Jump to content

Recommended Posts

Posted

o matko!! ledwo żyję! ale stajenka wysprzątana :D plus mała niedogodność dla kur zrobiona, stajenka im się zmniejszyła chwilowo. zrobiłam kaczkom odhowalnik i od dzisiaj mamy łazienkę tylko dla siebie :D nie ma w niej ani indyków, ani kaczek :D

ledwo żyję. gnoju wywaliliśmy 2 pełne, kopiate wozy, plus 5 taczek i to nie wszystko :P bo pod kaczkami nie sprzątałam. tam gdzie mają gniazda i wysiadają jajka, nie ruszaliśmy nic. jak miały tak mają :) czysto teraz w stajence, pajęczyny omiotłam, ale przydało by się bielenie, no ale z tym to trzeba poczekać na cieplejsze dni i aż kaczki juz wyjdą ze stajenki :P

Posted
Ooo, Aniu, to faktycznie miałaś ręce pełne roboty. U mnie ostatnia kurka młoda weszła w nieśność właśnie. No to na następne teraz się naczekam, bo zielononóżki będą miały w czwartek 8 tygodni. Także czasu dużo do odchowania. Weszłam rano do kurnika, to koguty akurat się prały, porozganiać trzeba było.
Posted

Witam. Współczuję padnięć. U mnie kaczki jakoś nie chcą same paść, a tak by było najlepiej dla mojego samopoczucia. Kolejne leki nic nie dają. :( Niby kaczkom się nie poprawia, ale nie zdychają, z tym że co to za sens trzymać stado 13 kaczek, z którego nic nie ma, ani jajek do lęgu, ani później piskląt, a jeśli nawet będą to z dużym prawdopodobieństwem również będą chore.

Dogrzewalibyście o tej porze roku 13 tygodniowe kurki? Nie mogę pojąć jak to jest, że kupuję kurki w takim samym wieku z tym, że tydzień dłużej rosną w hodowli a różnica w wielkości jest ogromna.

Posted

A nie lepiej te kaczki do gara? Odczekać pewien czas po lekach.

No kury chore czekam aż nieśność spadnie, a tu nie, na razie niosą jak wariaty.

13 tygodniowe kurki, moim zdaniem to już ładny kawałek kury całkowicie opierzonej i nie powinno się dogrzewać. Ale poczekam, aż ktoś doświadczony się wypowie.

Posted

nasze pierwsze kurki miały 16 tygodni jak je kupiliśmy końcem kwietnia. juz ich nie dogrzewaliśmy, zresztą wtedy nie miałam takiej wiedzy o drobiu jak teraz :P

Marcin, zamiast czekać aż padną, to zrób jak mówi Iza, odczekaj trochę po lekach i do gara z nimi.

moje kaczusie przeżyły nockę w stajence :D nie widziałam rano aby jakieś zmarznięte były. wprawdzie zbite w kupkę spały, ale nawet nie pod samą lampą, a kilka cm. od niej, więc raczej zimno im nie było :) bo inaczej by pod lampą spały.

Posted
Zaszalałam i zamówiłam sobie do pekinów, kaczki dworki ale tylko 7 sztuk. Tak o, na spróbowanie. Oglądałam zdjęcia dworek, no i spodobały się. Kobieta mówiła, że można odchowywać je razem z pekinami.
Posted

Właśnie wystosowuję do Was apel. Jeśli macie w chlewach okna, proponuję zrobić wiosenną akcję pod tytułem "Dokładne mycie okien" :). Ja swoje dzisiaj pomyłem zwykłą ciepłą wodą i nawet nie przypuszczałem, że w chlewie może być o tyle więcej światła. Ostatni raz tę czynność robiłem na jesieni lub w lato i tyle syfu ile na nich było świat dosłownie zasłaniało. :) Teraz jest jasno jak w chałpince. ;)

Posted

Nie mam czym zrobić zdjęcia by pokazać Wam jak wygląda jedna z moich gąsek. Nie wiem czym tak sobie dogadza, bo do jedzenia poza tym co znajdzie na wybiegu dostaje tylko owies lub jęczmień, ale nie w dużych ilościach o tej porze roku, bo po cichu liczę na jajka z których będą wydmuszki na święta, ale ma tak ogromne podwozie, że powiedziałbym, że to co najmniej połowa jej masy. Ledwo chodzi, bo widzę że ten tłuszczyk pomiędzy nogami jej przeszkadza. :) Właściwie dumnie kroczy, a nie chodzi, bo to dama jedyna w podwórku. :) Przy niej reszta dojada z talerzy. :) :)

Posted

haha, Marcin, a może ta gąska do sąsiada chodzi na ciepłe kolacyjki :D

Iza, Dworki są super :) miałam je raz :) w tym roku tez planuję :) ale w wylęgarni raczej nie do dostania u nas i trzeba będzie na rynku szukać...

Kaczuszkom studzi się serek jajeczny, bedzie na kolację :D

boje się o jednego indyka :( wpadł dzisiaj do dziury gdzie trzymam trutkę dla myszy. nie mam pojęcia jak tam wpadł, bo zastawiłam tak słomą, że ręki wcisnąć nie można. teraz to juz nie ważne jak, ale nie wiem czy się najadł trutki czy nie. był tam nie dłużej jak 2 godziny, bo zawsze jak do nich chodzę, to liczę. ot, takie zboczenie. gdyby indyki miały wole jak kurczaki, to bym po tym poznała, ale indyki wola w zasadzie nie mają :( nie zostaje mi nic innego jak czekać i obserwować.

mam nadzieję, że jednak nie ruszył trutki. indyczeta w tym tygodniu w środę i czwartek kończą 6 tygodni. pięknie mi rosną i ładnie się chowają.

Posted

Aniu nie wiem czy przypadkiem nie zgłosiłem Twojego powyższego posta. Nie wiem nawet czemu to miało by służyć takie zgłoszenie, ale możliwe że przypadkiem to zrobiłem. A może nie. No mam nadzieję, że nie. Jeśli jednak, będę prostował. :) Wczoraj przed południem wysłałem do Ciebie list. Zwykły, bo szkoda było mi kasy na priorytety. :) Mam nadzieję, że dojdzie do piątku.

Posted

ja dostałam dzisiaj list z banku wysłany 9 marca. a ostatnio wysłałam do znajomej list dużych gabarytów, ale list :) wysłałam w poniedziałek, a we wtorek rano już do niej listonosz zawitał :D masz rację, dziwna instytucja :D

dzisiaj prześwietlam jaja w inku, zobaczymy czy coś odpadnie :P po cichu liczę na kwoki w okresie kiedy mam jajka w inku, to pomału podkładała bym je pod kwoki :P

Posted

jaja prześwietlone, w inku poza jednym, które było nadtłuczone i nie wiem jak tego nie zauważyłam wczesniej. wszystkie zostały :)

Marcin, ja też mam nadzieję, że się wyklują wszystkie :) ale kwoki niech by się znalazły :P

Robert, no to mam nadzieję, ze gąski ładnie jaj doniosą, coby był pełny inku :D

Posted

Witam wszystkich zaczynam od tego że z mojego inku nici :( :( :( rozbiłam wszystkie jaja owszem kaczki tam były duże do klucia ale martwe :(  :( bardzo twarda skorupa i ta błona nie wiem co poszło nie tak temp w normie wilgotność też chyba że higrometr walnięty  wszystkie jaja pełne nie wybrałam jeszcze z pod kaczki bo jej dzisiaj podrzucę gęsie i kacze (ile gęsich jaj mogę wsadzić pod kaczkę?)

Wyleczyłam się z lęgów inkubatora :exclamation: :exclamation: mam ochotę wsadzić kurze ale boję się że i z tego nici,jeszcze mnie nachodzi z modyfikować inku bo jest kupion gotowy ale ze styropianu i chcę go obniżyć może ma za dużą powierzchnię i ta wilgoć jest coś nie tak, nie wiem :s :s