Robert ;-) Posted January 15, 2015 Author Report Posted January 15, 2015 Witam Aniu to trafiła cie okazja z tą kwoka, zawsze natura lepsza:-D co do ceny za kure dwie dychy to jest tak dużo.Grzegorz zawsze coś podpowie choć widzę ze odchowanie indyków to nie taka prosta sprawa, ale jak się chce coś mieć trzeba próbować.Co do Landesa i białej gęsi taki zestaw mi najbardziej by pasował a czy starzy się z kubankami czy białą to i tak mixy będą aby duże i smakowe;-) Jeśli o emu to prąd jest, temperatura trzyma na poziomie 36,3 a wilgotność dziś niższa bo 22 % ale mieści sie w normie (od 20 do 30 % ).pozdrawiam;-) Dziś znalazłem jajko kacze więc wiosna blisko, a kaczor pizmowy chodzi sobie z czterma kaczkami(bielaska laciata i dwoma mulardami) więc więcej jaj to kwestia dni.co za rok w styczniu wiosna. Quote
ania1983 Posted January 15, 2015 Report Posted January 15, 2015 no, kwoka już siedzi na jajkach podłożyłam jej, "aż" 9, bo miałam takie niepewne jajka. i nie wiem czy z nich cokolwiek wyjdzie. a jak nie wyjdzie, to tragedii nie będzie, bo w sumie kwoka ma być dla indyków Robercie, pogoda taka wiosenna, to zwierzaki wariują i nie wiedzą co mają robić... Quote
Robert ;-) Posted January 15, 2015 Author Report Posted January 15, 2015 Z tego co dziś patrzyłem to wiedzą:-D a jak z kwoka kupiona-pożyczona? W sumie ważne że jest i zrobi swoje, ja czekam na jaja jak na zbieram to do inku włożę. Quote
ania1983 Posted January 15, 2015 Report Posted January 15, 2015 kwoka pożyczona, sprzedać nie chcieli Robercie, kacze jajka do inku? Quote
Robert ;-) Posted January 15, 2015 Author Report Posted January 15, 2015 Tak kacze i jak będą gęsie też, mam wolny swój więc można by spróbować potem liczęna kury mam trzy potencjalne kwoki (kasie i kochinki), Quote
ania1983 Posted January 15, 2015 Report Posted January 15, 2015 ja z kaczkami to poczekam aż same siądą. nie będę się w tym roku chyba bawiła w kaczki z inku... Quote
Robert ;-) Posted January 15, 2015 Author Report Posted January 15, 2015 Ja kaczki które na siedzenie dają rokowania mam trzy,więc nie za wiele i spróbuję znowu zobaczę teraz z jakim skutkiem, i liczę na biała gęś że może sądzie, w tym roku licz na swoje młode, w zeszłym roku za dużo wydałem na młode kaczki gęsi. Quote
Tofik Posted January 15, 2015 Report Posted January 15, 2015 Witam nie ma jak drób z naturalnych lęgów ale nie zawsze jest "ktoś" chętny na jajkach siąść Przeglądałem ogłoszenia i znalazłem coś takiego:) bo o ile się nie mylę to takich chyba na forum jeszcze nie było:) http://olx.pl/oferta/gesi-garbonose-czubate-CID757-ID8vOBZ.html#e088089b43 Quote
Robert ;-) Posted January 15, 2015 Author Report Posted January 15, 2015 Sławku no tego jeszcze nie było ale z ceną to wyjechał :-( Quote
Tofik Posted January 15, 2015 Report Posted January 15, 2015 Co do ceny to sam nie wiem jak to liczy bo nie pisze czy za sztukę czy parę a może za to stadko:)Hehe nawet nie wiedziałem że są gęsi czubate:) Quote
ania1983 Posted January 15, 2015 Report Posted January 15, 2015 haha, tysiak za jedną gęś ale w sumie to jakieś mutanty, skoro gęsi z tego roku, czyli maja max. 15 dni i juz takie duże :D a czubki może i mają, ale płacić 10-krotną wartość gęsi, bo ma kawałek czapki Quote
Robert ;-) Posted January 15, 2015 Author Report Posted January 15, 2015 Wolał bym przykleić im czapki z puchu wyszło by taniej a efekt ten sam;-) Quote
Tofik Posted January 16, 2015 Report Posted January 16, 2015 WitamZnalazłem ciekawe ogłoszenie:) Chowaliście kiedyś drób z prosiakami?? http://olx.pl/oferta/drob-rozbiegany-rozebrany-kurczaki-i-nie-tylko-CID757-ID85Orj.html#01367f8c9dRobercie a jak tam jaja? Quote
Robert ;-) Posted January 16, 2015 Author Report Posted January 16, 2015 Jeśli to ten Grebkow to tam na dyskoteki kiedyś jeździłem, ale wyobraźnia w pisowni:-DU jajek spoko inku trzyma temp.a i wilgotność jest na stałym poziomie po włączeniu nawilżacza i wynosi 25%Przekręcam trzy razy a jak nie mogę spać jak wczoraj do 4 rano to i więcej razy.dzis znowu znalazlem kacze jajko w tym samym miejscu , więc jedna zaczęła na ostro jaja znosić;-) Quote
Vademecum Posted January 16, 2015 Report Posted January 16, 2015 Kolego fajne ogłoszenie znalazłeś z tymi prosiakami, ja takie zchorowane wypuszczałem na zewnątrz na łąkę koło domu. Dobrze im to robiło bo sporo wychodziło z chorób. Co wyprawiały to długo by opowiadać.....Na przykład siedzący warchlak jak kot i obgryzający z nasypu śliwki z drzewa, malo tego szybko nauczył się wypluwać pestki. Spadów nie bardzo chciały zjadać. Quote
Tofik Posted January 16, 2015 Report Posted January 16, 2015 hehe no tak wyobraźnie to ma:)No a z jajkami wygląda że jest wszystko na dobrej drodze i oby tak pozostało:)Znaczy sie kolego Vademecum świeże powietrze dobrze im robiło:) Quote
ania1983 Posted January 16, 2015 Report Posted January 16, 2015 witam Sławek, fajne sielskie ogłoszenia znalazłeś podoba mi się taki sposób trzymania zwierzaków a świnki szczęśliwe ;D Quote
Tofik Posted January 16, 2015 Report Posted January 16, 2015 Ja Aniu przeglądam co dziennie OLX z myślą że natrafię na kaczora gdzieś nie daleko:) noi czasami takie unikaty sie trafiają Quote
Robert ;-) Posted January 16, 2015 Author Report Posted January 16, 2015 Tak trzymać zwierzaki to trzeba by mieć kilka ha w okół domu to wtedy można poszaleć;-)A z jajkami myślę że będzie dobrze i oby tak było, w sumie tylko dwa miesiące i się dowiem:-D:-D Quote
Tofik Posted January 16, 2015 Report Posted January 16, 2015 No wreszcie Robercie gadasz z sensem w sprawie jaj:) a nie narzekania, narzekania i sceptycyzm:( Quote
Vademecum Posted January 16, 2015 Report Posted January 16, 2015 Tak, Kolego świerze powietrze dobrze im robiło i polecam wszystkim przy,problemach jelitowych wypuszczać prosiaczki, tuczniki czy maciory na powietrze w słoneczne dni, ale do cienia lub wysokiej trawy. Świnia musi mieć cień!!!! a jak ma ochotę to niech sobie idzie na słońce.. Oczywiście do trawy, a nie błota!!!! Bo to może skończyć się robaczycą. Quote
ania1983 Posted January 17, 2015 Report Posted January 17, 2015 właśnie wróciłam ze stajni z jajkami, a tam jajko od młodej kurki, do tego zielone Quote
Robert ;-) Posted January 17, 2015 Author Report Posted January 17, 2015 Ja dziś cały dzień w garażu, nawet jajek nie zbierałem gęsi i kaczki dostają szaleju (wiosna)Aniu a która kurke podejrzewasz o zielone jajka . Quote
ania1983 Posted January 17, 2015 Report Posted January 17, 2015 Robercie, nie mam pojęcia, która kurka, ale wiem z których typować ostatnie lęgi jakie miałam w zeszłym roku, były pod kurą. wtedy też byłam u sąsiadki kupić jaja. kilka było zielonych. ale teraz już nie pamiętam ile się wykluło z zielonych i nie mam pojęcia ile z tego to kogutki. chociaż z tych kurek, to w sumie same kurki są, a dwie do końca nie wiem czy kogut czy kura A co tam działałeś w garażu? Quote
Robert ;-) Posted January 17, 2015 Author Report Posted January 17, 2015 Aniu kończę wspomaganie w ciągniku, dziś kupiłem ostatnie części i poniedzieli skończę,U jaj emu nadal bez zmian jest dobrze, teraz czekać marca;-);-) Quote
Recommended Posts