wiejskieżycie Posted October 9, 2014 Report Posted October 9, 2014 Witam. Widzę, że u Was prace polowe ku końcowi się zbliżają. Ja muszę czekać na jakieś deszcze, bo inaczej w pole się nie ma co pchać. Na szczęście już sobie umówiłem osobę do zaorania moich poletek. Niestety tylko obornika nie znalazłem. Mojego kurzego obornika (nie istnieje chyba słowo kurzętnik ) wystarczyło mi na jakieś 3/4 pola na którym za rok będę sadził ziemniaki, więc dobre i to. Na ogródek też wystarczyło, więc do przodu. Wczoraj i dzisiaj rozwoziłem towarek wózkiem i taczką na poletko i Ja jak Ja, nie miałem zamiaru rozrzucać go już teraz, ale moje kury zdecydowały co innego. Urzędują w kupkach ile się da. Prawdę mówiąc te kaczki z linku nr 1 spodobały mi się, ale nie poświęcę któryś z moich żeby mieć kolejne. Nie w tym roku. Quote
Robert ;-) Posted October 9, 2014 Author Report Posted October 9, 2014 Hej Marcin te kaczki z linku Sławka to naprawdę giganty;-) a co do prac polowych to ja mam tak samo jak ty za sucho:-( ale mam robotę zanim obornik wybiorę do końca musze naprawić wózek bo taśmy mi się pogiely:-( Quote
ania1983 Posted October 9, 2014 Report Posted October 9, 2014 witam No to Panowie widzę, ze ostro działacie na polu ja dzisiaj przetestowałam opryskiwacz pięknie wymył klatki królików, a potem pięknie je wybielił zgubiłam końcówkę którą sie reguluje strumień, ale poradziłam sobie i znalazłam "zastępstwo"jutro jak będzie taka śliczna pogoda jak dzisiaj to mam do posprzątania i powapnowania jeszcze 3 osobne klatki, a potem koźlarnia.kaczki te z pierwszego linku fajne ale drogie ja dzisiaj w końcu byłam kupić ziemniaki dla mojego drobiu, wybierałam się jak sójka za morze, ale w końcu się wybrałam ziemniaki za darmo prawie, 10groszy za kilogram Quote
Tomek19 Posted October 9, 2014 Report Posted October 9, 2014 Witam wieczorowo:)Marcinie to też ostro działasz:)a mi szczerze mówiąc nie podobają się te kaczki, i mając takie kaczki jak Ty, to żadnych bym nie zamienił na te z linku.Twoje Marcinie kaczuchy zdecydowanie ładniejsze są. Quote
Robert ;-) Posted October 9, 2014 Author Report Posted October 9, 2014 To fajnie Aniu ze działa jako bielarka szkoda tylko że nowy sprzęt a ty juz części pogubilas;-) za co to sądzić ziemniaki żeby po.10 groszy sprzedać co.za czasy w sumie teraz to nic nie płaci co.rolnik uchoduje czy z pola zbierze:-(:-(:-( Quote
wiejskieżycie Posted October 9, 2014 Report Posted October 9, 2014 Ja wiem czy drogie. Na moje oko warte swojej ceny. Za moje pomponiki niektórzy chcą po ponad 100 zł za sztukę. Tyle bym w życiu nie zapłacił, ale takie są realia. Gdybym miał więcej miejsca w postaci pól swoich na pewno więcej kaczuszek innych bym miał niż tylko te. Chociaż z 1ha więcej na pszeniczkę i gitara. Dzisiaj doznałem lekkiego szoku oglądając Agrobiznes. Z nóg zwaliła mnie cena kukurydzy - 590 zł za tonę. Wprawdzie nie wnikałem jakoś bardzo w to ziarno, bo go i tak nie można nigdzie w mojej okolicy dostać, ale jeszcze rok temu pamiętam jak ceny oscylowały około 1000-1200 zł za tonę, jeśli się nie mylę. Quote
Tomek19 Posted October 9, 2014 Report Posted October 9, 2014 Witaj Aniu:) ja też kupiłem dziś metr ziemniaków dla drobiu:) po 15 gr. kupił bym więcej ale do jedzenia do domu od razu kupowałem po 30 gr, kupił bym więcej ale w aucie miałem full:) ale jeszcze kupię można i po 10 gr kupić, ale nie opłaca mi się ponad 30 km auto gonić, a te to po drodze uchodziłem jak z jabłek wracam:)Aniu to maszyneria działa:) fajnie:) teraz będziesz miała ułatwione prace myjąco, dezynfekująco, bielące:)u mnie w okolicy kukurydzę można kupić od 70 zł za metr, a kaczki czubate od 40 zł. szt. Quote
wiejskieżycie Posted October 9, 2014 Report Posted October 9, 2014 U mnie za ziemniaki trzeba płacić od 0,50 zł do 0,80 zł za kilogram. Quote
Tomek19 Posted October 9, 2014 Report Posted October 9, 2014 to sporo, jak w porównaniu w świętokrzyskim. Quote
ania1983 Posted October 9, 2014 Report Posted October 9, 2014 u mnie ziemniaki paszowe 10-25 groszy, a ziemniaki jadalne 30-75 groszyu nas qq w ogłoszeniach jeszcze nie ma. u jednego gościa widziałam po 70zł., ale czekam aż więcej ludzi się będzie ogłaszało. na razie na polach qq jeszcze wszędzie jest. Marcinie, na szczęście tę końcówkę można bez problemu, przynajmniej wg. mnie dokupić na razie poradziłam sobie za darmo, a końcówka może sie znajdzie przy porządkach w koźlarni. chociaż ona maleńka i w kolorze słomy, ale zobaczymy, może będę miała szczęście i nie wywalę z gnojem Quote
wiejskieżycie Posted October 9, 2014 Report Posted October 9, 2014 Z tą końcówką to chyba nie do mnie. :) C U D A . http://allegro.pl/kaczki-mandarynki-biale-2014-i4662774535.html Quote
ania1983 Posted October 9, 2014 Report Posted October 9, 2014 zmęczona jestem, to do Roberta miało być kaczki piekne Marcinie, ale cena, no i na takie białe ślicznotki to trzeba mieć specjalne miejsce Quote
wiejskieżycie Posted October 9, 2014 Report Posted October 9, 2014 Ale ten wujek google mądry. Właśnie sobie czytam, że moje kaczki Staropolskie są odmiany sarniej i chyba srebrzystej. Na pewno nie mam dzikiej odmiany. Quote
Robert ;-) Posted October 9, 2014 Author Report Posted October 9, 2014 Ładne Marcinie ale troszku za drogie miałem napisać i ta skleroza:-( dziś zauważyłem ze gęsi jakoś dziwnie chodzą szyję im się skrucily i zrobiły się jakby mniejsze ale tylko dwie siwe i lewus tak chodzi. Quote
wiejskieżycie Posted October 9, 2014 Report Posted October 9, 2014 OMG. Ale jestem happy. Nawet sobie z tego nie zdawałem sprawy, a na pewno mam dwie odmiany. A może i trzecią. Co niestety jeszcze gorsze w tej chwili dla mnie, bo dylemat jeszcze większy. ;( Quote
ania1983 Posted October 9, 2014 Report Posted October 9, 2014 Marcinie, to albo przestań już czytać wujka google, albo pogodzisz się z wielorasowością swoich kaczek i wszystkie zostawisz na następny rok Robeercie, a to dziwne z tymi gęsiami, u mnie normalnie chodzą... Quote
Robert ;-) Posted October 9, 2014 Author Report Posted October 9, 2014 To dobrze zostaniesz przy wszystkich;-) szkoda ci będzie się ich pozbywać;-) Quote
Robert ;-) Posted October 9, 2014 Author Report Posted October 9, 2014 No właśnie przedtem tego nie było jakby się garbily może to takie zaloty czy co bo te gęsi mają nisko kupry, ale na jajka za wcześnie Quote
wiejskieżycie Posted October 9, 2014 Report Posted October 9, 2014 Jeśli młode gąski to możliwy jest niedobór kwasu foliowego w diecie. Ptaki które być może wymieniają pióra na nowe potrzebują go więcej i stąd przypadłość. Ale zastanawiam się czemu starego też dopadło. Szyja jest nieregularnie wyginana, przez co ptaki chodzą z głową bliżej ziemi? Quote
Robert ;-) Posted October 9, 2014 Author Report Posted October 9, 2014 Jutro jeszcze popatrzę na nie dokładniej.ps mam nowe fotki w galerii i na flog.robert983.pl też Quote
wiejskieżycie Posted October 9, 2014 Report Posted October 9, 2014 Ja już tam byłem. I swój udział zaznaczyłem. Quote
Tomek19 Posted October 9, 2014 Report Posted October 9, 2014 Fajne kaczuchy i nie drogo:)http://olx.pl/oferta/kaczki-CID757-ID7ncEF.html#1677ec6461 Quote
wiejskieżycie Posted October 9, 2014 Report Posted October 9, 2014 Udanych wymian zdań życzę. Ja się zmywam. Quote
Tofik Posted October 9, 2014 Report Posted October 9, 2014 Kaczki po 30 ale kaczory pewnie po 50:) Quote
Recommended Posts