Robert ;-) Posted September 22, 2014 Author Report Posted September 22, 2014 Witam z rana wróciłem z targu j ceny takie kupiłem pszenicy po 70, żyto 40.cala kuku 100 wiec żyto tylko spadło .Sławek te kurki są ekstra;-) nie widziałem jeszcze takich porostu super l;-);-);-);-);-);-) Quote
wiejskieżycie Posted September 22, 2014 Report Posted September 22, 2014 Nie chwaliłeś się wcześniej Sławomirze, że masz takie ptaki u siebie. Skąd jajka zdobyłeś? Czubatki wielbłądzie są mi znane. Quote
Tofik Posted September 22, 2014 Report Posted September 22, 2014 Witam Marcinie żeby była sprawa jasna:) to mam 3 czubatki padewskie a czy wielbłądzie to nie wiem:( a link wrzuciłem żeby pokazać jakiego są koloru no a jajka no to od tej samej osoby co ty masz biegusy o ile sie nie mylęRobercie ceny masz podobne jak ja w S-rzu:) Quote
wiejskieżycie Posted September 22, 2014 Report Posted September 22, 2014 Widzę, że już w ogóle dostaliście jajka w pełni niewiadome. Pewnie się nie mylisz ws pochodzenia jaj. Wydaje mi się, że na liście tej rasy nie było w ogóle. Obyś miał komplet 1+2 a będzie bardzo fajnie. Quote
Tofik Posted September 22, 2014 Report Posted September 22, 2014 Z jajami:) było sporo zamieszania i ogólnie całkiem inaczej sie ułożyło niż było zakładane na początku ale ja i tak jestem zadowolony bo różne fajne cuda biegają mi po wybiegu:) Co do składu 1+2 to kto wie bo dwa osobniki mają bardziej okrągłe "czapy" więc sądzę że to kurki a jeden taki "owalny" więc chyba to kogut ale w swoim czasie wszystko sie wyjaśni:) "Wydaje mi się, że na liście tej rasy nie było w ogóle".O tuż Marcinie musiały być bo skąd by mi sie wykluły:) Quote
Tomek19 Posted September 22, 2014 Report Posted September 22, 2014 Witam Wszystkich w ten deszczowy u mnie dzień, leje jak z cebra.Kury się chowają gdzie tylko mogą pod jakiś dach, tylko kaczki zadowolone z pogody. Quote
ania1983 Posted September 22, 2014 Report Posted September 22, 2014 witam u nas dzisiaj jesień. deszcz do tego silny wiatr. kury część w stajni, a reszta zamiast w ciepłej i suchej stajni siedzieć, to pod daszkiem czy w innych kryjówkach. nie rozumiem ich co do ras kur, to na liście na 100% nie było żadnych padewskich, czyli że są z poza listy Quote
Tomek19 Posted September 22, 2014 Report Posted September 22, 2014 Aniu a Padewska to nazwa potoczna prawda ? właściwa nazwa to czubatka polska ? bo sam się pogubiłem:) Quote
wiejskieżycie Posted September 22, 2014 Report Posted September 22, 2014 Włoszek też na pewno nie było. Ale im więcej ras tym lepiej na przyszłe sezony lęgowe. U mnie w nocy też solidnie dolało, a dzisiaj wypadało by dokończyć przebieranie ziemniaków. Quote
Tofik Posted September 22, 2014 Report Posted September 22, 2014 Marcinie Włoszki były w pierwszym zestawie bo mam ich zbyt wiele żeby była pomyłka poza tym i u Roberta sie trafiła:) no a moje padewskie no to może były jakieś jajka pomieszane i z tond mi sie wzięły:) Tomku Czubatka Padewska a czubatka Polska to chyba co innego tzn. to są całkiem inne rasy a bynajmniej tak mi sie wydaje hehe trzeba by poczytać Quote
Tomek19 Posted September 22, 2014 Report Posted September 22, 2014 no ja już wyczytalem że czubatka padewska jest błędną nazwą, że poprawną jest czubatka polska, czubatka padewska niby nawet nie jest ujęta oficjalnie w spisie drobiu:) . Aniu ja tylko tak z ciekawości pytałem:) Quote
Tofik Posted September 22, 2014 Report Posted September 22, 2014 Jak dla mnie to czubatka padewska jest po prostu odmianą czubatki podobnie jak i białoczuby bo przecież czubatki występują w różnych barwach i posturach a wszystkie mają wspólną cechę czyli czuba:) Quote
Tomek19 Posted September 22, 2014 Report Posted September 22, 2014 jednak Padewska to potoczna nazwa, tak mnie zaciekawił temat że musiałem się zagłębićhttp://pl.euroanimal.eu/Czubatka_polska_brodatahttp://www.ptakiozdobne.pl/340_Czubatka_polska.html Quote
Tofik Posted September 22, 2014 Report Posted September 22, 2014 Jak by nie było to wszystko to kury czubate tyle że różnią sie w wyglądzie:)A u mnie kochin nabawił sie awarii:( tzn jakoś nogę podkręcił i teraz utyka tak że nie ciekawie to wygląda:( a trochę za mały co by go do gara posłać Quote
Tomek19 Posted September 22, 2014 Report Posted September 22, 2014 Zgadza się, nie chciał bym żebyś pomyślał że ja coś tam....podważam czy coś w tym stylu, gdy kupowałem feniksy, zgadałem się z hodowcą i on coś napomknoł o Padewskich czubatkach, i teraz tu temat był poruszony i z ciekawości w necie pogrzebałem, poza tym dla mnie nie liczy się nazwa danego ptaka a jego wygląd. Quote
Tofik Posted September 22, 2014 Report Posted September 22, 2014 Ja tam takich wników nie mam na zamiarze robić bo skoro mówi sie czubatka padewska to nie ma co tego zmieniać podobnie z białoczubem bo skoro to czubatka z białym czubem no to niby jak na nią wołać białoczub i po problemie:) Quote
Robert ;-) Posted September 23, 2014 Author Report Posted September 23, 2014 Witam Marcin mam do ciebie pytanie skoro masz indyki długi czas nie zauważyłeś u nich objawów mykoplazmozy, czy tego drobiu to je rusza.tak samo z perlikami choć te są dość krótko. Pozdrawiam wszystkich hodowców;-);-) Quote
Tofik Posted September 23, 2014 Report Posted September 23, 2014 Witam Tomku nie wiem czy widziałeś ale pojawił sie gość z Opatowa tak że jak cie dalej gąski interesują to możesz skorzystaćhttp://olx.pl/oferta/gesi-biale-owsiane-i-szare-landes-kubanskie-CID757-ID7ayyt.html#6513572a1b Quote
Robert ;-) Posted September 23, 2014 Author Report Posted September 23, 2014 Coś nie chce mi się ta strona załadować:-( ja też patrzyłem za panienka dla Landesa ale nic konkretnego nie znalazłem. A zapomniałem o bielasce nic dla niej nie patrzyłem a dziś net mi słabo chodzi:-( Quote
Tofik Posted September 23, 2014 Report Posted September 23, 2014 Robercie wejdź na olx i zaznacz świętokrzyskie albo sandomierz do 50km i na pewno znajdziesz:)Tomku nie ma za co:)Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted September 23, 2014 Author Report Posted September 23, 2014 Witam mi po prostu net nie działa nie wiem czy nadajnik siadł niektóre strony ładnie chodzą a innne nie.u mnie zimno nawet drob dziś jakiś taki smutny, kaczki zwijaly się i siedziały zamiast się paść. Quote
Tofik Posted September 23, 2014 Report Posted September 23, 2014 Fakt dziś chyba wszędzie była paskudna pogoda:( o siódmej poszedłem zamknąć załogę to o dziwo wszystko już siedziało w kurniku więc chyba czują że zimna noc będzie ale nie ma co sie łamać od jutra ma być poprawa:) Quote
Robert ;-) Posted September 23, 2014 Author Report Posted September 23, 2014 Tez liczę na zmianę, przez tą pogodę to nic robić nie można a i się nie chce, choć trochę jej zostało,jutro planuje posprzątać kurnik i parę innych rzeczy należało by się zrobić. Quote
Tofik Posted September 23, 2014 Report Posted September 23, 2014 Ja dziś kurnik oporządziłem:) a jutro też dzień porządków ale na dworze o ile będzie pogoda(ale tak mówią) no a w czwartek biorę sie za siew pszenicy o ile da radę wiecheć ale że pole jest trochę pagórkowate to pewnie da radę Quote
Recommended Posts