Brumbram Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 Wlasnie czekam az perliczki zaczna sie niesc w tamtym roku niosly w styczniu. Macie jakies specjalne gniazda osobne dla perel? Quote
ania1983 Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 Ja nie mam, moej niosa się tam gdzie kury. Quote
Tofik Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 WitamWczoraj zamyślalem i zaraz biorę za skubanie wlocha Co do tych perliczek to tak myślalem że dlużej od kur ale nie bylem pewien Pozdrawiam Quote
Brumbram Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 Co za radosc!! Wlasnie zaczela mi sie niesc nastepna kurka z legu naturalneg. Nie powiedzialabym bo ona nawet grzebyka nie ma duzego Quote
Tofik Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 W takim tempie to chyba jeszcze żaden kogut mi nie poszedl kogut taki sobie ale za to pierza większe pól wiadra więc jutro bez wątpienia będzie koguci rosolek Pozdrawiam Quote
Brumbram Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 Aniu napisz o tym wrotyczu jak podawac czy kroic gotowac czy jak? Quote
ania1983 Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 Brum, no to gratuluje do wiadra takiego 10l. wrzucam garść wrotyczu. ja mam kwiaty akurat, ale i liście mogą być. zalewam wrzątkiem, przzykrywam na 15 min i zostawiam do zaparzenia. przecedzam i do pełna dolewam wodę. taką rozcieńczoną herbatkę dostają Quote
Brumbram Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 Tydzien temu tez bilam koguta na rosol w zyciu tyle pior nie widzialam a kogucior ladny mial prawie 3 kg Quote
Brumbram Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 Grasc wrotyczu ale ususzony czy surowy? Mam popiol drzewny sypie na wybieg kurkom i sa przeszczesliwe,kąpią sie w tym. Quote
ania1983 Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 o, to rzeczywiście kogutek mały nie był ja na raazie nic nie biję, mam jeszcze pełną zamrażarkę. a tam: króliki, kogutki, kaczka, kura...niby mam zamówione 2 kogutki, ale po pierwsze i tak nie mam kiedy pojechac do miasta z nimi, a poza tym, nie mam pojęcia po ile je policzyć, czy tak jak wszystko po 25zł. czy mniej? no ale kogut nie kogut, minimum 9 miesięcy trzeba było chowac...ech, nie wiem. Quote
ania1983 Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 ja daję suszony, teraz i tak nie znajdziesz raczej swieżego, chyba ze u Ciebie nie ma zimy to gdzieś młode listki mogą sie pojawić Quote
Brumbram Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 W Ząbkowicach na targu mieli koguty swojskie po 35 zl roku nie mialy. Nie bralam bo mam swoje 3 roczne i 2 koguty brahmy. Perlice kupilam za 25 zl 6-miesieczna Quote
ania1983 Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 Brum, ale mi chodzi o takie już zabite i wypatroszone, bo ja na takie do rosołu mam zamówienie a za darmo komuś nie będę siedziałai patroszyłaa i porcjowała... Quote
Brumbram Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 aha o tego to nie wiem sama mialabym z tym problem Quote
ania1983 Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 widziałam nie raz w rzeszowie jak ludzie w piątek stoją ze swieżo zabitymi i wypatroszonymi kurami, kaczkami, kogutami, królikami...ale jakoś głupio było mi zapytać o cenę Quote
Brumbram Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 Tak mieli takie gotowce? A nie zauwazylas czy inni kupowali? Quote
ania1983 Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 Kupowali, bo jak wracałam godzinę później ta samą "trasa" to kobity już się zbierały z pustymi torbami do domu Quote
Brumbram Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 Ania,jak myslisz czy o tej porze kurczeta 2 tygodniowe zielononozki dalyby rade przetrwac? Oczywiscie w kurniku pod sztuczna kwoka czy raczej wstrzymac sie do wiosny?? Bo mam dojcie do Pana ktory chce odsprzedac no i sie waham a chcialabym takie miec Quote
ania1983 Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 Jak masz możliwość trzymać takie maluchy to ja bym brała. Jak teraz kupisz, to jeszcze w tym roku miała byś pierwsze jajka Trzeba będzie teraz porządnie przypilnować, ale myślę że się opłaca oczywiście wybór należy do Ciebie, ale ja bym skorzystała a z ciekawości, po ile taakie maluchy sprzedają?Sama za tydzień kupuję maleńkie 1-dniowe indyki, a one jeszcze bardziej delikatne niż Zielone mąż był dzisiaj po buraki pastewne i gość mówił, że w ciągu dnia zdechły mu prawie wszystkie perliczki. coś od sąsiada przylazło, bo sąsiadkowi zdechło 100 perliczek w kilka dni. jej, co to może być za cholera?! nie wiem jak bym tak ogromną stratę w drobiu przeżyła...niestety, nie wiem czy coś jeszcze padło, kury albo kaczki. mąż nie pytał, jedynie wspomniał o perliczkach, bo jajka chciałam od nich perlicze na wiosnę kupić. a tu taka wiadomość. straszne! Quote
Brumbram Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 Zielononóżki dwutygodniowe po 6 zl okazja jak nie wiem. A indyki po ile kupujesz? Na temat takiej straty to ja juz przezylam jak mi popadaly i wspolczuje normalnie bo szkoda. Moze jakas choroba sie wyklula ?? Lub ktos im dopomógl jak u mnie! Quote
ania1983 Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 Nie wiem czy ktoś pomógł, bo to 2 stada padły. nie wiem jak u innych sąsiadów co mieli tez perliczki...nie było mnie tam, a mąz nie wypytał. ja bym dokłądnie wypytała co i jak. czy były jakies objawy, czy komuś jeszcze padły, czy inne ptaki też, czy tylko perliczki...to naprawdę tanio te Zielonki małe ja za indyki będę płaciła 15 zł. ale indyki takie prawdziwe, staropolskie, a nie mięsne Quote
nowy Posted January 31, 2015 Report Posted January 31, 2015 Witam jesl jest ktos zainteresowany to mam do zamiany indora zeszlo rocznego I koguta brahmy na indyczke I kure Quote
Robert ;-) Posted January 31, 2015 Author Report Posted January 31, 2015 Witam dziś Nakazem kolejne kacze jajko, ale w gnieździe kurzym i mam nadzieje eżże dalej się będzie się tam i niosła kaczka ,Pozdrawiam ciepło ;-) Quote
Brumbram Posted February 1, 2015 Report Posted February 1, 2015 No to super. U mnie jezeli jajko nie lezy w gniezdzie to perly niosa sie gdzie popadnie na wybiegu. Quote
Brumbram Posted February 1, 2015 Report Posted February 1, 2015 A ja dzis bede miec "żałobe". Niestety zdycha mi kurka kupna brahma najladniejsza jaka mam. Probowalam ja "pomacac" jest cala rozpalona. Jak ja ratowac? Quote
Recommended Posts