Jump to content

Recommended Posts

Posted

teraz się będę głowił skąd te gęsi dorwać:(

a dziś bieguska jak zawsze spokojna była to dziś jej odwaliło, dorwała młodą kurkę za ogon i myślałem że jej cały wytarga, dobrze że przy kurniku robiłem, to mogłem szybko wyskoczyć.

Aniu a gęsi ogólnie to duże żarłoki ? :)

zazdroszczę Tobie Aniu takiego widoku:)

Posted

ja wiem czy żarłoki? w okresie kiedy jest zielonka, to kaczki sa większymi żarłokami :P ale w zimie, to potrafią zjeść owsa i pszenicy sporo :D

u mnie dzisiaj kaczora piżmowego musiałam z kurnika do kacznika przeganiać. normalnie kaczor śpi w kaczniku z kaczką i 3 młodymi, a w kurniku śpi kaczka której nie udało się wysiedzieć nic i znowu siedzi i biegusy. dzisiaj kaczor siedział przy kaczce na jajkach i przeganiał bieguski, a na to ja nie pozwolę :P po pierwsze nie jego kurnik, a po drugie moje Stefanki atakować! pogoniłam łobuza do jego kacznika i tam niech śpi. nie ma zmiany :P

chociaż jak liczyłam wieczorem drób to wystraszyłam się, że perliczka zginęła. mam 7 perliczek, w tym jedna z racji, ze powoli rosła wychowała się z młodszymi kurczakami. no i 6 perliczek śpi w kurniku a ta 1 w kaczniku. liczenie zawsze zaczynam od kurnika, a tam tylko 5 perliczek. zanim doleciałam do kacznika sprawdzić, to się zdążyłam zestresować. ale wszystko jest :)

nagmatwałam :P

Posted

to miałaś Aniu pietra:) u mnie bieguski jedzą tyle co kot napłakał zboża, mam jedną białaske piżmówkę to jak widzę ta więcej muci, chyba ogólnie piżmowe to większe żarłoki:)

a biegusów nie mogę przyzwyczaić żeby do tego kacznika w kurniku właziły tylko latają po całym kurniku, nawet po gnieździe z jajkami w rogu które tam jeszcze jest tymczasowo, dopóki kurnika nie dokończę całkiem.

Posted
heh, ja jak chciałam kury przyzwyczaić do kacznika czy kurczaki, to zwyczajnie wieczorem przed zamknięciem brałam worek, ptaki które chciałam przyzwyczaić do zmiany miejsca do worka i przenosiłam. niektóre nauczyły się do kacznika przychodzić po jednym razie, ale niektóre to musiałam przez 7 dni przyzwyczajac :P
Posted

To tak jak moje. Dzikszych kaczek w życiu nie widziałem. ;) Wieczorem to znaczy o 17 już lecą pod chlew, a do tego prowadzą zbuntowane przez siebie pozostałe kaczki i pomimo otwartego chlewa i swojej zagrody same nie wejdą tylko czekają aż je wgonię, a jak to robię to na wszelkie sposoby próbują się opierać i cofają resztę towarzystwa.

Na zdjęciu zamieszczonym przez Amelią są 2 silki - czarna i biała. Plus chyba Araukana, ale tego nie wiem na pewno. Ktoś pytał o to powyżej. Też już zapomniałem kto. :) Ech skleroza nie boli.

Posted

ja pytałam Marcinie :) i wszystko już wiem :)

"ta żółciutka kurka to lilipucia a czarna z białą plamką pod dzióbkiem to araukana"

moje biegusy nie są chyba az tak dzikie jak Wasze. do kurnika jak liczę kury normalnie wchodzę i te sobie śpią w najlepsze, nawet jak stanę tuż przy nich.

a wiesz Marcinie, ze nawet nie zauważyłam tej czarnej silki :P atko, albo ślepota albo zmęczenie :P

Posted

moje biegusy to w dzień łażą za mną, w wieczorem diabeł w nie wstępuje:( tylko u mnie jest problem taki że kacznik jes wewnątrz kurnika, nie osobny budynek, i one łażą po kurniku.

i jeszcze mi kogucik chciał nocować na śliwce, przed chwilą go śćiągnołem i jazda do kurnika.

Posted

Tomku, no to kaczki spróbuj złapać i zamknij je w tym kaczniku.

u mnie kiedyś zielone młode chciały na polu spać :P problem miałam z ich przegonieniem do kurnika :P czasem widac chcą wolności nasze ptaki, ale gdyby nie to, ze im grożą niebezpieczeństwa w nocy, to niech by spały na polu

Posted

dokładnie Aniu, a ja tym bardziej mieszkam przy lesie, a od przodu trochę łąk zaugorzałych jest, więc pieron wie co się gdzie czai.

o jak je zamknę to tydzień będą siedziały w ciemnicy:)

Posted

spokojnie, kaczki się przyzwyczają :)

no, ja też przy lasku. zaraz jak kończy się ogrodzenie zagrody jest lasek. potem ugory lasek, ugory lasek i las państwowy. wiec lisów nie brakuje ani innego dziadostwa.

Posted
ja to mieszkam w takiej okolicy że od sporo lasów, dookoła tylko od południowej strony łąki dalej ogródki działkowe i miasto, od północy las, z 50 m kilka domów po drodze polnej wzdłóż znów troszkę łąk i trasa na kielce a od zachodu trochę lasku, parę domków i znó lasy i to kilometrami się już ciągną, ogólnie lasy i lasy:(
Posted

Tomku u mnie w hodowli w ostatnim czasie sukcesywnie ubywa...kaczek :P

Nie ma jak niedzielny rosołek na kaczuszce albo kaczucha po pomorsku

Silki rosną,lilipucie też,niebawem może dołączy kogutek araukany i para maransów oraz kochiny miniaturowe.To się jeszcze zobaczy .

W silkach jestem zakochana :blush: Na wiosnę będę kombinować z innymi kolorami.

http://images55.fotosik.pl/486/c25db94d9df9ec6cmed.jpg

http://images53.fotosik.pl/487/f8e288b48646ec5dmed.jpg

http://images54.fotosik.pl/486/e89dec1e04901784med.jpg

Aniu a tu te moje nieszczęsne,ponoć kubańskie,gąski.Próbowałam uchwycić tą ich różnicę w wielkości,ale nie bardzo mi się udało :(

http://images55.fotosik.pl/486/5681ccf9b0aa1e7cmed.jpg

http://images52.fotosik.pl/486/453949a556eef568med.jpg

http://images53.fotosik.pl/487/5d9b132977fca083med.jpg

I kilka kaczuch

http://images51.fotosik.pl/485/3e0b0b729662a89cmed.jpg

Posted

Aniu a Ty rozdzielasz przed wiosną kurki według ras?

Amelka, ja silek ma tylko jedną parkę białych, bo dopiero w wakacje je zakupiłem. na dniach też rzucę kila zdjęć, choć ja za bardzo nie mam ogólnie co pokazywać.

a silki, gąski i kaczuchy są zarąbiste :)

Amelka mam pytano:) a czy Ty czasami nie masz na kogoś w świętokrzyskim namiarów, co by miał gąski Landes duże czy małe, lub jaja ?

Robercie co tak milczysz?:) zdawaj relację z przebiegu dnia:)

Posted

Witam z wieczora;-) się na czytałem;-) Tomek to kuj gęśiora to jednak nie landes tylko jakiś mix:-( a szkoda.

co do miejsca zamieszkania to jeżdżąc po Polsce i bliskich okolicach to są same lasy bądź ugory, smutne ale prawdziwe:'( jadąc po krowy do kotliny kłodzkiej ponad 600km nie widziałem nic innego jak las czy ugur.

Posted

tu u mnie w okolicy mało kto pola uprawia, ale jak jadę do Włoszczowy to od jędrzejowa już widać poprawę i ugorów praktycznie nie ma przynajmniej przy trasie:)

jaki by nie był gąsiorek a jak zbliżony do landesa to już jest git:)

Robercie świetny ten drób u Amelki co nie?:) aż się gęba sama śmieje:)

Posted

Robercie tu jest wzorzec

Gęsi landes (SD01) - upierzenie głowy, szyi i grzbietu szare, boki tułowia i brzuch białe, głowa duża, dziób mocny barwy ciemno-czerwonej, krótka i silna szyja, pełna pierś, brzuch szeroki i głęboki z dobrze rozwiniętym podwójnym fałdem tłuszczowym, nogi bardzo silne, szeroko rozstawione, barwy ciemnoczerwonej. Masa ciała 12-tygodniowych gęsiorów wynosi 5400 - 5600 g, gęsi 4600 - 4800 g, a nieśność 44 - 50 jaj.

to chyba nie jest źle z tym gąsiorkiem:)

Posted

na innych stronach wyczytałem że dziób może być , pomarańczowy, czerwony a nawet czarny.

eh Robert, tyle roboty przede mną jeszcze że głowa boli, chciałbym już też jakieś kojce porobić coby rasami rozdzielać, zimą się nie będzie chciało tego robić, o jeszcze trawy nasiona leżą co by je na wybiegu wysiać, a i kupa innych zajęć, za mało dnia na to wszystko.

Posted

Oj tak ja dziś do 15 w Mińsku byłem a potem na polu agregatem szykowałem pod siew pszenżyta do 20 a ile roboty zostało to szkoda gadać:-( jutro znowu do Mińska a i zasiac trzeba z 3.5ha nie wiem kiedy mi starczy czasu.

a jaka trawę masz na ten wybieg dla drobiu?

Posted

Robercie gafę strzeliłem że ojcu na targu pozwoliłem kupować trawę a nie sam pojechałem kupić, kazałem kupić trawę łąkową najlepiej 2 - 3 gatunki traw mocno rozkrzewiającej się, to ojciec kupił o połowę droższą za kilogram na trawniki, niby bardzo mocna.

jak sądzisz jest w ogóle sens taką trawę wysiewać ?

Posted

witam :)

Amelko, widać rzeczywiście różnicę w wyglądzie i wadze tych gąsek. ta z lewej jest zdecydowanie mniejsza z tego co widzę.

co do rasy...to poczekajmy na Marcina :) on tu od gęsi chyba najlepszym znawcą jest :) mi wyglądają na kubańskie.

a co do płci, to niestety się nie wypowiem, bo za dobrze ich nie widać. jednak ja bym obstawiała tak z pierwszego spojrzenia, ze ,mniejsza to gąsiorek. ale oczywiście mogę się mylić. może spróbuj zrobić dokładniejsze zdjęcia? bardziej z bliska?