Tomek19 Posted October 18, 2014 Report Posted October 18, 2014 Aniu to trzymam kciuki aby wykluło sie jak najwięcej maluchów i oby zdrowo się chowały no i miejmy nadzieję że pogoda się poprawi, bo nie tylko źle to działa na maluszki:) ja też chodzę przybity jakiś. Quote
Robert ;-) Posted October 18, 2014 Author Report Posted October 18, 2014 Tak mogę iść do szefa dziś wczoraj przyjechał na swoją posesję dwa siedliska dalej wiec z pracy i tak dziś by nic nie było;-);-);-);-):-D Quote
Tomek19 Posted October 18, 2014 Report Posted October 18, 2014 Aniu gdzie szef da takiemu pieronowi premię jak on tylko w domu by siedziałdziś miałem wyjazd do kielc jeszcze po ciemku, zajechałem przy okazji do castoramy i kupiłem dwie wiązki drutu ocynkowanego fi 1.3, po 50 metrów w szpulce po 7.50 to taniej dużo niż bym na necie zamówił, to teraz będę miał czym zagęścić oczka siatki leśnej od góry:) tylko tyle roboty z tym:( Quote
Robert ;-) Posted October 18, 2014 Author Report Posted October 18, 2014 Ano i trochę będziesz się gimnastykowal;-) w sumie pracy nigdy za wiele prawda Tomku? ;-) Quote
Tomek19 Posted October 18, 2014 Report Posted October 18, 2014 Robert !!!! nie nabijaj się ze mnie:) jak to mówią głupi sobie zawsze robotę wynajdzie:(ale fakt robi się i robi, a końca nie widać.przeplatałem już tym drutem przed chwilą furtkę główną do zagrody, a gęsi cały czas mi asystowały ciekawskie wszystkiego, gęś nawet próbowała mnie delikatnie za rękaw skubnąć Quote
Robert ;-) Posted October 18, 2014 Author Report Posted October 18, 2014 Ja się nie nabijam, gesi takie są a noże miałeś smaczny rękaw;-) Quote
Tomek19 Posted October 18, 2014 Report Posted October 18, 2014 Wiesz Robert trochę spokojniejszy jestem, i bardziej przekonany że to para tych gęsi, bo widziałem wczoraj jak w sadzawce gąsior deptał gąskę, Marcin mi trochę pomógł jak rozróżnić płeć, ale cały czas mam obawy czy dobrze trafiłem.a tak swoją drogą, sam nie wiem jak się dziś ubierać, z krótkim rękawem boje się że znów się zaziębię, z długim, pot się ze mnie leje, no zgłupieć idzie:/ Quote
Robert ;-) Posted October 18, 2014 Author Report Posted October 18, 2014 Tak to teraz jest z pogoda ani zima ani lato u mnie zimno i pochmurno:-( ja jak kupiłem dwie gęsi to tez się deptaly a były samicami,ale jak Marcin mówił ze para to tak jest;-) jeśli jeszcze nie zauważyłeś on jest w tym gronie specjalista z wieloletnim doświadczeniem;-) Quote
Tomek19 Posted October 18, 2014 Report Posted October 18, 2014 Wiem Robercie, ale i najlepszy specjalista popełnia błędy, a Marcin sam mówi że trudno rozróżnić płeć u tej rasy, a no obaczymy co to będzie, jak by co to z facetem jestem w kontakcie i jak by trzeba jedną sztukę wymienić nie bedzie problemu, zostawia on sobie 20 szt. na stado rozpłodowe.a swoja drogą obiecałem że tu w okolicy znajdę mu klientów na młode, i dodatkowo zakupuje ten pan 100 szt młodych w kwietniu z 400 szt które będą wypuszczone w roku 2015 w tym instytucie genetyki, ale hoduje on jeszcze brahmy olbrzymie srebrne, tak że uśmiechnę się jeszcze do Niego o jajka lub pisklaki wiosną Quote
Robert ;-) Posted October 18, 2014 Author Report Posted October 18, 2014 Szkoda ze nie mieszka bliżej mnie ja niby z mazowieckiego ale tu nic nie ma, z takich rzeczy Quote
Tomek19 Posted October 18, 2014 Report Posted October 18, 2014 no ta Robercie to wtedy on nie mieszkał by bliżej mnie:)Robert a czy butelki niosą Ci się teraz ? w ogóle co u drobiu słychać ? Quote
Robert ;-) Posted October 18, 2014 Author Report Posted October 18, 2014 Butelkę mam tylko jedna i się nie niesie za to bielaska robi sobie o raz w innym miejscu gniazdo juz dwa znalazłem, ale jej coś nie tak,o tej porze jajka znosić :-( Quote
Robert ;-) Posted October 18, 2014 Author Report Posted October 18, 2014 Aniu u jak legi zakończone z jakim skutkiem? Mam nadzieje ze dobrze;-) Quote
Tomek19 Posted October 18, 2014 Report Posted October 18, 2014 a u mnie zaobserwowałem że kaczor depta jedną i tą samą kaczkę i to kilka razy dziennie, a dwie pozostałe w ogóle:( to jajka od tamtych chyba nie będą zalęgnięte:( a u mnie żadna kaczka się nie niesie, małpiszony jedne strajkująRobert a co się stało z drugą butelką ? miałeś chyba dwie pary ? Quote
Robert ;-) Posted October 18, 2014 Author Report Posted October 18, 2014 Tamta zaginęła czytaj padła wiosną niestety a u twoich kaczek tak może być ze jajka nie będą zalezone. Quote
ania1983 Posted October 18, 2014 Report Posted October 18, 2014 Tomku, spokojnie, ja też nie widziałam żeby kaczka dawała sie kaczorowi tylko gąsiorowi, a jak zniosła jajka to zalężone więc jak nie widziałam, to i kaczor swoje zrobił pod kurą ciągle jeden kurczaczek i kolejny na świat się chce dostać. reszta jajek wywaliłam więc będzie tylko 2 kurczaczki, ale za to oba sułtany z 8 jaj które wywaliłam w 3 były kurczaczki prawie w pełni rozwinięte, nie wiem czemu 2-3 dni przed kluciem zdechły ale lepiej, że w jajku niż żeby miały się wykluć i za kilka dni paść. tak więc mam nadzieję, ze do rana będą już 2 małe sułtany biegały przy kwoce nie wiem czy pisałam, ale kaczka zeżerła kolejne jajko i zostało już tylko 5 :/ jutro muszę w końcu jej te jajka prześwietlić. spławiać jednak jeszcze nie będę. ale musze wyczaić moment kiedy jej nie ma. 3 jajka z tych 5 jest widocznie czarna. ale nie że brudne czy zepsute, normalnie widac ze w nich będą czarne kaczuszki czy to możliwe, ze aż tak by kolor przebijał? Quote
Tomek19 Posted October 18, 2014 Report Posted October 18, 2014 Aniu,lepiej że w jajku padły, niż przyszło by człowiekowi dobijać gdyby były kalekie, a to najgorsze co mogło by się przytrafić lub ja Aniu mówisz, po kilku dniach by faktycznie padły:( a sułtanki niech się zdrowo chowają Aniu na prześwietlaniu się nie znam:( ale może jak skorupka jest bardziej krystaliczna to mi się wydaje że i kolor wtedy mozna zobaczyć jak jest on czarny, czy ciemny.a mi starczy pracy na dziś i tak kawał roboty odwaliłem:) Quote
ania1983 Posted October 18, 2014 Report Posted October 18, 2014 a ja się dzisiaj obijałam i w sumie poza przełozeniem wysuszonych ziół do słoików i rozwieszeniem kolejnych ziół to chyba nic nie zrobiłam Quote
Tomek19 Posted October 18, 2014 Report Posted October 18, 2014 Aniu a ja wyciołem w zagrodzie 3 duże akacje piłką ręczną, pociołem i posprzątałem wszystkie gałęzie, poprzeplatałem (zagęściłem) siatkę leśną zakupionym dziś drutem tn. dwie furtki i 3 przęsła. i jeszcze parę takich dupereli u drobiu.no i wreszcie od prawie dwóch tygodni kurki wreszcie zaczeły się nosić od trzech kurek jest codziennie po 2 jajka, bo czwartka to kwoka jeszcze z kurczętami chodzi. Quote
ania1983 Posted October 18, 2014 Report Posted October 18, 2014 no to się narobiłes dzisiaj, ale przynajmniej efekty widać Quote
Tomek19 Posted October 18, 2014 Report Posted October 18, 2014 oj Aniu, roboty to jeszcze od groma jest:( dziś od 10 rano cały czas na dworze do tej pory, z kilkuminutowymi przerwami. Quote
Tomek19 Posted October 18, 2014 Report Posted October 18, 2014 interesujące ogłoszenie i cena bardzo przystępna, tylko szkoda że nie parka:(http://olx.pl/oferta/kury-wloszki-srebrne-kokuty-mlode-CID757-ID7kAt9.html#2f430a594b Quote
Tofik Posted October 18, 2014 Report Posted October 18, 2014 Witam szkoda Aniu że taki wynik ale mówi sie trudno:(Tomku moje biegusy deptają sie od ponad miesiąca a jaj nie ma jedynie jedna francuska nosi "czytaj nosiła" bo od tygodnia cisza:( jedynie kury co nie co noszą a włochy fajne praktycznie jak moje:) A tak propo co ile bielicie kurnik? Quote
Tomek19 Posted October 18, 2014 Report Posted October 18, 2014 Witamja kurnik bielę po zimie wiosną, i przed zimą, tera bieliłem początkiem października jakoś tak, lub końcówka września. Quote
ania1983 Posted October 18, 2014 Report Posted October 18, 2014 ja też do tej pory bieliłam 2 razy do roku, wiosną i jesienią. ale z nowym sprzętem, pewnie będę to częsciej robiła Quote
Recommended Posts