Jump to content

Recommended Posts

Posted
Co racja to racja tylko że w ostatnich latach sam wiesz jakie zimy mieliśmy:( a najgorzej jest jak w zimie jest ciapa, ciekawe jaka będzie zima w tym roku:)żeby znowu nieprzyszła za późno i potem nie trzymała do maja
Posted
to prawda ta z zeszłego roku to była ciut za długa;[ nie wiem ale jedni mówią że będzie sroga inni że łagodna ale długa zresztą kto to może wiedzieć lepiej żeby była w miarę łagodna i krótka
Posted
Pożyjemy zobaczymy bo przecież natury nie zatrzymamy i pogody nie zmienimy ale jak ma być porządna zima to dobrze żeby zaczęła sie w listopadzie a skończyła koło lutego bo wtedy by chyba wszyscy (prucz drogowców) byli by zadowoleni
Posted

Nie:( bo koło mnie nie ma lasów i kawałek trzeba jechać a tak sie mi w tym roku złożyło że nie miałem z kim:( ale mam jeszcze kilka maślaczków w słoikach z zeszłego roku to do wódeczki mam jak znalazł:) a prawdziwka najwyżej to sie kupi na B.Narodzenie:)

A ty Robercie zaszalałeś?:)

Posted

Do wódeczki to śledzik i grzybek i nic więcej nie potrzeba:) a tak wracając do grzybków to ja zbytnio sie na grzybach nie znam więc zbieram 3 podstawowe grzyby czyli podgrzybek maślak i prawdziwek noi jeszcze kozak a tak to żadnych inny nie zbieram bo sam słyszysz co w tv sie dzieje choć ja takich ludzi nie rozumie a co do kwoty jaka zapłaciłeś a patrząc na ceny jakie u mnie są to takie wiadro kupiłeś za darmo:)

Ps a jakie były w tym wiadrze grzybki?

Posted

a ja bardzo lubię zimę :)

tak jak Tofik, lubię jak jest duzo śniegu :D rzadko odśnieżam bo to robota męża, ale jak go nei ma to chętnie za łopatę łapię, a i przy okazji psy mają zabawę bo na nie sypię śnieg :D

a ja mówię, zę zima będzie długa, mroźna i śnieżna, ciekawe czy sie sprawdzi ;D ale jak by sie sprawdziło to pamiętajcie że jestem prognoza pogody :D

co do grzybków, to nic nie zastąpi tej radości jak sie znajdzie grzybka, a potem kolejnego i kolejnego ;D

Posted
Nie możecie tyle pisać, jak mnie nie ma, bo później muszę nadrabiać. :) Tą wiadomość napisałem, zanim odczytałem treści Waszych wypowiedzi od mojej ostatniej bytności na forum. :) Pogoda mi się znów spaprała. Tak ładnie było od rana, a tu znów leje. Jakieś 50 minut temu dwie tęcze obok siebie na niebie widziałem. :)
Posted

Sławek to wiem że tanio kupowałem ale to tylko dla mnie taka cena;]tych wiaderek byłokilka a grzybki to były podgrzybki kozerki kozerki czerwone prawdziwki i to tyle ja zbieram jak mi się zechce to betki, olszuwki, kanie, babie uszy, opieńki,i inne

Aniu to widzę że z tofikiem lubicie zimę a ja też lubię zbierać jak są bo jak mam złazić hektary lasu i nic to nie bardzo mi się to uśmiecha;]

Posted
Ja chodzę tylko w sprawdzone miejsca, a jeśli tam nie znajduję grzybów to wracam z niczym. Ale na jutro jestem umówiony ze znajomą, która ten las do którego się wybieramy zna jak własną kieszeń. Mieszka w nim od lat i zna tam takie miejsca o których inni nie wiedzą. :) Jeśli zdarzy mi się samemu wybrać, to zbieram tylko opieńki, chyba podgrzybki i prawdziwki, jeśli te dwa ostatnie to nie to samo. Wolę nie ryzykować i żyć. :)
Posted

no, ja też na grzybach sie za bardzo nie znam i zbieram tylko kilka które znam, czyli: maślaki, podgrzybki, prawdziwki ale tylko jak sie na nich przewrócę :P, kozaki, opieńki, gołąbki, kanie i chyba tyle :)

a wódki nie piję, grzybki jadam jak mam smaka, szczególnie w nocy mnie taki smak nachodzi zima :D ale nie codziennie, tak 2 razy w miesiacu :D

Posted

Hehe Robercie najlepsze jest to że tych grzybów co napisałeś to w ogóle nie znam:) poza tym ja jak jeździłem na grzyby to nie chodziło mi żeby b.dużo znaleźć bo połazić po lesie lubię tak jak i po górach:)

Marcinie a u mnie pogoda cały dzień całkiem nie zła bo trochę sie chmurzyło ale i słońca trochę było

Posted

podgrzybek i prawdziwek to zupełnie inne grzyby :)

u nas prawdziwki na wsi są cenione i ludzie w zasadzie głównie je zbierają, a podgrzybki sa zbierane tylko jak szlachetnych nie ma, ja nie wybrzydzam i podgrzybki bardzo lubię zbierać :)

Posted

Za to mnie jak nic czeka jutro wyprawa w gumaczkach do lasu jakieś 6 km ode mnie rowerkiem. Takie ćwiczenie dla zrzucenia paru kilogramów. :) Chyba już wiem, który kogucik będzie Twój. Jeden z trzech wybija się ponad dwójkę pozostałą pięknym czubem. Jeśli tylko nie da sobie wyskubać piórek, powinieneś być zadowolony.

W takim razie Aniu zbieram trzy rodzaje. Maślaki były by czwartym, ale nie cierpię ich obierania, więc odpadają. Jutro jadę tylko po to żeby nazbierać coś do obiadu, resztę planuję oddać osobom, które do lasu z różnych przyczyn zdrowotnych jechać nie mogą. :)

Posted
Marcin a fotki tej tęczy nie zrobiłeś czasem ? nie opuszczaj forum to nie będziesz miał zaległości;], to są podstawowe gatunki grzybów i je najłatwiej poznać choć z kanią i prawdziwkami jest różnie a podgrzybki i prawdziwki to inne gatunki;]
Posted

Marcinie, ale za to jakie pyszne są maślaczki w sosiku :D czy do jajecznicy, o marynowanych nie wspomnę bo zawsze mam za mało, albo za duze są zeby je marynować.

to dobry z Ciebie chłopak jak tak sie grzybkami dzielisz :)

Posted

Oddaję nie tylko grzybki. Dzielę się tym co mam. Po co marnować warzywa lub pozwalać im gnić na polu jeśli jest ich w nadmiarze, skoro można się nimi podzielić z biedniejszymi ode mnie. :)

Ja chyba jestem w tej mniejszości, która za grzybami czy jakimkolwiek innym jedzeniem w occie robionym nie przepadam. :)