Robert ;-) Posted March 31, 2015 Author Report Posted March 31, 2015 Witam jeden emu nie dał rady:-( Quote
Robert ;-) Posted March 31, 2015 Author Report Posted March 31, 2015 Mi też:-( ale on nie ostatni chyba będzie, niby daje lekarstwo(te witaminy ) ale trochę chyba za późno:-( człowiek do śmierci się uczy i głupi umrze:-( Quote
wiejskieżycie Posted March 31, 2015 Report Posted March 31, 2015 Szkoda. Chociaż się nie męczył długo, jeśli to ten którego podejrzewałeś o to, że padnie. Quote
Robert ;-) Posted March 31, 2015 Author Report Posted March 31, 2015 Właśnie to był ten z tych większych co na nogi usiadł, teraz patrze na tego małego , on jakiś taki niewyraźny, i wbrew pozorom ten ślepy lepiej sobie radzi? Te dwa duże mnie cieszą bo jedzą i rosną pobierają lekarstwo i pasze. Quote
Brumbram Posted March 31, 2015 Report Posted March 31, 2015 Trzymam kciuki za zdrowie reszty emusi. Quote
ania1983 Posted April 1, 2015 Report Posted April 1, 2015 Zimno, deszcz, wiatr...aż sie nie chce na pole wychodzić i kur wypuszczać...ale trzeba sie zebrać i iść, kaczkom deszcz nie przeszkadza, a i niektóre kury mają to gdzieś Robert, jak emusie? Quote
Robert ;-) Posted April 1, 2015 Author Report Posted April 1, 2015 Cześć te dwa duże ok a te małe takie sobie mają dietę i się zobaczy co z nimi będzie?Macie pozdrowienia od Grzegorza ;-) Quote
Brumbram Posted April 1, 2015 Report Posted April 1, 2015 Witajcie, u mnie też paskudna pogoda, nie wypuszcze raczej tych młodych kurek, chyba że popołudniu, kiedy pogoda się polepszy. Aniu, a może puścić je na pole, mają prawie 10 tygodni, już je hartowałam ale na polu tylko 4 st tylko? Sama nie wie,doradźcie cosik. Quote
ania1983 Posted April 1, 2015 Report Posted April 1, 2015 Iza, no nie wiem. temp. to nie wszystko. jak jest deszcz, czy wilgotne powietrze to na 100% bym nie wypuściła. Moje indyki kolejny dzień zamknięte w stajence Quote
Brumbram Posted April 1, 2015 Report Posted April 1, 2015 Aha, wczoraj były na polu ale jak zaczęło lać to uciekły do kurnika. Wstrzymam się dziś, poczekam na poprawe pogody, lepiej nie ryzykować. Quote
ania1983 Posted April 1, 2015 Report Posted April 1, 2015 dokłądnie, za dużo na nie chuchałaś i dmuchałaś, zeby teraz ryzykować. u nas wiatr okropny i do tego to wilgotne powietrze... Quote
Brumbram Posted April 1, 2015 Report Posted April 1, 2015 Z nudów zrobiłam bilans miesięczny jajeczek kurom. Otórz przez miesiąc dały mi łącznie 508 jaj, myślę że dały z siebie wszystko bidulki. Quote
Robert ;-) Posted April 2, 2015 Author Report Posted April 2, 2015 Witam Iza to ładny wynik a ile masz niosek? U mnie jak jest 7 to i to dobrze ale ja kur to malutko mam(z pewnych względów).pozdrawiam i miłego dnia;-);-) Quote
Brumbram Posted April 2, 2015 Report Posted April 2, 2015 Niosek obecnie mam 34, mniej było ale młode weszły w nieśność, stąd te 34. Kurki młode mają dziś 10 tygodni, a kaczki miesiąc. Oj leci czas, rosną.Byłam uprzątnąć u kaczek i kurek, nie miałam kupnego środka na odkażenie, to posypałam wapnem suchym podłogi chociaż i na to słomy naścieliłam. Quote
ania1983 Posted April 2, 2015 Report Posted April 2, 2015 pod kaczką zaczyna się coś dziać jak zeszła dzisiaj z jaj i poszła na pole, to sprawdziłam, a tam jajka nadklute swoją drogą dziwne to, jak w inku kaczki miały termin na czwartek, to juz w poniedziałek zaczęły się kluć, a w czwartek, to już był praktycznie koniec. a pod kaczką odwrotnie, jak termin był na poniedziałek, to one dopiero w czwartek sie nadkluwają no ale natura rządzi się swoimi prawami ciekawa jestem ile wyjdzie maluchów, ale tego to się dowiem za kilka dni Iza, to od kurek zebrałaś prawie tyle jaj co ja sprzedałam w marcu nie liczę ile mi kury niosą, ale ile sprzedaję i owszem u mnie ciąg dalszy obrączkowania kur. jak na razie obrączki ma ok. 20 kur, dokładnie nie pamiętam czy 18 czy 19 kur. obrączkuję jeszcze przez kilka dni, a potem po kolei, te co nie mają obrączki na nodze idą na pniak. nie chcą sie nieść, to będzie rosołek i mięsko a jeść coś trzeba, tym bardziej, że prawie kończę zapasy z zamrażarki. co do sypania wapnem, to ja Iza robię to do teraz uważam, że jak sie nic nie dzieje i nie ma chorób, to wystarczy profilaktyka, a wapno bardzo ładnie odkaża. dla królików w klatce i dla kóz stosuję Dezosan, ale u kur tylko wapno. Indyki kolejny dzień zamknięte w stajence No ale co poradzić. rano było biało. teraz pada deszcz. typowy kwiecień "trochę zimy, trochę lata" Quote
Brumbram Posted April 2, 2015 Report Posted April 2, 2015 Aniu, strasznie ciesze się, że będą nowe maluch, kciuki trzymam, powodzenia.Mam kwoke, ale taka uparta, że nigdy takiej nie miałam. I nie wiem co dalej. Choroba na razie odpuściła. Mam aż 3 różne na zapas antybiotyki opisane z dawkowaniem w razie nawrotu, więc zaopatrzenie jest. Quote
ania1983 Posted April 2, 2015 Report Posted April 2, 2015 Iza, ale pod jakim względem kwoka uparta? Quote
Brumbram Posted April 2, 2015 Report Posted April 2, 2015 Siedzi na pusto i ani myśli zejść, blokuje gniazdo. Może by jej dać jajka? Quote
Brumbram Posted April 2, 2015 Report Posted April 2, 2015 Ok, tylko boję się tej choroby, jak pisałam w razie czego, to leki są na zapas. I jeszcze jedno, tu mają takie przesądy, żeby na noc kwoki nie nasadzać absolutnie i w piątki i w niedziele też nie. Co o tym myślicie? Quote
ania1983 Posted April 2, 2015 Report Posted April 2, 2015 u nas kwoki w piątek też "nie wolno" nasadzać. tak samo jak w poniedziałek jak byłam u sąsiadki kupić jaja Araukan w piątek, to kazała mi przyjść w sobotę, bo "ona mi dzisiaj jajek nie sprzeda" dla mnie osobiście to bajki. no i ja zawsze kwoce jajka podkładam właśnie wieczorem. jak jest ciemno. Quote
iwcia Posted April 2, 2015 Report Posted April 2, 2015 Witam u m`nie nowy przybytek małe kaczusie Aniu coś razem nam te kaczki sie klują :D na razie 5 ale jaja nadklute, planuje podłożyć jej jeszcze jaja gęsie bo tej co wcześnie się wykluły podłożyłam i twardo siedzi Quote
ania1983 Posted April 2, 2015 Report Posted April 2, 2015 Iwcia, widać my po "sąsiedzku", to i razem klujemy Gratuluję maluszków Quote
Recommended Posts