Jump to content

Recommended Posts

Posted

Samiec królika to najchętniej nowozelandzki z ciemnymi uszami' date=' pyszczkiem i łapkami. Mamy samicę jedną z tej rasy.

[/quote']

Dziś przeglądając forum zorientowałem się, że walnąłem gafę. Nie samica nowozelandzkiego tylko królika kalifornijskiego. Przepraszam jak ktoś się zdziwił odnośnie wagi itp. (Nie wiem jakie osiągi mają nowozelandzkie). Biję się w piersi :)

A tak propos wyjazdu na rynek po samca to ze względu na wichurę nic z tego nie wyszło. My wstaliśmy, ale obwialiśmy się, że nie wstali Ci którzy mieli nam sprzedać tego samca:).

Posted

Coś w podobie, kiedyś już oglądaliśmy kaczki mutanty co brzuchy miały do samej ziemi.

Mam nadzieje że nic w końcu tata emu też czasem schodzi z gniazda na żer czy picie a inku dobrze trzyma ciepło więc powinno być ok:-D wiatru nie ma za dużego wiec może juz nie będą wyłączać.

Posted

Robercie, no to oby było ok. :) trzymam kciuki :)

Sławek, no coś w nich jest podobnego :) ale od moich dzikusów, to się bardzo różnią, bo moje przy tych na zdjęciu to chucherka....

Robert, samiec nie zając nie ucieknie :D

Posted
Nie wiem jakie kaczki masz Aniu ale moje wybitnie duże nie były, powiedzmy ze średnie od mulardów mniejsze ale mięsko lepsze było ze staropolskich, w sumie pasowało by się rozejrzeć za rasa wybitnie mięsna ale takimi cośna me się będą mnożyć i dawać duże tuszki.
Posted

Ano ładny jak by był z tego roku to jeszcze za takie pieniądze, ale stary i tyle to za dużo:-(

A w tym roku planukesz kaczki z tego typu? ja mam kaczora dzikego i dwie kaczki laciate więc coś pewnie mi się wykluje, a i zapomnialem napisac bielaska szuka sobie gbiazda wiec pewnie ma jaja się zanosi;-)

Posted

małe od staropolskich kaczek mam juz zamówione :) u chłopaka od którego będę miała indyki :)

jeszcze nie wiem ile kupię, nie wiem kiedy będą, ale wiem że będę miała :)

pekinki i gęsi białe kupię w wylęgarni, a gdzieś na rynku będę musiała poszukać dworek :)

Posted

Robercie, u mnie za rok też dużo miksów będzie jak coś zostanie :P

bonie ma za bardzo jak trzymac osobno ras. teoretycznie można by porobić wolierki, ale to tylko teoria, bo finansowo mi sie takie rozwiązanie nie podoba...juz lepiej niech wszystko razem chodzi :P

plany są, ale wiesz jak to z planami...zobaczymy co sie uda zrealizować :)

Posted
Masz rację życie weryfikuje nasze plany, ale coś trzeba planować choć na rok do przodu, mi się nadal marzą indory i perliki ale jak się uda dobrze kupić to będą a jak nie to zostane przy kaczkach i gęsiach,a co do kur to coraz bardziej dojrzewam do tego by się ich pozbyć.
Posted
no to mam nadzieję, ze indyki i perliczki uda Ci się dostać :) szkoda, ze z kur rezygnujesz :( no ale czasem nie ma innego wyjścia. ale za to będziesz miał, jak to mowi Sławek przerośnięte kurczaki ;D
Posted

Siedzę i myślę co na wiosnę nowego wprowadzić na podwórko.

Myślałem o włoszkach - fajny artykuł niedawno czytałem.

Sporo jajek znoszą (niby 200 rocznie). Z wyglądu też bardzo ładne.

Tylko tak jak Ania wspomniała to aby mieć w przyszłości czyste kury to trzeba by zrobić woliery. Myślę nad tym intensywnie tylko żona ogranicza środki finansowe i brak czasu. Wiem, że nawet jak zrobię to nie dam rady czasowo dopilnować wszystkiego. Szkoda zwierzaków. Mam jeszcze około 1,3 ara działeczki niezagospodarowanej od strony wjazdu (dom cofnięty od drogi głównej) i myślę żeby tam kiedyś naprawdę zrobić wolierki ale typowo pod bażanty.

Dobra to marzenia na przyszłość. Teraz to co na wiosnę :) Tak jak wspominałem wolałbym u siebie lęgi naturalne. Będę czekał aż któraś kurka zacznie kwoczyć i rozejrzę się za jakimiś odpowiednimi jajkami. Niestety północno zachodnia Polska to ugór pod względem drobiu. Zazdroszczę mieszkającym na południu lub wschodzie. Tam naprawdę są fajne giełdy i jest co wybrać.

Będę skazany na kupno jajek drogą pocztową. Już teraz jest sporo fajnych ofert (ale to dużo za wcześnie).

Wspomniane włoszki

http://olx.pl/oferta/jaja-legowe-wloszek-srebnych-CID757-ID8cIaZ.html#f804d63f54

Może susex

http://olx.pl/oferta/dominant-sussex-jaja-legowe-mlode-kurczeta-zapisy-CID757-ID8rW43.html#f804d63f54

Brachma

http://olx.pl/oferta/jaja-legowe-brahmy-niebieskiej-wysylka-CID757-ID8rWj7.html#f804d63f54

i wiele innych.

No i coś na rozbawienie

http://olx.pl/oferta/sprzedam-jaja-legowe-CID757-ID8qlON.html#f804d63f54 - temu Panu ja mogę sprzedać po 1,5 :)

Posted

Witam włoszki tajne kurki mam jedną niesie nie za duże jaja(wielkość jak zielononozki) i białe w sumie codziennie było jajo od niej, a koguty tej rasy fajna ozdoba, bazanty ja to bym wolał zwykłe łowne jak by jajka załatwił to może kura by wysiedziala,

U mnie prąd jest, temperatura w normie 36,4 wilgotność dobra(oscyluje w granicach 23-25 stopni) jajka przekręcone, teraz czekać do południa.

pozdrawiam miłego dnia;-)

Posted

Wczoraj Zięciowi pokazałem propozycje jaj lęgowych.

Stwierdził, że faktycznie trzeba się zastanowić nad jakąś propozycją.

Może podpowiecie jaka ewentualnie rasa byłaby dobra pod względem nieśności i nie za wielkie wymagania.

To co czytałem to nasuwają mi się susexy i leghorny.

Posted

Witam,

jestem nową osoba na forum. Mam małe gospodarstwo rolne i właśnie zlikwidowałam hodowle trzody. Chciałabym zająć się hodowlą drobiu,. Czy ktoś może mi doradzić jakie warunki kurnika trzeba posiadać. Na początek chciałabym mieć około 400 piskląt.

Posted
Witaj na forum ;-) a jakie masz budynki i co chcesz chodowac? Na forum jest sporo pisane o drobiu w dziale produkcja zwierzęca użyj wyszukiwarki a my chętnie Ci pomożemy w tym wątku czy innym.najwazniejsze napisz więcej i formacji o warunkach jakie posiadasz.
Posted

Witam po ciepłym i słonecznym dniu:)

Aniu mi ten indor wygląda jak by miał kojtnąć:) poza tym są inne ogłoszenia gdzie za parę można zapłacić 150-160zl:)

Robercie983:)nie masz co sie martwić że miksy grunt że będziesz miał co do GARA wsadzić:) poza tym pomyśl ile drobiu byś musiał uchować na rosół a tu w zamian kilka takich przerośniętych kurczaków:) i to chyba trzeba liczyć 1:30:) więc chyba lepsza kalkulacja:)

Robercie niebieski:) ja mam Włoszki i nie że zachwalam ale jako ozdoba fajnie wyglądają a i kury sporo jajek noszą ile dokładnie to nie wiem ale ja mam 7 młodych kur tak więc dziennie od nich mam 4-5sztuk:)

Posted

witam :)

hej Martika :) o warunkach jakie trzeba spełnić przy takim chowie jest sporo na forum, wystarczy poszukać :)

my tutaj osobiście możemy doradzić cokolwiek, ale nikt z nas nie ma taakich ilości drobiu o jakich Ty piszesz. my to tylko drobiowi amatorzy :D

Robert niebieski :D Sławek, super to wymyśliłeś :D

Posted

witam :)

hej Martika :) o warunkach jakie trzeba spełnić przy takim chowie jest sporo na forum' date=' wystarczy poszukać :)

my tutaj osobiście możemy doradzić cokolwiek, ale nikt z nas nie ma taakich ilości drobiu o jakich Ty piszesz. my to tylko drobiowi amatorzy :D

[hr']

Robert niebieski :D Sławek, super to wymyśliłeś :D

Aniu skoro mamy dwóch Robertów no to trzeba sobie jakoś radzić no nie :D

Posted

Wiem Sławek że zawsze będzie coś do gara włożyć ale chciał bym kilka mieć rasowych, dziś dojzalem se lewus ma syna identycznego jak on sam;-) miałem problem aby ich odróżnić:-D.

A strusie nawet jak się wychowaja to nie do gara, tylko do ozdoby;-) ,a z prądem nie będę miał problemu mam pożyczony agregat prądotwórczy wiec mam spokój;-)

Posted

Robert ty to jesteś gość:) bo jak chcesz to i potrafisz:) (chodzi mi o agregat)

Co to gąsiora to staremu było "trytkę" założyć i byś miał po problemie który stary a który młody bo ja mam tak ze starymi kaczkami:) i myślę tak zrobić młodym kurom (no chyba że kupię obrączki) a tak w ogóle skoro lewus przystojniak no to potomstwo nie może być gorszy:)

A co do strusia to nie jesteś ciekaw jak takie mięsko smakuje? :D