Jump to content

Recommended Posts

Posted

W takim tempie to chyba jeszcze żaden kogut mi nie poszedl :) kogut taki sobie ale za to pierza większe pól wiadra :) więc jutro bez wątpienia będzie koguci rosolek :)

Pozdrawiam

Posted

Brum, no to gratuluje :)

do wiadra takiego 10l. wrzucam garść wrotyczu. ja mam kwiaty akurat, ale i liście mogą być. zalewam wrzątkiem, przzykrywam na 15 min i zostawiam do zaparzenia. przecedzam i do pełna dolewam wodę. taką rozcieńczoną herbatkę dostają :)

Posted

o, to rzeczywiście kogutek mały nie był :)

ja na raazie nic nie biję, mam jeszcze pełną zamrażarkę. a tam: króliki, kogutki, kaczka, kura...

niby mam zamówione 2 kogutki, ale po pierwsze i tak nie mam kiedy pojechac do miasta z nimi, a poza tym, nie mam pojęcia po ile je policzyć, czy tak jak wszystko po 25zł. czy mniej? no ale kogut nie kogut, minimum 9 miesięcy trzeba było chowac...ech, nie wiem.

Posted
Ania,jak myslisz czy o tej porze kurczeta 2 tygodniowe zielononozki dalyby rade przetrwac? Oczywiscie w kurniku pod sztuczna kwoka czy raczej wstrzymac sie do wiosny?? Bo mam dojcie do Pana ktory chce odsprzedac no i sie waham a chcialabym takie miec
Posted

Jak masz możliwość trzymać takie maluchy to ja bym brała. Jak teraz kupisz, to jeszcze w tym roku miała byś pierwsze jajka :) Trzeba będzie teraz porządnie przypilnować, ale myślę że się opłaca :) oczywiście wybór należy do Ciebie, ale ja bym skorzystała :)

a z ciekawości, po ile taakie maluchy sprzedają?

Sama za tydzień kupuję maleńkie 1-dniowe indyki, a one jeszcze bardziej delikatne niż Zielone :)

mąż był dzisiaj po buraki pastewne i gość mówił, że w ciągu dnia zdechły mu prawie wszystkie perliczki. coś od sąsiada przylazło, bo sąsiadkowi zdechło 100 perliczek  w kilka dni. jej, co to może być za cholera?! nie wiem jak bym tak ogromną stratę w drobiu przeżyła...niestety, nie wiem czy coś jeszcze padło, kury albo kaczki. mąż nie pytał, jedynie wspomniał o perliczkach, bo jajka chciałam od nich perlicze na wiosnę kupić. a tu taka wiadomość. straszne!

Posted
Zielononóżki dwutygodniowe po 6 zl okazja jak nie wiem. A indyki po ile kupujesz? Na temat takiej straty to ja juz przezylam jak mi popadaly i wspolczuje normalnie bo szkoda. Moze jakas choroba sie wyklula ?? Lub ktos im dopomógl jak u mnie!
Posted

Nie wiem czy ktoś pomógł, bo to 2 stada padły. nie wiem jak u innych sąsiadów co mieli tez perliczki...nie było mnie tam, a mąz nie wypytał. ja bym dokłądnie wypytała co i jak. czy były jakies objawy, czy komuś jeszcze padły, czy inne ptaki też, czy tylko perliczki...

to naprawdę tanio te Zielonki małe :)

ja za indyki będę płaciła 15 zł. ale indyki takie prawdziwe, staropolskie, a nie mięsne :)