Tofik Posted January 6, 2015 Report Posted January 6, 2015 Aniu ale one jakieś małe mi sie wydają ale chyba wrzucę je do tych starszych i zobaczę co sie będzie działo a jak będzie wielka zadyma no to trzeba będzie przegrodzić w środku i będą siedziały w kozie jak te starsze:)Ja tam poczcie jakoś nie wierzę żeby jajka bezpiecznie przewiozła:) Quote
Robert ;-) Posted January 7, 2015 Author Report Posted January 7, 2015 Witam z wieczora ;-) ja nie kupowałem na przesyłkę jaj, bo wiadomo jak by dotarły:-( , U mnie dziś mróz znowu poniżej-12 ale drób na małym wybiegu tylko.pozdrawiam;-) Quote
ania1983 Posted January 7, 2015 Report Posted January 7, 2015 witam u nas też przymrozek w nocy był konkretny, a i dzisiejsza noc będzie zimna. kury zamknęłam o 15 i załączyłam im kwokę. o 22 wyłączę, to zimno nie powinno im być. tej nocy było rano -15, więc w nocy na pewno więcej... Quote
Robert ;-) Posted January 7, 2015 Author Report Posted January 7, 2015 No to Aniu tega zima się znowu zaczyna u mnie też mrozi, kury to na dwór nie wychodzą tylko kaki i gęsi się odważyły wyjść, ja znowu martwię się o wodę jeszcze kilka dni i znowu mi zamarznie:-(Aniu a mierzysz temperaturę w kurniku ciekawe jaka mają po podgrzewaniu kwoka. Quote
ania1983 Posted January 7, 2015 Report Posted January 7, 2015 Robercie, w kurniku nie mierzę. ale jak rano wchodzę po jajka, a dzisiaj z racji mrozów byłam już o 7, to było przyjemnie. woda w poidłach nie zamarzła. dużo daje ta kwoka. bo kozy są po sąsiedzku, za ścianą i woda w wiadrach zamarznięta. dzisiaj w gnieździe przyłapałam już 3 perliczki jak sobie przesiadywały. no to czekam na te jajka u mnie kury wychodzą na pole, nie wszystkie ale większośc. a jak słoneczko zaświeci tak jak dzisiaj, to wszystkie dzisiaj puściłam je dopiero o 10 i zamknęłam juz o 15. bo dla samych kaczek szkoda wyziębiać stajenkę. Quote
robeert Posted January 7, 2015 Report Posted January 7, 2015 U nas na szczęście nie ma takich mrozów. Dziś w nocy tylko -8. No ale już idzie temperatura w górę. Na jutro zapowiadają temperaturę na plusie i opady deszczu ze śniegiem. No to kaczusie będą zadowolone. A propos na stanie mamy obecnie K. Staropolskie 4 + 2 (docelowo planuję zostawić 2 + 2gąska szt. 1 (nie planuję w tym sezonie hodowli gąsek - pójdzie na jakiś obiad)Nioski 15 szt. Tu będę chciał troszkę zwiększyć. W tym sezonie chciałbym mieć więcej kaczek. Myślę o innej odmianie niż staropolskie. Może piżmówki. Chciałbym kilka perliczek i jakieś indyczki może. Nadal trzymamy króliczki. Na razie dwie samiczki i to wystarczy. Jeszcze 10 królików "zapowiedziało" się na obiadki Wygląda, że dwie samiczki wystarczają dla naszej rodzinki. Planujemy dokupić nowego samca (świeża krew). Quote
Robert ;-) Posted January 8, 2015 Author Report Posted January 8, 2015 Witam z wieczora ;-) Robert a te kaczki masz w różnych barwach, że zotawiasz dwie pary(jeden kaczor obleci kilka kaczek),a gesi czemu nie? to takie piękne ptaki:-D ja zdecydowalem sie na francuskie kaczki (kaczory są duże j szybko rosną, więc wybór dość ciekawy), ale i plany masz imponujące indyki fajna sprawa.u mnie dziś po staremu znowu mróz tylko lekki da się wytrzymać, miałem bić kaczki ale jakoś nie wychodzi mi ta akcja może w sobotę coś upoluje:-D pozdrawiam!;-) Quote
Tofik Posted January 8, 2015 Report Posted January 8, 2015 Ja też witam:) hehe Robercie to ty sie zabierasz za te kaczki jak ja za koguty:) ale pewnie w końcu dopniemy swego:) U mnie nic nowego choć w ostatnim czasie jakoś kury z jajkami sie ukróciły bo dziennie mam 2-3:( ale jak na "nasze" potrzeby to i tak starcza poza tym wydaje mi sie że jak zrobi sie cieplej to i stan jajek sie poprawi:)Co do indyk to fajna sprawa ale zaczynać od zera to trochę drogi biznes:( choć z drugiej strony sytuacja podobnie wygląda z gęsiami bo ceny są podobne oczywiście za ładne sztuki bo wiadome że "byle co" zawsze taniej idzie kupić.Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted January 8, 2015 Author Report Posted January 8, 2015 To i tak z tymi jajami mam maszlepiej jak ja dziś przeniosłem 7 czy coś w ten deseń, ale jak się chce coś hodować gęsi czy indyki to trzeba zainwestować tak czy inaczej, czy w młode czy też dorosłe, a kaczki i tak do gara trafią;-) Quote
Tofik Posted January 8, 2015 Report Posted January 8, 2015 No ale jak by trafił na jakieś kilku dniowe to można kupić praktycznie małe stado w cenie za dorosłą parę ale fakt przyjemność zawsze kosztuje:) Quote
Robert ;-) Posted January 8, 2015 Author Report Posted January 8, 2015 Ale dorosłe i masz młode, a kupić małe to chuchasz i dmuchasz a i tak możesz stracić wiele z nich:-( wiadomo każdy ma inne myślenie w tym temacie. Quote
Tofik Posted January 8, 2015 Report Posted January 8, 2015 No ale jak masz stado zarodowe to nie znaczy że jak indyka wysiedzi to i wszystkie wychowa:( podobnie jest z jajami bo nigdy nie masz 100% pewności że wszystkie ci sie wyklują.Tak sobie myślę że jak już jakaś młodzież jest to wtedy można myśleć a tak to co najwyżej powymieniać poglądy:) Quote
Robert ;-) Posted January 8, 2015 Author Report Posted January 8, 2015 Też racja lepszy wróbel w garści niż emu na dachu;-) Quote
Tofik Posted January 8, 2015 Report Posted January 8, 2015 hehe chciałbym go tam zobaczyć ale o ile sie nie mylę to nie lot:) Quote
Tofik Posted January 8, 2015 Report Posted January 8, 2015 No raczej:) choć ja znam je trochę inaczej ale z emu brzmi śmiesznie:)Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted January 8, 2015 Author Report Posted January 8, 2015 I tak miało być;-) dziś mam dobry humor więc sobie pozwalam;-) Quote
ania1983 Posted January 8, 2015 Report Posted January 8, 2015 witam Robercie, no to kaczuszkom dałeś jeszcze pożyć widzę, ze nie tylko ja indyki planuję ;DRobeert, a ile niosek planujesz docelowo? perliczki super sa u mnie bez zmian. dzisiaj niby tylko -5 stopni było,a le halny wiał i kury w stajni siedziały, jedynie kaczki co jakiś czas wychodziły. no to zamknęłam towarzystwo przed 15 w młynie wyprosiłam dzisiaj worek otrąb pszennych, to kurki mają wyżerkę na dniach mąż ma pojechać po kapustę. dałam im wczoraj i dzisiaj po główce, to w ciągu godziny nic nie zostało a nie siekałam tylko na pół przekroiłam. trzeba by kupić ze 100kg. niech jedza witaminki ;D Quote
Robert ;-) Posted January 8, 2015 Author Report Posted January 8, 2015 Tak Aniu dostały odroczenie ale nie na długo, wiadomo zielenina ptakom potrzebna jak masz możliwość i fundusze to warto je podratowac witaminkami;-) Quote
ania1983 Posted January 8, 2015 Report Posted January 8, 2015 witaminki dostają w proszku, ale to nie to samo co z warzyw. gość ma niedaleko nas, bo jakieś 10-15 km. kapustę po 20groszy. więc metr miesięcznie można im zafundować wszak to "tylko" 30 sprzedanych jaj, czyli 2 dni "pracy" kurek właśnie dostałam informację, że indyki posadzone, czyli za tydzień uruchamiam inku z kurami Quote
Robert ;-) Posted January 9, 2015 Author Report Posted January 9, 2015 Witam rano ;-) a co mają siedzące indyki do inkubacji jaj kurzych? Przegapiłem coś! :-(U mnie na plusie troszkę śniegu ci spadł ostatnio się topi, dziwna ta aura, tylko kaczi i gęsi będą miały radoche z tej ciapy co będzie po tym śniegu. Quote
ania1983 Posted January 9, 2015 Report Posted January 9, 2015 witam u nas w nocy napadało mokrego śniegu i w końcu wygląda jak zima Robercie, a no to mają siedzące indyki do inkubacji kur, że jak kupię 10 indyków za miesiąc, to szkoda mi kwokę świecić na 10 indyków, więc wykluję kilka kur, coby się razem chowały wcześnie w tym roku, ale tak wypadło. najwyżej w domu będe chowała Quote
JoTeS Posted January 9, 2015 Report Posted January 9, 2015 Fajnie w domu trzymać takie maluchy, a jak będą za dużo kwilić to wata w uszy:D, a jak duże Aniu będą te indory? Quote
ania1983 Posted January 9, 2015 Report Posted January 9, 2015 Jotes, ja na jedno ucho jestem głucha, więc mi tam nie będzie przeszkadzać, gorzej z mężem a jak duże będą? nie wiem, ale raczej malutkie zależy kiedy będzie czas po nie pojechać, ale takie myślę koło tygodnia... Quote
robeert Posted January 9, 2015 Report Posted January 9, 2015 Fakt, że zostawiłem dwie parki. Tak na wszelki wypadek. Zobaczę jak się będą sprawować kaczorki i ewentualnie jakiś pójdzie na obiad. W zeszłym roku na wiosnę udało mi się kupić 10 kaczuszek chyba po 10 zł i dwie gąski po 20. Odchowane, że można było od razu puszczać na podwórko. Teraz też liczę, że kupię "francuzy" w podobnej cenie. Co do gąsek to faktycznie piękne ptaki. Niestety ze względu na teren (wielkość) i plany wolałbym troszkę ograniczyć populację. Perliczki liczę, że uda mi się kupić jaja i "podrzucę" moim kurką jak będą siedzieć Co do niosek to chciałbym mieć około 30 szt. Zastanawiam się czy ewentualnie nie dobrać jakiś rasowych kurek. Mam 15 szt. z zeszłego roku i będę chciał odświeżyć docelowo stadko. Z indykami największy problem. Małe są dość delikatne. Nie wiadomo jaka będzie pogoda - popatrzmy na zimę jakie numery odwala . Mam namiar na fajną hodowlę indyków więc pomyślę jak to rozwiązać. Aniu tej kapusty to Ci zazdroszczę. Za tą cenę to faktycznie nic tylko kupować. Jak już o kapuście. Mam troszkę kiszonej kapusty. Nie wiem czemu w tym roku jakoś nieciekawie wyszła. Dobra ale jakoś mi nie pasuje. Jak myślicie można podać kurką (w niewielkich dawkach). Może obgotować wcześniej? W końcu to zdrowie - dużo witaminy c. No u mnie kurki się unormowały i dziennie zbieram średnio 10 jajek. Fakt, że nieźle podjadają. Z zięciem im "dogadzamy". Quote
Recommended Posts