Robert ;-) Posted October 15, 2014 Author Report Posted October 15, 2014 To super że ci odpowiadają ;-) a tak to prawda gęsi to majestatyczne ptaki i ich wygląd jest poważny;-) Quote
Tomek19 Posted October 15, 2014 Report Posted October 15, 2014 zdumiewa mnie ich ogromna siła, jak na takie stworzenia są bardzo silne i mocne.Aniu, a gąska nie jest że się wyrażę tak nie za bardzo zapasiona ? słyszałem że zapasione gąski siadają na łapkach:( jeszcze jedna fotka może troszkę wyraźniejsza. Choć gęsi coś nie chciały pozować. Quote
JoTeS Posted October 16, 2014 Report Posted October 16, 2014 Super, teraz jeszcze dobitniej widać potęgę gąsiora w porównaniu z gęsią. Quote
ania1983 Posted October 16, 2014 Report Posted October 16, 2014 witam Tomku, jeszcze raz powtórzę, gęsi masz cudowne a zdjęcia jak widać miały w głębokim poważaniu co do gąski, to nie jest zapasiona na pewno. zaraz idę otworzyć kurnik i będę widziała co z nią, czy coś lepiej. a taką mam nadzieję.musze dzisiaj kwokę przenieść do kacznika i tam jej kawałek oddzielić, bo dzisiaj/jutro klucie pewnie już dzisiaj się zacznie Quote
Tomek19 Posted October 16, 2014 Report Posted October 16, 2014 Witam:)Aniu to może faktycznie coś z genami gąsek:(Aniu żeby się wykluło jak najwięcej maluchów:) Quote
Michałek Posted October 16, 2014 Report Posted October 16, 2014 Tylko Aniu nie obróć jajek jak będziesz przenosiła bo mogą się nie wykluć.Zazdroszczę wam, oczywiście w pozytywnym znaczeniu tego słowa, drobiu a zwłaszcza wiedzy. Sam mam kilka kurek i kaczuszek, takich zwykłych, nic specjalnego.Pozdrawiam wszystkich na forum! Quote
Robert ;-) Posted October 16, 2014 Author Report Posted October 16, 2014 Michał to ze masz zwykle kury i kaczki nie znaczy ze na takiej chodowli się skończy;-) pisz tutaj i wstaw fotki swoich zwierzaków;-) Quote
ania1983 Posted October 16, 2014 Report Posted October 16, 2014 witam Michale Ciebie również witam i zapraszam do udzielania się w temacie co do jaj pod kwoką, to ja będę przenosiła kwokę z całym gniazdem które jest z desek, więc jajek nie dotknę nawet zwyczajnie kwokę nakryję, coby ją nie stresować i gniazdo z kwoką i jajkami przeniosę a co do gąski, to rozmawiałam też z Amelką i też tak w sumie doszłyśmy do tych genów. bo w sumie nie mam pojęcia, czy gąski nie są spokrewnione, a przeciez były od jednego hodowcy. dlatego chyba zrobimy tak, ze gąski garbonose zabijemy i na razie zostanie gąsior garbonosy i gąska biała. zobaczymy co za rok się będzie działo. ale to wszystko do przemyślenia i przegadania Quote
Tomek19 Posted October 16, 2014 Report Posted October 16, 2014 Aniu:) a nie lepiej gąsiora zlikwidować i nabyć nowego? wtedy zostają wszystkie gąski:) i większe szanse na liczną gromadkę wiosną bo szkoda gąsek zabijać a tak to by zostały wszystkie:) Quote
ania1983 Posted October 16, 2014 Report Posted October 16, 2014 Tomku, a wiesz że o takim rozwiązaniu nawet nie pomyślałam tak czy siak najpierw muszę z mężem to przegadać. bo o ile ptaki sa moje i ja sie nimi zajmuję, o tyle kasę na wszystko daje mąż i o większych wydatkach nigdy nie decyduję sama Quote
Robert ;-) Posted October 16, 2014 Author Report Posted October 16, 2014 Tomek ma w sumie rację gęśiora na pasztet a kupić nowego samca;-) ja nareszcie posprzątalem u kur i świnek zostało mi tylko u koni ale to jutro ze trzy wózki wywioze i będę miał spokój na jakiś czas:-D Aniu na pewno męża przekomasz, masz dar do tego;-) Quote
ania1983 Posted October 16, 2014 Report Posted October 16, 2014 Robercie, to nie tyle o przekonywanie chodzi co o kasę, a raczej jej brak no to ładnie się narobiłeś dzisiaj u mnie porządki były chyba w sobotę, a moze w poniedziałek, nie pamiętam też wszystkie stajenki, w sumie 10 taczek na gnojniku przybyło Quote
Robert ;-) Posted October 16, 2014 Author Report Posted October 16, 2014 A trochę i tak popracowalem ale nie było źle;-) wiem Aniu kasa to ważna sprawa w każdym domu, ale możesz. Pomyśleć;-) w sumie masz czas do wiosny z tymi gęsiami. Quote
Tomek19 Posted October 16, 2014 Report Posted October 16, 2014 Aniu, przecież gąsiora można i zimą kupić po parę złotych co miesiąc sobie odkładać na zakup i się uskłada, ja też na gęsi składałem, bo nie miał bym tyle kasy od tak sobie. a lepiej jednego gąsiora poświęcić na rzecz dwóch czy trzech gąsek.Ale ja sądzę że wszystko będzie dobrze:) i mąż poprze Twoje zdanie Aniu:) Quote
wiejskieżycie Posted October 16, 2014 Report Posted October 16, 2014 Witam. Ostatnimi czasy trochę pozwiedzałem okoliczne zagrody przy okazji i wiem gdzie czego szukać. Zajrzałem też do tej osoby która prawie pod moim nosem hoduje owce i się okazało, że ma Czarnogłówki z dokumentami na nie, więc czysto rasowe. Cenę właściciel podał 10 zł za kilogram żywej wagi. Nie wiem czy to dużo czy mało, bo owcami sobie głowy nie zaprzątam, ale tak czy inaczej są blisko. Gratuluję gąsek Tomku. Aniu zwyczajnie w świecie nie pamiętam, bo ostatnie gąski Kubańskie miałem prawie 2 lata temu, ale wydaje mi się, że 3 miesięczne ptaki są tuż przed pierzeniem się lub jakoś w środku tego. Tak czy inaczej to że padają na nogi może być wynikiem niedoborów składników mineralnych w diecie. Choćby nie wiem jak człowiek dbał o ptaki nie zawsze jest w stanie zapewnić wszystko w naturalnej postaci. Polecam podawać gąsce Polfamix A+ przez okres tygodnia w dawce płaska łyżeczka od herbaty na litr wody i po kilku dniach zaobserwujesz czy gąsce się poprawia czy nie. Pewnie gdzieś wcześniej też pisałem jak inni, że powodem takiego stanu zdrowia u młodych gęsi mogą być wady wrodzone lub zbyt bliskie pokrewieństwo osobników dorosłych, ale nie oznacza to że to musi być to na 100 %. Jeśli zależy Ci na gąsce podaj witaminę i zobaczysz co się stanie. W tej konkretnej witaminie jest kwas foliowy a on jest niezbędny do prawidłowego rozwoju osobników młodych (jego niedobór w diecie właśnie tak jak u Twojej gąski może się objawiać). Quote
Tomek19 Posted October 16, 2014 Report Posted October 16, 2014 Witaj Marcin.Dzięki Marcinie:)Cena 10 zł za kg. to normalna cena do przyjęcia, przeważnie w tej cenie chodzą.Marcinie i jak na Twoje oko wygląda sprawa ? jest to para tych gęsi ? czy źle wybrałem ?i oby okazało się Marcinie tak jak mówisz w sprawie gąsek Ani, że to tylko o witaminy chodzi. Quote
wiejskieżycie Posted October 16, 2014 Report Posted October 16, 2014 Moim zdaniem parka. Po gabarytach widać jednoznacznie. Tym bardziej że ptaki wiekowo są sobie równe. Aniu indyki zakupiłaś czy ciągle poszukujesz z pieniędzmi w kieszeni? Dzisiaj pierwsze pestki cukinii suszę sobie i Tobie, chociaż mam sporo zeszłorocznych. Coś się pewnie zje, bo nie są mniejsze od tych z dyni.Denerwują mnie ludzie którzy chociaż odpisują na wiadomości w sprawie zamieszczanych przez siebie ogłoszeń, to nie dopełniają składanych przez siebie obietnic ot choćby odnoszących się do wysyłki zdjęć. Nie wiem czy obiło się Wam o uszy, bo Ja chyba pierwszy raz coś takiego usłyszałem. Słucham sobie któregoś dnia radia podczas wykonywania prac podwórkowych aż nagle słyszę, cytuję: "Raz do roku i kura bąka puści" koniec cytatu. :) :) Nie znałem tego. Quote
Robert ;-) Posted October 16, 2014 Author Report Posted October 16, 2014 Marcin ja też nie słyszałem o gazach u kur ;-) Quote
ania1983 Posted October 16, 2014 Report Posted October 16, 2014 Marcinie, dzięki: spróbuję gdzieś zakupić ten środek.co do indyków...to kasa na nie jest, a indyków nie ma a o bąkach u kur też nie słyszałam Quote
Robert ;-) Posted October 16, 2014 Author Report Posted October 16, 2014 Tomek kiedyś pisałeś jaki długi ogon ma muj feniks otóż nie ma piór w ogonie jak go kupiłem to miał wyrwany ogon:-( a jak mu odrosnie to gubi, ale odrastają na jakieś 30 cm więcej na pewno nie mają. Quote
Tomek19 Posted October 16, 2014 Report Posted October 16, 2014 to dziwne, bardzo krótki ten ogon ma. Quote
Robert ;-) Posted October 16, 2014 Author Report Posted October 16, 2014 Nie wiem może dlatego że miniaturka, a twój jaki ma na długość. Quote
Tomek19 Posted October 16, 2014 Report Posted October 16, 2014 mój jest z miniaturek, młody kogucik to jest bo ma ze 3 miesiące, ale w tym momencie bezmała 30 cm bedzie miał, widziałem koguta starego ojca tych młodych, to jak siedział w kurniku na takim kiju na wysokości oczu, to miał ogon do samej ziemi, i końcówka piór jeszcze na ziemi trochę leżała. Quote
Robert ;-) Posted October 16, 2014 Author Report Posted October 16, 2014 Ja wiem ze Feniksy mają tak długie ogony, muj nigdy takiego nie utrzymał zawsze gubil:-( mi to w sumie nie przeszkadza ale mógł by mieć dłuższy, może dlatego że kiedyś ktoś my wyrwał to mu nie rośnie taki długi tego ie wiem. A tak poza nawiasem co tam u twojego drobiu słychać Quote
Recommended Posts