Jump to content

Recommended Posts

Posted
Jak za dużo nie do lało to dasz radę , ja też nic jeszcze nie sialem a szykowałem na sobotę ale nie wypaliło wiec może i ja jutro coś zasieje mam sporo bo w tym roku zostawiam na owies tylko 1.6 ha, najważniejsza będzie pszenica na dzierżawie dla kur;-) bo wziąłem 2 ha dobrej ziemi.
Posted

Ja tam nie mam dużo bo raptem 1,5ha pod pszenicę przygotować i zasiać no a 2 ha będzie prosa tak więc myślę że po południu w czwartek da radę uporać sie z takim kawałkiem:)

No to widzę że Kolega rozwija gospodarstwo co by nie ponosić takich kosztów hodowli drobiu:)

Posted
Może nie do końca rozwija,ale trafiło się to wziąłem ,ale taki układ ze nie płacę podatku tylko sieje i zbieram .mam jeszcze jeden kawałek na oku tez ze dwa ha ale się zastanawiam jeden ciagnik to mało na taki areal:-(a tam co ma być pszenica to urośnie i nie będę musiał kupować wiec korzyść będzie;-)
Posted
Tak jakoś mi odeszło, poczytałem to i owo i nie mam teraz typu co by kupić, co by mi pasowało za drogie a wynalazków nie chce:-( miała być druga 60 ale po ostatnich przejściach z częściami zamiennymi odpada.ja jestem marudze w zakupach wiec potrwa zanim na coś się zdecyduje.na tej drugiej dzierżawiei ttaj była by trawa wiec roboty nie za dużo zobaczy się.
Posted
Muszę kupić kabel do tel. a ostatnio jakoś nie mam za bardzo czasu żeby o tym myśleć i żeby podjechać ale tak jak pisałem fotki będą:) Co do kaczora no to powodzenia bo ja jakoś u siebie w okolicy nie mogę trafić na białego albo siwego:(
Posted
Z tego co ja obserwuje olx to sie białe francuzy trafiają tyle że daleko więc lipa bo jechać ponad 100km po kaczora z 50zl to trochę nie bardzo poza tym z drugiej strony to nie mam czasu na takie wypady:( ale jak by jeździć do Opatowa co 2 tyg to pewnie by coś trafił ale to dopiero na jesieni jak ogród i pole ogarnę:)
Posted
Właśnie zawsze tak jest ze jak coś ciekawego to daleko spróbuję coś a jak się nie uda to może by jej załatwił kaczora łaciatego ale z drugiej strony szkoda marnować tak ładnej samicy w kolorze białym.mi tez się kończy laba i czasu nie będzie ale soboty mam wolne wiec na targi będę jeździł.
Posted

Robercie jak by nie było to zawsze mamy czas do wiosny:) więc cala jesień i zima przed nami co by coś fajnego wypatrzeć:)

a na razie trzeba ogarnąć to co ważniejsze:) mi jeszcze zostało poprawić część starego ogrodzenia u kurczaków bo jeden kawałek zagrodziłem i mają więcej miejsca no i zdało by sie poprawić (a nawet powiększyć bo jest gdzie) stary kawałek no ale jakoś czasu brak na takie manewry:(

Posted

Siemanko Aniu:) Aniu mam pytanko do Ciebie:)

a więc Aniu chciałem zapytać, jak kupowałaś siatkę leśną do ogrodzenia wybiegu do pupili:) to jaki rozstaw oczek ta siatka miała? ewentualnie w Twych oczach, jaka by ta siatka mogła być dobra ? :)

Posted

witam :)

Robercie, widzę że za rok w końcu nie będziesz się martwił o pszenicę tylko będziesz miał swoją :)

Sławek, to szybciorem do sklepu po kabel, bo my tu na zdjęcia czekamy :P

Tomek, co do siatki, nie pamiętam jakie moja ma oczka, ale i tak za duże, trzeba drobną siatkę dokładać bo kury, kaczki a tym bardziej kurczaki przechodzą przez oczka.

dzisiaj ładna pogoda :) ale w nocy było zimno i ranek już też zimny. bez czapki z domu już nie wychodzę rano.

co do białych piżmowych kaczorów, to tu na wsi by się takie na pewno znalazły :P nie wiem jak teraz, ale tam gdzie kupowałam kaczora po sąsiedzku to miałam do wyboru czarnego, białego i siwego. wybrałam siwego, bo kaczki mam 2 białe 1 z czarnymi kolorami, to wybrałam siwego :) ale z młodych tych 3 co mi zostały to sa białe kaczuszki, widać gość miał kaczora do kaczki białego. tylko jeszcze nie wiem czy mam kaczorki czy kaczuszki :P

nie podoba mi się to ogłoszenie Robercie, a dokładnie to zdanie "Kontakt sms lub e-mail." dlaczego nie kontakt tel. ? czyżby coś było nie tak?

może szukam dziury w całym?

Posted

Robercie ładny odyniec ładny:) a on sie znajduje między Krakowem a Kazimierą Wielką tak więc masz kawal drogi:) pod zdjęciem w lewym rogu jest mapa:)

Aniu spokojnie dopiero wstałem:) A fotki będą więc sie nie denerwuj poza tym lepiej będą wybarwione:)

Pozdrawiam

Posted

Cześć i czołem :D

Pogoda piękna,słońca dużo,deszczu zero i nowe nabytki w zagrodzie :D

Czego chcieć więcej ;)

Araukan :D

http://images52.fotosik.pl/491/2c86207ed853f596med.jpg

Ciężko było obfocić towarzystwo,bo ciągle się na mnie wypinało :P

http://images54.fotosik.pl/492/fdce34f54485209fmed.jpg

Ale w końcu jakoś się udało :) Para Maransów :D Ogólnie z ptaków jestem bardzo zadowolona,jedynie grzebień Maransa mnie ciut zmartwił.No ale na wystawy jeździć nie będę to na taki grzebyk oko przymknę.

http://images52.fotosik.pl

Posted
Witaj Robert. a w hodowli bez zmian, nic się nie chce nieść, kaczki wreszcie nauczyły się wchodzić do kacznika, perliczki z kwoką do siebie, i o dziwo silki poszły dziś pierwszy raz same do swojego kojca w kurniku, a nie na schody do domu jak do tej pory, zawsze właziły do koszyka wiklinowego. tylko kwoka z małymi nie chce nocować tam gdzie powinna, tylko gramoli się z małymi w kępę trawy ozdobnej blisko domu, i trzeba zgarniać towarzystwo co wieczór. ważne że pogoda się poprawiła to może teraz człowiek coś nadgoni z robotom.
Posted

Witam wieczorem ja tez właśnie z pola do domu wróciłem tak ze podobnie jak Robert jutro mam sianie:)

Amelko kurczaki fajne a ta kurka maransa to praktycznie jak moja:) choć moja jest trochę mniejsza.

Co do kabla to na razie du.. zbita bo bylem w sklepie tam gdzie kupiłem tel i okazało sie że takich akcesoriów nie mają:( tak więc trzeba będzie gdzie indziej po niuchać a na razie na takie manewry nie mam czasu:( ale co sie odwlecze to nie uciecze:)

Posted
O to widzę ze i u ciebie samo towarzystwo chodzi spać no oprócz tej kwoki , u mnie to tylko kury idą a kaczki i gęsi to trzeba poprosić:-(, co do aury to narazie jest łaskawa można pracować ja bym jutro skończył ale wyjazd ki się szykuje i nici z siania. W sobotę musze jechać na targ może będą jakieś gęsi albo kaczki.
Posted

Amelko, kurki ślicznotki :)

ja dzisiaj posżłam do kacznika po jajka i żałowałam, ze nie mam ze sobą aparatu. w gnieździe na wysokości minimum 1m. dodam w kurzym gnieździe siedziała kaczka :P nic nie zniosła bo potem sprawdzałam, ale może się przymierza?

moja piżmówka póki co dzielnie siedzi na jajach i ich nie zjada :) schodzi z jaj 3 razy dziennie, ale zaraz wraca.

w jednym z kurzych gniazd została kura, może kwoczka się szykuje? tylko czemu one zawsze tam gdzie nie mogą siadają :P