gospodyni19 Posted July 19, 2015 Report Posted July 19, 2015 o Ania to szkoda perliczki i jajek Quote
gospodyni19 Posted July 19, 2015 Report Posted July 19, 2015 a kacze jajka szczur wybiera... u sasiada szczur spod kaczki 8 kaczusi małych wybrał Quote
Brumbram Posted July 19, 2015 Report Posted July 19, 2015 U mnie już po szczurach na szczęście...Sprawiłam sobie nową perlicę coś jak kawa z mlekiem. Takiej jeszcze u mnie nie było. Quote
wiejskieżycie Posted July 19, 2015 Report Posted July 19, 2015 Cześć. Iza ten kolor to czekolada. Tylko Twoja jest skrzyżowana z innym kolorem, bo tej białej lotki nie powinno u niej być. Quote
Brumbram Posted July 19, 2015 Report Posted July 19, 2015 Tak masz racje, mieli tam białego samca też, także krzyżówka. No ale od razu wpadła mi w oko więc jest Quote
betof Posted July 19, 2015 Report Posted July 19, 2015 Witam, mam pytanie czy zna ktoś firmy które skupują ekologiczny drób? Posiadam gęsi tak hodowane i szukam odbiorców. Pozdrawiam Quote
Tofik Posted July 20, 2015 Report Posted July 20, 2015 WitamRobercie widzę że emu to już nie złe rosołowce a mam takie pytanko temu danielowi to rogi odlatują i rosną od nowa czy ma jedne cale życie? U drobiu po staremuPozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted July 20, 2015 Author Report Posted July 20, 2015 Daniel zgubił rogi w maju i takie duże mu już urosły, on co rok zrzuca rogi.u mojego drobiu nic nowego. Quote
gospodyni19 Posted July 20, 2015 Report Posted July 20, 2015 perlikowi obcieliśmy trochę dziób górny Quote
Brumbram Posted July 20, 2015 Report Posted July 20, 2015 Gdzieś czytałam, że jak przycina się dorosłemu ptakowi dziób, to ponoć bardzo go boli przez długi czas i mogą być powikłania. Quote
ania1983 Posted July 20, 2015 Report Posted July 20, 2015 Jezusie!! Gospodyni, po co Biedny perlik No, nie rozumiem. O ile na fermach wiem, po co sie to robi, i tak nikt nie ma uczuć i się nie patyczkuje, o tyle w przydomowej hodowli nie mam pojęcia po co męczyć ptaka Quote
Brumbram Posted July 20, 2015 Report Posted July 20, 2015 Na fermach to tak przycinają dzioby ale to za małego. Mojemu perlikowi wystarczyła kompiel w wiadrze wody i uspokoił się, z resztą teraz ma już inną właścicielkę ponieważ staram się o nowego perlika. Niedługo pojadę zakupić w jakimś kolorku. Quote
gospodyni19 Posted July 20, 2015 Report Posted July 20, 2015 kogut dalej ucieka przez ogrodzenie przefurguje... eh ten perlik głupi dalej go nęka... będe musiała przywiązać perlikowi coś do nóg żeby ograniczyć jego bieganie i nękanie kur i koguta Quote
gospodyni19 Posted July 20, 2015 Report Posted July 20, 2015 widocznie jego nie boli bo dalej ugania się za kurami ... nic mu nię będzie jak by mu coś było to by siedział spokojnie Quote
Robert ;-) Posted July 20, 2015 Author Report Posted July 20, 2015 Wcale się nie dziwię że kogut ucieka;-) jak zobaczył co się perlikowi przydarzyło? Quote
gospodyni19 Posted July 20, 2015 Report Posted July 20, 2015 akurat kogut tego nie widział, po za tym kogut już wcześniej uciekał przed perlikiem... szkoda perlika zabijać tak jak ania ma zabic, to co wtedy nie cierpi? jak sie go zabija? pózniej sie dziwić że u was drób zdycha jak widzi że zabijacie inne kury, to już pewnie wolą zdechnąć niż na pniaku cierpieć Quote
Brumbram Posted July 20, 2015 Report Posted July 20, 2015 Jak się cierpi na pniaku??? To jest raz dwa trzy ciach i tyle po sprawie. Cierpieniem u ptaka można np nazwać jak ktoś chodzi i kopie kure, taki przykład tylko. Quote
gospodyni19 Posted July 20, 2015 Report Posted July 20, 2015 no tak przytoczyłam tylko tak jak to wy piszecie że cierpi....bo został mu trochę przycięty dziób.. koniec z końcem ma zawiązany sznurek jedna noga do drugiej i już nie goni. niech się na uczy ......teraz mi go szkoda bo nie chodzi tylko skaka i się męczy no ale coż ..pare dni niech się pomęczy to może zmądrzeje Quote
ania1983 Posted July 20, 2015 Report Posted July 20, 2015 akurat kogut tego nie widział, po za tym kogut już wcześniej uciekał przed perlikiem... szkoda perlika zabijać tak jak ania ma zabic, to co wtedy nie cierpi? jak sie go zabija? pózniej sie dziwić że u was drób zdycha jak widzi że zabijacie inne kury, to już pewnie wolą zdechnąć niż na pniaku cierpiećznaczy się Gospodyni, jestes wegetarianką i nie jesz mięsa? Ty swoich ptaków nie zabijasz? Co innego zabić, raz dwa uciąć głowe ostrą siekierą, a co innego przyciąć dziób! I wypraszam sobie, moje zwierzaki nie widza, jak inne są zabijane. Nigdy żaden zwierz nie widział zabijania innego!! Perliki są wredne i co da ze go przywiążesz? To na noc, też będzie przywiązany i nie będzie mógł na grzędę wejść? Przepraszam, ale takie sposoby sa dla mnie chore... Jak się człowiek decyduje na perliczki, to jak dla mnie również godzi się na ich wredny charakterek. Nękają inne ptaki, leją je, nie dają im zjeśc spokojnie, wywalają je z grzędy. Ale tak jak pisze, jeśli się chce mieć i perliki i inne ptaki, to tzreba sie z tym pogodzić i zostawić je w spokoju, albo pozbyć się któregos gatunku... Quote
Vademecum Posted July 20, 2015 Report Posted July 20, 2015 gospodyni weź przytnij sobie palec wtedy zobaczysz co tojest cierpienie. Dziób jest organem i przycięcie musi kilka dni boleć, jeszcze ciekawe jaką metodą przycięłaś bo może ma zmiażdżony fragment dziobu. Ucięcie łba na pniaku jest jak najbardziej humanitarne i wbrew pozorą bezbolesne bo ból jest odkodowany przez centralny układ nerwowy który w tym wypadku leży z drugiej strony pniaka. Masz wątpliwości pogadaj z wetem. Quote
gospodyni19 Posted July 20, 2015 Report Posted July 20, 2015 no jestem wegetarianka, u mnie kury się nie zabija, tylko hoduje się na jajka . i sobie żyją... tak sie składa że perlik już dawno na grzędzie siedzi.... Vademecum, ja nie mam potrzeby obcinać sobie palca, jak chcesz to sobie obetnij.... no raz dwa i zabite kury, a ile strachu wcześniej mają? ciekawe jak by wam głowy obcieli Michałek 1 Quote
Tofik Posted July 20, 2015 Report Posted July 20, 2015 Do czego to doszło żeby sobie głowę obcinać Do gara z perlikiem i po problemie Robercie no to możesz sobie poroże nad łóżkiem powiesić Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted July 20, 2015 Author Report Posted July 20, 2015 Te pierwsze oddałem a drugie zostawię dla siebie, wracając do drobiu wiadomo żyjemy w takiej kulturze że zwierzęta się choduje i zabija dla mięsa, a nie znaczy to że możemy je okaleczać, czy w inny sposób traktować, zwierzętom należy się szacunek, gospodyni wpisz w jou tube "historia konia bolka" z fundacji tara to zobaczysz jak się zwierząt nie powinno traktować, ja staram się bez potrzeby sprawiać im bulu i temu podobnych, mięso jem tak dla ścisłości. Quote
Recommended Posts