wiejskieżycie Posted September 17, 2014 Report Posted September 17, 2014 A Twoje Bieguski Aniu nie powinny wyglądać tak jak moje? W końcu mamy je od tej samej osoby. Quote
Tomek19 Posted September 17, 2014 Report Posted September 17, 2014 to ładne kaczuszki:) te dwie jak staropolskie to chyba kolor dziki:) też mam dwie takie, jedną białą, a kaczor normalnie niby jak czekoladowy, brunatny, a w szacie zimowej to taki ja popielaty czy grafitowy, z ciemno zieloną głową. no i jedna piżmówka cała biała. Quote
ania1983 Posted September 17, 2014 Report Posted September 17, 2014 Tomku, jak bys nie zrobił to na pewno będzie dobrze Marcinie, dzięki. czyli samce mają ten guzek na głowie większy? co do głosów, to już sama nie wiem, bo moje tak fajnie śpiewają, niektóre wręcz gwiżdżą. a jak się nawołują, to niektóre tak się odzywają jak by się zapowietrzyły. nie umiem inaczej tego wyjaśnić Quote
wiejskieżycie Posted September 17, 2014 Report Posted September 17, 2014 Nie spotkałem się z czymś takim jak szata zimowa i letnia u kaczek. One powinny wyglądać tak samo i w lecie i w zimie, tzn. jeśli osiągną pełną dorosłość koloru już zmieniać nie powinny, co najwyżej wymieniają szatę na nową, ale taką samą. Chociaż kiedyś u mojej znajomej z kurki kremowej zrobiła się kurka w połowie siwa. Nie uwierzyłbym, gdyby to nie była kurka ode mnie i gdybym sam zmiany nie obserwował. Quote
ania1983 Posted September 17, 2014 Report Posted September 17, 2014 Marcinie, co do biegusów, to nie pamiętam jakie masz Ty , a mam znowu problem z wejściem na Floga i z obejrzeniem zdjęć :/ Quote
Tomek19 Posted September 17, 2014 Report Posted September 17, 2014 szczególnie kaczory wydają delikatny melodyjny, bardzo przyjemny dla ucha dzwięk:) Quote
ania1983 Posted September 17, 2014 Report Posted September 17, 2014 widzę w galerii, moje sa 2 takie jak te Twoje jak staropolskie kaczuszki, ale 2 sa zupełnie inne, a może mi się w oczach mieni Tomku, dlatego u mnie bardzo pożądane sa kaczuszki, bo są głośniejsze od kaczorków a dla mnie to miód na uszy Quote
Tomek19 Posted September 17, 2014 Report Posted September 17, 2014 no mi kaczor to jeden w zupełności wystarczy:)lepiej kaczuchy trzymać to i jajka są a i przede wszystkim maluchów więcej można mieć Quote
wiejskieżycie Posted September 17, 2014 Report Posted September 17, 2014 U mnie zostanie 6 Biegusów. Nie wiem czy nie za dużo o parkę, ale póki co taki jest plan. Moje kaczki dają z gardzieli ile wlezie, niech tylko w ich odczuciu na czas koryta nie zapełnię. Perliczek mam trochę mało, ale hałas też potrafią zrobić, jak próbują zwrócić na siebie uwagę. Już się w pełni zaaklimatyzowały. Niech no tylko jakaś kura im podpadnie, to dostanie jeśli jest sama akurat. Indyczek nie zaczepiają, bo na pewno z szóstką by nie wygrały. Na marginesie, moje indyczki te najstarsze po wypierzeniu się są tak postawne jak indory. Ale lata swoje już mają, to i wygląd słuszny. Quote
Robert ;-) Posted September 17, 2014 Author Report Posted September 17, 2014 Marcin u mnie co rok kaczory zmieniają kolor z dzikiego na taki jak kaczka takie brązowe się robią i to i butelki i staropolskie się tak zmieniają a w tym odmiennym kolorze są z miesiąc może więcej a potem wybarwiają się w swoje barwy. Quote
wiejskieżycie Posted September 17, 2014 Report Posted September 17, 2014 Może i racja. Za rok zaobserwuję swoje. Quote
ania1983 Posted September 17, 2014 Report Posted September 17, 2014 u mnie perliczki też za mały szum robią ale za rok niech no tylko wszystko pójdzie po mojej myśli, to mam nadzieję na bardzo głośne odzywki kaczek i perliczek ja ie wiem jak jest z wybarwianiem kaczek, na moim kaczorze staropolskim którego miałam przez zimę tego nie zauważyłam. ale może to nie wszystkie? Quote
wiejskieżycie Posted September 17, 2014 Report Posted September 17, 2014 U mnie jak było ich 20 sztuk to dopiero się działo. Całą watahą ustawiały się na płotku pod oknem i dawaj koncert odstawiały. Takie hałasy nie wszystkim mogą się podobać, ale przecież wystarczy zachować godziny ciszy nocnej. Quote
Robert ;-) Posted September 17, 2014 Author Report Posted September 17, 2014 Ja jak pierwszy raz zobaczyłem pana butelkę w takim kolorze a był na wygnaniu z kaczka to pomyślałem ze płeć zmienił normalnie jak kaczka wyglądał a potem wrócił do swych barw , nie mam pojęcia dlaczego tak jest ale jest. Quote
wiejskieżycie Posted September 17, 2014 Report Posted September 17, 2014 Co to znaczy na wygnaniu? Quote
Robert ;-) Posted September 17, 2014 Author Report Posted September 17, 2014 W zeszłym roku trzymałem je u babci żeby jajka były czysto rasowe i tak to nazwałem ze na wygnaniu;-) Quote
Tomek19 Posted September 17, 2014 Report Posted September 17, 2014 Robercie a co tam u Twoich podopiecznych słychać? moje wszystkie kury zapuściły się dziś w las, oczywiście butelki za nimi na końcu wypruły z wielkim lamentem:) Quote
wiejskieżycie Posted September 17, 2014 Report Posted September 17, 2014 Z tym i u mnie będzie problem, ale Ja planuję się skupić wyłącznie na czubatych kaczkach (na dzień dzisiejszy), a Dankę ewentualnie podrzuci się komuś kto ma kaczora jak to niektórzy robią z indyczkami i jeśli będą chęci może i jej jajka się wykorzysta w celach hodowlanych. Quote
Robert ;-) Posted September 17, 2014 Author Report Posted September 17, 2014 U mnie kaczek staropolskich mało mam tylko dwie pary mam jeszcze kilka białych podejrzewam że to są pekiny a i trzy butelki, a i tam to mieszance chcąc mieć w miarę czysta rasę trzeba by kupić nowe osobniki, ale tak to.chkc mam mix kolorów i rosół o niebanalnym smaku;-) a co do moich zwierzaków to nic nowego kury zaczęły się lepiej nieść, a j wyszukuje się mały żuber jeden niestety padł podczas porodu ale może drogi szczęśliwie się urodzi. Quote
Tomek19 Posted September 17, 2014 Report Posted September 17, 2014 To życzę Robercie oby się szczęśliwie urodził i zdrowo chował u nie wczoraj jedno jajko, a dziś jedno znalazłem na wybiegu, ale jakieś dziwne te jajko, takie wybrzuszenia miało, i skorupka w niektórych miejscach tak popękana jak gęsta pajęczyna. Quote
Amelia83 Posted September 17, 2014 Report Posted September 17, 2014 Wpadłam się przywitać i trochę mi się zawisło Bardzo dziś rozmowni jesteście Nadążyć nie można Dobrej nocy Quote
Robert ;-) Posted September 17, 2014 Author Report Posted September 17, 2014 To coś kura chora bądź brak jej składników mineralnych i dla tego takiej jajo zniosła, takie skorupie się zdarzają a co poza zbożem dajesz kurkom do jedzenia.u mnie te butelki nie są jakoś specjalnie głośne może dla tego że głośniejsze są gęsi i reszta kaczek;-) ale one potrafią człowiekowi humor poprawić;-) Quote
Tomek19 Posted September 17, 2014 Report Posted September 17, 2014 Witaj Amelko:) a jednocześnie dobranoc:) musisz koniecznie częściej tutaj wpadaćRobercie, a mama twierdzi że to młoda kura mogła psikusa spłatać i się zaczyna nieść, nigdy żadna kura poza kurnikiem nie zniosła jaja, a to centralnie na wybiegu leżało i to daleko od kurnika pod wielkimi akacjami, gdzie ich masa liści leży. Quote
Robert ;-) Posted September 17, 2014 Author Report Posted September 17, 2014 Hej Amelio tak jakoś dziś to i ja mam wene na pisanie :-D zaglądaj ale też i pisz co tam u ciebie słychać pozdrawiam;-) Quote
Tomek19 Posted September 17, 2014 Report Posted September 17, 2014 moje biegusy to jak im odwali to non stop mogą za mną po ogrodzie łazić, a jak przykucnę to po chwili podchodzą i lamentują, jakby strasznie nagadywać ze mna się chciały. Quote
Recommended Posts