ania1983 Posted December 15, 2014 Posted December 15, 2014 na więcej na 2-3 kozy nie mam warunków, zwyczajnie nie miała bym gdzie ich trzymać. no i po co mi ich aż tyle? o ile z kózką mniejszy problem, bo łatwiej sprzedać, o tyle z koziołkiem już spory problem... Quote
Robert ;-) Posted December 15, 2014 Author Posted December 15, 2014 Zawsze pozostaje garnek.dobra ja spadam jakoś mnie na sen zbiera. Pozdrawiam ;-) Quote
ania1983 Posted December 16, 2014 Posted December 16, 2014 witam kogutek Bielefendzki skończył na pniaku. Zielonemu się jeszcze udało, uciekł mi skubany pod grzędę na której śpi Zielony agresor, więc na razie nic mu nie grozi ale do czau...kolejny wiosenny dzień... Quote
Robert ;-) Posted December 16, 2014 Author Posted December 16, 2014 Witam ja skończyłem te nieszczęsne ogrodzenie danieli teraz czekać do soboty na większą liczbę naganiaczy;-)Dziś mój drób ma święto wypuścilem je z kozy i chodzą po całym podwórku.pozdrawiam i życzę miłego dnia;-) Quote
ania1983 Posted December 16, 2014 Posted December 16, 2014 czy to jest Wyandotty? bo nie wydaje mi się http://olx.pl/oferta/kogut-koguty-wyandotty-CID757-ID8dBJD.html#9d5b1141f5Robert, no to na sobotę zaplanowane biegi Quote
Robert ;-) Posted December 16, 2014 Author Posted December 16, 2014 Dziś weszły do tej zagrody ale niestety nawialy:-( jakoś sobie poradzimy z danielami:-DDziś jak wypuścilem drób to zauważyłem ze nowy kaczor piżmowy prowadzal się z kaczka pod kolor, biała chodziła z innymi kaczkami, mam parke piżmowa to i fajnie;-) Quote
Robert ;-) Posted December 17, 2014 Author Posted December 17, 2014 Witam co tam u was słychać;-) moje drobiowe dziś znowu w kozie siedzą, nie mogą chodzić po całym podwórku, rozchodzą się po całym i karmiki omijają, a nie mam ich tyle by je porozstawiać po całym podwórku Quote
Tofik Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 Witam Robercie po staremu:) choć dziś ubiegałem sie za miniorem bo wyfrunął (nie wszystkie z drugiego zacieru lotka mają przycięte) a jako że to taki smukły "szczur" to ani jak było go złapać ale w końcu w krzakach go dopadłem:) Quote
Robert ;-) Posted December 18, 2014 Author Posted December 18, 2014 Powitać ale do gara miałeś go przeznaczyć? To wcale się nie dziwię ze uciekał;-);-) Quote
Tofik Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 Na razie jeszcze trochę pożyje bo trochę za mały do gara ale to nieuniknione w jego przypadku jak i jego kolegów z innych ras:) Quote
Robert ;-) Posted December 18, 2014 Author Posted December 18, 2014 Tak to bywa z drobiem którego jest za dużo, ale jak uciekaja to irytuje człowieka:-(, ja mam tak z kaczka piżmowa która ucieka mi z zagrody ale to piżmowa wiec nic dziwnego że lotna jest. Quote
ania1983 Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 witam u mnie taak uciekają perliczki, ale to mi nie przeszkadza, przynajmniej szumu narobią ucieka jedna starsza biała kura susex i ucieka kaczka francuska czarna zażyje kąpieli w ogrodowym stawie i stoi pod wejsciem coby ją wpuścić zresztą podobnie jak reszta, uciec potrafią, ale juz wrócić to nie czekają na mnie aż je wpuszczę Quote
Robert ;-) Posted December 18, 2014 Author Posted December 18, 2014 Aniu ale to tak przeważnie bywa że wyjść to wyjdzie ale wrócić, to już nie umie:-(moje to choć nie uciekają poza ogrodzenie, tylko poza małe ogrodzenie. Quote
Tofik Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 U mnie podobnie bo jak wyfrunie to już nie we frunie i trzeba za takim delikwentem ganiaćRobercie co do teojej piżmówki to obetnij jest jedno skrzydło i po jakimś tygodniu będziesz miał spokój:) Quote
Robert ;-) Posted December 18, 2014 Author Posted December 18, 2014 Ja jej obciolem zaraz po zakupie jej, ale widać za mało i na niewielką wysokość fruwa sobie bez problemu:-( najbardziej cieszy mnie to, że spażyła się z kaczorem i chodzą razem. Quote
Tofik Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 Znaczy sie Robercie jakieś potomstwo będzie:) a co do skrzydeł to obcinasz jedno czy oba? Quote
Robert ;-) Posted December 18, 2014 Author Posted December 18, 2014 Mam taką nadzieję że będzie potomstwo, w tym sezonie stawiam na piżmowe:-D No pewnie że jedno;-) jak się podetnie oba to wraz latają . Quote
Tofik Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 Spokojna głowa jaj kaczka nanosi i sama pewnie jeszcze wysiedzi:)Co do skrzydeł to ja też zawsze jedno co by równowagi nie łapały i zawsze na początku usiłują jeszcze fruwać ale po paru dniach dają sobie spokój i mam głowę spokojną ze wyfrunie i sąsiad będzie miał darmowy rosół albo wyżerkę jakiś kundel:) Quote
Robert ;-) Posted December 18, 2014 Author Posted December 18, 2014 Wiesz jakoś przestaje się martwić na zapas co będzie to będzie jak nie na noszą i wysiedza, to kupię małe kaczki, ważne aby było ich sporo, wczoraj liczyłem to mam jeszcze spokojnie na 14 dań z kaczki:-D Quote
Tofik Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 Spokojnie Robercie jaj nanoszą bo one sporo jaj noszą tak że nawet jak nie będzie chciała siąść to będziesz miał co do inku wsadzićhehe 14 dań ale to zależy ile kaczki to jedno danie:) bo jak kaczkę to biorę na dwa razy:) a kaczora na trzy:) chyba że cherlawy no to na dwa:) Quote
Robert ;-) Posted December 18, 2014 Author Posted December 18, 2014 Ja gotuje przeważnie rosół, to połowę kaczki na raz i tak jest tłusty, ale nas trzech do gara więc nie objadamy się ;-) Quote
ania1983 Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 Robert, to na jeden obiad z kaczki się już wpraszam wracam właśnie z wieczornych obrządków i przy okazji zajrzałam do kacznika. akurat kaczor próbował deptać czarną kaczkę. a dlatego próbował, bo nie mógł sie na niej utrzymać. kaczka mała, kaczor duży. i tak się zastanawiam, ze może ja te moje kaczki głodzę? nie mam pojęcia. kaczor jest 2 razy większy od kaczek, czy to normalne? sama już nie wiem...niby żarełka im nie brakuje, paśniki nawet na chwilę nie sa puste. mają wszystko, otręby z witaminami moczone na noc, a tak cały czas pszenica, owies, kukurydza, do tego mielona pszenica, mielona kukurydza...nie rozumiem... mi tam nie przeszkadza, ze uciekaja, dopóki tylko 2 albo 3 uciekają, ja nie musze potem za nimi latać, same jak mnie widzą idą w stronę bramki prowadzącej na wybieg i czekają aż ich wpuszczę Quote
Robert ;-) Posted December 18, 2014 Author Posted December 18, 2014 Aniu kaczor zawsze większy od kaczki, choć u staropolskich nie widzę zbyt dużej różnicy. Najlepiej widać u piżmowych tę różnicę w wielkości. Quote
Tofik Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 No to Robercie nie wiem po czym ty tak wyglądasz jak pól kaczki idzie na trzech chłopa:) no chyba że wyżerasz prosiaka po cichu przed nimi:)Aniu Ty smakoszu:)Co do masy kaczki do kaczora to tak jest że kaczor czasem jest większy o połowę od kaczki i nie ma w tym nic dziwnego poza tym jak spadnie to nie przeszkadza bo i tak zaraz na nią wlezie:) Quote
ania1983 Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 ale aż taka różnica? kurde, taż on ciagle z niej spadał, a ja się boję, ze kiedyś mi tę kaczkę połamie Sławek, akurat na kaczkę to jestem smakosz ale nie na taką z rosołu, ale na pieczoną czy duszoną Quote
Recommended Posts