ania1983 Posted September 26, 2013 Report Posted September 26, 2013 oj z tymi kurkami to mam nadzieję że wszytsko będzie dobrze.ale tak z ciekawości zapytam, do jakiego veta chodzicie z kurami? czy po jakieś tabletki czy cokolwiek? do takiego normalnego od psów i kotów czy takiego konkretnego jak ja to mówię "wiejskiego" od krów, koni i świni?u mnie na szczęście nic sie nie dzieje: tfu, tfu, tfu...ale tak w razie co pasuje wiedzieć. Quote
Robert ;-) Posted September 26, 2013 Author Report Posted September 26, 2013 ja do takiego od koni krów i trzody bo innych nie uznaję Quote
wiejskieżycie Posted September 27, 2013 Report Posted September 27, 2013 U mnie w okolicy nie ma takich specjalizujących się w drobiu. Jeśli któryś coś doradzi to z łaski i z wielkiego musu, bo naciskam, ale żeby tak konkretnie to też nie. Quote
wiejskieżycie Posted September 27, 2013 Report Posted September 27, 2013 Z reguły informacji szukam po ludziach, sprawdzam na różnych forach i portalach, a do nich chodzę tylko po leki, bo inaczej się nie da. Tak jak pisałem wcześniej z moimi ptakami, z których rok w rok traciłem połowę. Gdybym sam w tym roku nie doszukał się pewnego skutecznego leku, to weterynarz na pewno by mi go nie zalecił. Bazują wyłącznie na swoich, które zapisują od lat. A żeby się trochę podszkolić i poszperać w nowych antybiotykach, to już nie łaska. Quote
Robert ;-) Posted September 27, 2013 Author Report Posted September 27, 2013 Witam a napisał byś mi nazwę tego leku na pw. Ja czytałem dziś to najbardziej pasuje mi mykoplazmoza ale na sto procent nie jestem pewien Quote
wiejskieżycie Posted September 27, 2013 Report Posted September 27, 2013 Mogę Ci podesłać nazwę na pocztę, jeśli chcesz, ale ani Ja ani Ty nie jesteśmy specjalistami w dziedzinie chorób drobiu - niestety zresztą. Bazujemy na tym co znajdziemy w sieci, na informacjach od znajomych itp. O tej chorobie mnóstwo informacji można znaleźć, wiele się o niej mówi, jeszcze więcej słyszy, ale dla prawidłowego postawienia diagnozy niezbędne są badania laboratoryjne próbek kału, martwych ptaków. Więc sprawa nie jest taka prosta. Nawet jeśli część objawów Ci odpowiada, to nie musi być to. Ta choroba ma mnóstwo szczepów i w wielu innych występują właściwe właśnie dla niej objawy. U mnie ten lek zadziałał, za pierwszym razem od podania, ale jak kurację powtórzyłem po kilkunastu dniach, bo bardzo na niekorzyść zmieniła się wtedy pogoda, to z tym działaniem było już różnie. Już wysyłam informację. Quote
Robert ;-) Posted September 27, 2013 Author Report Posted September 27, 2013 Dzięki ja wiem że lekarzem nie jestem ale poczytać w necie warto zawsze to jakaś wskazówka pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted September 27, 2013 Report Posted September 27, 2013 Tylko czasami chcąc pomóc możemy niepotrzebnie zaszkodzić. Jeśli zamierzasz podawać jakiś lek, pamiętaj o podawaniu w tym samym czasie probiotyków, dla podbudowy flory bakteryjnej. Jeśli jesteś przy kasie polecam twaróg tłusty. Wprawdzie kostka do tanich nie należy, ale kurom najłatwiej go podać. Quote
Robert ;-) Posted September 27, 2013 Author Report Posted September 27, 2013 Nie nie mam zamiaru bawić się w doktora tylko mówię że warto poczytać o takich dolegliwościach drobiu i objawach żeby w czas móc zareagować Quote
wiejskieżycie Posted September 27, 2013 Report Posted September 27, 2013 Ale twarożek nie zaszkodzi, przy jakimkolwiek antybiotyku. Moje za nim szaleją. Quote
Robert ;-) Posted September 27, 2013 Author Report Posted September 27, 2013 to na pewno że im smakuje:] pamiętam jak babcia jeszcze sery robiła to kurom po trochu dawała Quote
wiejskieżycie Posted September 27, 2013 Report Posted September 27, 2013 U moich twarożek i gotowane bez łupinek ziemniaki są na pierwszym miejscu ex aequo (musiałem wcześniej sprawdzić jak to się pisze ). Choć ostatnio im się przejadły. Quote
adam1208 Posted September 27, 2013 Report Posted September 27, 2013 a dajecie może swoim kurom kukurydze? Quote
Robert ;-) Posted September 27, 2013 Author Report Posted September 27, 2013 ja daję kuku mieloną zmieszaną z pszenicą i gryką w stosunku 1do 1 Quote
wiejskieżycie Posted September 27, 2013 Report Posted September 27, 2013 Nie mam kukurydzy . Nie mam gryki . Pytanie za 100 punktów, co to jest ospa? Nie mam bladego pojęcia i wstyd się przyznać, że jak czytam o tym, że to podajecie to nie wiem co to jest. Quote
Robert ;-) Posted September 27, 2013 Author Report Posted September 27, 2013 ospa to zmielone młynkiem bijakowym lub śrutownikiem bąk - zboże żyto owies pszenżyto lub inny zestaw zboża Quote
Robert ;-) Posted September 27, 2013 Author Report Posted September 27, 2013 tak to jest jak w każdym regionie kraju to samo nazywa się inaczej :] Quote
wiejskieżycie Posted September 27, 2013 Report Posted September 27, 2013 No właśnie. Miałem to dodać, ale jem obiad i nie dałem rady. Zabawne, że o czymś się rozmawia co w różnych regionach kraju nazywa się zupełnie inaczej. Ciekawe ile jeszcze takich rozbieżności można by wynaleźć. Wrzuć, jeśli masz w wolnej chwili fotkę cielęcia na flogu - taką aktualną. Quote
Robert ;-) Posted September 27, 2013 Author Report Posted September 27, 2013 postaram się ale muszę iść i zrobić bo aktualnego nie mam;] Quote
wiejskieżycie Posted September 27, 2013 Report Posted September 27, 2013 Przy okazji. Ona zostaje, no nie? Tak do dalszej hodowli. Quote
Robert ;-) Posted September 27, 2013 Author Report Posted September 27, 2013 tak na powiększenie stada:] pewnie będzie jeszcze jedno małe od tej drugiej krowy ale jakoś mu się nie śpieszy na ten świat niestety daty nie znam;[ one chodzą wolno;] Quote
Robert ;-) Posted September 27, 2013 Author Report Posted September 27, 2013 no i jest świeża fotka http://robert983.flog.pl/wpis/7769166/ Quote
anesia Posted September 27, 2013 Report Posted September 27, 2013 Jeny,ale fajne to cielątko.Moja jałosia ma futerko,ale tej to wakocze można zaplatać. Quote
Robert ;-) Posted September 28, 2013 Author Report Posted September 28, 2013 Witam dzięki za miłe opinie to jest rasa highland cattle [szkockie krowy górskie] i mają takie bujne owłosienie;] pozdrawiam Quote
Recommended Posts