Robert ;-) Posted October 12, 2013 Author Report Posted October 12, 2013 dokładnie kaczki całe są koloru sarniego ja czasem nie zrozumiale pisze ale ja na to wpływu nie mam;] wiesz kaczki dworki to takich samych rozmiarów nie są kaczorki są większe, choć nie duża różnica ale to we wszystkich rasach tak jest kaczorki są większe przynajmniej takich jakie ja mam;] Quote
wiejskieżycie Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Cześć, cześć. A tutaj znowu cicho. Jeśli nic się nie zmieni na dniach powiększę stadko o parkę białych silek. Mam już ich zdjęcia, ale to takie nie fair, jeśli nie są mojego autorstwa. Pozdrawiam. Quote
Tofik Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Witam cisza w temacie bo w kurnikach niewiele sie nowego dzieje ja sam osobiście trochę sie opuściłem w zaglądaniu na forum bo po całym dniu w ogrodzie to myślę tylko o ciepłym łóżeczku:) bo samemu to robota słabo idzie:(Pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Tak też myślałem, że ogarniasz temat ogrodnictwa. U mnie też bez większych zmian. Czekam cierpliwie na pierwsze jajka od moich liliputek. Aha. Mojej indyczce zachciało się przedwczoraj wysiadywać puste gniazdo. Jak dołączą do niej trzy pozostałe, które się niosą, to mogiła. Aniu dzisiaj lub jutro biorę się za "wypatroszenie" jednej z największych dyń i jeśli z powodzeniem wysuszę pestki poproszę Cię o adres do wysyłki. Quote
Tofik Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Na szczęście jeszcze ze dwa dni i po robocie:) potem posprzątać folie i spokój a jeszcze pekinka i por ale za nich sie zabiorę gdzieś za miesiąc:)Co do indyczek no to masakra:)najwyżej będziesz miał zimowy przychówekw moim kurniku cisza i spokój jedynie trochę rano zamieszania bo kurczaki trzeba powyrzucać od kaczek a tak to wszystko spokojnie sobie rośniePozdrawiam Quote
ania1983 Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Marcinie, w takim razie trzymam kciuki a jeszcze pytanko, jak Ci się chowa indyki? próbuję męża na nie namówic ale bezskutecznie bo każdy mówi ze indyki są strasznie chorowite, delikatne i zdychają, ja twierdzę że jak mają ciepło i sucho w stajni to powinny sie odchować bez takich strasznych sytuacji o jakich ludzie opowiadają. napisz mi jak jest, ale tak z ręką na sercu, jakie plusy jakie minusy moje 2 kaczuszki znowu zaczynają siadać na łapy, rano i przez cały dzień jest ok. a wieczorem nie mogą wrócić, dzisiaj musiałam je przynieść do kurnika, bo siadły i koniec, nie dały rady wstać. tym razem to nie dworki tak jak ostatnio, ale staropolskie. poczekam do rana i będę widziała co się dzieje. a takie pytanko jeszcze, bo mam zamiar zostawić kaczki dworki 2+1, kaczki staropolskie 2+1 i 2 kaczki pekin i dokupić kaczora piżmowego, oczywiście pod warunkiem, ze mam tyle kaczek, bądź że sa kaczory w stadzie. takie pytanko, czy jest sens zostawiać takie "parki" jeśli kaczki będą razem chowane? nie będą miały ani osobnych boksów ani wybiegów? zwyczajnie nie mam takich mozliwości. czyli w sumie chciała bym zostawić 3 kaczorki i 6 kaczek. czy kaczory nie zamęczą mi kaczek? czy kaczor pójdzie do "swojej" kaczki czy mu to wszytsko jedno? Quote
wiejskieżycie Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Co do kaczek to wydaje mi się, że jeśli zostawisz takie komplety o jakich wspomniałaś, uwzględniając że stadka nie będą chodziły po oddzielnych wybiegach, to za rok dochowasz się krzyżówek jak i oryginalnych przedstawicieli tych ras. Widziałem nie raz krzyżówki kaczek pekin z piżmówkami, staropolskich z piżmówkami, pekin ze staropolskimi itd. Nawet ostatnio rzuciły mi się w oczy kaczki powstałe z połączenia kaczki biegusa i kaczora staropolskiego. Decyzja należy wyłącznie do Ciebie. U mnie kaczor piżmowy usilnie swojego czasu chciał kopulować z gąskami, dlatego już ich nie hoduję. Z indykami sprawa wygląda dość prosto. Przynajmniej ja tak to widzę. Najlepiej jeśli masz spory wybieg, na którym rośnie przeróżna roślinność. Wtedy ptaki chowają się najlepiej i dzięki temu co znajdą w naturalnym środowisku są znacznie zdrowsze i szybciej przybierają na masie. Ale to się tyczy ptactwa każdego rodzaju. Podstawą w hodowli indyków, zresztą tak jak i innych ptaków jest utrzymywanie zróżnicowanego pod względem materiału genetycznego stada, żeby uniknąć różnych zniekształceń kończyn i innych odchyleń od normy. Indyki nie są tak wymagające jak wielu sądzi. Moje najlepiej rosły, gdy poświęcałem im jak najmniej uwagi. Oczywiście ciepły kurnik i odpowiednia karma nie zaszkodzą, ale jeśli będziesz dbała o nie tak jak o pozostałe swoje ptactwo to na pewno sobie poradzisz. Ja w każdym razie służę pomocą, gdybyś się w końcu zdecydowała. Będę odpowiadał w miarę pojawiania się ewentualnych pytań, bo tak na raz nie bardzo wiem o czym jeszcze napisać. Quote
ania1983 Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 o właśnie i takiej odpowiedzi potrzebowałam ale i tak potrzebuję czasu zeby męża przekonać do ich chowania. u nas zawsze chowało się wszelki drób, od liliputek, po łabędzie i mi też się marzy właśnie taka hodowla. dobrze jest zjeść mięso nie tylko kaczki i kury, ale czasem czegoś innego, np. indyka, czy perliczki tym bardziej, ze pamiętam smak rosołu gotowanego na perliczce...niebo w gębie a co do tych moich parek, to na razie spróbuję tak zostawić a na wiosnę jak mąż zbuduje mi kacznik,mam nadzieję ze na wiosnę, to moze od razu taki z boksami zrobi, bo jak będzie budował to co za różnica będzie dla niego porobić boksy ale na razie nic nie zaplanuje Quote
wiejskieżycie Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Możesz przeczytać mężowi moją wypowiedź w kwestii indyków. Pestki wybrane z drugiej pod względem wielkości dyni. Było ich jak na lekarstwo. Ha Ha Ha. Całe szczęście, że mam ich duuuużo więcej. Jeśli wyschną, to w przyszłym tygodniu wyślę liścik. Quote
ania1983 Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Przeczytałam mężowi słowo w słowo co napisałeś, ale mój mąż jest okropnie uparty...do niego trzeba pomału i małymi kroczkami, ale też cierpliwie wręcz natrętnie. na kozę też go namawiałam pewnie z rok i dopiero się niedawno zgodził Quote
wiejskieżycie Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Oooooooo. Widzę niesamowicie skuteczne umiejętności perswazji. Całe szczęście, że Ja nie muszę nikogo do niczego przekonywać. W tej chwili jestem z jednym z domowników zapatrzony w jedną taką parkę kurek i chyba sobie nie darujemy. Chciałem wysłać Ci ich fotkę na pw, ale nie ma opcji dodawania załączników. Quote
ania1983 Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 sprawdź PW no cóż, my kobiety tak juz mamy że zazwyczaj dostajemy to czego chcemy oczywiście w granicach rozsądku Quote
VoYtek8 Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Jak chcesz wysłać zdjęcie na priv to nad miejscem do pisania i masz tam taki obrazek klikasz i tam wpisujesz link do zdjęcia które chcesz wstawić, tyle że musi być ono najpierw umieszczone w sieci. Co to braku opcji dodawania załączników do prywatnych wiadomości to postaram się tym w najbliższym czasie zająć. Pozdrawiam Quote
ania1983 Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 o, dzięki Voytek, przydało by sie to na pewno nie jednej osobie Quote
wiejskieżycie Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Będą wkrótce najprawdopodobniej fotki na mojej stronie. Właśnie dogrywam warunki zakupu puchatek. Quote
VoYtek8 Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 o' date=' dzięki Voytek, przydało by sie to na pewno nie jednej osobie [/quote'] Spokojnie, zrobię co w mojej mocy żeby coś się w tej kwestii zmieniło. Nie masz za co dziękować bo ja jako moderator mam obowiązek dbać by na tym forum uzytkownicy (szczególnie stali) czuli się dobrze i mogli z tego forum korzystać w jak najlepszy sposób. Pozdrawiam Quote
ania1983 Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 na niejednym forum byłam i różni moderatorzy byli, czasem nawet tacy co to mieli wszytsko gdzieś a nie daj boże zwrócic im uwagę na coś od razu zbanowali człowieka :/Marcinie, jeśli uda Ci sie kupić to będziesz miał piękną kurkę Quote
VoYtek8 Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Jak masz jakieś uwagi dot. prowadzenia forum to pisz śmiało Każda uwaga i porada jest cenna. Na tym forum chyba moderatorzy są wyrozumiali (ja staram się taki być, ale czasem się po prostu nie da). Pozdrawiam Quote
ania1983 Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 jeśli chodzi o to forum to nie mam ani jednej uwagi, przynajmniej nie negatywnej jedno z najlepszych forum na jakie trafiłam, a najbardziej podoba mi się szybka reakcja moderatorów na niektórych forumowiczów ;D dzieki temu nie ma negatywnej energii i forum jest przyjazne dla każdego Quote
Tofik Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Hehe ale sie temat rozwinął mi też sie tu podoba choć to pierwsze forum rolnicze na które trafiłem i tak tu zostałem:) noi pewnie zostanę dopóki mnie stąd nie wywaląPozdrawiam stałych bywalców:) Quote
ania1983 Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Tofik, a za co Ciebie chcieli by wywalić? nie ma za co ;D Quote
Tofik Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Napisałem że dopóki mnie nie wywalą a dlaczego to nie wiem Może Wojtek będzie miał chu...y dzień i będzie robił czystkę na forum:) Quote
VoYtek8 Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Raczej na forum swoich emocji wyładowywał nie będę, z resztą Ty jesteś wzorowym użytkownikiem (jest tu jeszcze parę takich osób ) i jeśli wszyscy byliby tacy jak Ty to moderatorzy na tym forum byliby zbyteczni, niestety tak nie jest i na 20 normalnych użytkowników trafi się jeden odmieniec i jego trzeba pilnować. Ode mnie jeszcze nikt bana za niewinność nie dostał. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted October 16, 2013 Author Report Posted October 16, 2013 Witam czytam wasze posty ;] ale Sławka skomentuje będziemy na tym forum do końca świata i o jeden dzień dłużej;] pozdrawiam stałych bywalców;]a co do drobiu to mam pytanie do Ani jak szło rozróżnianie kaczorów dało się coś wyselekcjonować z wszystkich? i widzę że koleżance się powiększy hodowla o zwierzę kopytne;] Quote
ania1983 Posted October 16, 2013 Report Posted October 16, 2013 hejka potem napisze więcej, na razie szybkie pytanie, co dać 1-dniowym kaczuszkom do jedzenia? dopiero jutro moge paszę kupić, a teraz na szybko to co? to co kurczakom malutki? czyli płatki owsiane, zboże ześrutowane i kawa zbożowa? Quote
Recommended Posts