Jump to content

Recommended Posts

Posted

dlaczego nie ;) hehe

Marcinie jeszcze Cię pomęczę:) chciałem zapytać czy takie gęsi landes zakupione w "Stacja Zasobów Genetycznych Drobiu Wodnego Instytutu Zootechniki PIB w Dworzyskach" nie zatraciły Twoim daniem instynktu macierzyńskiego ? czy taka gąska siądzie mi na jajkach ?:(

Posted

Wg mnie pod względem jakościowym gęsi stamtąd powinny być wręcz idealne. Gdyby sprzedawali coś co odbiegało by od wzorca nie mieliby zbytu, a ten konkretny Instytut ma bardzo dobrą renomę w całym kraju i ludzie dosłownie godzinami jadą autem, żeby właśnie stamtąd kupować ptaki, a uwierz mi znam takie osoby. Po zdjęciach wnioskuję, że ptaki na prawdę są dobre jakościowo. Tylko chociaż to już Twoje zmartwienie, najlepiej jest wybierać osobniki ze stada, aniżeli dostać coś pozostawionego przez właściciela. Ja dzisiaj, ale to inna bajka, swoje perliczki wybierałem z 15 minut nim się zdecydowałem, a i tak nie wiem czy dostałem to co chciałem, bo moje upatrzone zasuwały po skojcu jak samoloty :) , ale Ja kupowałem, od osób zaufanych w pełni. Więc jak to powiedział ktoś w którymś z odcinków 13 Posterunku - "Co by to nie było pokocham jak swoje". :)

Też miałem mieć stamtąd pisklęta w tym roku, bo znajomy miał mi je zakupić razem z innymi ptakami, ale ostatecznie sprawy się pokomplikowały, pod kątem trudności zgrania w czasie i wyszło jak wyszło. Ja bym od tego kogoś z aukcji kupił, ale na pewno nim bym to zrobił poobserwowałbym ptaki. Wiem o co Ci chodzi albo podejrzewam że wiem. Chciałeś spytać czy ptaki wyklute mechanicznie siądą. Moja gąska biała nie wykluła się pod kwoką ani gąską, a wysiaduje rok w rok odkąd ją mam. Tu nie ma reguły.

Posted
Stado pamiętałem, tylko coś mi się wydawało że sprzedający ma dla Ciebie zatrzymać ptaki do 11 października. Ja sobie kolejne gąski na zimę odpuszczam. Gąsiora do moich gąsek Kubańskiego miałbym od ręki, ale mnie nie interesuje to raz, a dwa to nie ta liga jaka mnie interesuje. :)
Posted

Marcin, doradź mi, na co mam zwracać uwagę przy zakupie gęsi ?

facet ma tylko kilka szt na sprzedanie, a prawie wszystkie zachowuje dla siebie, tak że mówił że będę wybierał co mi będzie pasowało.

on kilka szt sprzedaje, chce aby po części mu się zwróciło za paliwo jadąc po nie do tego instytutu i trochę za karmę dla nich.

a i dobrze pamiętasz:) 11 października będę jechał dopiero:(

Posted

witam wieczorowo :)

Panowie, zioła zbieram do ziołowych herbatek które z mężem uwielbiamy :) są zdrowe, rozgrzewające i jak coś dolega to pomagają :)

a głóg Marcinie, jeden ususzyłam, do herbatek, zrobiłam marmoladę z głogu i jabłek, teraz przymierzam sie do soku, a za kilka dni do nalewki :) jak widzisz jest co z głogiem robić a i zdrowy :D

Marcinie, super gościa spotkałeś ) i jak ładnie, ze mu pomogłeś :)

a herbatka z różą pyszna :D

Posted

Aniu musisz koniecznie tutaj kolegom przepisy podawać na te eliksiry:)

mi by się przydała teraz taka herbatka zdrowotna, bo boli mnie głowa, gardło, mam katar okropny i na dodatek boli brzuch:( nic tylko mnie dziś dobić:(

Posted

a takie pytanko, mam nadzieję że w tym tygodniu uda się po indyki pojechać, jak znowu nic nie wypadnie. gdzie na początek lepiej je umieścić? w kaczniku gdzie kaczki są luzem i jest więcej grzęd, czy w kurniku gdzie kaczka siedzi na jajach i jest 2 grzędy? czy ptaki mogą dokuczac parze indyków takich odchowanych obcych? czy indyk sobie nie da? czy indyki od razu na wybieg wypuścić, czy lepiej kilka dni w stajni przetrzymać? czy indyki fruwają i mogą mi z zagrody zwiać? czy lepiej im lotki podciąć? dużo pytań, ale muszę się przygotować :P

co o nich myślicie? zdjęcie małe, ale coś widać na nim :P

http://olx.pl/oferta/indyki-CID757-ID74ABZ.html#05334f3d7f

Posted

e, to jak tak blisko drogi to szkoda Twojego zachodu, myślałam że gdzies na łąkach z dala od cywilizacji.

Tomku, nie mam przepisów, pijemy mieszanki jakie akurat sobie umyślę :)

a na Twoje dolegliwości dzisiejsze to ja bym wypiła lipę, z dziką różą, borówką, chmielem a do tego odrobina piołunu. szczerze to rzadko łączę jakoś wg. przepisu, chyba że nam już coś konkretnego dolega, ale my rzadko chorujemy :) pijemy zapobiegawczo :)

no i jemy dużo czosnku :)

Posted

ja wiem jedno, u sąsiadki kilka lat temu indyczki nocowały na starej topoli przy jej ogrodzeniu i to w połowie drzewa, na wysokości ok 10 metrów, ja bym je umieścił tam gdzie kaczka siedzi, i potrzymał bym ze dwa dni w zamknięciu, aby się zapoznały ze swą sypialnią:)

Dzięki Aniu za info:) na Ciebie zawsze można tutaj liczyć:)

Posted
Te gąski z linku wyglądają na wyrównane wiekowo, więc najważniejsza rzecz to musisz mieć pewność że kupisz parkę, bo po co Ci dwa samce albo same samice. Ale tutaj nie pomogę. U tych gęsi raczej dymorfizm nie jest zbytnio widoczny. No chyba że pod kątem wielkości rozróżnisz płeć. Najlepiej gdyby sprzedający znał się na rzeczy, ale tutaj też pewności nie masz. Musisz się nauczyć sprawdzać płeć w sposób, który mnie rozśmieszył do łez kiedy kupowałem moją pierwszą gąskę, a którego Ja nie znam i poznawać nie zamierzam, ale może Ty kogoś znajdziesz kto to potrafi. Moja znajoma się na tym zna, ale chyba bym się posikał ze śmiechu gdybym miał przewracać po kolei gęsi na plecy i zaglądać im w kloaki. :) Niby naturalna rzecz, jak się chce mieć pewność ale nie dla mnie. :) Ja tam bym wierzył na słowo albo brał ze sobą w trasę znawcę. :) Kubańskie rozróżniam jak są wielkości tych z linku, ale to inna para kaloszy, bo z nimi jest prościej. A z Landesami styczności zbytniej nie mam, chociaż jak dzisiaj widziałem tą parkę u moich znajomych to gąsior był znacznie, znacznie większy od gąski.
Posted
Jeśli to te indyki z aukcji kupisz to kury mogą im co najwyżej naskoczyć, bo to już spore osobniki, ale na początek raczej nie dałbym ich w pobliże tej bestii kaczora Piżmowego. Ale to Ja, bo do tych mam awersję. Ogólnie mogą chodzić wspólnie, no chyba że masz chęć, czas i możliwości to potrzymaj je kilka dni w spokojnym lokum z widokiem na resztę ptaków Twoich.
Posted

Marcinie, teraz to już za bardzo nie mam jak ich trzymac osobno, no chyba że w kaczniku im kawałek odgrodzić od reszty. ale w kaczniku jest kaczor. w kurniku jest tylko kaczka, ale ona ptakom nic nie robi, jak jej do gniazda nie wchodzą :P

Tomku, czyli indyki tez latają i pasuje im lotki obciąć ? o matusiu! a ja myślałam ze jak ciężki ptak to nie poleci :P no ale gęsi mi przecie tez latały kiedyś, jak jeszcze na początku mi zwiał biały, i potem jak chodziły jeszcze na wolności gdzie chciały :) tyle, ze one nie daleko i zawsze wracały :P

Posted
I w przypadku gęsi absolutnie żadnego rzężenia po przyłożeniu ucha do szyi i dzioba ptaka. To już dokładna kontrola, ale w końcu płacisz za nie, a nie dostajesz za free. I piszę serio całkiem. Żadnych wypływów wydzielin z oczu czy otworów nosowych. Oczy błyszczące. Okolice kloaki czyste. Waga prawidłowa (chociaż to zależne od karmy), brak uszkodzeń mechanicznych itd.
Posted

Marcinie ja nigdy tej rasy gęsi na oczy nie widziałem:( zachwyciły mnie swym niebanalnym wyglądem, tym ze to rzadsza troszkę rasa, i opisem jakimi są dobrymi rodzicami, no i tym że rzekomo ponoć najczęściej wykazująca chęć siedzenia na jajkach rasa gęsi, a oto jeden z opisów:) chciałbym zobaczyć taką sytuację na własne oczy:)

Super wygląda rodzina gęsi wodząca młode. Jeżeli rodzinie zagraża jakiś drapieżnik to rodzice zaganiają młode w ciasny krąg, otaczają je i wspólnie bronią całego potomstwa. Na wsi widziałem raz taką sytuacje, te gęsi tak skutecznie bronią młodych ,że potrafią każdego typowego złodzieja drobiu przepędzić ( lis, jenot, kuna, kot itp

Dzięki Marcinie za tyle informacji:) nigdy jeszcze nie miałem gęsi.

Posted

Tomku, a indyki nie drogie bo takich szukam, nie dam 180 zł. za parkę. wolała bym w tej kasie kupić młodych i odchować :P

te co wczesniej chciałam kupić były jeszcze blizej i były tańsze o 5 zł. ale niestety juz ich nie ma. na razie codziennie przeglądam, może ktoś coś jeszcze pokarze na sprzedaż.

Posted
Te indyki z aukcji są zbliżone wiekowo do moich, a moje latają jak samoloty. 3 metrowy płot pokonują bez rozpędu stojąc tuż przed nim i znajdują się kilkanaście metrów dalej. Jak chcą to potrafią. Z kaczką nie zalecam, bo... ze swojego doświadczenia z tegorocznymi powiem, że może dojść do scysji i możesz w najgorszym wypadku stracić lęg, jeśli indykom coś odbije i w nowym lokum zdezorientowane zaatakują siedzącą kaczkę.
Posted

Tomku' date=' a indyki nie drogie bo takich szukam, nie dam 180 zł. za parkę. wolała bym w tej kasie kupić młodych i odchować :P

te co wczesniej chciałam kupić były jeszcze blizej i były tańsze o 5 zł. ale niestety juz ich nie ma. na razie codziennie przeglądam, może ktoś coś jeszcze pokarze na sprzedaż.

[/quote']

ta cena dla mnie jest rozsądna Aniu :) a wiadomo mało kto teraz śpi na pieniądzach i każdy grosz się liczy.

Posted

Piękne te gąski Aniu masz:)

ja muszę wytrzymać z bólem do 11 października:(

i jeszcze mnie trapi jedna sprawa:( czy gąski nie będą dokuczać, kurą i kaczkom, bo perliczki to szybkie bestie.

ale z drugiej strony' date=' ja osobiście bym takiego indyka nie sprzedała za tak małą kwotę. punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :P

[/quote']

Aniu:) jak to się mówi... Kij zawsze ma dwa końce :) hehe

Aniu a Robert to się chyba na nas obraził, ostatnio nie chce z nami tu coś gadać, albo go zanudzamy.

Posted
Tomku, gęsi przynajmniej moje to wredoty :P na początku siedziały cucho i nic nikomu nie mówiły, ale się wycwaniły i dlatego właśnie teraz na noc mają swój kojec. na wybiegu inne ptaki maja gdzie od nich uciec, ale w stajni jak idą spać, to mają mieć spokój :P tak więc moje gęsi to straszne wredoty :P