Jump to content

Recommended Posts

Posted

oj z tymi kurkami to mam nadzieję że wszytsko będzie dobrze.

ale tak z ciekawości zapytam, do jakiego veta chodzicie z kurami? czy po jakieś tabletki czy cokolwiek? do takiego normalnego od psów i kotów czy takiego konkretnego jak ja to mówię "wiejskiego" od krów, koni i świni?

u mnie na szczęście nic sie nie dzieje: tfu, tfu, tfu...ale tak w razie co pasuje wiedzieć.

Posted
Z reguły informacji szukam po ludziach, sprawdzam na różnych forach i portalach, a do nich chodzę tylko po leki, bo inaczej się nie da. Tak jak pisałem wcześniej z moimi ptakami, z których rok w rok traciłem połowę. Gdybym sam w tym roku nie doszukał się pewnego skutecznego leku, to weterynarz na pewno by mi go nie zalecił. Bazują wyłącznie na swoich, które zapisują od lat. A żeby się trochę podszkolić i poszperać w nowych antybiotykach, to już nie łaska. :(
Posted
Mogę Ci podesłać nazwę na pocztę, jeśli chcesz, ale ani Ja ani Ty nie jesteśmy specjalistami w dziedzinie chorób drobiu - niestety zresztą. Bazujemy na tym co znajdziemy w sieci, na informacjach od znajomych itp. O tej chorobie mnóstwo informacji można znaleźć, wiele się o niej mówi, jeszcze więcej słyszy, ale dla prawidłowego postawienia diagnozy niezbędne są badania laboratoryjne próbek kału, martwych ptaków. Więc sprawa nie jest taka prosta. Nawet jeśli część objawów Ci odpowiada, to nie musi być to. Ta choroba ma mnóstwo szczepów i w wielu innych występują właściwe właśnie dla niej objawy. U mnie ten lek zadziałał, za pierwszym razem od podania, ale jak kurację powtórzyłem po kilkunastu dniach, bo bardzo na niekorzyść zmieniła się wtedy pogoda, to z tym działaniem było już różnie. Już wysyłam informację.
Posted
Tylko czasami chcąc pomóc możemy niepotrzebnie zaszkodzić. :( Jeśli zamierzasz podawać jakiś lek, pamiętaj o podawaniu w tym samym czasie probiotyków, dla podbudowy flory bakteryjnej. Jeśli jesteś przy kasie polecam twaróg tłusty. Wprawdzie kostka do tanich nie należy, ale kurom najłatwiej go podać. :)
Posted
No właśnie. Miałem to dodać, ale jem obiad i nie dałem rady. :) Zabawne, że o czymś się rozmawia co w różnych regionach kraju nazywa się zupełnie inaczej. :) Ciekawe ile jeszcze takich rozbieżności można by wynaleźć. Wrzuć, jeśli masz w wolnej chwili fotkę cielęcia na flogu - taką aktualną. :)