Robert ;-) Posted September 23, 2014 Author Report Posted September 23, 2014 Jak za dużo nie do lało to dasz radę , ja też nic jeszcze nie sialem a szykowałem na sobotę ale nie wypaliło wiec może i ja jutro coś zasieje mam sporo bo w tym roku zostawiam na owies tylko 1.6 ha, najważniejsza będzie pszenica na dzierżawie dla kur;-) bo wziąłem 2 ha dobrej ziemi. Quote
Tofik Posted September 23, 2014 Report Posted September 23, 2014 Ja tam nie mam dużo bo raptem 1,5ha pod pszenicę przygotować i zasiać no a 2 ha będzie prosa tak więc myślę że po południu w czwartek da radę uporać sie z takim kawałkiem:) No to widzę że Kolega rozwija gospodarstwo co by nie ponosić takich kosztów hodowli drobiu:) Quote
Robert ;-) Posted September 23, 2014 Author Report Posted September 23, 2014 Może nie do końca rozwija,ale trafiło się to wziąłem ,ale taki układ ze nie płacę podatku tylko sieje i zbieram .mam jeszcze jeden kawałek na oku tez ze dwa ha ale się zastanawiam jeden ciagnik to mało na taki areal:-(a tam co ma być pszenica to urośnie i nie będę musiał kupować wiec korzyść będzie;-) Quote
Tofik Posted September 23, 2014 Report Posted September 23, 2014 No jak by nie było to zawsze "kawałek" ziemi więcej do obróbki:) a co do ciągnika to coś pisałeś bodajże o Fordzie i co? stanęło na planach? Quote
Robert ;-) Posted September 23, 2014 Author Report Posted September 23, 2014 Tak jakoś mi odeszło, poczytałem to i owo i nie mam teraz typu co by kupić, co by mi pasowało za drogie a wynalazków nie chce:-( miała być druga 60 ale po ostatnich przejściach z częściami zamiennymi odpada.ja jestem marudze w zakupach wiec potrwa zanim na coś się zdecyduje.na tej drugiej dzierżawiei ttaj była by trawa wiec roboty nie za dużo zobaczy się. Quote
Tofik Posted September 23, 2014 Report Posted September 23, 2014 Hehe to ty jak baba na zakupach:) Quote
Robert ;-) Posted September 23, 2014 Author Report Posted September 23, 2014 Oj żebyś wiedział;-) a kiedy kolego obiecane zdjęcia coś mi się wydaje ze u ciebie będzie co oglądać;-) net mi.lepiej chodzi biorę się za szukanie białego kaczora. Quote
Tofik Posted September 23, 2014 Report Posted September 23, 2014 Muszę kupić kabel do tel. a ostatnio jakoś nie mam za bardzo czasu żeby o tym myśleć i żeby podjechać ale tak jak pisałem fotki będą Co do kaczora no to powodzenia bo ja jakoś u siebie w okolicy nie mogę trafić na białego albo siwego:( Quote
Robert ;-) Posted September 23, 2014 Author Report Posted September 23, 2014 Z takim kolorem może być lipa ja też nie widziałem białego ale może źle patrzyłem musze się w sobotę wybrać na targ to one coś się trafi bo jak nie teraz to już potem nie kupię bielasa Quote
Tofik Posted September 23, 2014 Report Posted September 23, 2014 Z tego co ja obserwuje olx to sie białe francuzy trafiają tyle że daleko więc lipa bo jechać ponad 100km po kaczora z 50zl to trochę nie bardzo poza tym z drugiej strony to nie mam czasu na takie wypady:( ale jak by jeździć do Opatowa co 2 tyg to pewnie by coś trafił ale to dopiero na jesieni jak ogród i pole ogarnę Quote
Robert ;-) Posted September 23, 2014 Author Report Posted September 23, 2014 Właśnie zawsze tak jest ze jak coś ciekawego to daleko spróbuję coś a jak się nie uda to może by jej załatwił kaczora łaciatego ale z drugiej strony szkoda marnować tak ładnej samicy w kolorze białym.mi tez się kończy laba i czasu nie będzie ale soboty mam wolne wiec na targi będę jeździł. Quote
Tofik Posted September 23, 2014 Report Posted September 23, 2014 Robercie jak by nie było to zawsze mamy czas do wiosny:) więc cala jesień i zima przed nami co by coś fajnego wypatrzeća na razie trzeba ogarnąć to co ważniejsze:) mi jeszcze zostało poprawić część starego ogrodzenia u kurczaków bo jeden kawałek zagrodziłem i mają więcej miejsca no i zdało by sie poprawić (a nawet powiększyć bo jest gdzie) stary kawałek no ale jakoś czasu brak na takie manewry:( Quote
Tomek19 Posted September 23, 2014 Report Posted September 23, 2014 Siemanko Aniu:) Aniu mam pytanko do Ciebie:) a więc Aniu chciałem zapytać, jak kupowałaś siatkę leśną do ogrodzenia wybiegu do pupili:) to jaki rozstaw oczek ta siatka miała? ewentualnie w Twych oczach, jaka by ta siatka mogła być dobra ? Quote
Robert ;-) Posted September 24, 2014 Author Report Posted September 24, 2014 Witam Sławek mam tylko nie wiem tylko gdzie to jest cena dobra i http://olx.pl/i2/oferta/sprzedam-kaczora-kaczor-z-2013roku-pizmowy-bialy-CID757-ID70C0B.html#:637251062e#gallery Quote
ania1983 Posted September 24, 2014 Report Posted September 24, 2014 witam Robercie, widzę że za rok w końcu nie będziesz się martwił o pszenicę tylko będziesz miał swoją Sławek, to szybciorem do sklepu po kabel, bo my tu na zdjęcia czekamy Tomek, co do siatki, nie pamiętam jakie moja ma oczka, ale i tak za duże, trzeba drobną siatkę dokładać bo kury, kaczki a tym bardziej kurczaki przechodzą przez oczka. dzisiaj ładna pogoda ale w nocy było zimno i ranek już też zimny. bez czapki z domu już nie wychodzę rano. co do białych piżmowych kaczorów, to tu na wsi by się takie na pewno znalazły nie wiem jak teraz, ale tam gdzie kupowałam kaczora po sąsiedzku to miałam do wyboru czarnego, białego i siwego. wybrałam siwego, bo kaczki mam 2 białe 1 z czarnymi kolorami, to wybrałam siwego ale z młodych tych 3 co mi zostały to sa białe kaczuszki, widać gość miał kaczora do kaczki białego. tylko jeszcze nie wiem czy mam kaczorki czy kaczuszki nie podoba mi się to ogłoszenie Robercie, a dokładnie to zdanie "Kontakt sms lub e-mail." dlaczego nie kontakt tel. ? czyżby coś było nie tak? może szukam dziury w całym? Quote
Tofik Posted September 24, 2014 Report Posted September 24, 2014 Robercie ładny odyniec ładny:) a on sie znajduje między Krakowem a Kazimierą Wielką tak więc masz kawal drogi:) pod zdjęciem w lewym rogu jest mapa:)Aniu spokojnie dopiero wstałem:) A fotki będą więc sie nie denerwuj poza tym lepiej będą wybarwione:)Pozdrawiam Quote
Tomek19 Posted September 24, 2014 Report Posted September 24, 2014 Dzięki Aniu, myślałem kupić leśną siatę, a dół na jakąś tam daną wysokość ogrodzić dodatkowo siatką o drobnych oczkach. Quote
Amelia83 Posted September 24, 2014 Report Posted September 24, 2014 Cześć i czołem Pogoda piękna,słońca dużo,deszczu zero i nowe nabytki w zagrodzie Czego chcieć więcej Araukan http://images52.fotosik.pl/491/2c86207ed853f596med.jpg Ciężko było obfocić towarzystwo,bo ciągle się na mnie wypinało http://images54.fotosik.pl/492/fdce34f54485209fmed.jpg Ale w końcu jakoś się udało Para Maransów Ogólnie z ptaków jestem bardzo zadowolona,jedynie grzebień Maransa mnie ciut zmartwił.No ale na wystawy jeździć nie będę to na taki grzebyk oko przymknę.http://images52.fotosik.pl Quote
Robert ;-) Posted September 24, 2014 Author Report Posted September 24, 2014 Witaj Amelio ładne kurki mi najbardziej podoba się ta z pierwszej fotki.a z drobiem tak jest ze ma fochy i pozować nie chce ;-) Quote
Tomek19 Posted September 24, 2014 Report Posted September 24, 2014 Piękne kurki Amelko nabyłaś mi jak Robertowi ta z pierwszej fotki podoba się najbardziej:) ale pozostałe też są super:) Quote
Robert ;-) Posted September 24, 2014 Author Report Posted September 24, 2014 Co tam w chodowli Tomku słychać? Ja dziś to dopiero z pola wróciłem, ale za sialem cześć pól ale jeszcze mi zostało 3,5 ha na jutro . Quote
Tomek19 Posted September 24, 2014 Report Posted September 24, 2014 Witaj Robert. a w hodowli bez zmian, nic się nie chce nieść, kaczki wreszcie nauczyły się wchodzić do kacznika, perliczki z kwoką do siebie, i o dziwo silki poszły dziś pierwszy raz same do swojego kojca w kurniku, a nie na schody do domu jak do tej pory, zawsze właziły do koszyka wiklinowego. tylko kwoka z małymi nie chce nocować tam gdzie powinna, tylko gramoli się z małymi w kępę trawy ozdobnej blisko domu, i trzeba zgarniać towarzystwo co wieczór. ważne że pogoda się poprawiła to może teraz człowiek coś nadgoni z robotom. Quote
Tofik Posted September 24, 2014 Report Posted September 24, 2014 Witam wieczorem ja tez właśnie z pola do domu wróciłem tak ze podobnie jak Robert jutro mam sianie:)Amelko kurczaki fajne a ta kurka maransa to praktycznie jak moja:) choć moja jest trochę mniejsza. Co do kabla to na razie du.. zbita bo bylem w sklepie tam gdzie kupiłem tel i okazało sie że takich akcesoriów nie mają tak więc trzeba będzie gdzie indziej po niuchać a na razie na takie manewry nie mam czasu:( ale co sie odwlecze to nie uciecze:) Quote
Robert ;-) Posted September 24, 2014 Author Report Posted September 24, 2014 O to widzę ze i u ciebie samo towarzystwo chodzi spać no oprócz tej kwoki , u mnie to tylko kury idą a kaczki i gęsi to trzeba poprosić:-(, co do aury to narazie jest łaskawa można pracować ja bym jutro skończył ale wyjazd ki się szykuje i nici z siania. W sobotę musze jechać na targ może będą jakieś gęsi albo kaczki. Quote
ania1983 Posted September 24, 2014 Report Posted September 24, 2014 Amelko, kurki ślicznotki ja dzisiaj posżłam do kacznika po jajka i żałowałam, ze nie mam ze sobą aparatu. w gnieździe na wysokości minimum 1m. dodam w kurzym gnieździe siedziała kaczka nic nie zniosła bo potem sprawdzałam, ale może się przymierza? moja piżmówka póki co dzielnie siedzi na jajach i ich nie zjada schodzi z jaj 3 razy dziennie, ale zaraz wraca. w jednym z kurzych gniazd została kura, może kwoczka się szykuje? tylko czemu one zawsze tam gdzie nie mogą siadają Quote
Recommended Posts