ania1983 Posted September 18, 2014 Report Posted September 18, 2014 Tofik, kurom podaję w okresie zimowym czosnek na wzmocnienie. coby mi bidule nie zachorowały czosnek podaję świeży zmielony w maszynce do mięsa. do tego mielę jakieś warzywo, marchew, buraczek, co tam mam.Tomku, owies mają prawie cały czas, ale dopiero teraz zaczynają pomału jeść. znaczy się, zima idzie Quote
Tomek19 Posted September 18, 2014 Report Posted September 18, 2014 Aniu, a od owsa kury nie dostają tak zwanego ,,pypcia" ?czosnek po części bardzo korzystnie wpływa na odrobaczanie drobiu, naturalną metodą i zapobiega kurzemu kaszlowi, ciotka od lat stosuje czosnek i jeszcze jakieś zioła, ale muszę dokładniej dopytać co do tych ziół, i nigdy nie kupowała żadnych szczepione czy czegokolwiek u weta, a kurki to ma okaz zdrowia:) Quote
ania1983 Posted September 18, 2014 Report Posted September 18, 2014 Tomku, zapytaj koniecznie o te zioła, może jeszcze zdążę coś nazbierać co do owsa, to nie mam pojęcia. wiem tylko, że moje kury wiosną przestają jeśc owies, w lecie nie ruszają go, jesienią zaczynają się z nim przepraszam, a zimą głównie owies jedzą. Quote
Tomek19 Posted September 18, 2014 Report Posted September 18, 2014 Aniu jutro będę dzwonił do rodzinki to zapytam o te ziółka:) sam się nastawiłem na ich suszenie, po co kupować u weta jakieś sczepionki jeśli by to zdało egzamin, i jeszcze 10 dni kwarantanny na jaja i mięso.to kupię jeszcze owsa, niedaleko facet sprzedaje po 40 zł za metr a pszenżyto po 50 zł za metr.Aniu, a Ty co dziś wojowałaś? dalej porządki u gadziny? czy już z wszystkim się uwinełaś ? Quote
Tomek19 Posted September 18, 2014 Report Posted September 18, 2014 takie ogłoszonko wpadło i w oko http://olx.pl/oferta/indyki-CID757-ID6YyE1.html#83e30be79a Quote
ania1983 Posted September 19, 2014 Report Posted September 19, 2014 witam Tomku, wczoraj jako że nie było prądu pojechaliśmy do teściowej. przywiozłam 2 wory jabłek, 2 wiadra winogron i troche orzechów włoskich w kurniku i kaczniku już wszystko zrobione ptaki od 6 na polu.a nam zaraz zabiorą prąd znowu na cały dzień.miłego dnia a indyki z ogłoszenia fajne Quote
Robert ;-) Posted September 19, 2014 Author Report Posted September 19, 2014 Witam z rana indyka fakt fajne w sumie to nie ważna barwa tylko sam wygląd indyki ogólnie są ładne zwłaszcza samce i te ich korale;-)a czosnek to i na wampiry dobry żadnej kury nie ruszy;-);-) Quote
wiejskieżycie Posted September 19, 2014 Report Posted September 19, 2014 Witam. Znam tą osobę sprzedającą indyki w powyższym linku. Moim zdaniem osoba troszczy się o ptaki nie mniej od Nas. Quote
Robert ;-) Posted September 19, 2014 Author Report Posted September 19, 2014 Witaj Marcinie co dziś działasz, ja jadę do Mińska maz. A potem drzewo będę kończył pogoda się psuje zimno się zrobiło i pochmurno:-( ale cóż mamy jesień. Quote
wiejskieżycie Posted September 19, 2014 Report Posted September 19, 2014 Właśnie wyjeżdżam do weterynarza, którego mam nadzieję zastanę, bo muszę kupić kaczkom witaminy z kwasem foliowym. Ten rok pod względem hodowli mogę uznać za jeden z najgorszych w ciągu ostatnich lat. Później jeśli się da biorę się za ziemniaki. Nie czekam dłużej, bo już zapowiadają zmianę pogody, a później kopanie w deszczu lub po ulewach nie przejdzie. Zmywam się. Trzymajcie kciuki, żebym zastał weta, bo z Nimi bardzo różnie bywa. Jest ich kilku, a zastać któregoś graniczy z cudem. Quote
Robert ;-) Posted September 19, 2014 Author Report Posted September 19, 2014 To i tak z dobrze u mnie w gminiejest jeden ale jego do 9 można zastać bez ptoblemu;-) miłego dnia życzę i trzymam kciuki:-D Quote
Tomek19 Posted September 19, 2014 Report Posted September 19, 2014 Witam. Znam tą osobę sprzedającą indyki w powyższym linku. Moim zdaniem osoba troszczy się o ptaki nie mniej od Nas. ta osoba Marcinie mieszka bardzo blisko mnie:)z tymi wampirami to nie pomyślałem:) ale jaki to dodatkowy plus:P Quote
Tomek19 Posted September 19, 2014 Report Posted September 19, 2014 które z gęsi hodowlanych są największe ?????? oczywiście oprócz brojlerów, chodzi mi o rasy ogólnoużytkowe.mi osobiście bardzo się podobają LANDES-Y, z wyglądu są niebanalne. Quote
Tofik Posted September 19, 2014 Report Posted September 19, 2014 Witam indyki fajne a i cena bardzo przystępna:)Co do czosnku to chyba sie skusze i na kurczakach wypróbuje:)Tomku tu jest sporo o gęsiach to może ci pomorze:)http://www.ptakiozdobne.pl/348_Ges_tuluzyjska.htmlPozdrawiam Quote
Tomek19 Posted September 19, 2014 Report Posted September 19, 2014 Dzięki:) ....hmmm znów zapomniałem imię jak się pomyliłem przepraszam, Sławku:) nie na serio czosnek dla drobiu to dobra sprawa, i wielkie dzięki za linka:)a ja dalej walcze w kurniku, a roboty jeszcze sporo, a tu od jutra deszczowo zapowiadają Quote
Tofik Posted September 19, 2014 Report Posted September 19, 2014 Musimy sobie pomagać no nie:)A tu masz linka do dość interesujących gąsek i o ile pamiętam marzenie Marcina (nie pamiętam na 100% czy to te) najwyżej mnie sprostuje:) Tak czy inaczej gęsi super wyglądają tylko cena nie zbyt przystępna:( ale czego nie robi sie dla pasji:)Pozdrawiam http://sprzedajemy.pl/sprzedam-gesi-holmogorski,9643402?source=bottom Quote
Robert ;-) Posted September 19, 2014 Author Report Posted September 19, 2014 Tak Sławek to te gąski ale nie tylko jemu się podobają;-) Quote
Tomek19 Posted September 19, 2014 Report Posted September 19, 2014 Piękne te gąski:) ale cena powala na glebę mi wpadły w oko te Landes, rzadkie są, a już na pewno w woj. świętokrzyskim. Quote
Robert ;-) Posted September 19, 2014 Author Report Posted September 19, 2014 Landesa gęśiora to ja chyba mam nie wiem na 100% ale tak mi pasuje do wzorca rasy.kupilem go jako pisklaka a wyrosł na pięknego gęśiora:-D niestety nie dożyje wiosny bo mam lewusa Quote
Tomek19 Posted September 19, 2014 Report Posted September 19, 2014 a co sądzicie koledzy o tym ogłoszeniu ?http://olx.pl/oferta/sprzedam-gesi-landersy-CID757-ID6vplh.html#b5cfd30bc4 Quote
Robert ;-) Posted September 19, 2014 Author Report Posted September 19, 2014 Oferta może i fajna tylko zdjęcia mi nie wchodzą gdzie ja jestem:-( ale jak za dorosłą gęś dasz te 80 zł to warto kupić ja za lewusa 100 dałem i teraz nie żałuje choć był czas że chciałem go spasztecic. Quote
Tomek19 Posted September 19, 2014 Report Posted September 19, 2014 no czytałem o tym nawet wczoraj, jak za laczki się brał Robert a Ty miałeś kiedyś lub masz te gęsi Landes ? Quote
Amelia83 Posted September 19, 2014 Report Posted September 19, 2014 Tomku gęsi z linku nie są 100% Landesami.To jakieś mieszańce. Tu masz link to wzorców ras http://www.bioroznorodnosc.izoo.krakow.pl/drob/gesi/charakterystyka_ras/landes I następny http://www.bioroznorodnosc.izoo.krakow.pl/gesi/wzorce_populacji A tu mały portrecik dla Was http://images53.fotosik.pl/487/fa997ec5c2c03cd4med.jpg Quote
Tomek19 Posted September 19, 2014 Report Posted September 19, 2014 Amelko dzięki serdeczne za wyprowadzenie mnie z błędu:) i za linki:) jeszcze raz dzięki:)a maluchy masz extraaaaaaa...... uwielbiam takie cipciaki:)Amelko a co u Ciebie w hodowli słychać? Quote
Tofik Posted September 19, 2014 Report Posted September 19, 2014 Tak Sławek to te gąski ale nie tylko jemu się podobają;-) No dobra Robercie mnie też sie one podobająPozdrawiam Szkoda tylko że nic o nich nie można znaleźć bo nawet nie są uwzględnione jako rasa hodowana w Polsce a jeszcze co do ceny to nie wiem czy te z linku to cena za parę czy sztukę? Quote
Recommended Posts