Tofik Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 Ja też lubię kaczki Aniu nawet bardziej a niżeli koguta:) I nie masz co sie bać że coś kaczce będzie najwyżej może utykać jak sie jej noga gdzieś podwinie ale na pewno kaczor jej nie połamie:) Quote
Robert ;-) Posted December 18, 2014 Author Posted December 18, 2014 Miałem iść spać ale napiszę coś jeszcze ja nie jestem gruby czy coś w tym stylu tylko jestem grubej kości;-)dobranoc;-) Quote
ania1983 Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 e no, ja nawet koguta nie porównuję do kaczki, bo kaczka to zupełnie inny stopień smaku ale perliczki nie mogę się doczekać wieki nie jadłam. no i mamy tylko jedną, więc trzeba ją super dobrze przyrządzić, bo kolejna próba za rok Robert, coś w tym jest mi tez ostatnio jak by kości zgrubiały :D Quote
Tofik Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 Robercie ale ja nic nie pisałem że jesteś gruby tylko że widać po tobie że lubisz sobie dobrze wszamać a to jest różnica.Kurka siwa Aniu narobiłaś mi ochoty na takiego darciucha czytaj perliczkę Quote
ania1983 Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 Sławek, to na wiosnę trzeba sobie kilka darciuchów zakupić jak się uda, to na wiosnę będę miała perliczki w barwie cynamonowej i fioletowej Quote
Tofik Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 Oj Aniu nie wiem czy podołam bo chce zakupić kaczki dworki i białego kaczora o jakiś gęsiach nie wspomnę więc mój budżet chyba perliczek nie zniesie no chyba że jajka ale nie wiem jak to jest u nich z inkubacja czytaj ilość dni w stosunku do jaj kurzych bo jak by dało radę to bym razem załadował no ale trzeba by jeszcze znaleźć jakieś pewne źródło jajek co by wydmuszek nie kupićhehe no to będziesz miała kolorowe darciuchy:) Quote
ania1983 Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 Słwek, perliczki jak się nie mylę 4 tygodnie się inkubuje. już nie pamiętam, ale chyba tak. ja wkładałam jajka tydzień wczesniej perlicze, a potem kurze dokładałam.ja na wiosnę mam już zamówione 10 indyków kolorowych Quote
Tofik Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 Trzeba by poczytać w tym kajecie od inku to by sie sprawa wyjaśniła:) bynajmniej tak jak piszesz można by zrobić jak by ilość dni tak wyglądała:)Ja na indyki jakoś nie mam smaka:) bo jakoś gęsi bardziej mi sie widzą Quote
ania1983 Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 inkubacja jaj perliczych 28 dni. sprawdziłam no i ja tak dawałam, jaja perlicze, a po 7 dniach do inku trafiły jaja kurze. Quote
Tofik Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 hehe Robert miał iść spać a ciągle zagląda:) chyba sprawdza czy go nie obgadujemy:)Znakiem tego Aniu taki myk w inku można wykonać Quote
ania1983 Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 wykonac jak najbardziej można, ja wtedy miałam dokładnie taką kolejność, kaczki piżmowe, 7 dni później perliczki i kaczki biegusy od DGrzegorza i 7 dni później dopiero kury przecież inku i taak otwierasz codziennie Robertowi spać się odechciało Quote
Tofik Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 Ja w sumie to tak nie kombinowałem ale pamiętam Aniu że coś takiego było w twoim wykonaniu choć ja chyba kaczek z kurami bym nie kluł hehe teraz siedzi cicho i filuje:) Quote
ania1983 Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 ja kaczek to już w ogóle nie będę kluła jak nie będzie takiej potrzeby w inku. ale wtedy bardzo ładnie wyszły mi i kaczki i perliczki i kurki Quote
Tofik Posted December 18, 2014 Posted December 18, 2014 Sama dobrze wiesz że na klucie składają sie różne czynniki a że było u ciebie ok no to inkubacja była pozytywna:)Poszperałem i jajo perlicze chodzi po 3zl tak więc nie tak dużo, więc kto wie może na wiosnę zaszaleje:) o ile będą gdzieś nie daleko mnie (góra 50km) bo wolał bym sam po nie jechać a niżeli liczyć na pocztęPora na mnie więc idę w ślady Roberta:)Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted December 19, 2014 Author Posted December 19, 2014 Witam z wieczora ;-) pewnie Sławek że muszę podglądać czy znowu coś nie knujecie poza moimi oczami;-);-) A tak serio, to nie miałem jakoś weny na pisanie, więc czytałem;-) dziś moim drobiowym dałem wolne na cale podwórko a niech sobie pochodzą;-) Quote
Tofik Posted December 19, 2014 Posted December 19, 2014 Witam hehe zawsze można Robercie sobie po szpiegowaćCo do kurczaków to wiadoma sprawa że jak mają więcej miejsca to i lepiej dla nich a na większej powierzchni zawsze mają większą szansę znaleźć coś smakowitego:) bo przecież jeszcze coś z ziemi wylezie. Znalazłem dość ciekawe ogłoszenie tylko ciekawe w jakim wieku są te gęsi ale mimo wszystko cena zachęcająca a i gąski nie źle wyglądają a bynajmniej tak mi sie wydaje:) http://olx.pl/oferta/gesi-garbonose-CID757-ID8fMqx.html#8bfb18f180 Pozdrawiam Quote
ania1983 Posted December 19, 2014 Posted December 19, 2014 Gęsi wyglądają fajnie no a cena naprawdę powala, ale pozytywnie jak by to było niedaleko, juz były by moje Quote
Robert ;-) Posted December 20, 2014 Author Posted December 20, 2014 No faktycznie, cena zadziwiająco niska? Widać ktoś chce się ich pozbyć.a tak Sławku czasem wole poczytać .pozdrawiam ;-) Quote
Michal207 Posted December 20, 2014 Posted December 20, 2014 Te gęsi to mi na kubanki wyglądają. szkoda że tak daleko ode mnie, bo mi wykluły się kubanki, lecz większość gajorów i muszę co najmniej jednego pana sprzedać i panią zakupić. Quote
Tofik Posted December 20, 2014 Posted December 20, 2014 Witam Kubanki czy garbonosy to mi nie robi różnicy bo mi i tak sie podobają tyle że kawał drogi:( więc spasuje:) Dziś wypatrzyłem takie o to kaczki i tak sie zastanawiam czy aby ludzie sie nie wystawiają po to co by sie tylko wystawić http://olx.pl/oferta/sprzedam-kaczki-ozdobne-biegus-idyjski-CID757-ID7ha4N.html#bc0af73eb2 Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted December 20, 2014 Author Posted December 20, 2014 Witam z wieczora dziś z bratem skubalismy i rozbieralismy dwie kaczki jedna na tuszke, druga na ćwiartki, zajęło nam to 3,5 godziny:-( męka pał nie było tylko taki meszek, jakby wyrastający puch, jak mi ktoś powie że kaczkę robi się 30 min to nigdy w to nie uwierzę.najgorsze jest to że jutro dwie kaczki i gęs do obróbki:-(:-( Sławek ważne że opis treściwy i ceną odpowiednia:-( dla mie nic niemuwiace ogłoszenie. Quote
Tofik Posted December 20, 2014 Posted December 20, 2014 Witam Robercie mnie czeka jutro skubanie bo dziś sie trochę nadźwigałem i nie mam ochoty na skubanie:) hehe i tak sie zastanawiam czy aby mnie to jutro nie czeka choć ostatnio jak kaczkę skubałem to poszło mi to dosyć sprawnie bo pał praktycznie nie było a o meszku nie słyszałem:) 3,5h na dwie sztuki, no to pewnie ci ciśnienie skoczyło przy tym puchu:) Cena może odpowiednia ale dla sprzedającego:) bo kto da za biegusa 100zl jak w większości są po 50zl i niżej:) Quote
Robert ;-) Posted December 20, 2014 Author Posted December 20, 2014 Nie wiem lepiej ze nie słyszałeś pochwał jakie ta kaczka dostawała, pały szły dobrze, ale ten puch bardziej to małe piórka bardzo gęste i krótkie max 3 mm ponad skórę ale setki tego było, miałem dość ale musiałem oskubac. Jutro też muszę trzy sztuki walnąć bo obiecałem.a te biegusy to dużo za drogie ja płaciłem kiedyś po 35 zł. Quote
ania1983 Posted December 20, 2014 Posted December 20, 2014 no to się gość naprawdę ceni za te biegusy...a zadne specjalne, chodzi mi o kolor, bo w często spotykanej barwie kaczki dzikiej...Robercie, u mnie jak skubałam ostatnio biegusa, też było tego niby meszku pełno. ale kaczki to w ogóle się koszmarnie skubie, tak samo jak i gęsi... Quote
Robert ;-) Posted December 20, 2014 Author Posted December 20, 2014 Wiesz Aniu każdy chwali i ceni swoje;-) ale ten przesadza i to grubo. Nie wiem Aniu ja takich piur nie wiedziałem jeszcze koszmar. Quote
Recommended Posts