Jump to content

Recommended Posts

Posted
Fajny konik:) co do tych biegusek to widze ze cena zblizona do moich kaczek bo jak sprzedawalem to za kaczke bralem 35 a za kaczora40zl oczywiscie za doroslego osobnika
Posted

Wrzucilem jednego siwego a tego kolorowego (podobny troche do twojego bo tez na biala krawatke) to fotki sa takie jak widac bo nie moglem go samego uchwycic noi jest jeszcze kura nakrapiana z czubkiem:)

Pozdrawiam

Posted
Tyle ze to stara kura bo ma jakies 6 lat:) ale jajka nosi a w tym roku mam od niej cale 4 kurczaki:) ktore sie chowaja i ciekaw jestem jak beda wygladac bynajmniej w zeszlym roku byl kogut podobny do niej ale lubil skakac na glowe wiec skonczyl w garze:)
Posted

A co Ty taki, że wszystko co niegrzeczne w garze kończy? :) U mnie w tej chwili w niegrzeczności prym wiedzie młodziutki kogucik, mniejszy od rajskiej kurki. Tak mnie dzisiaj chwilę temu zagotował, że w powietrze poleciał. Znęcał się nad słabszym kolegą i jego kolej nadeszła. Siedzi teraz sam jak palec pod koszem, bo inaczej mógłby tamtego zamęczyć. Gdyby był większy pewnie też by skończył, ale to jeszcze wypierdek. :)

6 lat na kurkę to sporo, ale te mniejszych ras, a szczególnie starych ras są długowieczne i zdrowsze. U mnie w tej chwili najstarsza kurka ma 4 lata, ale za to jedna z gąsek ma już 10 wiosen i trzymam za nią kciuki, żeby doczekała kolejnej. :)

Posted
Bo ja to praktycznie po to je trzymam zeby w garze skonczyly:) Jedynie ten kolorowy kaczor ma juz 3 rok bo kaczka zdechla po troche wiecej niz roku:( a w tym i w zeszlym roku nie moglem trafic na targu na te kaczki bo chetnie bym takich kilka sztuk kupil:( a co do tej twojej gesi to twarda sztuka:)
Posted
Ona nie dość, że rządzi resztą stada, to i właścicielem też. :) Z racji Jej wieku obchodzę się z nią jak z jajkiem. Mam nadzieję, że kolejny rok będzie cieszyła się zdrowiem i jeszcze kilka piskląt się po niej dochowam. Widziałem że staropolski siedzi z piżmowymi. Iiiii? Nie dochowałeś się żadnej krzyżówki po zestawieniu tego kaczora z samicami fruwającymi? Widziałem kiedyś młode z takiego połączenia. Nie wiem dokładnie jak jest wówczas z płodnością u potomstwa, ale z tego co pamiętam osobniki z takiego krzyżowania ras bardzo duże rosły.
Posted
Co do tych siwych to trzymam je dlatego bo jest wiecej do obgryzienia:) niz ze standardowych czarnobialych chodz i czesc genow maja bo na poczadku byly razem i sie troche pokrzyzowaly a dopiero potem pozbylem sie czarnobialych i zostaly siwe ale nawet teraz jak sie kluja to czasem sie trafi kaczka" tradycyjna":) Co do tego staropolskiego to on jest tylko do ozdoby bo wczesniej byl bardzo jurny ale z niewiadomych przyczyn cycek mu sie nie schowal i mu kury udziubaly i byl taki lichy nawet myslalem ze zdechnie ale przezyl i calkiem dobrze sie ma i nawet wlazi na kaczki no ale potomstwa z tego nie ma:(
Posted

Bo on to troche szczesciaz bo byly i inne ale tamte skonczyly w garze po niecalym roku a ten ze wzgledu na wyglad zostal no ale niestety dopadla go trgrdia o ktorej wyzej pisalem:)

Pozdrawiam

Posted
ja na ta zimę zostawię 2 kaczki kolorowe i jednego kaczorka a z biegusów wszystkie 4 no i 2 gęsi te siwe reszta nie będzie miała tyle szczęścia trza iść spać bo jutro do roboty,pozdrawiam
Posted

Robercie ale z ciebie żarłok:)

Ja wczoraj sobie pyklem dwie kaczuszki a za jakis tydzien pykne dwa kaczory o ktorych wczesniej pisalem bo trzeba zmniejszyc stadko bo mlodziez rosnie i szkoda zeby sie w klatce sciskaly:)

Pozdrawiam

Posted
A czarninę jadacie? Ja raz w życiu spróbowałem, jak byłem bardzo młody - siurek jeszcze i nie wiedziałem co jem. Jak już się dowiedziałem, nie było tak fajnie. :) Od wielu lat nie jem mięsa w ogóle. Najchętniej wszystko co się wykluje trzymałbym aż samo odejdzie na zielone pastwiska, ale nie ma tak dobrze. :)