam chciałbym trochę odmienności:) Quote
ania1983 Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 zwierzyniec pozamykany, to teraz przy laptopie i winku tarninowym od ciotki można się zrelaksować u mnie kury różnie chodzą spać, są takie co już na grzędzie o 16 siedzą, a są takie co prawie do nocy chodzą w kaczym gnieździe pojawiło się kolejne jajko Quote
Tomek19 Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 tuta jest ten sarni też http://allegro.pl/kaczki-biegusy-40-zl-i4586010390.htmldla mnie kolor sarni jest tai nijaki, ale to kwestia gustu:) Quote
wiejskieżycie Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 To czemu takiego jako trzeciego widzisz do kompletu? Quote
Tomek19 Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 Marcin w ostateczności by takiego wzioł,najlepiej jakby biały był ale jak nie znajdę białego, to będę musiał brać co będzie, bo chciałbym aby jajka wiosną zalężone były. Quote
wiejskieżycie Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 Eeeee tam. Jeszcze masz kupę czasu. Teraz powinno być więcej ogłoszeń, bo ludzie będą ograniczali stada przed zimą. Musisz tylko śledzić na bieżąco. Zostaje jeszcze kolega Sławek z forum, który też ma Biegusy. Może on coś nabył ostatnio i podzieli się informacjami jak tutaj zajrzy. Quote
Tomek19 Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 w ogóle to idiota ze mnie, bo jak kupowałem kaczki mogłem wziąć i kaczora od razu:( ale sie obawiałem że to z jednego miotu będą. Quote
Amelia83 Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 Tomku na prędko znalezione pierwsze lepsze ogłoszenia o biegusach http://olx.pl/oferta/kaczki-biegus-indyjski-atrakcyjna-cena-CID757-ID6HO8z.html#88ef15b4f8 http://olx.pl/oferta/kaczki-kaczory-biegusy-drob-ozdobny-CID757-ID48ujR.html#d40af526de Quote
Tomek19 Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 Dziękuję bardzo Amelka:) właśnie przed chwilą dzwoniłem na ten pierwszy link co podałaś Amelka:) ma kaczory ale ciemno brązowe prawie czarne, i jednego beżowego, kaczuszki to ma ta dziewczyna białe, ale kaczki mam już dwie, no i mówiła że jeśli by się zdecydował na dwie sztuki to po 35 zł a jeśli 1 to 40 zł. a w ogóle odwaliłem dziś kawał dobrej roboty:) na wybiegu, i przy szopie:) więc lada moment kury odzyskają cały kurnik:) jeszcze a w planach zrobić jakąś sadzawkę dla kaczek, bo stawu u mnie nie ma niestety. Quote
ania1983 Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 ja się dzisiaj przyglądałam moim perliczkom, czy one są białe czy perłowe, no i nie wiem nie wiem czym się różni biała od perłowej ;Djak będzie pogoda, muszę w końcu wpaść na wybieg z aparatem Tomku, to Cię pracy jeszcze trochę czeka Quote
Tomek19 Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 Aniu jak dla mnie białe i perłowe są równie ładne:) Aniu a no czeka, pracy od groma, dziś cały dzień od rana, z przerwami na kawkę ale jak widoczne są efekty to człowiekowi chce się robić na wybiegu powycinałem chaszczy, bo tylna część była zarośnięta akacjami, itp, wszystko wygoliłem po ziemi:) teraz na większości wybiegu jest słonecznie, ale także jest miejsca zacienionego, zostały na końcu w rzędzie 4 czy pięć akacji potężnych rozłożystych wysoko i trzy wysokie leszczyny, jedna brzoza, grusza i jabłonka. ale jeszcze dużo pracy przede mną.Aniu biała perliczka ja na nią patrzysz to no jest biała:) ale taka biel matowa bez połysku:) a perliczka perłowa się mieni, lśni, widać delikatne kropeczki:) nie wiem czy są perliczki perłowe bez kropek, ja widziałem z delikatnymi kropkami, nie raz perliczka perłowa na kolorze białym ma jakby delikatny nalocik kremowego koloru, bynajmniej ja z takim nalocikiem widziałem, pewnie jest więcej odcieni:) Quote
Tomek19 Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 hmmm ale Wszystkich wymietło stąd:) pewnie całodzienna praca dała się we znaki:) Quote
ania1983 Posted September 11, 2014 Report Posted September 11, 2014 witam leje...ale ptaki od 7 godziny na polu latają dopiję kawcię i zmykam na wybieg z aparatem ahaa, takie pytanko, bo jedna z perliczek ma inny głos niż inne, zupełnie inny, a mianowicie gwiżdże. czy to perlik? już dawno miałam o to zapytać, ale ta skleroza Quote
ania1983 Posted September 11, 2014 Report Posted September 11, 2014 http://www.garnek.pl/annorl1/28404160/moje-perelki na fotoblogu nie mogłam dodać zdjęć, ale tutaj są moje śliczne perliczęta białe czy perłowe? Quote
Amelia83 Posted September 11, 2014 Report Posted September 11, 2014 Już sobie na Garnku przejrzałam ,śliczne ptaszyny I jak dla mnie to one białe Quote
Recommended Posts