Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nie mam pomysłu na imię dla kaczora. Sam za to mam 3 kacze siostry które noszą imiona Stasia, Stenia i Sabina - siostry nie bliźniaczki. :)

Moja gąska Kołudzka wysiaduje jaja co roku. Czasami tylko puste gniazdo, ale też się liczy. Ma prawie 13 lat i ani jednego sezonu sobie nie odpuściła. Co roku nawyrywa się piór z piersi, a ze mnie taka menda, że nie może sobie siedzieć, pomimo chęci. :) Gdyby nie chudła przy tym to co innego, ale chudnie i nie ma mowy o lęgach. Te gęsi siedzą bardzo dobrze. Moja znajoma od dziesiątek lat tylko takie gąski hodowała i rok w rok ma młode w marcu. :) Można? Można. :)

Posted
u mnie po incydencie z białym gąsiorem, żaden ptak nie dostaje imienia :P bo każdy z tych niby na dożywocie zostawionych, w każdej chwili może za karę w garze wyladować, a Zenka, czy Franka bym chyba nie zjadła :P
Posted
Określenie "gęsi owsiane" wzięło się ze sposobu karmienia ptaków na kilka tygodni przed planowanym ubojem. Nazwy są właściwe zależnie od regionu w którym są spotykane i tylko nieznacznie różnią się w obrębie danej odmiany. Pomorskie, Kołudzkie, Suwalskie i inne są białe i raczej posiadają zbliżone cechy jeśli chodzi o skłonności do wysiadywania. Ja polecam jeszcze gąski Kartuskie. Najlepiej hodować je w parach. Też świetnie odchowują samodzielnie wysiedziane młode.
Posted

Ktoś z Was ważył Piżmową kaczkę? Nie mam wagi, a ciekawi mnie masa tych konkretnych ptaków (dokładnie samic).

Obudź się. :) Dopiero 21:23. Jeszcze nie czas na przysypianie. Napisz lepiej ile jesteś w stanie przeznaczyć pieniędzy na zakup Landesów? Czy chcesz parę czy większą ilość? I w jakim wieku.

Posted

Te kaczki co link dal tomek to nie pizmowe na 100% A te z linku Marcina to jak moje mulardy identyko

a waga kaczek mulard coś koło 3.5-4kg takie moje były w zeszłym roku, w tym nie bilem to nie wiem.

Posted
Pytałem o Piżmówek wagę. :) Mulardów nie posiadam przyznaję się bez bicia. :) Tomek Ty masz Piżmową kaczuszkę. Postawa, po wyglądzie masa i ogólny wygląd dzioba (już widzę czerwone zmiany na plus) wskazują właśnie na tę rasę. Także kwoka będzie. To chyba młody osobnik. Ile ma czasu? 3 miesiące?
Posted
Marcinie myślę że jakieś 3-4kg kaczka osiągnie bo kaczory mogą przeskoczyć 5kg bo kaczory u siebie parę razy warzyłem z tym że te siwe wydaje mi sie że są cięższe niż te czarno-białe:) takie moje odczucie:)
Posted

Marcinie, to na pewno nie mulardy, bo nie mają kropki na głowie :)

Marcinie, moje kaczki z października są i pierwsze jajo jakoś w maju zniosły, ale musiała bym to dokładnie sparwdzić

heh, ja mam 2 białe i 1 czarno-białą :) a kaczor siwy :)