Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam :)

Michale, piękne nowe ptaszki :)

my dzisiaj zabiliśmy jedną gąskę. po dłuższych rozmowach doszliśmy do wniosku, ze na zimę jednak nie zostawiamy gąsek. kupimy na wiosnę młode do odhowania. jutro mam mieć pomoc, jak nic się nie zmieni i chcę wszystkie 3 gąski zabić.

Posted

One tak napewno są zadowolone po dwóch dniach więzienia poszły na wolność;-) czyli w przyszłym roku zaczynasz nowa przygodę z gęsiami,młodych raczej nie będzie ale na następny rok już mogą mieć.

Posted

Robercie, wiem ze młodych nie będzie za rok z moich lęgów :P bo skoro nie będzie gęsi to i skąd :P

te są wredoty, za rok będe kupowała gęsi z kaczkami pekin razem, coby żyły razem w zgodzie, tak jak rok temu gąska żyła w zgodzie z kaczkami :) razem się wychowały i nie było problemów

Posted
Może i tak będą razem w zgodzie żyły;-) ważne abyś się nie rozmyślila co do gęsi, ja nie zauważyłem u siebie ze te gęsi co wylegly się z kaczkami aby były mniej wredne:-( harakter drobiu zalerzy od właściciela i zwierzaka.
Posted

Robercie i tu się z Tobą nie zgodze :)

w tamtym roku chowało mi się razem 10 kaczek i 1 gąska i bardzo były za sobą wszystkie zżyte. jak jednej brakło, to wszystkie ją wołały. a w tym roku do stada przyprowadziłam juz dorosłe gęsi, które żyły tylko i wyłącznie w gęsim stadzie. nie widziały kaczek ani kur i są wredoty :P gąska z tamtego roku była łagodna i naprawdę spokojna. te juz takie nie są. a gąska wykluta pod kaczką jest mniej wredna od gęsi, ale tak samo wredna jak kaczka :P

a z gęsi nie zrezygnuję na pewno :) tylko od innej strony zacznę ich hodowlę i mam nadzieję, ze tak będzie dobrze :D

Posted

Może ciebie tak było ale ja mam gęsi kupne i swoje i widzę jak traktują inne zwierzęta chodzi mi o drób,

Gesi są większe i chcą rządzić innymi najlepiej to widzę przy wodopoju i pasniku, jak gęsi przyjda to zostaja same więc mam jakiś obraz gęsiego zachowania;-)

A i fajnie że nie chcesz zrezygnować po tegorocznych niepowodzeniach;-)

Posted

Robercie, był moment ze chciałam zrezygnować, ale jednak nie :) nie można sie poddawać po jednym niepowodzeniu :P

ale najlepsze jest to, że jutro mąż idzie do pracy, od około godz. 12 będe miała pomoc do gęsi, więc 1 to mąż zabije rano, przed pracą, ale 2 kolejne ja będę musiała zabić. no cóż...ale pomoc muszę wykorzystać, bo sama sobie nie poradzę. prędzej mi palce odpadną :P

pusto i smutno będzie bez gęsi na wybiegu, ale decyzja już podjęta została i tego sie trzymamy, w tej kwestii nic się nie zmieni.

Posted

Witaj Sławku:)

no z tym workiem to dobry pomysł, bo tak to sobie nie bardzo wyobrażałem jak Ania miała by tą gęś zabić, przecież to bardzo silne ptaki.

Co tam u Ciebie Sławku słychać ?

Posted
Pamiętam jak bylem mały a ojca nie było w domu to mama tak zabijała indyki albo kaczory tak że sposób jest sprawdzony:) no a u mnie od wczoraj nic sie nie zmieniło dziś robiłem porządki w kurniku (wywalałem pomiot ptasi:)) i obejściu bo co nie co trzeba było kolo domu ogarnąć a jutro mam kosić trawnik hehe ostatni raz w tym sezonie:) a ty Tomku co tam? dzień spędzony w pekince?
Posted

Tak Sławku w pekince, i nie w wycinaniu, tylko cały dzień wrzucałem skrzynki na przyczepę i z przyczepy do pod wiatę, momentami miałem dosyć, tak że nie dało się dychnąć, tylko ładowanie i rozładowywanie, ramion nie czuję.

ale jutro wolne sobie robię przed świętem, trzeba trochę chatę ogarnąć, i w kurniku posprzątać.

Dziś nabyłem nowe zwierzątko:)

Posted

Nie Sławku, perliczki chyba nie uda się zdobyć:(

zakupiłem dziś piękną młodą a zarazem bardzo dużą kolejną samicę królika:) i kolorek ma taki na jaki polowałem, tym razem to mieszanka królicy kalifornijskiej z baranem francuskim:)

Posted

Nigdy nie wiadomo bo kto wie może ci sie trafi:)

No a króliki fajne zwierzątka ale na nich sie nie znam więc nazwy jakie podałeś nic mi nie mówią ale to nie zmienia faktu że najlepszy królik jest z brytfany:)

Posted

:) heh pieron z Ciebie:) tylko jedzono w głowie:)

na dniach wstawię fotki:)

zastanawiam się nad jeszcze jedną samicą królika, bo jest ich kilka do sprzedania, ale to już całkiem u kogos innego. I czysto rasowa królica to już jest:)

Posted

No to w takim składzie możesz sie dochować niezłego stadka do brytfany:)

No fakt nie wszystko:) bo takie ładne ozdoby to trochę szkoda do gara ale jak jest ich nieco więcej no to do gara nie które sztuki śmiało można ładować:)

Posted

Sławku, wiadomo nie da się wszystkiego hodować, jakieś korzyści z tego muszą być, poza tym kurniki by nam w szwach popękały, i z torbami byśmy poszli wydając na wyżywienie tego wszystkiego:)

no króliki tak, można się dochować nie złej gromadki, tym bardziej że każda samica 3 - 4 razy w roku ma miot po kilka nawet kilkanaście sztuk, 4 razy w roku to trochę przemęczanie samicy, więc 3 razy w roku gdyby miała młode było by aż świat:)

Posted
hehe no to nie zła kalkulacja wychodzi bo każda królica niech ma po 6szt w miocie to 18szt * 3 = 54 tak więc wychodzi jeden królik do brytfany na tydzień:) ale z drugiej strony ile takie stado musi pożreć bo przecież samą wodą i powietrzem nie urośnie:)
Posted

owszem Sławku:) ale latem to nie problem:) wiadomo trochę zboża też trzeba dawać, gorzej troszkę zimą, ale ogólnie króliki nie są wybredne co do jedzenia, i koszt ich utrzymania nie jest aż tak duży jak by się wydawało:)

Sławku a Ty nie myślałeś o hodowaniu królików ?