Brumbram Posted February 21, 2015 Report Posted February 21, 2015 Wszystko przeczytałam. Dziękuje wszystkim za zaangażowanie. Quote
dominika1989 Posted February 21, 2015 Report Posted February 21, 2015 Brum uważam, że poprawa powinna wystąpić pomiędzy 1 a 3 dobą od podania. Michałku czy dobrze Cię zrozumiałam, że inku w ciągu minuty powinien się włączyć i wyłączyć.? Aniu jakie duże te Twoje indyczki Quote
Brumbram Posted February 21, 2015 Report Posted February 21, 2015 Dominiko, jeśli poprawy nie będzie widać, wołać wtedy doktorową? Czy poczekać do końca leku? Quote
ania1983 Posted February 21, 2015 Report Posted February 21, 2015 Dominiko, dzisiaj maluchy mają 16 i 17 dni bo kluły się 2 dni. Quote
Michałek Posted February 21, 2015 Report Posted February 21, 2015 Dokładnie tak Dominiko. Jeżeli jest lepiej izolowany to rzadziej. Nie jest to jakaś norma a jedynie moje przemyślenie. Moja szafa którą miałem załączała się raz na 8-10 min., ale regulator był eterowy mechaniczny. To był problem tego inkubatora i go sprzedałem gdzieś ok. 2000 roku, choć mimo wszystko się sprawdzał. Miał oddzielną komorę klujnikową więc można było go używać w trybie ciągłym dokładając jajka. Typowy termometr inkubatorowy kolankowy ma kształt litery L Dolna część ze zbiorniczkiem barwionego alkoholu lub rtęci jest wewnątrz inkubatora a na zewnątrz część do odczytu.Brumbram, warto od czasu do czasu zebrać kurczaki do pudełka i przykryć ściereczką aby się wyspały. Pisałem o tym. Jeżeli oddzielasz to raczej zabieraj te które dziobią od tych dziobanych. Mniejsza szansa na powrót nawyku.Niektóre z Twoich Aniu kurczaków są śliczne ale jakieś dziwne jak dla mnie. To jakieś nowe rasy? Ty to dopiero dbasz o drób. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
ania1983 Posted February 21, 2015 Report Posted February 21, 2015 Michałek, a no dziwne, bo tylko 3 to kurczaki, a reszta to indyczęta Quote
Michałek Posted February 21, 2015 Report Posted February 21, 2015 Ale mi wstyd! Normalnie palę się ze wstydu! Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
Brumbram Posted February 21, 2015 Report Posted February 21, 2015 Moi drodzy, pytam Was o wsio i robię jak radzicie.Michałku, też daję pospać kurczakom.Będe walczyć, próbować wszystkiego. Quote
ania1983 Posted February 21, 2015 Report Posted February 21, 2015 Brum, na "pocieszenie" powiem, że zanim mi sie udało wychować pierwsze króliki od mojej samiczki minęło półtora roku. dałam sobie 2 lata na próbę. w końcu i Ty dojdziesz o co chodzi i co źle robisz ja znalazłam winowajce, jak przestałam pewną osobę wpuszczać do królików, to nagle zaczęło mi się w końcu "darzyć" ale najważniejsze teraz, to nie dać się maluchom nudzić jak śpią, to niech śpią, ale potem musisz im dogadzać, coby miały cały czas zajęcie... trzymam kciuki i wiem, że w końcu ta zła passa minie i zacznie się wszystko w Twojej małej hodowli układać Michałek 1 Quote
Brumbram Posted February 21, 2015 Report Posted February 21, 2015 Aniu czy chodzi ci o " złe ludzkie oko " dobrze myślę? Quote
Robert ;-) Posted February 21, 2015 Author Report Posted February 21, 2015 Dokładnie tak, może zabobony ale coś w tym jest jak mnie odwiedził siostrzeniec, to kaczka zaczęła dziobac inne trwało to jakieś trzy cztery tygodnie. Quote
dominika1989 Posted February 21, 2015 Report Posted February 21, 2015 Hahaa:) ja twierdzę, ze nie wierzę w zabobony ale jak mi jedna osoba o oborę zachaczy tak 100 % jakiegoś upadku w bydle. A osoba raczej ogólnie życzliwa i w domu mile widziana więc ja nie wiem...Brum jeżeli się nie pogarsza to dawaj doxy i czekaj. Choć nie ukrywam, że lekarze u drobiu wszystko leczą doxycykliną z różnym skutkiem, bo nikt nie robi badań ani za bardzo w drobiu nie ma rozeznania. Najczęściej trafisz na fajnego lekarza od psów i kotów lub odbydła. Quote
ania1983 Posted February 21, 2015 Report Posted February 21, 2015 Brum, właśnie o tym mówię.Dominiko, ja też nigdy w to nie wierzyłam, ale za duzo przypadków było. zawsze jak ta osoba przyszła do stajenki, to młode króliczki padały, albo samica je pożerała. kurki których nigdy lis nie brał ani jastrząb, nagle zaczęły po kilka dziennie znikać. a małe kurczaki podrostki wszystkie mi szczur wybrał...od kiedy przestałam mówić tej osobie co mam i pokazywać, to czasami oczywiście coś zginie, czasami coś się zdarzy...ale z naciskiem na czasami...prosty przykład, które moge mnożyć..."pilnuj kurcząt bo ci je szczur wybierze" 2 noce później szczur, którego nigdy nie miałam w stajni załatwił mi ponad 30 podrostków Quote
ania1983 Posted February 21, 2015 Report Posted February 21, 2015 a tak kwocza matka odpoczywa od dzieci, jak ma ich juz dość http://files.tinypic.pl/i/00634/cdqyp5ojb9a8.jpg Quote
Robert ;-) Posted February 21, 2015 Author Report Posted February 21, 2015 Ona Aniu ma chęć opuścić młode u mnie kura która opiekowała się kaczkami w tak robiła kilka nocy spala na ściance klatki a potem odeszła od małych.za dobrze się nimi zajmujesz i kura stwierdza że nie ma co robić:-D Quote
ania1983 Posted February 21, 2015 Report Posted February 21, 2015 puki co kura tylko ma przymiarki do opuszczenia ale rzeczywiście coraz częściej wychodzi na górę. i jak tak dalej pójdzie, to kwokę oddam, bo na co mi taka kwoka co od młodych ucieka... Quote
Robert ;-) Posted February 21, 2015 Author Report Posted February 21, 2015 Aniu widziałaś kto się pojawił na forum? Quote
Brumbram Posted February 21, 2015 Report Posted February 21, 2015 Na koniec dnia, pocieszyła mnie jedna mloda kurka, zaczęła się dziś nieść. Zostało jeszcze 9 takich młodych. Quote
ania1983 Posted February 21, 2015 Report Posted February 21, 2015 Robert, widzę :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D Brum, no to niech sie kurki niosą Quote
iwcia Posted February 21, 2015 Report Posted February 21, 2015 brum to leki jakie dostałam SULFATYF + TRIMERARAZIN !na razie żadne nie padło apetyt mają i piją wodę z lekiem! Quote
ania1983 Posted February 21, 2015 Report Posted February 21, 2015 MARCIN :heart: :heart: Robert ;-) 1 Quote
wiejskieżycie Posted February 21, 2015 Report Posted February 21, 2015 Ojej. Tylko nie mów mężowi. Quote
wiejskieżycie Posted February 21, 2015 Report Posted February 21, 2015 Witam się z nowymi użytkownikami. Z góry przepraszam za ewentualne pomyłki w imionach lub nickach. Jestem tu nowy, stary i chwilę mi zajmie, jeśli zabawię dłużej nim ogarnę nowych pasjonatów. Quote
Brumbram Posted February 21, 2015 Report Posted February 21, 2015 Iwciu, oby tak dalej, miejmy nadzieję że wszystko sie rozwiąże. :-) Quote
Recommended Posts