gospodyni19 Posted June 30, 2015 Report Posted June 30, 2015 to gratulacje kurczątek, u mnie wykluły sie 3 perliczki, czekam jeszcze na 12 Quote
Brumbram Posted June 30, 2015 Report Posted June 30, 2015 Gospodyni, to ja Tobie gratuluję bo u mnie dopiero młode w drodze. Dostałam telefon, że kaczki piżmowe kolorowe już są. Zdjęcia pokażę jak ogarne to wszystko. Quote
gospodyni19 Posted July 1, 2015 Report Posted July 1, 2015 Co tak cicho na tym forum tzn w tym temacie? 7 perliczątek już na świecie, czekam na 5 jeszcze Quote
Brumbram Posted July 1, 2015 Report Posted July 1, 2015 Hej, nie wiem jak reszta, co porabia, ale ja oczekuje młodych jak i Gospodyni. Na razie mam 14 silek i czekam na 3 jeszcze. Perliczki dziurki mają w jajkach też jak na razie, pewnie jutro ruszą się, nie zaglądam więcej niech kura nie stresuje się, wystarczy że upał dziś. Co do kaczuch nowych, to je odrobaczam, bo nie chcę niespodzianek. Mam 5 małych, coś w stylu biały z grafitem, biały z czekoladą i biały z popielatym ale zobaczymy po opierzeniu czy faktycznie. I mam też 2 kaki duże, czekolada z białym oraz biały z niebieskim. Będzie czas to wtedy wstawię ładniejsze zdjęcia do galerii. Gospodyni oby wszystkie maluchy fajnie wyszły. A jak dojdą do siebie to podziel się fotkami. Quote
ania1983 Posted July 1, 2015 Report Posted July 1, 2015 Iza, brązowa kaczka jak mój kaczor a ta siwa też jak mój kaczor Oba w garze dawno wylądowały A co do młodych, to sie szykują siwe i czarne Gratuluję maluszków Quote
gospodyni19 Posted July 1, 2015 Report Posted July 1, 2015 Śliczne kaczuchy! ok podziele sie fotkami Quote
Brumbram Posted July 1, 2015 Report Posted July 1, 2015 Aniu tzn? O co chodzi? Mam mieć 2 samiczki. Quote
ania1983 Posted July 1, 2015 Report Posted July 1, 2015 e, chodziło mi tylko o to, ze kaczki masz w barwach jak moje kaczory Quote
Brumbram Posted July 2, 2015 Report Posted July 2, 2015 Witam z rana. Aniu no tak napisałam, a potem dopiero się kapnęłam z tymi kaczorami ale edytować już nie mogłam. Czy mogę trzymać w jednym pomieszczeniu kaczki piżmowe ze staropolskimi i na jednym wybiegu? Nic się nie stanie? Nie będzie walk? Raczej mogę stwierdzić że już po kanibaliźmie wśród piżmowych. Są od 3 dni razem i zero krwi, a mają 13 tygodni, pióra odrosły. Myślę że one nie mają czasu dziobać się, ponieważ kaczor dworski je gania i depta na znianę, raz piżmowe a potem pekinki i tak ciągle. Ale zauważyłam też że nowy kaczor biały piżmowy także depta, lecz tylko piżmowe, pekinek nie rusza na razie. Quote
ania1983 Posted July 2, 2015 Report Posted July 2, 2015 Iza, spokojnie możesz je razem trzymać Mi by nawet do głowy nie przyszło, żeby każdą rasę osobno trzymać, no chybaa tylko jak się chce zachować rasowość jajek Dobrze, że kanibale się uspokoiły Bardzo dobrze Quote
Brumbram Posted July 2, 2015 Report Posted July 2, 2015 O to fajnie. Wczoraj wylęgło się 10 perliczek oraz 16 silek. Jestem happy, piękne są. Jak dojdą do siebie to wrzuce fotki.W sumie to jeszcze lęgi będą u mnie, ostatni ma być za 2 tygodnie. Quote
Robert ;-) Posted July 2, 2015 Author Report Posted July 2, 2015 Witam jest nie będą się dziobac a nie zależy ci na czystosci ras to można trzymać razem, u mnie wszystko razem siedzi i jakoś nie mam większych problemów;-)pozdrawiam w ten upalny dzień;-);-) Quote
gospodyni19 Posted July 2, 2015 Report Posted July 2, 2015 U mnie kwoka dwie perliczki zadeptała Quote
Brumbram Posted July 2, 2015 Report Posted July 2, 2015 Gospodyni szkoda, na pocieszenie powiem że u mnie 2 silki zdusiła dlatego jest 16, a 3 wcale się nie wykluły ale i tak fajna gromadka. Quote
gospodyni19 Posted July 2, 2015 Report Posted July 2, 2015 no tak już bywa , taka natura heh. To i tak duża gromadka żeby tylko sie chowały wszystkie dobrze Quote
gospodyni19 Posted July 2, 2015 Report Posted July 2, 2015 jeszcze jednego zadeptanego wyrzucilam bardzo mi go szkoda bo byl caly biały takiego jeszcze nie mieliśmy Quote
Brumbram Posted July 2, 2015 Report Posted July 2, 2015 O to faktycznie żal ptaków. U mnie na razie 3 białe perliczki są z lęgu poprzedniego. Quote
Brumbram Posted July 2, 2015 Report Posted July 2, 2015 Teraz tylko żeby się uchowały. Myślę nad kaczorem piżmowym o jakimś ładnym kolorku do tych kolorowych kaczek i nie mogę wymyśleć. Quote
gospodyni19 Posted July 3, 2015 Report Posted July 3, 2015 mi zdechla perliczka ta szek... zdychaja te najladniejsze Quote
Brumbram Posted July 3, 2015 Report Posted July 3, 2015 A ja też jestem bez humoru. Choroba odnowiła się u kurek przed niesieniem. Wet była na wizycie, kieszeń chudsza już. Jedna zielononóżka zdechła już. Wieczorem było ok a rano inwazja. Prychają, z oczu cieknie i nozdrzy, zatoki opuchnięte mają. Leczymy tym Enro, mam nadzieję że i tym razem pomoże. Gospodyni, coś jest na rzeczy, bo u mnie te nowe perliczki maluśkie chodzą jak pijane, takie słabe. No ale co mam obserwować tylko na razie. Quote
Brumbram Posted July 3, 2015 Report Posted July 3, 2015 Normalnie mam takiego gula i jestem wściekła jak młotek na gwoździe. Teraz tylko obawa, czy choroba rozprzestrzeni się dalej. Tak to jest, jak ludzie trzymają kurczaki z opuchniętymi głowami obok i nie leczą, nie dobiją, czekają kretyni aż same padną, a potem w gnój zakopią, po którym chodzi reszta drobiu i odkopuje padlaki cholera jasna.Takiemu to bym sama łeb urwała i zakopała... Quote
Brumbram Posted July 3, 2015 Report Posted July 3, 2015 http://olx.pl/oferta/jaja-perlicy-perliczki-legowe-konsumpcyjne-perliczka-perlica-CID757-ID5U1GP.html Stąd mam jajka lęgowe z wtedy, co te perliczki są takie słabe i guzik skorupa mocna. Quote
gospodyni19 Posted July 3, 2015 Report Posted July 3, 2015 Ja miałam jajka od swoich perliczek .... i albo piskleta sie gubią albo coś ich porywa, albo zdychają no nie wiem, były to jajka od młodej parki więc może dlatego sama już nie wiem,,,,, Quote
Recommended Posts