Robert ;-) Posted October 3, 2014 Author Report Posted October 3, 2014 Ja juz do pracy po urlopie wróciłem teraz stoję korku :-( a dziś moje kaczki chodzą od 5,30 na dworze Quote
wiejskieżycie Posted October 3, 2014 Report Posted October 3, 2014 Witam. Ociągam się i ociągam, a muszę kapustę zacząć wnosić do piwnicy. Szkoda, że tylko na dwie ręce. Łatwiej by było gdyby ktoś z góry rzucał, a Ja na dole bym odbierał. Pogoda za oknem ładna. Jak skończę z kapustą, to wezmę się za gnój kurzy, bo już trochę się go uzbierało. W sumie szału nie ma, bo i ile mogą go naprodukować ptaki, ale po co ma kolejny rok na pryzmie leżeć. Tych liści które zostały na polu 2 kozy przez kilka dni by nie zjadły. Quote
Tofik Posted October 3, 2014 Report Posted October 3, 2014 Witam po krótkiej nieobecności ale miałem awarie prądu i jak sie okazało cały pion miałem do wymiany:( a raczej musiałem wymienić bo łączyć przecież kawałków nie można ale już jest ok tylko na elektryków czekać żeby licznik zaplombowali:) Co do mojego drobiu to młodzież dalej w kozie na leku a reszta lata po wybiegu. Z roboty to zostały mi jabłka i pekinka ale kapusta to jeszcze trochę w polu postoi a za jabłka biorę sie w poniedziałek.Marcinie nie zla kupka kapusty:)Miłego popołudniaPozdrawiam Quote
Tomek19 Posted October 3, 2014 Report Posted October 3, 2014 Witam:) e Robercie to moje też od 5:30 dziś nie dawno wróciłem z jabłek, i się okazało że białej perliczki brak:( wsiąkła bez śladu:(No to Robercie koniec byczenia się hehe żartuję, na urlopie też przecież miałeś pracy wokół domu i w polu. Quote
Robert ;-) Posted October 3, 2014 Author Report Posted October 3, 2014 Witam z wieczora siedzę jeszcze na warsztacie bo teraz to korki, wyjadę po 20, i pewnie jutro też robota bo mamy zaległości:-( a co u drobiu to nie wiem jak za jadę to będą spać a liczyć i tak nie liczę bo to tak jakby chciał Policzyc mrówki w mrowisku;-):-D;-) pozdrawiam. Quote
Tomek19 Posted October 3, 2014 Report Posted October 3, 2014 Marcinie obszukałem wszędzie i nie ma nawet śladu piór:(na dodatek to była jedna jedyna w białym kolorze jaką posiadałem:( a u mnie w okolicy trudno takie dostać widziałem jedno ogłoszenie z białymi, ale jedna szt. 80 złRobercie to przekichane masz:( a ja jutro też na jabłka, i jeszcze facet pyta czy nie zgodził bym się przyjść w niedzielę. Quote
wiejskieżycie Posted October 3, 2014 Report Posted October 3, 2014 Współczuję. Ona jeszcze chodziła z kwoką? Jeśli nie, to może rano się pojawi. U mnie czasami ptaki się gdzieś zapodziewały jak miały nieograniczone pole do działania, a na drugi dzień rano czekały zanim otworzyłem chlew. Tego i Tobie życzę. Quote
Tomek19 Posted October 3, 2014 Report Posted October 3, 2014 Marcinie one jeszcze z kwoką chodziły, dopiero od tygodnia na grzędę zaczeły wskakiwać, ale kwoki się trzymały, te perliczki wykluły się 1 sierpnia.dzwoniłem jeszcze do faceta o te gęsi landes przed chwilką, i zapytałem czy umie rozpoznać płeć gęsi, powiedział że część gęsi ma, zapomniałem jak się wyraził ale w sensie że torbę dużą między nogami, a część nie ma.A i jakby co to wiosną istnieje możliwość wymiany gęsi u niego na inną. Quote
wiejskieżycie Posted October 3, 2014 Report Posted October 3, 2014 Ale po co wymieniać gąskę? Ja wybranej już bym nie oddał. Quote
Tomek19 Posted October 3, 2014 Report Posted October 3, 2014 chyba Marcinie chodziło mu o to że gdyby dwie gęsi lub dwa gąsiory się trafiły to wymienić jedną do pary żeby było.Jak mówisz da się po tej niby torbie, czy wolu jak on to chyba nazwał, odróżnić gąskę od gąsiora ? Quote
wiejskieżycie Posted October 3, 2014 Report Posted October 3, 2014 Fałda tłuszczyku pomiędzy łapami. Bo Ja wiem. Wydaje mi się, że co najwyżej gąska będzie ją miała większą niż gąsior. Jak tak czytam o Twoim planie, to mnie od Landesów dzielą wyłącznie pieniądze w tej chwili. Ale jeśli się zdecyduję w tym roku to tylko na gąskę i na pewno będzie to Balbinka, bo takiej gąski dawno nie było w obejściu. W pełni dojrzałe i wypierzone osobniki różnią się wielkością na 100 %. Jeśli i jedno i drugie jest w pełni zdrowym osobnikiem, to rozróżnisz płeć. Ewentualnie zostanie zajrzenie w d***ę, ale nie wiem czy potrafisz ocenić na tej podstawie. Quote
Tomek19 Posted October 3, 2014 Report Posted October 3, 2014 u mnie w okolicy to w ogóle takich gęsi nie ma Marcinie, co były dosyć blisko, choć też spory kawałek, to pokazywałem Tobie w linkach i wszystko to mieszańce były:( a te co będę kupował to prawie 90 km ode mnie. Tylko teraz mnie męczy jak odróżnić ich płeć a i nie myślę racjonalnie teraz, bo ta perliczka mi w głowie aj możecie się i śmiać tu ze mnie, ale ja to do zwierząt cholernie się przywiązuję tej metody z d..ą Marcinie nie znam:) Quote
wiejskieżycie Posted October 3, 2014 Report Posted October 3, 2014 Trzymam kciuki za to że jednak się znajdzie jeszcze. Może wieczorem się gdzieś zapodziała i bała wyjść jak już reszta ptaków siedziała w chlewie. Masz chyba wybieg ogrodzony to nieco mniejsze prawdopodobieństwo że coś ją schwyci w nocy. Ma już 2 miesiące to nie powinna zmarznąć. Daj znać jutro, bo dzisiaj się ulatniam. Quote
Tomek19 Posted October 3, 2014 Report Posted October 3, 2014 oki Marcinie na pewno dam znać co i jak. to dobrej nocy życzę Quote
Robert ;-) Posted October 3, 2014 Author Report Posted October 3, 2014 Hej dopiero dotarłem do domu jak pisałem tak jest kaczki i reszta zamknięta stajnia tez wiec idę w kimono;-) jutro mamy z ojcem na targ jechać to zobaczę co mają ciekawego, rzadko tam jeżdżę ale jest trochę drobiu i świnki ale na tym się kończy podobno raz mieli owce. Quote
Tomek19 Posted October 3, 2014 Report Posted October 3, 2014 eh Ty farciarzu jednak jutro wolne masz? widzę że za Tobą też Robercie te owieczki chodzą Quote
Robert ;-) Posted October 3, 2014 Author Report Posted October 3, 2014 Tak tylko wspomniałem o owcach;-) ja i tak mam małe zoo wiec wszystko mozliwe;-) Quote
Tomek19 Posted October 3, 2014 Report Posted October 3, 2014 eh chyba mnie wyprzedzisz Robercie z tymi owcami:)teraz wyszedłem obłaziłem gdzie tylko możliwe za tą perliczką, ale ani śladu:( a przy okazji znalazłem gniazdo z jajkami kurzymi, zrobione w takich rupieciach jeszcze nie posprzątanych, było 8 szt. Quote
ania1983 Posted October 4, 2014 Report Posted October 4, 2014 witam Marcinie, zbiory kapusty imponujące Tomku, i jak perliczka? znalazła się? może rano wróciła?Tomku, a co do miejsca które znalazłeś z jajkami, to radziłą bym Ci jedno zaznaczone jajko zostawić w nim. bo jak wszystkie zabierzesz, to kura znowu w inne miejsce się przeniesie. przynajmniej u mnie tak jest jak na polu znajdę i zabiorę wszystko, to nowego miejsca szuka.ja wczoraj nie doliczyłam się jednej kury, ale zobaczymy dzisiaj. bo ostatnio tez się nie doliczyłam, a dzien później były wszystkie a jak licze i mi czegos brakuje, to liczę po 6-7 razy...perliczki coraz częściej siedzą poza wybiegiem, na dachu czy na drzewie nawet zrobiłąm wczoraj zdjęcie, ale to telefonem więc nie wiem czy będzie coś widać, aparatem chyba mam jedno ale nie pamiętam http://ania1983.flog.pl/wpis/9378029/#w Quote
ania1983 Posted October 4, 2014 Report Posted October 4, 2014 http://ania1983.flog.pl/wpis/9378105/#w Quote
Robert ;-) Posted October 4, 2014 Author Report Posted October 4, 2014 Aniu ładnie ci się zachowują perliki;-) były na targu perliki młode po 20 zł ale nie ta sobota na zakupy, jak bym się kur pozbył to może a i indyki były ale jakieś takie skulone w ogóle wszystkie ptaki były jakieś takie niewyraźne:-( a i świnki tez herlawe nawet o cene nie pytałem.pozdrawiam i rzecze miłego dnia a ja obornik się biorę, dobrze że z kupy na polu. Quote
Tofik Posted October 4, 2014 Report Posted October 4, 2014 Witam Aniu wygląda na to że nie złe lotniki ci sie chowają ale wiem że tak mają bo kiedyś te darciuchy u mnie były:)Robercie no to wygląda na to że nic ciekawego na targu nie wypatrzyłeś Ja cały dzień w sadzie (ale nie w swoim:)) bo parę groszy zawsze sie przyda zważając że pion mnie trochę pociągnął a w swoim zaczynam działać w poniedziałek. Co do drobiu no to młodzież dziś ostatni dzień w kozie a na ich miejsce wędrują te z pierwszego zacieru:)Pozdrawiam Quote
Tomek19 Posted October 4, 2014 Report Posted October 4, 2014 Witam:) dziś znów dopiero teraz wróciłem z jabłek:( Aniu perliczka niestety nie znalazła się co do jajek niesionych w ukryciu, to zostawię kurce 3 szt. bo na prawdę aż carne są zaznaczę je flamastrem i niech zostaną te 3 szt. na podkładki. Co do liczenia, to też liczę po 2 - 3 razy jeśli nawet za pierwszym razem stan magazynowy drobiu się zgadza:)ojciec mówi że te dwie małe perliczki chyba szukały tej zaginionej, bo jak nigdy chodziły rozglądały się do okoła i tak żałośnie popiskiwały, inaczej niż perliczka normalnie się drze. Aniu wspaniałe masz te perliczki:) Quote
wiejskieżycie Posted October 4, 2014 Report Posted October 4, 2014 Szkoda, że perła się nie znalazła. Teraz po kolejnym dniu, szanse są praktycznie równe 0 na to że się odnajdzie. U mnie dzisiaj dzień pełen wrażeń. Gdybym chciał z domu sprzedałbym dzisiaj 11 kaczek plus kurkę Białoczubka, ale nie byłem zainteresowany ani jednym ani drugim. Tak już mam, że musi być po mojemu, a ani jedna ani druga sprzedaż nie była zaplanowana. Nie wiem jeszcze czego chcę w kwestii hodowli na zimę, a na tuszki kacze chętnych znajdę jeśli zechcę. Aniu bardzo fajne te Twoje pantarki. Wygląda na to, że na 90 % mam jednak komplet 1+5 więc jest dobrze. Dzisiaj gdybym chciał negocjowałbym warunki zakupu kolejnych z właścicielem perlic w kolorze białym z kropkami, ale taki już mój sposób bycia, że jeśli ktoś mi za skórę zajdzie, to nie interesuje mnie to co ma, choćbym bardzo czegoś szukał. Znajdę na pewno jeśli się zawezmę. Quote
Recommended Posts