wiejskieżycie Posted September 15, 2014 Report Posted September 15, 2014 No i na dzisiaj po pracy. 7 godzin w zielsku jednego dnia wystarczy. Trzeba odpocząć przed jutrzejszą batalią. Dzisiaj przyjrzałem się jajkom od moich kur, bo w zasadzie nigdy tego nie robię i okazuje się że są bardzo żółciutkie, a przecież ptaki nie dostają kukurydzy ani paszy granulowanej. Wydaje mi się że to z powodu skarmiania cukinii. Quote
Tomek19 Posted September 15, 2014 Report Posted September 15, 2014 Marcinie' date=' ciężko mi powiedzieć, bo sama nie potrafię powiedzieć jaki to kolor ale chyba są białe, w sumie 2 białe są. a co do wapna, to wydaje mi się że chodzi o to, że dawniej wapno nie było gaszone chyba, a teraz jest gotowe do użycia. ale to mi się tak wydaje i tak zrozumiałam w tym artykule [/quote'] Gasili Aniu ludzie tak jak pisałaś, niektórzy wielkie ilości to w dołach w ziemi nawet gasili, jak byłem dzieckiem to widziałem jak ludzie z ziemi to wapno wyciągali, może teraz jest inaczej produkowane po prostu to wapno, pieron wie jak to jest:) ważne że przez noc można sobie takie wapno przygotować i jazda z pędzlem:) Quote
ania1983 Posted September 15, 2014 Report Posted September 15, 2014 zwierzyniec zamknięty a ja ledwo żywa walczę żeby nie zasnąć na siedząco znalazłam dzisiaj za stodołą gniazdo z jajami na szczęście było tylko 4 jajka, raczej nie mogły tam być od dawna bo kilka dni temu sprawdzałam . poza tym wszystkie kurki niosą się w gniazdach, czasami kilka kur idzie się nieść do drabinki z sianem u kóz ale tam wiem że trzeba sprawdzać Quote
Robert ;-) Posted September 15, 2014 Author Report Posted September 15, 2014 Witam kury to lubią tak się chować z jajkami ;-)ja też często znajduję takie niespodzianki Quote
Tomek19 Posted September 15, 2014 Report Posted September 15, 2014 a moje kury zastrajkowały, nawet kaczka się do nich przyłączyła. Quote
ania1983 Posted September 15, 2014 Report Posted September 15, 2014 Tomku, Twoje strajkują u mnie się zaczynają po ostatnich leniwych tygodniach nieść Robercie, to prawda, kury różne miejsca sobie potrafią wynaleźć ale w zagrodzie i tak łatwiej mi znaleźć, bo jak kury chodziły jeszcze luzem, to tylko czasem udało mi się kryjówkę znaleźć i to przypadkiem, no bo gdzie szukać Quote
Robert ;-) Posted September 15, 2014 Author Report Posted September 15, 2014 Moje kury to jakoś się niosą ale też zaczynają, bo było cienko z jajkami, a co do schowków to kaczor butelka który spażył się z staropolska zrobił sobie gniazdo w beli slomy w stajni i często tam prześaduja. Quote
ania1983 Posted September 15, 2014 Report Posted September 15, 2014 heh, to może ten kaczor zacznie znosić jajka Quote
Robert ;-) Posted September 15, 2014 Author Report Posted September 15, 2014 Być może to tak dziwne kaczki że i to potrafią;-) Quote
Tomek19 Posted September 15, 2014 Report Posted September 15, 2014 swoją drogą to byłby interesujący widok......kaczor wodzący kaczęta dziś większości moich kogutów odbiło, cały dzień uganiały się za młodymi kokoszkami, jeden próbował startować do zeszłorocznej kury, ale ona przewiozła się na nim dobre ponad 5 metrów:) Quote
ania1983 Posted September 16, 2014 Report Posted September 16, 2014 witam u mnie wczoraj był niezły ubaw na wybiegu kogut chciał się zabrać za kurę, a raczej za kwokę perliczek, skoczył na kwokę, a wszystkie 6 perliczek na koguta skoczyo i zaczęło go dziobać. ubaw po pachy jak młode brnią matki zimno, ale idę do kacznika porządki robić i bielić Quote
Tomek19 Posted September 16, 2014 Report Posted September 16, 2014 Wita Aniu:) no takiego widoku to nigdy w życiu nie widziałem: nie raz jak człowiek tak pomyśli i nagrywał by wszystkie zabawne sceny z życia naszej gadzinki, to powstał by niezły film:) oj zimno Aniu, niby słoneczko ładnie świeci, wszystko pięknie, ale chłodno jeszcze jest:( czuć już jesień w powietrzu. Quote
ania1983 Posted September 16, 2014 Report Posted September 16, 2014 no, kacznik skończony płytki ułożyłam na ścianach, tam gdzie mąż wiosną nie skończył, kolorowo, bo z resztek, ale ważne że będzie czyściutko no i na dole jak płytki są to lepiej dba się o czystość wybielone i nigdy więcej już nie kupię gotowego wapna w wiadereczku! na kacznik poszło mi w sumie 3 wiadra wapna, 2 razy malowałam, a i tak nie pomalowałam betonowych rogów całych tylko tak z pół metra wysoko, bo źle sie je maluje. może jutro jak mi sił starczy grzędy też odnowione i odkażone, wyczyszczone i pobielone schną na słoneczku czekam aż kacznik wyschnie, bo na razie widzę że mimo dwukrotnego bielenia są prześwity, ale może jak zaschnie nie będzie tego widać, w razie co jutro poprawie.a wapno rozrobione z wodą, jest identyczne jak to co w wiadereczku kupowałam do tej pory. z tym, że tutaj za hydralizowane 25 kg. płacę 12 zł. a za wiadereczko 3 litrowe płaciłam też 12 zł. więc jak widać oszczędność ogromna i nie trzeba sobie tego wapna oszczędzać ogólnie zadowolona jestem i dzięki, że napisaliście o rozrabianiu wapna, bo tak bym czekała na kasiorkę żeby odmalować, no a tym sposobem tanim mój kacznik już jest czyściutki i pięknie pachnie nowo malowanym pomieszczeniem a teraz zmykam pod prysznic, bo cała w kropki jestem Quote
Tomek19 Posted September 16, 2014 Report Posted September 16, 2014 widzisz Aniu:) jaka oszczędność ja wczoraj część kurnika wczoraj malowałem a dziś drugą część będę malował, bo musiałem wczoraj zrobić o szerokości kurnika i głębokości 120 cm i wysokości 100 cm półkę na tej półce stanie nowa grzęda o szerokości 250 cm grzęda, a pod półką są 3 małe, jakby boksy, czy małe kojce, ale dziś nie mogę spokojnie w kurniku pracować, bo co zacznę coś to kura non stop wrzeszczy, wyjdę ta włazi za kostkę słomy, obściela się tą słomą że jej nawet nie widać, wchodzę do kurnika, niczego nie widzę, a ta nagle z lamentem spod tej słomy wystrzela ja strzała, zacznę coś robić to ta menda w progu stoi i się drze na ile jej tchu starczy:) Aniu nie przejmuj się że cokolwiek prześwituje, u mnie była tragedia, omalowałem i nic...ściany wyglądały jakby je tylko wodą polał, a jak wyschło zrobiły się bielutkie:)to kaczuchy będą w dobrym nastroju jak będą miały kolorowo:) Quote
ania1983 Posted September 16, 2014 Report Posted September 16, 2014 Tomku, to może kwoka Ci się szykuje jak tak lamentuje i się w słomie chowa?co do bielenie, to jednak będzie trzeba jeszcze raz, ale to nie wiem czy jeszcze dzisiaj czy już jutro. z jednej strony wolała bym dzisiaj żeby jutro już świeżej ściółki nie zabrudzić, ale z drugiej strony mi się już troche nie chce prześwity są tylko na ścianach ocieplanych styropianem, bo na pustakach od razu ładnie złapało po podwójnym bieleniu. ale teraz tak czyściutko i przejrzyście, od razu jaśniej w kaczniku jak mi humor się poprawił, to zwierzakom tym bardziej jak wrócą do siebie wieczorem no tak, jeszcze chciałam jedną nową grzędę zrobić, bo do tej pory w kaczniku były 2 grzędy plus gałąź przez kacznik, a małe miały takie 2 mini grzędy zrobione ze starej złamanej drabiny. jednak widzę, że małym przestaje to wystarczać i pasuje im coś zrobić. chyba zaraz jeszcze do lasku wpadnę z siekierą i szybko zrobię nową większą grzędę bo jak wiadomo wszystko woli spać na najwyższym szczebelku, ewentualnie piętro niżej, a najniższe pięterka są wolne na górze wojna, a do dołu nikt się kwapi my jakiś czas temu wstawiliśmy kurom nowe gniazda, miałam taką wosoką szafkę w pokoju, cos jak regał i oddałam kurom w sumie zrobiliśmy 5 gniazd. jak było w kurniku to żadna przez długi okres nie była zainteresowana. a jak daliśmy do kacznika, już w pierwszym dniu jajko znalazłam. teraz to w tych nowych gniazdach dziennie jest 4-5 jaj dzisiaj znalazłam kolejne jajko od młodziutkiej kurki, bo takie malutkie nie mam pojęcia od której, ale na pewno od młodej. nic, idę robić tą nową grzędę, a jak mi się będzie chciało to jeszcze raz te ściny machnę, tylko musiała bym szybko machać, coby przed wieczorem wyschły Quote
Tomek19 Posted September 16, 2014 Report Posted September 16, 2014 Aniu właśnie zależy od podłoża, na jednym podłożu od razu pięknie kryje, na drugim niekoniecznie, są prześwity i w ogóle takie maziaje, u mnie wieczorem nawet było widać cuda na tych ścianach, a na rano było bielusieńko:)hmmm ja dla kacze nie mam grzęd:( nie wiedziałem że je potrzebują..e to u Ciebie Aniu drób ma full wypas, jak im już swoje meble zaczynasz oddawaćAniu tylko się nie rozpędzaj:) bo wszystkie meble im oddasz:) a sama dla siebie będziesz musiała grzędę zbijać (żarcik) Quote
ania1983 Posted September 16, 2014 Report Posted September 16, 2014 hahaha, tak źle to może nie będzie ale akurat tych mebli w pokoju bardzo bardzo nie lubię i bardzo bardzo chętnie się ich powoli pozbywam nowa grzęda zrobiona, ściany raz jeszcze maźnięte. czyli dzisiejszy plan wykonany w 110% nawet nową grzedę machnęłam wapnem teraz schnie na słoneczkua kaczki nie mają gniazd i gęsi. to dla kur ta szfa/grzęda wisi w kaczniku bo jakiś czas temu część kur "przeprowadziłam" z kurnika do kacznika. co do gniazd dla kaczek, to ja moim kaczkom i gęsiom wstawiałam jak widziałam że zaczynają się nieść. ale potem stwierdziłam, że to nie ma sensu. przecież mają takie porządne własne gniazda, że małym nie ma szans zeby było zimno, a jak się wykluły np. gąski to nie mogły potem do gniazda wejść jak już wyszły, mimo że były bardzo niziutkie. teraz tylko kury mają gniazda. Quote
wiejskieżycie Posted September 16, 2014 Report Posted September 16, 2014 Widzę, że też mieliście pracowite dnie. A może właściwie jeszcze macie, bo dzień się przecież nie skończył. Ja dzisiaj po 5,5 godzinach (w sumie 25 godzinach - pierwsze rwanie zielska zajęło mi 36 godzin) skończyłem wyrywanie zielska na polu o powierzchni 25 arów. Rąk nie czuję, ale jestem zadowolony. Szkoda tylko że plony będą takie nijakie. Właśnie gotuję cały garnek ziemniaków kurom i kaczkom, żeby jak najmniej zmarnować tego co wykopię, bo znaczna część nie nada się na przezimowanie,a nie zamierzam nikogo na okolicy prezentować. Ci których bym chciał akurat mają ziemniaki, a Ci którzy by chcieli kurom czy sobie, nie dostaną ich ode mnie. A co. Taka menda ze mnie. Mam pamięć i odpłacam czasami pięknym. Jeszcze z tydzień i skończę dawanie kaczkom cukinii. Ale co jej zjadły to ich. Mnóstwo tego było. Nie spodziewałem się nawet. Quote
ania1983 Posted September 16, 2014 Report Posted September 16, 2014 Marcinie, nie menda, tylko czemu masz komuś dawać? żeby chociaż Ci co by chcieli dla kur czy kaczek zapytali czy Ci nie pomóc w polu, żeby z pomocą przyszli, ale ludzie to zawsze na gotowe najchętniej i za darmo by braki. ech...co zrobic, masz rację, nie dawaj szkoda, ze mimo Twojej pracy, nie zbieżesz dużo i plony marnie się zapowiadają, no ale takie jest życie rolnika, raz jest a raz nie ma u mnie kacznik juz przygotowany na wejście lokatorów słomę rozłożyłam, grzędy wniosłam, to już zaraz mogą iść spać w kaczniku dzisiaj mają czyściutko, pachnąco i milutko. w kurniku jeszcze w bałaganie śpią dzisiaj, ale jutro i u nich będą full porządki z wapnowaniem pewnie i do kurnika zrobię nową grzędę, bo na starej wszystkie śpią, ale perliczki i małe zielone są coraz większe i widzę, że coraz trudniej się im zmieścić na 2 najwyższych piętrach z kurami. a kury je przeganiają. więc jutro pewnie machnę jeszcze jedną grzęde. miejsca jest, to się się mają biedne tak bić o hierarchiczne miejsca jak wszystkie mogą na takich być Quote
Tomek19 Posted September 16, 2014 Report Posted September 16, 2014 Aniu, a jak robisz grzędę to skórujesz z kory te żerdzie, czy z korą dajesz? Quote
ania1983 Posted September 16, 2014 Report Posted September 16, 2014 Tomku, nigdy nie skóruję kory. tylko przycinam na wymiar gałązki i tyle zresztą, zazwyczaj robię z brzozy więc kto by się z tym bawił. poza tym nie widzę takiej potrzeby jak znajdę aparat to zrobię zdjęcie mojej dzisiejszej pracy, ale gdzieś go wczoraj prze... i nie mogę zlokalizować Quote
Tomek19 Posted September 16, 2014 Report Posted September 16, 2014 ja dziś prawie cały dzień przy kurniku coś robiłem i efektów pracy nie widać wszystko co robiłem to mozolne i dłubaniny przy tym tylko. a kura zniosła jajko i po dworze spaceruje,( to ta kurka co jej zdjęcie mam w galeri, ta kremowa kwoczka z małymi z maja) ale w trakcie tych szopek co wyczyniała, staneła na środku kurnika, i nerwowo na siebie słomę rzucała, śmiesznie i zabawnie to wyglądało, ale mnie wkurzało.no moja grzęda będzie miała cztery żerdzie, 2 z brzozy i 2 z osiki, wziołem się za skórowanie, oskórowałem 1 z brzozy to mnie szlag trafić chciał, i 1 z osiki ale z osiką to łatwo idzie.a ja do mojego aparatu nie mogę akumulatorów znaleźć ale jeszcze muszę komodę przetrząsnąć. Quote
ania1983 Posted September 16, 2014 Report Posted September 16, 2014 aparat znaleziony zdjęcia już się ładują.Tomku, no to podziwiam za cierpliwość, mnie ty trafiło przy takiej robocie po co skórować gałęzie na grzędy?http://ania1983.flog.pl/wpis/9317620/#wna Flogu wstawiłam zdjęcia moje kolorowe płytki w kaczniku, śmieję się do męża, że teraz kacznik i mieszkańcy w nim są dżender :D Quote
Robert ;-) Posted September 16, 2014 Author Report Posted September 16, 2014 Witam Aniu dobra robota wygląda super;-) kury będą miały luksusowe warunk, ja też pracowałem ale jeszcze jutro i skończę malowanie kabiny mojego ciągnika.pozdrawiam drobiarzy;-) Quote
wiejskieżycie Posted September 16, 2014 Report Posted September 16, 2014 Opał na zimę już naciąłeś? Aniu ładnie biało i schludnie u Ciebie. A przez kafelki ptaki mogą poczuć się jak w domu. Quote
Recommended Posts