Jump to content

Recommended Posts

Posted

To są gąski Gęgawy. Dziko występujące gęsi w Naszej szerokości geograficznej. Mówi się, że to przodkowie Landesów, ale jedno i drugie to co innego.

Aniu podeślij jeszcze raz link do zdjęć swoich perliczek. Spytam kolegę znawcę o ich barwę, bo sam jestem ciekaw.

Posted
Dopiero po napisaniu zauważyłem co jest podane w treści. :) Różnią się rasą, wielkością, ilością znoszonych jaj, zdolnością do lotu i jej brakiem. Nie pamiętam czy te z linku można bez obaw trzymać w zagrodach, bo jak by nie było są to ptaki dziko występujące w Polsce i tutaj trzeba było by mieć pewność chcąc je trzymać w podwórku. Ja ich nie polecam, bo na pewno dużo nie ważą.
Posted
Spokojnie Robercie coś na pewno znajdziesz, pozwoliłem sobie dorzucić jeszcze co nie co do galerii tak więc Marcinie fotkę padewskiej umieściłem tak więc możesz obejrzeć:)
Posted

Robercie szczerze mówiąc to większość ma dożywocie bo mi sie podobają i do gara ich nie poślę (szczęściarze):) ale co nie co do gara też sie upchnie bo są też takie na których mi nie zależy więc skończą w garze no a kury pozostaną na jajka:)

hehe też tak przypuszczałem bo przecież razem sobie konwersacje prowadzą:)

Posted

Sory:( Robercie masz rację:( mylę obydwu kolegów ze sobą:(

a dla czego Marcinie za młode te perliczki ? na fotce wyglądają na duże, a i łatwiej takie młodsze do kurnika i podwórka przyzwyczaić te pół dzikusy.

Posted
Moje znacznie starsze przyzwyczaiły się błyskawicznie. Z tymi miałbym problem jeśli chodzi o rozstaw oczek w siatce i niechęć do podcinania lotek takim małym ptakom, a bez tego by się nie obeszło. Jutro może wybadam teren i kupię 2 samiczki standardowo ubarwione, jeśli jeszcze ich znajoma nie przeznaczyła na rosół.
Posted

nie no skoro tak sprawa się przedstawia Marcinie to masz rację.

ja teraz muszę odgrodzić wybieg od warzywniaka i myślę o siatce leśnej,z tym że dołem chociaż na pół metra trzeba będzie czymś gęściejszym dodatkowo ogrodzić, bo od zewnętrznych stron jest normalna siatka ogrodzeniowa.

Sławek' date=' genialne masz te kury spod pioruna :D kurcze, za rok musisz się ze mną jajkami od nich podzielic :D

[/quote']

Aniu nie rok:) bo już kilka miesięcy chyba:)

Posted

Marcin, to jaką wysoką masz siatkę w ogrodzeniu, ze Ci perliczki nie uciekają? moje mają 2 metry wysoko, a coraz częściej widzę je za siatką, więc chyba trzeba będzie lotki podciąć, no ale jeszcze za małe sa wg. mnie

Posted
Aniu nie ma problemu są 2 kurki tak więc coś zawsze naniosą:) może na wiosnę jakaś wymiana nas czeka:) ja ich nie będę kluł bo 5szt mi wystarczy tak więc mają dożywocie:)
Posted
Moje perliczki zanim trafiły na wybieg zostały skrócone o lotki pierwszego rzędu w skrzydłach, a miały 3 miesiące w momencie wysyłki ich do mnie. Inaczej nie miałbym ani jednej. Co one w chlewie wyprawiały zanim dały się złapać tylko Ja wiem. Na podwórku pewnie tylko by pióra po nich zostały i cały zachód poszedł by na marne. Lepiej tak niż ich nie mieć w ogóle. :)