ania1983 Posted February 12, 2015 Report Posted February 12, 2015 Robert, a może kury zwyczajnie się pierzą? Brum, oby tak dalej Quote
Brumbram Posted February 12, 2015 Report Posted February 12, 2015 Też tak myśle, że sie pierza. W tamtym roku też tak było u mnie i dziwiłam się. No ale nie zaszkodzi obserwować kurek. Quote
robeert Posted February 12, 2015 Report Posted February 12, 2015 Czy to nie za wcześnie na pierzenie się? Z drugiej strony jak by było pierzenie to czy nie spadła by nieśność? No a jajek znoszą jak znosiły (dziś 14). Średnia 10-12 jajek.Ja dziś miałem dość spory przerób w pracy i poprosiłem żonę aby zadzwoniła do weta. Oczywiście na telefon nie wiele mógł powiedzieć, ale sugerował więcej minerałów. Kurki dostają trochę paszy dla niosek - około 0,5l, kredę, witaminy do wody. Podstawą jest ziarno, gotowane łupiny ziemniaków i parzona śruta. Ziemniaki co któryś dzień. Rozważał za mały kurnik (to szybko odpadło - na moje stadko mają ponad 20m2). Ewentualnie jakieś pasożyty. No i tego się obawiam. Sporo wróbli przylatuje do karmnika kurek. Nie wyjadają wszystkiego i wróblowate mają raj. Pytanie czy można coś dać na pasożyty zapobiegawczo.Jak wrócę do domku to postaram się obejrzeć te kury dokładnie. Tylko czy coś zobaczę przy sztucznym świetle. No i nie wiem czego się spodziewać. Quote
Brumbram Posted February 12, 2015 Report Posted February 12, 2015 Niektóre moje kurki w grudniu łyse chodziły. Quote
robeert Posted February 12, 2015 Report Posted February 12, 2015 Już nie mogę edytować.Wet stwierdził, że może brakować białka. Mhm co ewentualnie im podać aby dostało się im to białko Quote
Brumbram Posted February 12, 2015 Report Posted February 12, 2015 Czytałam że są specjalne koncentraty białkowe dla niosek. Quote
Brumbram Posted February 13, 2015 Report Posted February 13, 2015 Zaszalałam. Wyniosłam dwa kurczaki do ocieplanego kurnika na próbę,pod kwokę 125 W. Musiałam biec szybko je zabierać,bo już były zimne. W domu doszły do siebie. Musze coś wymyślić w ganku,bo tam też cieplej,jakiś mini odchowalnik nad którym bedzie wisiała kwoka. Macie jakieś propozycje?? W ganku jest tak ok 15 st. Quote
Robert ;-) Posted February 13, 2015 Author Report Posted February 13, 2015 Ta trzymałem małe kurczaki czy kaczeta w starej szafce od kompletu z regału,na dno wykladziny i gazety aby miały w miarę czysto i sucho i od góry lampa aby było ciepło wszystko przykryte materiałem i wystarczyło . Quote
Brumbram Posted February 13, 2015 Report Posted February 13, 2015 Robercie i w domu trzymałeś tak? Mam takie stare meble właśnie. I dać tą kwoke 125 czy 100 W , bo mam dwie. Quote
Robert ;-) Posted February 13, 2015 Author Report Posted February 13, 2015 W domu najpierw w łazience a potem w garażu też w tym samym budynku, a co do kwoki to zapal mniejszą i zmierz tepm pod nią i zobaczysz czy wystarczy jak za zimno to daj większą Quote
Brumbram Posted February 13, 2015 Report Posted February 13, 2015 Strasznie dziękuje, zaczynam działać. Wczoraj u mnie już pięć jaj się pojawiło, kurki przerwę mają od 11 dni. Pozdrawiam miłośników drobiu ;-) Quote
ania1983 Posted February 13, 2015 Report Posted February 13, 2015 moje są w łazience ciągle w tej skrzynce, swoją drogą skrzynka zrobiona ze starego regału spód wyścielony ceratą, która na szczęście mam na metry i mogę co 2-3 dni nową zmienić, na to daję stare prześcieradło, kocyk czy ręcznik. zmieniam szmatę codziennie, do tego ceratę przecieram szmatką wilgotna. Brum, to dobrze, że pilnowałaś i zaraz zabrałas małe do domu, bo by biedne zamarzły u mnie dzisiaj kury mają swięto. piękna pogoda, śniegu prawie niet, to otworzyliśmy im zagrodę, chodzą gdzie chcą mam nadzieję, ze wszystko wieczorem będzie w stajence Quote
Brumbram Posted February 13, 2015 Report Posted February 13, 2015 Aniu,ja w pudle mam reklamówke,na to stare ciuchy idą i codzień zmieniać też. U nas zero śniegu,samo błoto. Quote
ania1983 Posted February 13, 2015 Report Posted February 13, 2015 u nas resztki śniegu błoto wszędzie, ale jak tam będzie ładnie, to szybko sie osuszy ja też kombinuję co z moimi zrobić, bo jeszcze parę dni i trzeba im więcej miejsca. jak by nie miały kwoki, to ok. ale kwoka sporo miejsca zajmuje. nie wiem co wymyśle...tzn. pomysł juz mam, ale mąż jak na razie kategoryczne NIE wyraził Quote
Brumbram Posted February 13, 2015 Report Posted February 13, 2015 No mój mąż też już mi zabronił trzymać je w łazience. Widział jak wyfruwają i siadają w rzędzie na grzejniku hihi. Quote
ania1983 Posted February 13, 2015 Report Posted February 13, 2015 haha, moje dostały do skrzynki drewionka i tam siadają a nawet czasami śpią jak na niby grzędzie mi mąż nie zabronił jeszcze w łazience trzymać, ale na pomysł na więcej miejsca dla nich sie nie zgadza teraz jest skrzynka, a jak chcę na podłogę dać stary dywanik, na to ceratę i na to szmatę. odgrodzić im kawałek starymi drzwiami i raż że miały by więcej miejsca, dwa mi było by wygodniej sprzątać. bo teraz nie dość, ze skrzynka wysoko, to jeszcze wysoka. i muszę na stołku stać jak sprzątam... Quote
ania1983 Posted February 13, 2015 Report Posted February 13, 2015 tak teraz mają moje indyczęta z kwoką http://images.tinypic.pl/i/00631/s3qggedxgx1z.jpg Robert ;-) 1 Quote
ania1983 Posted February 13, 2015 Report Posted February 13, 2015 http://pics.tinypic.pl/i/00631/ofae4px2r6ge.jpg Quote
Robert ;-) Posted February 13, 2015 Author Report Posted February 13, 2015 Aniu ślicznosci;-) jednak mąż ustąpił:-D Quote
ania1983 Posted February 13, 2015 Report Posted February 13, 2015 nie miał wyjścia sama wszystko zrobiłam, a mąż na gotowe przyszedł jak mu tłumaczyłam, to myslał, ze przejscie zatarasuje, zwyczajnie mnie nie zrozumiał teraz w łazience jest tyle samo miejsca zajętego, a małe mają więcej miejsca i ja mam łatwiej sprzątać Quote
Robert ;-) Posted February 13, 2015 Author Report Posted February 13, 2015 No i dobrze;-) ważne aby małe miały lepiej, a te małe indyczki wyglądają zupełnie jak kurczaki:-D Quote
JoTeS Posted February 13, 2015 Report Posted February 13, 2015 Świetnie to wygląda Aniu, to ile jest tego drobiazgu bo naliczyłem 18 sztuk? Quote
ania1983 Posted February 13, 2015 Report Posted February 13, 2015 Jotes, dobrze naliczyłeś 15 indycząt i 3 kurczaki Quote
Brumbram Posted February 14, 2015 Report Posted February 14, 2015 U mnie jedna nioska dostała siny grzebień i nie wiem o co chodzi. Siedzi taka osowiała,nawet nie wychodzi z kurnika. Quote
Brumbram Posted February 14, 2015 Report Posted February 14, 2015 U mnie jedna nioska dostała siny grzebień i nie wiem o co chodzi. Siedzi taka osowiała,nawet nie wychodzi z kurnika.Coś się drze i drze. Zachodzę do zagrody,a tam obcy młody perlik urzęduje z samicami. Taki chudy,głodny,przyssał się do koryta to złapałam. Obcięłam mu lotki,żeby w pola nie poszedł,puściłam famę i czekam aż ktoś go odbierze. Quote
Recommended Posts