Robert ;-) Posted August 30, 2015 Author Report Posted August 30, 2015 Macie pomysły dość ciekawie się zapowiada;-)Mam pytanie do tych co mają indyki i perlice też się kumpluja że tak powiem;-) i chodzą wszedzie razem.te moje bez przerwy w swoim towarzystwie się obijają;-);-) Quote
Brumbram Posted August 30, 2015 Report Posted August 30, 2015 U mnie perliczki od małego chodzą z indykami, nawet wskakują indorom na plecy i jeżdżą na nich, śmiesznie to wygląda. Pod kwoką kluje się ten perliczuś. Quote
Brumbram Posted August 31, 2015 Report Posted August 31, 2015 Hej, co do imienia to ja bym dała Bru, lub Lu. Perliczek pod kwoką wykluł się, kolor to chyba będzie jakiś mix, bo jajko było samicy lawendowej, a w stadzie jest samiec czarny, no bardziej ciemny braz oraz samiec niebieski. Piżmówki małe rosną w oczach, a silki coś markotne. I teraz po swoich kaczusiach, które mają obecnie 11 dni, widzę że te co kupiłam w sklepie na wiosnę napewno nie miały 2 tygodni nawet, ponieważ były bardzo małe i nieporadne takie. Także troszkę doświadczenia łyknęłam. Czy mogę zakwasić indykom wodę sokiem z cytryny? Nie mam już zakwaszacza, a prędko nie kupię. Lub czymś innym? Quote
Brumbram Posted August 31, 2015 Report Posted August 31, 2015 Jeśli chodzi o mnie to ścielę tylko słomą, nawet gnój później przydaje się. Quote
Vademecum Posted August 31, 2015 Report Posted August 31, 2015 najlepsza jest ściółka ze słomy. Przy ruszcie w zimie cza mocno dogrzewać.... Quote
wiejskieżycie Posted August 31, 2015 Report Posted August 31, 2015 Hej. Ja używam wyłącznie słomy do ścielenia ptakom. Wszystkim bez wyjątku. Teraz w lecie i pewnie nim ptaki nie będą zamknięte całymi dniami w chlewie, wyrzucam kurzętnik i gęsiętnik (wiem nie ma takich słów, ale wiecie o co kaman ) dzień w dzień i ścielę świeżą słomę. Nie ścielę dużo na noc, dlatego rano gnój lekko wyrzucić i tak w koło Macieju.Chyba ktoś już o to pytał, ale wybaczycie mi mam nadzieję, brak chęci przejrzenia całego tematu od początku. Zapytam i Ja. Czy komuś z Was w oczy rzuciło się jakieś ogłoszenie o osłonkach na dzioby ptaków lub ktoś u siebie w okolicy może coś takiego zakupić i mi za odpłatnością podesłać po ugadaniu się? Muszę to kupić, bo 10 piskląt Białoczubów z jaj od kogoś niestety na potęgę pozwala się reszcie dziobać przez co nie mogę ocenić ich jakości, a jesień tuż tuż i wypadało by już skompletować stado na 2016 rok. W stadzie są i starsze osobniki, ale te nie mają uszkodzonych peleryn. To znaczy nie wszystkie. O całe zamieszanie podejrzewam Silki. Quote
wiejskieżycie Posted August 31, 2015 Report Posted August 31, 2015 Nie mam na celu nikogo reklamować. Jeśli to robię, to proszę o usunięcie postu. Czy ktoś coś podobnego stosował?http://www.fermo.pl/produkt-1519-komplet-25-oslonek-na-dzioby-z-25-szpilkami-holland.htmlJeśli dobrze widzę, że ten drucik czy jak tam zwał zawleczkę przekłada się przez nozdrza ptaka, to chyba się nie zdecyduję. Quote
Brumbram Posted August 31, 2015 Report Posted August 31, 2015 Ja np nie stosowałam takich osłonek. Hmmm, niedługo wejdę w posiadanie kury silki dorosłej oraz koguta który ma 5 miesięcy w cenie 70 zł. Kogut będzie rudy a kurka brązowa, no zobaczymy. Quote
wiejskieżycie Posted August 31, 2015 Report Posted August 31, 2015 Ja nie mam chyba wyjścia, bo muszę koniecznie wiedzieć jak jakościowo przedstawia się młodzież z drugiego lęgu, żeby dobrać odpowiednie stado na kolejny rok. Gdybym miał jeszcze jakieś wolne miejsce w chlewie i mógł wydzielić kurom teren tuż przy chlewie, to pewnie tym wyskubanym pelerynki by odrosły, ale niestety nie mam takiej możliwości.Dzisiaj sprzedałem chyba ostatnie ogórki. Niestety się właściwie skończyły. Szkoda, bo klienci dopisują, tylko towaru nie ma, przez co zmuszony jestem odprawiać ludzi z kwitkiem. To pierwszy rok, kiedy w ogóle sadziłem ogórki z zamiarem sprzedaży. Wszystko było robione na wyczucie. Gdybym wiedział posadziłbym więcej i sprzedał wszystko od ręki. Niestety rynek wyczuć łatwo nie jest. Wiem tyle, że za rok na pewno posadzę znowu ogórki z zamiarem sprzedaży. Bo przy już w tym momencie ponad 240 słoikach z ogórkami robić w przyszłym roku nie zamierzam ich w ogóle. Quote
wiejskieżycie Posted August 31, 2015 Report Posted August 31, 2015 Dzisiaj kolejna parka kurcząt Bc znalazła nowy dom. Kasy trochę przybyło. Będzie na parkę gęsi Landes. Niestety chęć zakupu mnie dopadła i nie chce opuścić. Robercie jeśli będziesz miał czas pstryknij zdjęcie swoim indykom. Jestem ciekaw barwy. Mamusia Twoich jest w bardzo poszukiwanej przez ludzi barwie. Ona i jej 3 siostry to przedstawicieli idealnie standardowych indyków. Niestety indor wszystko zepsuł. Był tak wymieszany pod względem barwy, że nawet idealność samic nic nie dała. Gdyby tak idealny indor do nich i jajka wszystkie na pniu bym sprzedawał w przyszłym roku gdybym tylko chciał, takie jest nimi zainteresowanie. Regularnie, co jakiś czas dostaję pytania o nie, z zamówieniami niemal równocześnie, rok na przód. Quote
wiejskieżycie Posted September 1, 2015 Report Posted September 1, 2015 Witam się z Wami. Doznałem dzisiaj szoku po tym jak dowiedziałem się w jakiej cenie u mnie w okolicy będzie w handlu dostępna kapusta późna. Otóż okazuje się, że cena kapusty oscylowała będzie w granicach 1-2 zł za kilogram. Dowiadywałem się u źródeł czyli w sklepach i marketach, natomiast tam zatrudnieni ludzie podawali mi ceny przewidywane, które w tym momencie słyszą u swoich dostawców, często samych rolników. Quote
Robert ;-) Posted September 1, 2015 Author Report Posted September 1, 2015 Witam czyli twoje ptaki Marcinie nie będą jadły kapustki jak co roku?dla zainteresowanych cielaczek nazywa się tołdi;-)U kur bez zmian Quote
wiejskieżycie Posted September 1, 2015 Report Posted September 1, 2015 Będą, będą. Nie mniej niż w zeszłym roku. Przecież posadzone mam jej 2 razy tyle co w zeszłym roku. Przy takiej cenie nie zawaham się jej sprzedać. Z witamin dla nich, to zapewnię im kilka wozów dyni. Niech się z tego cieszą. Quote
Tofik Posted September 1, 2015 Report Posted September 1, 2015 Teoretycznie ceny warzyw pewnie będą wyższe w związku z ogólnie panującą suszą (choć nie wszyscy to widzą) jedynie Ci co mają nawadniania osiągną "normalny" plon.Moja dynia Marcinie też nie źle wygląda tak że dziobaki będą miały uciechę a tak to u nich po staremu Robercie niech Toudi zdrowo sie chowa Pozdrawiam Quote
Brumbram Posted September 2, 2015 Report Posted September 2, 2015 Hej, a ja już wiem która kaka niosła jajko oprócz pekinki, nieść zaczęła się kaczka piżmowa kanibalka z kwietnia, osobiście widziałam jak ze strachu jajko jej wypadło. Kaczki tejże już nie mam, oddałam cioci, od nowa jej odbiło, charatała mi kury nawet, co za małpa uparta. Ciotka wzięła ją na własne ryzyko i teraz trzyma ją osobno, bo jej młode też kanibalowała. Ona nie nadaje się napewno na rozmnożenie.Powiedzcie jak nazywają się te gęsi szare. Pan ma na sprzedaż 4 miesięczne nie drogo i chyba skuszę się na 3 szt. Quote
Robert ;-) Posted September 2, 2015 Author Report Posted September 2, 2015 Szare to kilka gatunków są kubańskie garbonose, łabędziowki , i landes te to akurat mają żółte dzioby. Quote
Brumbram Posted September 2, 2015 Report Posted September 2, 2015 Garba nie mają na dziobie, a dzioby mają ciemne, prawie czarne, kurcze co to może być za rasa? I siadają na jajkach. Quote
Robert ;-) Posted September 2, 2015 Author Report Posted September 2, 2015 Jak się zjawi Marcin on pewnie będzie wiedział Quote
Brumbram Posted September 2, 2015 Report Posted September 2, 2015 Oj, bardzo przepraszam za błąd, to są gęsi garbonose. Brać? Dobre są w chowie? Quote
Robert ;-) Posted September 2, 2015 Author Report Posted September 2, 2015 Jak dla mnie łatwe a do tego ponoć nie są takie tłuste jak białe np.i w dodatku są piękne;-) Quote
Brumbram Posted September 2, 2015 Report Posted September 2, 2015 A no to fajnie, to ja idę na taką łatwiznę. Mulardy tłukę powoli, lecz skubie się ok ku mojemu zdziwieniu. Jutro wstawię fotki nowych ptaków. Quote
Robert ;-) Posted September 2, 2015 Author Report Posted September 2, 2015 A ja jakoś nie mogę się zebrać aby coś ubić(ja osobiście nie ubijam tylko ojciec) może w sobotę A jaka wagę masz z mulardow po ubiciu? Quote
Brumbram Posted September 2, 2015 Report Posted September 2, 2015 No szału chyba nie ma, bo ten mulard ma 3.89 kg a ma 15 tygodni wg kalendarza. Pierwszy raz mam te mulardy to nie wiem czy ta waga jest ok. No ale jednak jest mięska dosyć.Sama ubijam, ostatnio gęś tłukłam, ciężko było fest szarpała się i darła ale dałam radę, miała 5.02 kg i 4 miesiące. Quote
lottomito Posted September 2, 2015 Report Posted September 2, 2015 Z dużymi ptakami takimi jak indyk czy gęś to radziłem sobie inaczej. Skazaniec i nogi i skrzydła miał krępowane mocnym sznurem. Wtedy można go utrzymać.:) Quote
Recommended Posts