wiejskieżycie Posted July 14, 2013 Report Posted July 14, 2013 No i by się zgadzało. Szykujesz 70 zł i masz parkę. Nie mogę się doczekać zdjęcia tej gąski. Oby to była taka o jakiej myślę. Quote
Tofik Posted July 14, 2013 Report Posted July 14, 2013 Fajny konik:) co do tych biegusek to widze ze cena zblizona do moich kaczek bo jak sprzedawalem to za kaczke bralem 35 a za kaczora40zl oczywiscie za doroslego osobnika Quote
Robert ;-) Posted July 14, 2013 Author Report Posted July 14, 2013 konik fajny i grzeczny nie jak nie którzy mówią że gryzą, mini-mini jest kara nie mam niestety po nich potomstwa ale może coś z tego będzie Quote
Tofik Posted July 14, 2013 Report Posted July 14, 2013 Masc jest fajna o odrazu widac ze nic mu niebrakuje:) Quote
Tofik Posted July 15, 2013 Report Posted July 15, 2013 Wrzucilem jednego siwego a tego kolorowego (podobny troche do twojego bo tez na biala krawatke) to fotki sa takie jak widac bo nie moglem go samego uchwycic noi jest jeszcze kura nakrapiana z czubkiem:)Pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted July 15, 2013 Report Posted July 15, 2013 Miałem pisać, że kurka z fotki, która stoi obok nioski jest łudząco podobna do starej polskiej rasy czubatki dworskiej. Ładnie się prezentuje. Quote
Tofik Posted July 15, 2013 Report Posted July 15, 2013 Tyle ze to stara kura bo ma jakies 6 lat:) ale jajka nosi a w tym roku mam od niej cale 4 kurczaki:) ktore sie chowaja i ciekaw jestem jak beda wygladac bynajmniej w zeszlym roku byl kogut podobny do niej ale lubil skakac na glowe wiec skonczyl w garze:) Quote
wiejskieżycie Posted July 15, 2013 Report Posted July 15, 2013 A co Ty taki, że wszystko co niegrzeczne w garze kończy? U mnie w tej chwili w niegrzeczności prym wiedzie młodziutki kogucik, mniejszy od rajskiej kurki. Tak mnie dzisiaj chwilę temu zagotował, że w powietrze poleciał. Znęcał się nad słabszym kolegą i jego kolej nadeszła. Siedzi teraz sam jak palec pod koszem, bo inaczej mógłby tamtego zamęczyć. Gdyby był większy pewnie też by skończył, ale to jeszcze wypierdek. 6 lat na kurkę to sporo, ale te mniejszych ras, a szczególnie starych ras są długowieczne i zdrowsze. U mnie w tej chwili najstarsza kurka ma 4 lata, ale za to jedna z gąsek ma już 10 wiosen i trzymam za nią kciuki, żeby doczekała kolejnej. Quote
Tofik Posted July 15, 2013 Report Posted July 15, 2013 Bo ja to praktycznie po to je trzymam zeby w garze skonczyly:) Jedynie ten kolorowy kaczor ma juz 3 rok bo kaczka zdechla po troche wiecej niz roku:( a w tym i w zeszlym roku nie moglem trafic na targu na te kaczki bo chetnie bym takich kilka sztuk kupil:( a co do tej twojej gesi to twarda sztuka:) Quote
wiejskieżycie Posted July 15, 2013 Report Posted July 15, 2013 Ona nie dość, że rządzi resztą stada, to i właścicielem też. Z racji Jej wieku obchodzę się z nią jak z jajkiem. Mam nadzieję, że kolejny rok będzie cieszyła się zdrowiem i jeszcze kilka piskląt się po niej dochowam. Widziałem że staropolski siedzi z piżmowymi. Iiiii? Nie dochowałeś się żadnej krzyżówki po zestawieniu tego kaczora z samicami fruwającymi? Widziałem kiedyś młode z takiego połączenia. Nie wiem dokładnie jak jest wówczas z płodnością u potomstwa, ale z tego co pamiętam osobniki z takiego krzyżowania ras bardzo duże rosły. Quote
Tofik Posted July 15, 2013 Report Posted July 15, 2013 Co do tych siwych to trzymam je dlatego bo jest wiecej do obgryzienia:) niz ze standardowych czarnobialych chodz i czesc genow maja bo na poczadku byly razem i sie troche pokrzyzowaly a dopiero potem pozbylem sie czarnobialych i zostaly siwe ale nawet teraz jak sie kluja to czasem sie trafi kaczka" tradycyjna":) Co do tego staropolskiego to on jest tylko do ozdoby bo wczesniej byl bardzo jurny ale z niewiadomych przyczyn cycek mu sie nie schowal i mu kury udziubaly i byl taki lichy nawet myslalem ze zdechnie ale przezyl i calkiem dobrze sie ma i nawet wlazi na kaczki no ale potomstwa z tego nie ma:( Quote
Tofik Posted July 15, 2013 Report Posted July 15, 2013 Moze poprostu cos byl nie bardzo i dlatego mu sie nie schowal bo on byl jeszcze mlody jak dotknela go ta tragedia:( Quote
Robert ;-) Posted July 15, 2013 Author Report Posted July 15, 2013 ale ładny jest więc niech ozdabia twoje obejście pozdrawiam Quote
Tofik Posted July 15, 2013 Report Posted July 15, 2013 Bo on to troche szczesciaz bo byly i inne ale tamte skonczyly w garze po niecalym roku a ten ze wzgledu na wyglad zostal no ale niestety dopadla go trgrdia o ktorej wyzej pisalem:)Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted July 15, 2013 Author Report Posted July 15, 2013 ja na ta zimę zostawię 2 kaczki kolorowe i jednego kaczorka a z biegusów wszystkie 4 no i 2 gęsi te siwe reszta nie będzie miała tyle szczęścia trza iść spać bo jutro do roboty,pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted July 16, 2013 Report Posted July 16, 2013 A co z gąską garbonosą Robercie? Nie wspomniałeś słowem, że ona też zostaje na przyszły rok. Czyżby klamka już zapadła? Quote
Robert ;-) Posted July 16, 2013 Author Report Posted July 16, 2013 Raczej tak Marcinie zostaną te dwie siwe a biała do g...ra.pozdrawiam Quote
Tofik Posted July 16, 2013 Report Posted July 16, 2013 Robercie ale z ciebie żarłok:)Ja wczoraj sobie pyklem dwie kaczuszki a za jakis tydzien pykne dwa kaczory o ktorych wczesniej pisalem bo trzeba zmniejszyc stadko bo mlodziez rosnie i szkoda zeby sie w klatce sciskaly:)Pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted July 16, 2013 Report Posted July 16, 2013 A czarninę jadacie? Ja raz w życiu spróbowałem, jak byłem bardzo młody - siurek jeszcze i nie wiedziałem co jem. Jak już się dowiedziałem, nie było tak fajnie. Od wielu lat nie jem mięsa w ogóle. Najchętniej wszystko co się wykluje trzymałbym aż samo odejdzie na zielone pastwiska, ale nie ma tak dobrze. Quote
Tofik Posted July 16, 2013 Report Posted July 16, 2013 Z calym szacunkiem Marcinie bo moze i to glupio zabrzmi ale co to jest CZARNINA? Quote
Robert ;-) Posted July 16, 2013 Author Report Posted July 16, 2013 to coś w rodzaju zupy[czy też to jest zupa] z dodatkiem krwi Quote
Tofik Posted July 16, 2013 Report Posted July 16, 2013 Dzieki:)Napewno nie jadlem a jedyne co z krwia zwiazane to kaszanka:) Quote
Robert ;-) Posted July 16, 2013 Author Report Posted July 16, 2013 Ja tego nie jadłem i nie zamierzam a co u młodzieży moje kochiny mają wilczy apetyt[ale o to właśnie chodzi]niech rosną Quote
Tofik Posted July 16, 2013 Report Posted July 16, 2013 Jak maja apetyt to trzeba sie cieszycMoje te 6 (prondem szarpane) co kupilem to tez maja wilczy apetyt tyle ze o wiele wolniej rosna a nizeli te zwykle:( Quote
Recommended Posts