wiejskieżycie Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Rano jak je tylko wypuszczę, nie zdążą przejść po obejściu 20 metrów i już tak krzyczą, że uszy więdną. Wczoraj jeden kaczorek miał stracić życie, ale wszystko się jakoś rozeszło i żyją wszystkie jak jeden. Stołówka jest zawsze do oporu. Od rana to już drugie pełne korytko jakie kończą. Z samego rana spadło jabłko takie piękne z drzewa i nim się obejrzałem został plasterek, takie są szybkie, a jak wczoraj wciągały dżdżownice. Kury też były, ale one raczej unikają takiego tłoku. Przy kilku kaczkach to one rządziły by przy korycie, ale z taką ilością nie dają rady ustawiać kaczek pod siebie. Quote
Tomek19 Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 to ile kaczek w tym momencie masz Marcinie ? Quote
Tofik Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 A u mnie odwrotnie najpierw kurczaki a dopiero kaczki w ogóle te moje kurczaki to masakra bo jak idzie sie z wiadrem to trzeba je nogą odpychać żeby na któregoś nie nadepnąć Quote
ania1983 Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Sławek, no i właśnie dlatego napisałam, ze od Grzegorza kupiła bym inku, bo on się na tym zna bardzo dobrze u mnie mój kogutek zielony jak już pisałam zrobił się agresor. są tego plusy ale i minusy. rośnie mi młody zielony i zobacze jaki on będzie, bo na pewno jeden z nich będzie musiał trafić do gara. i tak mam za dużo kogutów, bo mi szkoda zabijac Quote
wiejskieżycie Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 "Twarze" myślą nie skalane. [attachment=787] [attachment=786][attachment=785] [attachment=788] Quote
wiejskieżycie Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Nie dziękuję. To moje jedyne gęsie przedstawicielki. Pozowały dzielnie, mimo nachalności opiekuna przeszkadzającej im w posilaniu się. Quote
Tomek19 Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Biała jest bardzo ładna Marcinie:) bo za garbonosymi i kubankami nie przepadam, no ale fajne ptaszyny.ale różnica w kolorze oczu:) ta biała ma takie niebieskie zimne:) fajne Quote
wiejskieżycie Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Biała jest gąską pamiętającą lata 90. Quote
Tomek19 Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Bardzo ładna ta gąska Marcinie:) wcale po jej "twarzyczce" nie widać takiego wieku ja się nie mogę doczekać kiedy przywiozę te moje zaklepane gąski:)Marcinie' date=' piękne to stadko Sławku, no tak, ale DG miał pudło, a resztę sam zrobił więc elektronikę, to co najważniejsze Tmku, niby jajek powinno być więcej, ale jak pada i kury w stajni siedzą jaj jest 12-13 dziennie, a jak jest pogoda to max.8 sztuk. przeszukałam juz tyle razy wybieg i nic nie znalazłam, przeszukałam strychy z sianem i nic. pewnie to te cholery co mi uciekają za siatkę gdzieś się niosą :/[/quote'] Aniu:) to żeby Ci kurka niespodzianki nie zrobiła:)u mojej ciotki też tak często bywa, że nie raz to i dwie kwoki z kryjakami wychodzą, o tej porze roku, tylko ciotce to w niesmak, bo mówi że za późno na kurczęta. szukała nie raz tych kryjówek i nie znalazła:) same przychodzą z potomstwem:) ostatnio z dwa tygodnie temu taka kwoczka z kurczątkami przyszła:) Quote
Robert ;-) Posted September 28, 2014 Author Posted September 28, 2014 Witam z południa ;-) dziś znalazłem martwego małego kurczaka jedynak nie dał rady.a druga wieść to moja bielaska zaczęła się nieść wygląda ze to ona znosi jajka brat jar widział jak siedziała tam gdzie są jaja.a Marcin drób piękny jak zawsze;-) Quote
ania1983 Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Tomku, ja to bym się ucieszyła jak by mi tak kwoka małe przyprowadziła Marcinie, szkoda malucha a ja dzisiaj moją piżmową znowu w gnieździe kurzym zastałam ale dzisiaj miałam aparat i jest zdjęcie jajek nie ma jeszcze, ale coś mi się wydaje, ze się szykuje na znoszenie http://www.garnek.pl/annorl1/28465220/kaczka-w-kurzym-gniezdzie-i-tak Quote
Tomek19 Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Aniu powiem szczerze że za ja też bym się cieszył z kwoczki:) a najlepiej jak by siadła jawnie to bym zakupił jajek kur Orpingtonów.Szkoda Robercie kurczaka, to może jeszcze kaczuchy małe będą w tym roku.Aniu i ładna ta kaczka:) mojej to daleko piżmówce do niesienia:( Quote
ania1983 Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 a tak w ogóle, to ostatnio się chwaliłam ze mam 2 białe piżmówki, ale skłamałam ta co na zdjęciu ma czarne akcenty na piórach, a z 3 młodych kaczuch, które też "niby" całe białę, też 2 co mają czarne prześwity no ale jedna na stówę jak by nie patrzeć jest biała ta co mi teraz na jajach siedzi.a ja muszę dzisiaj kwoce jajka sprawdzić, czy z nich coś będzie czy nowe jej podkładać Quote
Tomek19 Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Aniu tak czy inaczej, do klubu się kwalifikujesz:) hehe to kura i kaczka siedzą na jajkach? czy sama kaczka ? Quote
ania1983 Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 kaczka siedzi na swoich jajkach, ma ich 8, gniazdo zrobiła sobie w rogu kurnika. jaj jeszcze nie prześwietlałam, muszę to zrobić w któryś dzień rano jak zejdzie z jaj.a kura siedzi na 13 jajach, 5 sułtanów, 6 od mojej ciotki i 2 moje. jako, ze jaja prawie miesiąc temu przywiezione dla innej kwoki były, nie wiem czy coś z nich jeszcze będzie. wieczorem prześwietlę i zobacze. bo muszę przyznać szczerze, że tak te jaja odłożyłam do spiżarki i nie wierzyłam ze jakaś kura jeszcze siądzie, więc nawet o nie nie dbałam. w razie co podłożę jej tylko jaj od moich kur, bo chyba nie będzie mi się chciało teraz załatwiać innych ras, chociaż kto wie...może w razie co odwiedzę chłopaczka od którego miałam jaja perliczek, on ma sporo drobiu i wszystko w wolierkach ładnie porozdzielane Quote
Tomek19 Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Aniu ja sądzę że jajka będą dobre i niczego nie trzeba będzie załatwiać, nie raz się słyszy że ludzie dłużej trzymają i są dobre, a takie gadanie że tylko do dwóch tygodni jajka zachowują wylęgowność, jak wielu ludzi twierdzi, to ja w to nie wierzę. Quote
ania1983 Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 e, ja tez w takie bajki nie wierzę, no ale te mają 4 tygodnie prawie, a te od mojej ciotki i tak już miały ponad tydzień, więc zobacze. ale i tak najbardziej zależy mi na sułtanach musze poszukać jak sie nazywają te trafione prądem kurki które ma Sławek, no chyba ze Wy wiecie wychodzi na to, ze to jakies kury lokowane Quote
Robert ;-) Posted September 28, 2014 Author Posted September 28, 2014 Te Sławka wynalazki mają w nazwie lokowany ale pierwszego nie pamiętam. Quote
ania1983 Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 tyle to i ja już znalazłam ale widzę, ze każdą rasę można piorunem potraktować dobra, tyle dobrego idę na spacer, moze głogu nazbieram, albo innych dzikich owoców lub jakieś zioła Quote
Robert ;-) Posted September 28, 2014 Author Posted September 28, 2014 Marcin ty to masz pamięć;-) ładnie masz zwierzaki musze zajzęć na flog.robert983.pl obejrzeć twoje zbiory ale jakoś net mi słabo chodzi i tak czekam na poprawę zasięgu. Quote
wiejskieżycie Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Czekam na same plusy. Może zmień operatora. Mi niedawno proponowali atrakcyjny pakiet, ale mieli się odezwać i do tej pory czekam. Jutro jadę w świat i kto wie czy nie wrócę z perliczkami standard. Moje czekoladki - płeć jeszcze nie znana, ale tak czy inaczej na 99 % oba ptaki dożyją starości, jeśli nie u mnie to u kogoś znajomego. [attachment=789] Quote
Robert ;-) Posted September 28, 2014 Author Posted September 28, 2014 Ja korzystam z usług Orange inwestycji ogóle z telefonu pisze i przeglądam neta a co do drobiu to.zauwarzylem u kur dziwne rzeczy dzieją się z ich nogami mają takie narosla jednak muszęssię ich wszystkich pozbyć choć tak ich już mało zostało.a perliki są ładne tylko głośne;-) Quote
wiejskieżycie Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Narośle na nogach to najprawdopodobniej zmiany które są naturalnym mechanizmem obronnym ptaków na świerzbowce. Niestety walczę z tym samym. To akurat nie jest śmiertelna przypadłość i jest dość łatwa do wyleczenia, ale sprawy nieco się komplikują w przypadku ptaków z opierzonymi skokami i palcami stóp. Quote
Recommended Posts