ania1983 Posted March 13, 2015 Report Posted March 13, 2015 maluszki wraz ze swoim "opiekunem" http://pics.tinypic.pl/i/00642/lq6iisqv9upw.jpghttp://pics.tinypic.pl/i/00642/aidyqcw6h34k.jpghttp://pics.tinypic.pl/i/00642/ezacfcem8kze.jpg Quote
Brumbram Posted March 13, 2015 Report Posted March 13, 2015 Słodziaki. Aniu fajne masz to karmidło na paszę, gdzie takie zakupiłaś? Quote
ania1983 Posted March 13, 2015 Report Posted March 13, 2015 Iza, wszystkie karmidła i poidła kupowałam przez internet. kupowałam od tego gościa, podaję aukcję, ponieważ byłam zadowolona i myślę, że takie informacje powinniśmy sobie podawać http://allegro.pl/listing/user/listing.php?id=109652&us_id=16780633 Quote
dominika1989 Posted March 13, 2015 Report Posted March 13, 2015 Dzień dobry wszystkim. Jednak zmiękłam i poszłam po kolejne jajka, tzn pojechałam. Mam maransy niebieskie i czarne, bahme czarna i araukana bez ogona do tgo jutro pojade po leghorny i jak patrze na te jajka to niech będzie co chce ale nawet dla kilku tych maluchów warto Quote
Brumbram Posted March 13, 2015 Report Posted March 13, 2015 Nie, no fajna sprawa,przeglądałam, to się przyda, nie wejdą maluchy do tego i nie pobrudzą kupką.Aniu, pozostało mi paszy startera po kurczakach, czy będę mogła podać ją kaczkom? Czy raczej nie? Pewnie Dominiko, próbuj, trzymam kciuki za sukces.Doktorowa mi mówiła, że jak mam kwokę, to mogę nasadzić ją ale nie z moich jaj, tylko żebym zakupiła z dobrego źródła i nasadziła ją w innym pomieszczeniu samą. Co o tym myślicie? Quote
ania1983 Posted March 13, 2015 Report Posted March 13, 2015 Dominiko, no to super, że jednak się nie zraziłam niech się maluchy pięknie lęgną, a Ty rodzince wytłumacz dosadnie, ze do inku pod żadnym pozorem nie wolno im zaglądać Iza, nie wiem, nie powiem Ci. ja dla kaczek mam paszę specjalną. na Twoim miejscu kupiła bym paszę przeznaczoną dla kaczek, a ta co została po kurczakach dawała dalej kurczakom, albo poczekała na kolejne lęgi ja się nie znam, ale jak tak Vet mówi...Dominika musi sie wypowiedzieć, co ona o tym myśli a jeśli o paśniki chodzi, to nie tylko małe nie nakupkają do niej, ale i nie marnują jedzenia, bo nie wysypują Quote
iwcia Posted March 13, 2015 Report Posted March 13, 2015 i znowu problem :( patrzyłam na jaja do inku i znowu pławiłam( należę do ludzi niecierpliwych) jaja są na górze wody lecz się nie ruszają i tak się zdenerwowałam że jedno rozbiłam i tam była kaczusia żywa fakt że część jaj podłożyłam pod kaczkę a część zostawiłam w inku nie wiem czy pomyliłam termin czy co :( :( Dominiko ja chyba jestem gorsza od twoich domowników i pretensje mam tylko do siebie poczekam jeszcze trochę bo nie mam wyjścia :angry:A co do pasz to ja daję swoim kaczusiom paszę dla kurcząt od 0 -6 tyg Quote
Brumbram Posted March 13, 2015 Report Posted March 13, 2015 Muszę się pochwalić, kolejne dwie młode kurki weszły dziś w nieśność ale za to mam dwie kwoki. Iwciu, dziękuje za odzew, co do kaczusi to nie mogę nic doradzić, bo nie znam się na lęgach kaczych. Quote
ania1983 Posted March 13, 2015 Report Posted March 13, 2015 Iza, gratuluję nowych niosek Iwcia, a te jajka co pod kaczkę podłożyłaś to już się kaczuszki wykluły? szkoda kaczusi. może policz raz jeszcze kiedy wkładałaś jajka do inku. szkoda żeby "zmarnowały" się zdrowe kaczusie widzisz, u mnie termin był na wczoraj, a w poniedziałek zaczęły się już kluć, ostatnie wczoraj się wykluły i te z racji otwierania inku 2 razy dziennie od poniedziałku, bo skorupki trzeba było wywalać prawie na bieżąco, ciężko się kluły. ale ja nie pławiłam jaj wczesniej, dopiero wczoraj, czyli w terminie spławiłam jaja jeszcze nie nadklute. Quote
Robert ;-) Posted March 13, 2015 Author Report Posted March 13, 2015 Witam Aniu śliczne malusie ale ten kurczak debesciak jak za mamke robi;-);-) dobry wynik ci wyszedł spore stadko będzie aby się dobrze chowaly to będzie kilka sztuk do gara;-) Iwona trzeba czekać ja też kiedyś tak załatwiłem kaczke tylko ja spod kury wyjęte jajko potluklem :-(:-(:-(:-( Dominka probuj tylko wytlumacz rodzinie że się nie zagląda bez potrzeby(za tamte Trzeba bylo ochrzanic dobrze ) może zrozumieją. Iza gratuluję niosek ja mam już 4 jaja gęsie zebrane do inku;-);-) Quote
iwcia Posted March 13, 2015 Report Posted March 13, 2015 czekam jeszcze tydzień i zobaczę co będzie to będzie człowiek całe życie się uczy i głupi umiera Quote
Robert ;-) Posted March 13, 2015 Author Report Posted March 13, 2015 Tak mówi stare przysłowie i tak jest nie ma ludzi nieomylnych? Ja teraz planuje kaczki i gęsi dopiero zaczęły się nieść może bym na stawił mały zacier;-) Quote
Robert ;-) Posted March 13, 2015 Author Report Posted March 13, 2015 Nie no zacier tofikarius owy z jajek w inkubatorze :-D a ja mam dojście że nie muszę się bawić w destylacje , a na święta będzie kaczka i coś na popitke;-);-) Quote
iwcia Posted March 13, 2015 Report Posted March 13, 2015 Aniu teraz sama zgłupiałam kiedy ten termin patrząc po kaczusi z jajka rozbitego to jaszcze było trochę żółtka więc jakiś tydzień został a rękę bym dała obciąć że 4.02 wsadziłam to od 5 się liczy Quote
Robert ;-) Posted March 13, 2015 Author Report Posted March 13, 2015 A braku w dostawie Energi nie było? takie przygody wydłużają czas inkubacji Quote
dominika1989 Posted March 13, 2015 Report Posted March 13, 2015 Iwciu pierwsze koty za ploty. Teraz już nie będę tak niecierpliwie czekać. Myślę że ciekawość rodziny też już zaspokojona. Teraz oby te co są się odchowały i mam nadzieję ze kolejne lęgi będą lepsze. Quote
Brumbram Posted March 14, 2015 Report Posted March 14, 2015 Witajcie Powiedzcie proszę, czy w deszczowe dni wypuszczacie swój drób dorosły na dwór. Wczoraj miałam zapytać, lecz uciekło mi. Quote
ania1983 Posted March 14, 2015 Report Posted March 14, 2015 Iza, oczywiście kura jak chce to wyjdzie na pole, jak nie chce, to będzie siedziała w stajence Quote
Brumbram Posted March 14, 2015 Report Posted March 14, 2015 Dzięki za odpowiedź. Dziś podrostkom zmieniałam podłoże, bo już fest zafajdały. Cieszę się, bo rosną w oczach. Na suchym fajnie pod lampą porozkładały się. Uwielbiają śrut z pszenicy, tyle dobrze Quote
ania1983 Posted March 14, 2015 Report Posted March 14, 2015 jaja do inku włożone trochę ich jest ale dałam więcej, bo wiem że coś odpadnie "po drodze" i nie chcę potem z połową inku zostać czyli kolejne odliczanie:D Quote
Brumbram Posted March 14, 2015 Report Posted March 14, 2015 Aniu, po ilu dniach prześwietlasz jaja? Ja np spod kwoki, to po 4 dniach. Quote
ania1983 Posted March 14, 2015 Report Posted March 14, 2015 Zależy jak mi się chce ale zazwyczaj po 3 dniach, czasami jak mi sie śpieszy to po 2 dniach, a czasami później. Najczęściej jednak jest to 3 dni Quote
dominika1989 Posted March 14, 2015 Report Posted March 14, 2015 Dziewczyny a co Wy widzicie po dwóch-trzech dniach?Ja to ślepa jestem, dopiero na 5-8 dzień widzę a teraz jak nastawię maransy to wcale nie wiem jak sprawdzę. ? Quote
ania1983 Posted March 14, 2015 Report Posted March 14, 2015 Dominiko, u Maransów rok temu i ja nic nie widziałam ale jak jajko ma jasną skorupkę, to widać pajęczynkę już Quote
Recommended Posts