Tofik Posted August 31, 2013 Report Posted August 31, 2013 posiadam koguta ma biegunkę i kicha co mam robić ? Witam w takim przypadku to najlepiej jak najszybciej odwiedzić weterynarza bo czas ma tu duże znaczeniePozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted August 31, 2013 Report Posted August 31, 2013 Nie jestem weterynarzem, dlatego zawsze zalecam jak najszybsze skonsultowanie przypadku ze specjalistą. Biegunka może być wywołana jakimś błędem żywieniowym z Twojej strony, natomiast katar jest już znacznie poważniejszą sprawą. Najlepiej jeśli podasz kogucikowi antybiotyk - jeśli jest na tyle ważny by w niego inwestować. Jeśli nie masz możliwości udać się dzisiaj do specjalisty, a masz w domu jakieś środki medyczne przeznaczone dla drobiu i możesz podać ich nazwy to może coś doradzę, ale to tylko w ostateczności. Sławek który kurczak z czubatek jest najbardziej narażony na padnięcie - kogucik czy któraś z kurek? Quote
Tofik Posted August 31, 2013 Report Posted August 31, 2013 Witaj Marcinie szczerze mówiąc to nie mam pojęcia bo jeszcze ich nie rozróżniam:)PozdrawiamRobercie a jak tam twoje lęgi? Quote
Robert ;-) Posted September 1, 2013 Author Report Posted September 1, 2013 Witam ;] wczoraj rano wykluła się trzecia;] będą jeszcze się kluć bo jajka jej podkładałem jak już siedziała[mój błąd]. pozdrawiam Quote
Tofik Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 Witam Robercie no to co dzień możesz mieć niespodziankęPozdrawiam Quote
ania1983 Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 Robercie, no to tylko czekać aż wszytskie wyjdą Quote
Robert ;-) Posted September 1, 2013 Author Report Posted September 1, 2013 i tak pewnie będzie;] Quote
Tofik Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 Noi cipciak zdechł właśnie go zakopałem:( zostały 3 ale te mają sie nie zapeszając bardzo dobrzePozdrawiam Quote
ania1983 Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 Tofik, przykro mi niech reszta sie zdrowo chowa Quote
Tofik Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 Nie ma co sie załamywać przecież to tylko kurcze poza tym ono od początku było jakieś cherlawe w stosunku do 3ch pozostałychPozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted September 1, 2013 Author Report Posted September 1, 2013 Sławek szkoda;[ to tylko kurcze ale i tak żal;[. ja też dziś zobaczyłem że jeden kogut zielony jakiś nie za ciekawy trzeba go chyba będzie wysłać na tamten świat bo raczej z niego nic nie będzie;[ Quote
wiejskieżycie Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 Hej. Szkoda kurki lub kogutka. Może i to tylko kurcze, ale miałeś wobec niego pewne plany. Jeśli to kogucik padł, to może coś zdziałamy, bo mam 3 młode i one na pewno u mnie zostać nie mogą, tylko ta wysyłka przeklęta. Dzisiaj miałem dzień w rozjazdach. Wziąłem ze sobą aparat, ale oczywiście zapomniałem porobić fotek jak już dotarłem na miejsce docelowe. Widziałem dzisiaj kury Kochin Olbrzym, w tym pięknego koguta w barwie Splash (tak żałuję, że nie pstryknąłem fotki), plus kogut jarzębaty i dwie przepiękne kurki do pary. Do tego komplecik bażantów złotych, kaczki bieguski (na sprzedaż zresztą) plus perliczki i kilkadziesiąt kaczek fruwających. Quote
Tofik Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 Tak już jest że czasami trafi sie jakiś słabszy w stadzie choć w tym roku z kurcząt co były kupione to jak na razie sie wszystkie chowają całkiem nieźle a z kaczek co sie wykluły to 1 zdechła a 1 gdzieś zaginęła (przypuszczam że sierściuch porwał) a reszta rośnie całkiem nie źle no ale 2 worki paszy idą na 3 tygodnie nie licząc ospy własnej produkcji ale niedługo wykopki to i będą sie obżerać ziemniakami:) ciekawe co biegusy na to powiedzą bo ziemniaków to chyba na oczy nie widziały:) Może głupie pytanie ale co to jest kaczka fruwająca? Quote
wiejskieżycie Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 Jeśli zostaną postawione przed faktem dokonanym, to nie będą miały wyboru. Moje gąski wprawdzie za ziemniakami nie przepadają, ale o ile sobie przypominam kaczki wsuwały jak wściekle. Kurczaki są najlepsze. Gotuję na obiad tyle, że jeszcze trzem osobom spokojnie by wystarczyło,a to wszystko wciągają moje "maluchy". Quote
Tofik Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 U mnie w zimie nie licząc pekinki(ale to zielenina) to podstawowe danie:) ziemniaki zmieszane z ospa jęczmienno-pszenną i kaczuchy sie zajadają aż miło bo z kurami też różnie bywa Quote
Robert ;-) Posted September 1, 2013 Author Report Posted September 1, 2013 wczoraj byłem na targu był ten gość z tymi kurczakami kochiny, brahmy, i inne miał za kochiny chciał po 40zł a za brahmy mi nie powiedział ile ale pewnie z 5 dych miał koguta brahmy dorosłego to 70zł ale piękny był;] za tydzień się z nim ugadałem na jedna kurkę kochina i może parkę brahmy zależy jak z kasą wyjdę mieli nawet przepiórki ale była kolejka więc nie pytałem ale za tydzień jak będą to się spytam;] Quote
Tofik Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 No to Robercie zanosi sie na powiększenie stada:)Ja na razie o tym nie myślę bo ciasno mi sie robi bo reszta ptactwa piórkowego rośnie betony zaschły a ja nie mam czasu zeby im więcej miejsca zrobić Quote
Robert ;-) Posted September 1, 2013 Author Report Posted September 1, 2013 Wiadomo zawsze jest coś do zrobienia ale myślę że dasz radę ;] a ja tak myślę o powiększeniu stada o kilka kur[kochiny i brahmy] i indyczki oraz te przepiórki mnie kręcą ale kasa wiadomo a ciasno to tylko z miesiąc będzie potem kaczki i koguty się ubije to luz się zrobi Quote
Tofik Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 Ja w środku mam sporo miejsca bo zmieściło by sie drugie tyle co mam tyle że trzeba by rozebrać ścianę działową którą kiedyś zrobiłem z desek co by nie trzeba było sprzątać całości a i z drugiej strony to niecała połowa w całości wystarczała a jak kaczki i koguty poszły do gara to i tak miały kury dużo luzu tak wiec Robercie twój pomysł na powiększenie i pomniejszenie stada nie jest zły:) no a jak juz kupisz to chętnie zobaczę fotki:) Quote
Robert ;-) Posted September 1, 2013 Author Report Posted September 1, 2013 jak się powiększy to na pewno zrobię fotki a tak mniej więcej to ile m2 masz tego kurnika? u mnie najmarniej ubędzie 27 sztuk to luz będzie;] Quote
Tofik Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 Ile m2 ma to nie wiem bo nigdy tego nie mierzyłem ale budynek jest jest "starej daty" z pustaka i kryty dachówką a wymiary to jakieś 25m/10m z tym ze w środku jest trochę podzielony + ta ściana co ja zrobiłem tyle że tam co są kurczaki to kiedyś mieściło sie 12 swiń 1 kobyła 2 krowy 1 byk i ze 2 cielaki bo kury były w tym budynku ale miały inne pomieszczenie na przeciwko pomieszczenia gdzie były 2 konie a teraz pozostały tylko kurczaki a pomieszczenia zostały inaczej zagospodarowane:) Quote
Robert ;-) Posted September 1, 2013 Author Report Posted September 1, 2013 pytałem bo mój ma 36m2 tak z ciekawości pytałem;] ale z twojego opusu widać że mają sporo miejsca pozdrawiam;] Quote
Tofik Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 to co zajmowały świnie itd to teraz kurczaki zajmują niecałą polowe ale w planie jest żeby im ścianę przesunąć(tą drewnianą) oczywiście jak będą miały ciasno poza tym chce więcej tego trzymać zważając ze teraz już będę miał swoją pszenice bo tak to trzeba było kupować Quote
wiejskieżycie Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 Sławek jeśli będziesz mógł pstryknąć fotki, to poproszę Cię o zdjęcie Twoich białoczubów. Czy wstępnie rezerwować Tobie jednego z kogutków? Quote
Tofik Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 Co do fotek Marcinie to na razie nie da rady bo aparat w tel. coś sie popie... i wyświetla na zielono:( a co do kogutka to jak najbardziej tak bo rozważam wycieczkę do ciebie choć to kawał drogi ale na mazurach nigdy nie byłem:) więc mnie kusi tyle że najpierw muszę sie obrobić z robotą to teraz taka pora że czasami nie wiadomo za co sie wsiąść Quote
Recommended Posts