Jump to content

Recommended Posts

Posted
to ładne kaczuszki:) te dwie jak staropolskie to chyba kolor dziki:) też mam dwie takie, jedną białą, a kaczor normalnie niby jak czekoladowy, brunatny, a w szacie zimowej to taki ja popielaty czy grafitowy, z ciemno zieloną głową. no i jedna piżmówka cała biała.
Posted

Tomku, jak bys nie zrobił to na pewno będzie dobrze :)

Marcinie, dzięki. czyli samce mają ten guzek na głowie większy? co do głosów, to już sama nie wiem, bo moje tak fajnie śpiewają, niektóre wręcz gwiżdżą. a jak się nawołują, to niektóre tak się odzywają jak by się zapowietrzyły. nie umiem inaczej tego wyjaśnić :P

Posted
Nie spotkałem się z czymś takim jak szata zimowa i letnia u kaczek. One powinny wyglądać tak samo i w lecie i w zimie, tzn. jeśli osiągną pełną dorosłość koloru już zmieniać nie powinny, co najwyżej wymieniają szatę na nową, ale taką samą. Chociaż kiedyś u mojej znajomej z kurki kremowej zrobiła się kurka w połowie siwa. Nie uwierzyłbym, gdyby to nie była kurka ode mnie i gdybym sam zmiany nie obserwował. ;)
Posted

widzę w galerii, moje sa 2 takie jak te Twoje jak staropolskie kaczuszki, ale 2 sa zupełnie inne, a może mi się w oczach mieni :P

Tomku, dlatego u mnie bardzo pożądane sa kaczuszki, bo są głośniejsze od kaczorków :D a dla mnie to miód na uszy :D

Posted
U mnie zostanie 6 Biegusów. Nie wiem czy nie za dużo o parkę, ale póki co taki jest plan. Moje kaczki dają z gardzieli ile wlezie, niech tylko w ich odczuciu na czas koryta nie zapełnię. :) Perliczek mam trochę mało, ale hałas też potrafią zrobić, jak próbują zwrócić na siebie uwagę. Już się w pełni zaaklimatyzowały. Niech no tylko jakaś kura im podpadnie, to dostanie jeśli jest sama akurat. :) Indyczek nie zaczepiają, bo na pewno z szóstką by nie wygrały. Na marginesie, moje indyczki te najstarsze po wypierzeniu się są tak postawne jak indory. Ale lata swoje już mają, to i wygląd słuszny.
Posted
Marcin u mnie co rok kaczory zmieniają kolor z dzikiego na taki jak kaczka takie brązowe się robią i to i butelki i staropolskie się tak zmieniają a w tym odmiennym kolorze są z miesiąc może więcej a potem wybarwiają się w swoje barwy.
Posted

u mnie perliczki też za mały szum robią :( ale za rok niech no tylko wszystko pójdzie po mojej myśli, to mam nadzieję na bardzo głośne odzywki kaczek i perliczek :D

ja ie wiem jak jest z wybarwianiem kaczek, na moim kaczorze staropolskim którego miałam przez zimę tego nie zauważyłam. ale może to nie wszystkie?

Posted
Ja jak pierwszy raz zobaczyłem pana butelkę w takim kolorze a był na wygnaniu z kaczka to pomyślałem ze płeć zmienił normalnie jak kaczka wyglądał a potem wrócił do swych barw , nie mam pojęcia dlaczego tak jest ale jest.
Posted
Z tym i u mnie będzie problem, ale Ja planuję się skupić wyłącznie na czubatych kaczkach (na dzień dzisiejszy), a Dankę ewentualnie podrzuci się komuś kto ma kaczora jak to niektórzy robią z indyczkami i jeśli będą chęci może i jej jajka się wykorzysta w celach hodowlanych. :)
Posted
U mnie kaczek staropolskich mało mam tylko dwie pary mam jeszcze kilka białych podejrzewam że to są pekiny a i trzy butelki, a i tam to mieszance chcąc mieć w miarę czysta rasę trzeba by kupić nowe osobniki, ale tak to.chkc mam mix kolorów i rosół o niebanalnym smaku;-) a co do moich zwierzaków to nic nowego kury zaczęły się lepiej nieść, a j wyszukuje się mały żuber jeden niestety padł podczas porodu ale może drogi szczęśliwie się urodzi.
Posted
To życzę Robercie oby się szczęśliwie urodził i zdrowo chował:) u nie wczoraj jedno jajko, a dziś jedno znalazłem na wybiegu, ale jakieś dziwne te jajko, takie wybrzuszenia miało, i skorupka w niektórych miejscach tak popękana jak gęsta pajęczyna.
Posted
To coś kura chora bądź brak jej składników mineralnych i dla tego takiej jajo zniosła, takie skorupie się zdarzają a co poza zbożem dajesz kurkom do jedzenia.u mnie te butelki nie są jakoś specjalnie głośne może dla tego że głośniejsze są gęsi i reszta kaczek;-) ale one potrafią człowiekowi humor poprawić;-)
Posted

Witaj Amelko:) a jednocześnie dobranoc:) musisz koniecznie częściej tutaj wpadać:)

Robercie, a mama twierdzi że to młoda kura mogła psikusa spłatać i się zaczyna nieść, nigdy żadna kura poza kurnikiem nie zniosła jaja, a to centralnie na wybiegu leżało i to daleko od kurnika pod wielkimi akacjami, gdzie ich masa liści leży.