Tofik Posted September 22, 2013 Report Posted September 22, 2013 Ja Robercie dużo na raz nie bije 3-4sztuki żeby długo mięso nie leżało a co do kogutów to mam nadzieję że jakieś mi porosną bo w zeszłym roku niektóre takie były że jeden na raz szedł a takie mięso ja sam w domu jem bo aga woli paszowane ze sklepu:) Quote
Robert ;-) Posted September 22, 2013 Author Report Posted September 22, 2013 ja wybije wszystkie te co mają do gara trafić i do zamrażarki nie mam pojęcia jakiej koguty są wagi ale na wiele nie liczę bo to zielone[zielononóżki] to dziwne że woli fermowe ale pewnie jej szkoda tych z podwórka tak myślę a tak poza tematem pozdrów małżonkę ode mnie;] ma tak samo na imię jak moja siostra, Quote
Tofik Posted September 22, 2013 Report Posted September 22, 2013 Aga mówi że Ciebie też pozdrawia:) a co do jej jedzenia mięsa to od kiedy ją poznałem to mówiła że jak można zjeść coś czemu sie jeść dawało więc dlatego ja tylko jadam (no mama też ale ona to ma swoje menu:)) a świnie jak teść pyknie to zaczyna ją jeść dopiero po 3 dniach bo mówi że świnia musi sie dobrze doleżeć ot i taki fijoł w głowie mojej żony siedzi:) Quote
Robert ;-) Posted September 22, 2013 Author Report Posted September 22, 2013 podziękuj ode mnie ;] wiesz ja też tak mam że ze swojego nie bardzo mi idzie, ale nie zawsze, ja mam o tyle dobrze że nie zabijam ani nie oprawiam zwierzyny ''szkoda mi'' ;[ ale jeść lubię i to przemawia za skosztowaniem ja mam taki myk że nie jem mięsa gotowanego z rosołu np takie [zboczenie] tylko pieczyste Quote
Tofik Posted September 22, 2013 Report Posted September 22, 2013 A ja jestem typowym mięsożercą i pożeram mięso w każdej postaci:) Quote
Robert ;-) Posted September 22, 2013 Author Report Posted September 22, 2013 Tak jak każdy facet ja też lubię mięsko a orientujesz się jaka cena za jajka u ciebie w okolicy takie super wiejskie Quote
Tofik Posted September 22, 2013 Report Posted September 22, 2013 szczerze mówiąc to nie wiem ale zazwyczaj były po 50gr a przy braku to i zeta babki na rynku wołały ale teraz od 2ch lat w detal sie nie bawię bo wole hurt tak że cen detalicznych jaj wiejskich nie znam ale myślę ze wiele sie sytuacja nie zmieniła Quote
Robert ;-) Posted September 22, 2013 Author Report Posted September 22, 2013 to okej a mam jeszcze jedno pytanko jak często zmieniasz kaczory koguty na nowych reproduktorów co ile czasu rok? więcej? Quote
Tofik Posted September 22, 2013 Report Posted September 22, 2013 kaczor to już nie pamiętam kiedy był zmieniany:( tyle że jak już kiedyś pisałem staram sie żeby na reproduktora był 2latek z kogutami podobnie z tym że kurczaki kupujemy co roku tak więc nowa krew sie pojawia no a u kaczek no to już z 10 lat cały czas ta sama:( w zeszłym roku ciotka mi dała kaczkę(likwidowała całkiem) ale jeszcze w ten sam dzień pies ją zeżarł bo przefrunęła bo lota miała nie obcięte:( Quote
Robert ;-) Posted September 22, 2013 Author Report Posted September 22, 2013 przykre z tą kaczką ja mam dylemat bo te dwa kaczory ubiłem a mam dwa młode jeden staropolski a drugi dworek i samice ale to rodzina będzie więc chyba trzeba kupić nowego samca do kaczek a tych do gara a co do kur to na pewno kupie zielononóżka mam ich dużo ale nie chcę żadnego z nich. Quote
adam1208 Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 Jakie u Was w regonie są ceny jaj ? Ja w mazowieckim sprzedaje po 10zł / mendel znajomym i ich znajomym . Na targu babki też po 10zł krzyczą a przed wielkanocą nawet chciały 13zł bo mało jaj było. Quote
DuzyGrzegorz Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 W Brukseli gdzie jestem to mendel tak 5 euro. W Podskarbicach Królewskich 6 złtych. A w Regnowie nie wiem. Pozdrawiam! Quote
Tofik Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 przykre z tą kaczką ja mam dylemat bo te dwa kaczory ubiłem a mam dwa młode jeden staropolski a drugi dworek i samice ale to rodzina będzie więc chyba trzeba kupić nowego samca do kaczek a tych do gara a co do kur to na pewno kupie zielononóżka mam ich dużo ale nie chcę żadnego z nich.Witam(wczoraj zabrali mi prąd:()a ile czasu masz te kaczki już u siebie? noi co z tymi zielononóżkami cherlawe czy co że ich nie chceszPozdrawiam Może głupie pytanie ale mendel jaj to ile? Pozdrawiam Quote
Tofik Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 Dzięki:) czyli za jajo 66gr więc to nie jest zła cena:)Pozdrawiam Quote
ania1983 Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 u nas na wsi za 10 jaj ludzie borą od 7-9 zeta, nie wiem jak ceny na rynku w mieście, ale wiem ze sąsiadki córka sprzedaje na rynku 10 jaj za 12 złotych i ma stałych ludzi którzy kupują jaja.aha, u nas czyli podkarpacie Quote
Robert ;-) Posted September 23, 2013 Author Report Posted September 23, 2013 Witaj Sławku te kaczki najstarsze są z zeszłego roku no i młode z tego roku,a zielone nie są jakieś tam herlawe tylko tak samo jak z kaczorami chcę świeżą krew może jestem przewrażliwiony na tym punkcie ale chcę mieć zdrowe i wolne od wad genetycznych młode kur i kaczek,ja jajek nie sprzedaję tylko prowadzę handel wymienny za jajka dostaje coś innego ale cena za jajko wiejskie powinna wynosić jakieś 70gr sztuka inaczej się nie opyla trzymać kur na jajka w miarę ekologiczne ja bynajmniej takie chce mieć choć słyszałem że jeden gość mająć 20 kur jajek sprzedawał 40-50 dziennie,było to tak ze kupował jajka w supermarkecie i zmywał stempelki ot takie wielskie jajka sprzedawał. Quote
ania1983 Posted September 24, 2013 Report Posted September 24, 2013 u mnie dzisiaj totalny szok, moja niespełna 3 miesięczna kurka zniosła jajood jakiegoś czasu kurki przesiadują na gnieździe ale myślałam że to bardziej z ciekawości, bo to jeszcze młode kurki, a tu dzisiaj taka niespodzianka, ale wydaje mi sie że to za szybko na to aby się niosła i to raczej takie jednorazowe....i jeszcze pytanie, czy mojej kurce nic nie grozi? jej boję się że za szybko, mam nadzieję ze to przypadek i wiecej jaj od niej na razie nei będzie Quote
Robert ;-) Posted September 24, 2013 Author Report Posted September 24, 2013 Witam gratulacje to naprawdę wcześnie, moje zielone z kwietnia dopiero zaczynają się nieść jajka mają małe więc jeśli twoja zniosła małe jajko nic jej nie będzie;] choć zdarza się że kurki zdychają po zniesieniu pierwszych jajek . Quote
ania1983 Posted September 24, 2013 Report Posted September 24, 2013 Robercie, nie strasz mnie jajko nie było właśnie takie małe, była to klasa M, a moje pierwsze kury rok temu miały klasę S więc jest róznica. no ale mam nadzieję, ze to był jakiś jednorazowy wybryk kurki i na razie jednak nie będzie sie niosła Quote
Robert ;-) Posted September 24, 2013 Author Report Posted September 24, 2013 Nie chcę cie straszyć ale tak czasem się dzieje nie jestem znawcą ale myślę że jak zaczęła się nieść to raczej nie przestanie,bądz dobrej myśli choć spore to jajko, moje to niosą jak bażancie Quote
ania1983 Posted September 24, 2013 Report Posted September 24, 2013 no nic, zobaczymy, najgorsze jest to, ze nawet nie mam pojęcia która się zniosła...nie wiem jakie jest jajo bażanta :/ Quote
Robert ;-) Posted September 24, 2013 Author Report Posted September 24, 2013 a może to starsza kurka się zniosła a jajko bażanta jest o połowę mniejsze od przeciętnego jajka kurki nie martw się trzeba się cieszyć jajka są smakowe nawet od młodej kurki pozdrawiam Quote
ania1983 Posted September 24, 2013 Report Posted September 24, 2013 Robercie, mam 3 kury a jaj dzisiaj było wyjątkowo nie 3 a 4, wniosek sam sie nasuwa Quote
Robert ;-) Posted September 24, 2013 Author Report Posted September 24, 2013 no to pomyłka nie wchodzi w grę a tak poza nawiasem dużo masz tego drobiu? ja chcę dobić do stu ale jakoś mi nie wychodzi [coś zaginie coś ja uśmiercę ] Quote
Recommended Posts