Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ja też lubię kaczki Aniu nawet bardziej a niżeli koguta:)

I nie masz co sie bać że coś kaczce będzie najwyżej może utykać jak sie jej noga gdzieś podwinie ale na pewno kaczor jej nie połamie:)

Posted

e no, ja nawet koguta nie porównuję do kaczki, bo kaczka to zupełnie inny stopień smaku :D

ale perliczki nie mogę się doczekać :D wieki nie jadłam. no i mamy tylko jedną, więc trzeba ją super dobrze przyrządzić, bo kolejna próba za rok :D

Robert, coś w tym jest :D

mi tez ostatnio jak by kości zgrubiały :D :D :D

Posted

Robercie ale ja nic nie pisałem że jesteś gruby tylko że widać po tobie że lubisz sobie dobrze wszamać:) a to jest różnica.

Kurka siwa Aniu narobiłaś mi ochoty na takiego darciucha czytaj perliczkę:)

Posted

Oj Aniu nie wiem czy podołam bo chce zakupić kaczki dworki i białego kaczora o jakiś gęsiach nie wspomnę:) więc mój budżet chyba perliczek nie zniesie no chyba że jajka ale nie wiem jak to jest u nich z inkubacja czytaj ilość dni w stosunku do jaj kurzych bo jak by dało radę to bym razem załadował:) no ale trzeba by jeszcze znaleźć jakieś pewne źródło jajek co by wydmuszek nie kupić:)

hehe no to będziesz miała kolorowe darciuchy:)

Posted

Słwek, perliczki jak się nie mylę 4 tygodnie się inkubuje. już nie pamiętam, ale chyba tak. ja wkładałam jajka tydzień wczesniej perlicze, a potem kurze dokładałam.

ja na wiosnę mam już zamówione 10 indyków kolorowych :D

Posted

Trzeba by poczytać w tym kajecie od inku to by sie sprawa wyjaśniła:) bynajmniej tak jak piszesz można by zrobić jak by ilość dni tak wyglądała:)

Ja na indyki jakoś nie mam smaka:) bo jakoś gęsi bardziej mi sie widzą:)

Posted

wykonac jak najbardziej można, ja wtedy miałam dokładnie taką kolejność, kaczki piżmowe, 7 dni później perliczki i kaczki biegusy od DGrzegorza i 7 dni później dopiero kury :D

przecież inku i taak otwierasz codziennie :D

Robertowi spać się odechciało :D

Posted

Ja w sumie to tak nie kombinowałem ale pamiętam Aniu że coś takiego było w twoim wykonaniu choć ja chyba kaczek z kurami bym nie kluł:)

hehe teraz siedzi cicho i filuje:)

Posted

Sama dobrze wiesz że na klucie składają sie różne czynniki a że było u ciebie ok no to inkubacja była pozytywna:)

Poszperałem i jajo perlicze chodzi po 3zl tak więc nie tak dużo, więc kto wie może na wiosnę zaszaleje:) o ile będą gdzieś nie daleko mnie (góra 50km) bo wolał bym sam po nie jechać a niżeli liczyć na pocztę:)

Pora na mnie więc idę w ślady Roberta:)

Pozdrawiam

Posted

Witam z wieczora ;-) pewnie Sławek że muszę podglądać czy znowu coś nie knujecie poza moimi oczami;-);-)

A tak serio, to nie miałem jakoś weny na pisanie, więc czytałem;-) dziś moim drobiowym dałem wolne na cale podwórko a niech sobie pochodzą;-)

Posted

Witam hehe zawsze można Robercie sobie po szpiegować:)

Co do kurczaków to wiadoma sprawa że jak mają więcej miejsca to i lepiej dla nich a na większej powierzchni zawsze mają większą szansę znaleźć coś smakowitego:) bo przecież jeszcze coś z ziemi wylezie.

Znalazłem dość ciekawe ogłoszenie tylko ciekawe w jakim wieku są te gęsi ale mimo wszystko cena zachęcająca a i gąski nie źle wyglądają a bynajmniej tak mi sie wydaje:)

http://olx.pl/oferta/gesi-garbonose-CID757-ID8fMqx.html#8bfb18f180

Pozdrawiam

Posted
Te gęsi to mi na kubanki wyglądają. szkoda że tak daleko ode mnie, bo mi wykluły się kubanki, lecz większość gajorów i muszę co najmniej jednego pana sprzedać i panią zakupić.
Posted

Witam z wieczora dziś z bratem skubalismy i rozbieralismy dwie kaczki jedna na tuszke, druga na ćwiartki, zajęło nam to 3,5 godziny:-( męka pał nie było tylko taki meszek, jakby wyrastający puch, jak mi ktoś powie że kaczkę robi się 30 min to nigdy w to nie uwierzę.najgorsze jest to że jutro dwie kaczki i gęs do obróbki:-(:-(

Sławek ważne że opis treściwy i ceną odpowiednia:-( dla mie nic niemuwiace ogłoszenie.

Posted

Witam Robercie mnie czeka jutro skubanie bo dziś sie trochę nadźwigałem i nie mam ochoty na skubanie:)

hehe i tak sie zastanawiam czy aby mnie to jutro nie czeka choć ostatnio jak kaczkę skubałem to poszło mi to dosyć sprawnie bo pał praktycznie nie było a o meszku nie słyszałem:)

3,5h na dwie sztuki, no to pewnie ci ciśnienie skoczyło przy tym puchu:)

Cena może odpowiednia ale dla sprzedającego:) bo kto da za biegusa 100zl jak w większości są po 50zl i niżej:)

Posted

Nie wiem lepiej ze nie słyszałeś pochwał jakie ta kaczka dostawała, pały szły dobrze, ale ten puch bardziej to małe piórka bardzo gęste i krótkie max 3 mm ponad skórę ale setki tego było, miałem dość ale musiałem oskubac. Jutro też muszę trzy sztuki walnąć bo obiecałem.

a te biegusy to dużo za drogie ja płaciłem kiedyś po 35 zł.

Posted

no to się gość naprawdę ceni za te biegusy...a zadne specjalne, chodzi mi o kolor, bo w często spotykanej barwie kaczki dzikiej...

Robercie, u mnie jak skubałam ostatnio biegusa, też było tego niby meszku pełno. ale kaczki to w ogóle się koszmarnie skubie, tak samo jak i gęsi...