Jump to content

Recommended Posts

Posted

A dla mnie to właśnie wielki plus :) Dlatego tak chciałam kaczusie Pekinki. Ale jak byliśmy po Mulardy i Kury opasowe, to nie było jeszcze Pekinek.

No a gąski...Gąski są cudowne :) Pięknie gęgają i jak potrafią z człowiekiem gadać jak sie do nich mówi :D

Posted

U, to u nas na odwrót, najpierw mieli pekiny w sprzedaży, a mulardy dopiero jak gęsi brałam. Wołam do gęsi taś taś i od razu biegną do mnie.

A tak dla porównania, sekcja ptaka u wet kosztuje 30 zł, a badanie kupy na miejscu z 4 próbek to 20 zł. U Was też takie ceny?

Posted

Iza, nie wiem. Nigdy nie robiłam sekcji. Badanie kału robiłam królikom, za 20zł. Ptakom jeszcze nie robiłam. Ale to dlatego, że ta wet. do której do tej pory chodziłam po wszystko co mi trzeba, tylko na kasę patrzy. Ona wszystko wypatrzy w badaniu, żeby tylko więcej kasy u niej zostawić. Ostatnio się na niej przejechałam i muszę poszukać innego co robił by takie badania, ale takiego co by mnie nie znał. Ona wie, że mi na zwierzakach zależy, więc więcej do niej nie pojadę. Szkoda pieniędzy, tym bardziej, że jest jedną z najdroższych wetów :/  Z psami tam chodzimy, ale z psami to mi nie ma co wcisnąć...

Posted

Iza jeżeli chodzi o kaczki to 1 kaczor na 3 kaczki u nas tak praktykujemy i ja i moje sąsiadki( stare wyjadaczki kaczek :) ) ja w tym roku miałam 8 kaczek i cztery kaczory i jest fajnie

Posted

Witam w niedzielny ranek ;-) dziś do pełniłem inku do pełna więcej nie wejdzie ciekawe czy ten eksperyment się uda jajka były wkładanie na trzy razy, szkoda mi ich aby się marnowaly a kwok brak.

pozdrawiam i miłego dnia życzę;-);-)

Posted

Dziękuje, one szybko rosną, aż nadziwić się nie mogę. Oglądałam sobie w necie jak odróżnić płeć u piskląt po lotkach. Ciekawe to i spróbuje u moich, jak się wyklują. Jestem ciekawa czy sprawdzi się.

Teraz perliczka niesie jajka, to zbieram jakby zechciała wysiadywać lub kwoka trafi się.

Kurki młode dostają lek na kokcydiozę, ale nie chcą tego pić wcale. Chodzą o suchym dziobie, oj to musi fest im nie smakować...

Posted

Też kiedyś na to patrzyłem, z tym rozróżnieniem płci po piórkach, ale mam sklepowe i zawsze zapomniałem sprawdzić, ciekawe jaki wynik wyjdzie z twoich obserwacji,

A kaczki fakt szybko rosną ale i dużo jedzą jak odkurzacze;-) ja na swoje czekam caly tydzień, do soboty i będę miał stadko :-D

A w inkubatory też powinno się coś dziać nie długo.

pozdrawiam i miłego dnia wam wszystkim;-);-)

Posted
Dzień dobry wszystkim. Sprawdzałam jajka pod trzecią kwoką i na 15 jaj we wszystkich jest pajączek. Wychodzi na to, że moje koguty to niezłe amanty hihihi. Oby tylko zarodki się dobrze rozwijały...
Posted

Iza, oby ładnie się wykluły :)

U mnie kolejne 2 głowy spadły z pniaka :P Kogut Zielony, raz za włóczęgi mu się należało, a dwa bo wczoraj go przyłapałam jak małą kaczusię depta :( jak by miał mało kur!! wczoraj to kijem co miałam pod ręką oberwał, ale dzisiaj przywitał się z siekierą :angel:

do pary z kogutem kura poszła na pniak co to nie była zaobrączkowana. jaj nie miała zadnych, nawet maleńkich.

To teraz czas na perliki, a potem kaczki.

Robert, a ile masz w końcu tych jaj w inku?

W nocy nie wiem czemu, ale padła mi jedna z tych malutkich kaczek :( Jedną do domu przyniosłam coby ją poobserwować i jak nie zacznie jeść i pić, bo jest strasznie słaba, to trzeba będzie jej skrócić mękę :(

Reszta na szczęście żywotna i ciągle siedzą przy wodzie, albo przy żarełku :D

Kwoka z malutkimi dzisiaj pierwszy raz na pole została wypuszczona :) Ale jeden malutki Kochin też podejrzanie wygląda i od wczoraj się mu przyglądam :( Może jednak wszystko wróci do normy i nic mu nie będzie.

Posted

Iza, ja płaciłam za 50 obrączek dla kur na giełdzie 10zł.

a po co się obrączkuje? mój ojciec obrączkował, coby wiedział które jego. jak by ktoś chciał zaiwanić jakiś drób :P

a ja obrączkuję, bo...

1) te bez obrączek idą na pniak, znaczy się, że się nie niosą. przez 2 tyg. obserwowałam kury, jak jaka siedziała na gnieździe brałam ją i obrączkowałam.

2) te kury mają niebieskie obrączki, a te z tego roku będą miały w innym kolorze. więc jak zaczną mi sie młode nieść, to stare z niebieskimi obrączkami pomału będę ciachać. coby potem nie zastanawiać się która stara, a która młoda.  wystarczy na obrączki zobaczyć :)

no a ludzie jeszcze obrączkują z innych powodów, ale to hodowcy :)

ja mam te 2 powody :)

Robert, a no, to już ten wiek i skleroza nas coraz częściej dopada ;)

Posted

Dziękuje Ania obdzwoniłem dzisaj wszystko i udało mi sie załatwić ;D dlatego post usunąłem ;D co do obrączek polecam spiralne bo sie nie odpinają ;) te kiedyś kupowałem ale nie wiem firma może inna i sie odpinały i gubiły, teraz zakładam spiralne i mam kłopot z głowy ;)

Posted

Moje puki co jeszcze nie pogubiły, no i na giełdzie nie było innych, tylko takie gość miał. Może jednak nie zgubią i zostaną im na łapkach :)

Dobrze, że udało Ci sie te jajka załatwić :)

Posted

No przepłaciłam za te obrączki, mam dostęp właśnie tylko do jednego sklepu, tego co kupowałam poidełko. Litrowe poidło kosztuje u nich 7 zł.

W jakim wieku musi być kurka, aby założyć te obrączki?

Posted

Iza, myślę, że taka 4-miesięczna kurka to już się nada :) tak aby obrączka jej nie spadła z nogi :)

a co do tego, że przepłaciłaś, chodziło mi o to, że drogo u Was. no ale jak jeden sklep, to znam to z doświadczenia, pozwalają sobie na ceny :/