Jump to content

Recommended Posts

Posted
Dzień dobry wszystkim. Jednak zmiękłam i poszłam po kolejne jajka, tzn pojechałam. Mam maransy niebieskie i czarne, bahme czarna i araukana bez ogona :) do tgo jutro pojade po leghorny :) i jak patrze na te jajka to niech będzie co chce ale nawet dla kilku tych maluchów warto :)
Posted

Nie, no fajna sprawa,przeglądałam, to się przyda, nie wejdą maluchy do tego i nie pobrudzą kupką.

Aniu, pozostało mi paszy startera po kurczakach, czy będę mogła podać ją kaczkom? Czy raczej nie?

Pewnie Dominiko, próbuj, trzymam kciuki za sukces.

Doktorowa mi mówiła, że jak mam kwokę, to mogę nasadzić ją ale nie z moich jaj, tylko żebym zakupiła z dobrego źródła i nasadziła ją w innym pomieszczeniu samą. Co o tym myślicie?

Posted

Dominiko, no to super, że jednak się nie zraziłam :) niech się maluchy pięknie lęgną, a Ty rodzince wytłumacz dosadnie, ze do inku pod żadnym pozorem nie wolno im zaglądać :@

Iza, nie wiem, nie powiem Ci. ja dla kaczek mam paszę specjalną. na Twoim miejscu kupiła bym paszę przeznaczoną dla kaczek, a ta co została po kurczakach dawała dalej kurczakom, albo poczekała na kolejne lęgi :)

ja się nie znam, ale jak tak Vet mówi...Dominika musi sie wypowiedzieć, co ona o tym myśli :)

a jeśli o paśniki chodzi, to nie tylko małe nie nakupkają do niej, ale i nie marnują jedzenia, bo nie wysypują :)

Posted

i znowu problem :( :(  patrzyłam na jaja do inku i znowu pławiłam( należę do ludzi niecierpliwych) jaja są na górze wody lecz się nie ruszają i tak się zdenerwowałam że jedno rozbiłam i tam była kaczusia żywa fakt że część jaj podłożyłam pod kaczkę a część zostawiłam w inku nie wiem czy pomyliłam termin czy co :( :( :( :( Dominiko ja chyba jestem gorsza od twoich domowników i pretensje mam tylko do siebie poczekam  jeszcze trochę bo nie mam wyjścia :angry: :angry:

A co do pasz to ja daję swoim kaczusiom paszę dla kurcząt od 0 -6 tyg

Posted

Muszę się pochwalić, kolejne dwie młode kurki weszły dziś w nieśność ale za to mam dwie kwoki.

Iwciu, dziękuje za odzew, co do kaczusi to nie mogę nic doradzić, bo nie znam się na lęgach kaczych.

Posted

Iza, gratuluję nowych niosek :)

Iwcia, a te jajka co pod kaczkę podłożyłaś to już się kaczuszki wykluły? szkoda kaczusi. może policz raz jeszcze kiedy wkładałaś jajka do inku. szkoda żeby "zmarnowały" się zdrowe kaczusie :(

widzisz, u mnie termin był na wczoraj, a w poniedziałek zaczęły się już kluć, ostatnie wczoraj się wykluły i te z racji otwierania inku 2 razy dziennie od poniedziałku, bo skorupki trzeba było wywalać prawie na bieżąco, ciężko się kluły. ale ja nie pławiłam jaj wczesniej, dopiero wczoraj, czyli w terminie spławiłam jaja jeszcze nie nadklute.

Posted

Witam Aniu śliczne malusie ale ten kurczak debesciak jak za mamke robi;-);-) dobry wynik ci wyszedł spore stadko będzie aby się dobrze chowaly to będzie kilka sztuk do gara;-)

Iwona trzeba czekać ja też kiedyś tak załatwiłem kaczke tylko ja spod kury wyjęte jajko potluklem :-(:-(:-(:-(

Dominka probuj tylko wytlumacz rodzinie że się nie zagląda bez potrzeby(za tamte Trzeba bylo ochrzanic dobrze ) może zrozumieją.

Iza gratuluję niosek ja mam już 4 jaja gęsie zebrane do inku;-);-)

Posted

Aniu teraz sama zgłupiałam kiedy ten termin patrząc po kaczusi  z jajka rozbitego to jaszcze było trochę żółtka więc jakiś tydzień został a rękę bym dała obciąć że 4.02 wsadziłam to od 5 się liczy

Posted
Dzięki za odpowiedź. Dziś podrostkom zmieniałam podłoże, bo już fest zafajdały. Cieszę się, bo rosną w oczach. Na suchym fajnie pod lampą porozkładały się. Uwielbiają śrut z pszenicy, tyle dobrze