ania1983 Posted March 25, 2015 Report Posted March 25, 2015 witam Iza, oj mam z nimi uciechę, szczególnie jak wchodzę do nich z żarełkiem rano byłam im zaświecić światło, bo na noc mają tylko kwokę rubinową, to wszystkie były gotowe do wyjścia na pole ciepła noc była, słoneczko jest, więc pewnie koło 8 już je wypuszczę tylko najpierw posprzątam ten maleńki wybieg jaki dostały, bo tam wieczorem kwoki wynoszę, więc wiadomo jak to po kwoce jest Robert, dzisiaj zrobię inne zdjęcie, ale na polu, będzie na pewno wyraźniejsze i będzie lepiej widać indyczęta ;Da kiedy można rozpoznać? jak sie przypatrzy chwilę dłużej na nie, to już dawno indori puszą się mi od kiedy skończyły 3 tygodnie Quote
Brumbram Posted March 25, 2015 Report Posted March 25, 2015 A to ja kurki i kaczki może puszczę co? Ma być 19 st u nas ogólnie, tam gdzie będą cień robi się po godz 16. Przy okazji wybiore się po młodą pokrzywę, dużo pokazało jej się. Quote
ania1983 Posted March 25, 2015 Report Posted March 25, 2015 Iza, u mnie kury od 5.20 chodzą już chyba, że mówisz o młodych kurkach. ale dzisiaj jak będzie ciepło i słoneczko, to jak najbardziej kurki możesz wypuścić. kaczki to sama musisz zdecydować u nas się zachmurzyło i nie wiem czy z wyjścia indyków coś będzie oby nie padało, bo mam robotę dzisiaj na ogrodzie. wczoraj kupiłam porzeczki i borówki, no i trzeba je posadzić Quote
Brumbram Posted March 25, 2015 Report Posted March 25, 2015 Tak, tak, o tych 9 tygodniowych mówię. Dzięki, że tak opisujesz co i jak. Dobra nowina, z okiem kaczki ok jest, nic nie łzawi, nie ropieje i brak opuchlizny. Ależ się cieszę. Quote
ania1983 Posted March 25, 2015 Report Posted March 25, 2015 no widzisz masz dobre serce do tych pierzastych, to i zaczyna się u nich dobrze dziać :* cieszę się Quote
Brumbram Posted March 25, 2015 Report Posted March 25, 2015 Aniu, możesz sprawdzić na FBZ czy dobrze po lubiłam? Kurki i kaczki na słonku łobuzują. Quote
ania1983 Posted March 25, 2015 Report Posted March 25, 2015 u mnie indyki tez na polu szaleją Zrób kaczuchom i kurkom koniecznie zdjęcie Iza, nie mam żadnej Izy która polubiła, poza jedną znajomą Quote
ania1983 Posted March 25, 2015 Report Posted March 25, 2015 w imieniu Dużego Grzegorza, pytam czy ktoś byłby zainteresowany jajami Stefanów, czyt. Biegusów? Quote
Brumbram Posted March 25, 2015 Report Posted March 25, 2015 Aniu, matko i wkońcu jak wyszło z tym FB polubiłam? Bosz, odstraszam nowinki techniczne.Nadal nie zakupiłam tego inku niestety. Quote
ania1983 Posted March 25, 2015 Report Posted March 25, 2015 Iza, udało się. Bardzo Ci dziękuję :* Quote
Brumbram Posted March 25, 2015 Report Posted March 25, 2015 Nie ma za co, dobrze że wreszcie zakumałam. Quote
ania1983 Posted March 25, 2015 Report Posted March 25, 2015 indyczęta na swoim malutkim na razie wybiegu w razie co musze mieć możliwość je szybko do stajenki zagonić. zresztą, na razie pomału niech się przyzwyczajają trochę tu bałagan, ale to też wieczorny wybieg dla kwok, po których sprzątam tylko to co narobią http://images.tinypic.pl/i/00647/iv45tgflfo4g.jpg Robert ;-) 1 Quote
Brumbram Posted March 25, 2015 Report Posted March 25, 2015 Tfu, tfu, słodkości. I jest też kumpel kurczak. Quote
ania1983 Posted March 25, 2015 Report Posted March 25, 2015 w sumie są 3 tylko 2 kurki są za mną i ich nie uchwyciło a tak w ogóle, to wszystko 3 to kurki Quote
Brumbram Posted March 25, 2015 Report Posted March 25, 2015 Co ja miałam z tymi kaczkami, jak one uciekały, zagonić do odchowalnika cieżko było, wejść nie chciały, ja w tą a one w drugą stronę. Były w słońcu 4 godziny, porozkładały się na ziemi. Ja w tym czasie wywiozłam 2 taczki gnoju po nich. I z tego biegania foty nie cyknęłam.Chyba trochę im zajmie, zanim nauczą się wchodzić i wychodzić same. Kurki załapały po 15 minutach, a te zero. No i pewna baba, że już tak napiszę, widziała moje zielononóżki i od razu mi je odradzała, żebym nie kupowała więcej ich, bo one nie rosną duże i znoszą maleńkie jajka. Zagotowałam się. Quote
Robert ;-) Posted March 25, 2015 Author Report Posted March 25, 2015 Aniu indyczki super;-)Zielone są trochę mniejsze od zwykłej nioski a jajka są podobnej wielkości jak inne tylko białe. Glupia baba chciala cie na straszyć:-( Quote
Brumbram Posted March 25, 2015 Report Posted March 25, 2015 Fajny avatarek. Tak samo, jak każe mi gasić lampę u kaczek. Ani mi się śni, moje kaczki i mój prąd.Kokoszki zajść nie chciały, chyba im się spodobało. Quote
Robert ;-) Posted March 25, 2015 Author Report Posted March 25, 2015 Dzięki jak moje podrosna to jednemu fotkę zrobię i na awatarek będzie:-D Ludzkie rady można użyć ale wcześniej je poddać analizie i swojej ocenie i wykorzystać bądź nie;-) Quote
Brumbram Posted March 25, 2015 Report Posted March 25, 2015 Tak się zastanawiam, czy mogę trzymać kaczki z gęsiami czy nie za bardzo? One będą w jednym wieku. Quote
Robert ;-) Posted March 25, 2015 Author Report Posted March 25, 2015 Trzymać można razem ale jak podrosna to gęsi przejmą władze i mogą dokuczać kaczkom:-( ale jak na razie nic się nie stanie jak będą razem Quote
Brumbram Posted March 25, 2015 Report Posted March 25, 2015 A, no to fajnie. Gąski później pójdą osobno, czwarte pomieszczenie będzie gotowe wtedy. Modlę się tylko, żeby gąsior mnie nie ganiał, jak u taty. Ależ one potrafią w tyłek szczypnąć... iwcia 1 Quote
iwcia Posted March 25, 2015 Report Posted March 25, 2015 Witam wszystkich Mam pytanie ile jaj gęsich można dać kaczce? Aniu piękne `zdjęcia na FB i wysłałam zaproszenie:) i jeszcze jedno ile można przechowywać gęsie jaja zanim dam pod kaczkę? wyleczyłam się z inkupozdrawiam Quote
ania1983 Posted March 25, 2015 Report Posted March 25, 2015 Iwcia, tak się domyślałam, że to Ty mi wysłałaś zaproszenie Gęsi z kaczkami jak najbardziej, ale do pewnego czasu chociaż jak sie razem wychowają, to mogą byc cały czas razem. ja pod kaczkę w zeszłym roku dawałam 7 jaj. wysiedziała mi 4 młode. reszta jaj nie pamiętam czy była pusta, czzy kaczka zaziebiła, musiała bym poszukać notatek, albo forum przewertować Robert, avatarek rewelacja Iza, zielone sa mniejsze od zwykłej kury, to prawda. a jajka też niosą nieco mniejsze, szczególnie na początku jajka są małe. ale potem wiele nie odbiegają od zwykłych. właśnie zważyłam jajko. waga takiego jajka to 45g. czyli małe jajko. na sklepowe to chyba M. ale nie znam sie na rozmiarach sklepowych Quote
dominika1989 Posted March 25, 2015 Report Posted March 25, 2015 Moja kura napuchła dziś przy oku. Domyślam się co to i w piątek odkażanie i chyba znowu będę leczyć. Kilka kur prycha. Same atrakcje. Szczęście, że małe zdrowe i czekam na kolejne co do zielononożek w zeszłym roku nasadziłam rzekomo zielonki i uchowały mi się dwa wypłosze wielkości kuropatwy i nawet się nie niosą. A takie niosku miały być. Quote
Robert ;-) Posted March 26, 2015 Author Report Posted March 26, 2015 Hej co tam u drobiu słychać?Aniu i jak idzie zbieranie głosów kaczki fajne to powinny wygrac;-) Quote
Recommended Posts