wiejskieżycie Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 Nie mam pomysłu na imię dla kaczora. Sam za to mam 3 kacze siostry które noszą imiona Stasia, Stenia i Sabina - siostry nie bliźniaczki. Moja gąska Kołudzka wysiaduje jaja co roku. Czasami tylko puste gniazdo, ale też się liczy. Ma prawie 13 lat i ani jednego sezonu sobie nie odpuściła. Co roku nawyrywa się piór z piersi, a ze mnie taka menda, że nie może sobie siedzieć, pomimo chęci. Gdyby nie chudła przy tym to co innego, ale chudnie i nie ma mowy o lęgach. Te gęsi siedzą bardzo dobrze. Moja znajoma od dziesiątek lat tylko takie gąski hodowała i rok w rok ma młode w marcu. Można? Można. Quote
ania1983 Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 Tomku, białe gęsi podobno ładnie wysiadują, u mnie moja garbonoska pięknie wysiedziała. Quote
Tomek19 Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 a co sądzicie o tych gęsiach ? http://olx.pl/oferta/sprzedam-gesi-gegawy-CID757-ID79oFr.html#4992a275b2 Quote
ania1983 Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 u mnie po incydencie z białym gąsiorem, żaden ptak nie dostaje imienia bo każdy z tych niby na dożywocie zostawionych, w każdej chwili może za karę w garze wyladować, a Zenka, czy Franka bym chyba nie zjadła Quote
Tomek19 Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 Dzięki Aniu tylko jest tyle gatunków tych gąsek białych że mam mętlik w głowie, jakieś gąski białe owsiane to ponoć kiepsko siedzą. Quote
wiejskieżycie Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 Określenie "gęsi owsiane" wzięło się ze sposobu karmienia ptaków na kilka tygodni przed planowanym ubojem. Nazwy są właściwe zależnie od regionu w którym są spotykane i tylko nieznacznie różnią się w obrębie danej odmiany. Pomorskie, Kołudzkie, Suwalskie i inne są białe i raczej posiadają zbliżone cechy jeśli chodzi o skłonności do wysiadywania. Ja polecam jeszcze gąski Kartuskie. Najlepiej hodować je w parach. Też świetnie odchowują samodzielnie wysiedziane młode. Quote
Tomek19 Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 ehhh:) napaliłem się na te landesy i tak kombinuję teraz jak koń pod górę Quote
wiejskieżycie Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 Nie dają mi spokoju kaczki z wcześniejszego linku. Moim zdaniem to Mulardy, a nie Piżmówki. Raczej podobne do tych: http://olx.pl/oferta/kaczki-mulard-CID757-ID609Ar.html#9ddede9ca0 (o ile te faktycznie są Mulardami). Coś mi się nie podoba z brakiem tych narośli w okolicach dzioba i oczu w tym pierwszym przypadku. Quote
Tomek19 Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 sam już Marcin zgłupiałem co do tych linków. Quote
wiejskieżycie Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 Ktoś z Was ważył Piżmową kaczkę? Nie mam wagi, a ciekawi mnie masa tych konkretnych ptaków (dokładnie samic). Obudź się. Dopiero 21:23. Jeszcze nie czas na przysypianie. Napisz lepiej ile jesteś w stanie przeznaczyć pieniędzy na zakup Landesów? Czy chcesz parę czy większą ilość? I w jakim wieku. Quote
Robert ;-) Posted September 25, 2014 Author Report Posted September 25, 2014 Te kaczki co link dal tomek to nie pizmowe na 100% A te z linku Marcina to jak moje mulardy identyko a waga kaczek mulard coś koło 3.5-4kg takie moje były w zeszłym roku, w tym nie bilem to nie wiem. Quote
Tomek19 Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 to w takim razie moja kaczka ta bielaska co to jest ???? Quote
wiejskieżycie Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 Skleroza mnie dopadła. Coś chciałem od Was i zapomniałem. Może sobie przypomnę. Szukam sobie i szukam perliczek i co fajne znajdę, to nie chcą mi ich wysłać. Quote
Tomek19 Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 jeśli o mnie chodzi to chciałem parę landesów, w granicach 200 zł Quote
Robert ;-) Posted September 25, 2014 Author Report Posted September 25, 2014 Twoja bielaska to piżmowa kaczuszka mam taką samą;-) a landes jak poszukasz to kupisz w tej kasie . Quote
wiejskieżycie Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 Pytałem o Piżmówek wagę. Mulardów nie posiadam przyznaję się bez bicia. Tomek Ty masz Piżmową kaczuszkę. Postawa, po wyglądzie masa i ogólny wygląd dzioba (już widzę czerwone zmiany na plus) wskazują właśnie na tę rasę. Także kwoka będzie. To chyba młody osobnik. Ile ma czasu? 3 miesiące? Quote
Tofik Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 Marcinie myślę że jakieś 3-4kg kaczka osiągnie bo kaczory mogą przeskoczyć 5kg bo kaczory u siebie parę razy warzyłem z tym że te siwe wydaje mi sie że są cięższe niż te czarno-białe:) takie moje odczucie:) Quote
Tomek19 Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 dzięki Robercie:) uspokoiłeś mnie, bo się wystraszyłem że to nie piżmówka może być tyko ten wynalazek jakiś. Quote
wiejskieżycie Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 To sporo. Moja wygląda na zbitą, ale ona przeznaczona do wyższych celów jest niż konsumpcja. W takim razie pytanie drugie. Ile czasu musi mieć, żeby zacząć się nieść? Tego zwyczajnie nie pamiętam po kilku latach przerwy z tą rasą. Quote
Tomek19 Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 Marcinie ona ponoć z czerwca jest Quote
wiejskieżycie Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 To chyba tak jak moja. Ja mam białą, Ty masz białą, Robert ma białą. Sławek, Ania i Amelia nie pamiętam czy i w jakiej barwie mają. Możemy założyć klub miłośników jednej barwy. Przed 22 lubię sobie pogadać od rzeczy. Quote
Tomek19 Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 heh no klub można zakładać tylko jak go nazwać ? Quote
ania1983 Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 Marcinie, to na pewno nie mulardy, bo nie mają kropki na głowie Marcinie, moje kaczki z października są i pierwsze jajo jakoś w maju zniosły, ale musiała bym to dokładnie sparwdzićheh, ja mam 2 białe i 1 czarno-białą a kaczor siwy Quote
wiejskieżycie Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 Moje Mulardy (jednorazowa przygoda), też nie wszystkie miały tę kropkę. Quote
ania1983 Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 kaczka wysiedziała gąski końcem lipca, więc musiała zacząć się nieść w maju czyli w wieku 7 miesięcy Quote
Recommended Posts