wiejskieżycie Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 To są gąski Gęgawy. Dziko występujące gęsi w Naszej szerokości geograficznej. Mówi się, że to przodkowie Landesów, ale jedno i drugie to co innego. Aniu podeślij jeszcze raz link do zdjęć swoich perliczek. Spytam kolegę znawcę o ich barwę, bo sam jestem ciekaw. Quote
Tomek19 Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 wiem o tym że gęsi gęgawy, pisze w ogłoszeniu Marcinie:) tylko czym te rasy od siebie się różnią ? Quote
wiejskieżycie Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 Dopiero po napisaniu zauważyłem co jest podane w treści. Różnią się rasą, wielkością, ilością znoszonych jaj, zdolnością do lotu i jej brakiem. Nie pamiętam czy te z linku można bez obaw trzymać w zagrodach, bo jak by nie było są to ptaki dziko występujące w Polsce i tutaj trzeba było by mieć pewność chcąc je trzymać w podwórku. Ja ich nie polecam, bo na pewno dużo nie ważą. Quote
Tomek19 Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 właśnie tyle co wiem że to gęsi wędrowne są te dziko występujące, często w PL można zobaczyć je w dużych kluczach lecące po niebie:)tu jeszcze coś fajnego jest:)http://olx.pl/oferta/perliczki-lawendowe-CID757-ID7d7Vr.html#1677ec6461 Quote
wiejskieżycie Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 Chciałem się już do sprzedającego z tego linku odezwać, ale na moje warunki to za młode ptaszki. Quote
Robert ;-) Posted September 26, 2014 Author Report Posted September 26, 2014 Dzięki Sławek ale za daleko ;-) coś znajdę bliżej a jak nie to będę miał mieszance. Quote
ania1983 Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 http://www.garnek.pl/annorl1/28404158moje perliczki Marcinie jak się dowiesz jaki to kolor, to koniecznie daj znać Quote
Tofik Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 Spokojnie Robercie coś na pewno znajdziesz, pozwoliłem sobie dorzucić jeszcze co nie co do galerii tak więc Marcinie fotkę padewskiej umieściłem tak więc możesz obejrzeć Quote
Tomek19 Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 Sławku które za młode ptaszki z którego linku ? Quote
Robert ;-) Posted September 26, 2014 Author Report Posted September 26, 2014 Widziałem tą dla Marcina fajna kurka taka oryginalna,w sumie Sławek to masz całkiem nieźle stadko ozdobnych kur;-) a nie tylko do gara;-);-);-) Quote
Tofik Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 [undefined=undefined]Sławku które za młode ptaszki z którego linku ? Sorry ale nie zajarzyłem o co Ci chodzi:( Quote
wiejskieżycie Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 To pytanie może było do mnie. Chodziło mi o perliczki lawendowe. Quote
Robert ;-) Posted September 26, 2014 Author Report Posted September 26, 2014 Sławek nasz kolega tomek myli cie z.marcinem;-) Quote
Tofik Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 Robercie szczerze mówiąc to większość ma dożywocie bo mi sie podobają i do gara ich nie poślę (szczęściarze) ale co nie co do gara też sie upchnie bo są też takie na których mi nie zależy więc skończą w garze no a kury pozostaną na jajka:) hehe też tak przypuszczałem bo przecież razem sobie konwersacje prowadzą Quote
Tomek19 Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 Sory:( Robercie masz rację mylę obydwu kolegów ze sobąa dla czego Marcinie za młode te perliczki ? na fotce wyglądają na duże, a i łatwiej takie młodsze do kurnika i podwórka przyzwyczaić te pół dzikusy. Quote
ania1983 Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 Sławek, genialne masz te kury spod pioruna kurcze, za rok musisz się ze mną jajkami od nich podzielic Quote
wiejskieżycie Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 Moje znacznie starsze przyzwyczaiły się błyskawicznie. Z tymi miałbym problem jeśli chodzi o rozstaw oczek w siatce i niechęć do podcinania lotek takim małym ptakom, a bez tego by się nie obeszło. Jutro może wybadam teren i kupię 2 samiczki standardowo ubarwione, jeśli jeszcze ich znajoma nie przeznaczyła na rosół. Quote
Tomek19 Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 nie no skoro tak sprawa się przedstawia Marcinie to masz rację. ja teraz muszę odgrodzić wybieg od warzywniaka i myślę o siatce leśnej,z tym że dołem chociaż na pół metra trzeba będzie czymś gęściejszym dodatkowo ogrodzić, bo od zewnętrznych stron jest normalna siatka ogrodzeniowa.Sławek' date=' genialne masz te kury spod pioruna kurcze, za rok musisz się ze mną jajkami od nich podzielic [/quote'] Aniu nie rok:) bo już kilka miesięcy chyba:) Quote
ania1983 Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 Marcin, to jaką wysoką masz siatkę w ogrodzeniu, ze Ci perliczki nie uciekają? moje mają 2 metry wysoko, a coraz częściej widzę je za siatką, więc chyba trzeba będzie lotki podciąć, no ale jeszcze za małe sa wg. mnie Quote
Tofik Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 Aniu nie ma problemu są 2 kurki tak więc coś zawsze naniosą może na wiosnę jakaś wymiana nas czeka:) ja ich nie będę kluł bo 5szt mi wystarczy tak więc mają dożywocie:) Quote
ania1983 Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 no tak, kolejne lęgi zaczynamy już za 3-4 miesiace Sławku, mi to by taki piorun na wybiegu jeden wystarczył, a widok jest obłędny Quote
Tomek19 Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 Aniu nim się obejrzysz a lęgów czas nastanie:) Quote
wiejskieżycie Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 Moje perliczki zanim trafiły na wybieg zostały skrócone o lotki pierwszego rzędu w skrzydłach, a miały 3 miesiące w momencie wysyłki ich do mnie. Inaczej nie miałbym ani jednej. Co one w chlewie wyprawiały zanim dały się złapać tylko Ja wiem. Na podwórku pewnie tylko by pióra po nich zostały i cały zachód poszedł by na marne. Lepiej tak niż ich nie mieć w ogóle. Quote
Tomek19 Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 i oby nam wszystkim te lęgi się poszczęściły Marcinie bo perliczki to ptaszyska chyba z piekła rodem sąmoże coś dla Robertahttp://olx.pl/oferta/kaczki-pizmowe-kury-CID757-ID6TnN3.html#c0bd67a696 Quote
ania1983 Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 e tam, moje sa nawet spokojne, ale zaczęły uciekać. nie daleko bo tylko za siatkę wylatują, musza matkę widziec, a matka nie wyleci no ale nie chcę ryzykować Quote
Recommended Posts