Jump to content

Recommended Posts

Posted

Co to miałem dodać. Już wiem. Kupiłem kilka dni temu osłonki na dzioby ptakom, żeby Białoczubom mogły odrosnąć czubki, ale się przejechałem.

http://allegro.pl/okulary-oslonki-na-dzioby-dla-drobiu-male-20985-i5628485962.html

Ta specjalna szpilka jak to ujęto, jest niczym innym jak grubym kawałkiem plastiku, które chcąc włożyć w otwór nosowy ptakom, narobiło by się więcej szkody niż korzyści. Szpilki są na tyle duże, że nie wiem cz indykom by nie zaszkodziły. Moim Białoczubom nie możliwym jest założenie tego typu "zawleczek", bo mają tak malutkie otworki w dziobach, że nawet nie dało by się ich w nie włożyć. Nie polecam.

Posted

Robert, no wiesz co? Tak Marcina wyminusować :P Wyzerowałam go :)

Marcin, jak juz mówiłam wczesniej, zbiory i piękne i żałuję, że tak daleko mieszkam :(

Moja kaczka ulubienica, nie wiem czy ją kojarzycie, znosi jajka w stodole, dzisiaj rozwaliłam jej gniazdo, bo zaczeła budować, mimo, że jajka co dzień wybieram. Kolejna się niesie :) I z tym co do zabicia, też jedna sie niesie :D Dobrze, z kurami kiepsko, to chociaż kaczych jaj coś jest, zeby makaronu narobić na zapas :)

Jak tylko dotuczymy kaczki i kurniczek stary się zwolni, to trafią tam indory. Oczywiście z możliwością wyjścia :) Ale na maleńki wybieg. Bo jak czytam, a i od kilku osób słyszałam, że im indyki zamęczyły indyczki, to nie chcę ryzykować. Mam 8, albo 9 indorów. Bo jedno jeszcze nie zidentyfikowane :P Nawet Dziadzio mówi, ze może być indyczka, ale nie ma pewności, bo taka dziwna :P Wiec 7 indorów na pewno trafi do starej stajenki.

Kaczory jeszcze mi zostały 3 do zabicia. Bo 1 został, ale to na wymianę. A potem jeszcze 9 kaczek do zabicia. Reszta kaczek zostaje do wiosny. Czyli chyba 8, albo 9. Miało być mniej, ale jest jak jest :P No chyba, ze mi mięsa braknie, to coś ciachnę :P Ile kaczek na jednego kaczora, aby jajka były zapłodnione? Było o tym, ale nie pamiętam :P Bo nie wiem czy 1 kaczor będzie dość, czy lepiej 2 zostawić?

Kura Bielefendzka, jak siedziała, tak siedzi :/ Jak by to była inna to na pniak już dawno by trafiła, a tak? Kurde no, kilka razy w ciągu dnia ją z gniazda wywalam i wieczorem to samo. A rano i tak siedzi w gnieździe...Uparta...

Iza jak kogut?

Gospodyni, koniecznie wykładaj trutkę na szczuty w każdy kąt. Zabezpiecz aby kury nie zjadły

Posted

Witam u mnie bielaska siedzi na jajkach ale ona raczej nic nie wysiedzi:-( mam jedną kaczkę z moich legow ale jest ona dziwna tzn. jest podobna do mulardow jakie kupiłem na Targu, ciekawe czy to faktycznie krzyżówka mi się trafiła? Jak ja zdołam się na nią przyczaic zrobię jej fotkę

pozdrawiam ;-)

Posted

Hej, nie odratowałam tej indyczki i 1 zielononóżki. Kogut dostaje do dzioba Levamol, skóra i kości na nim, choć spróbuję cosik mu pomóc. Piżmówka nie niesie się już, gniazdo zrobiła, piór na darła i przesiaduje w gnieździe, kurze jajka wyrzuciła poza gniazdo, bo doniosły jej i syczy na mnie. Chyba będzie chciała wysiadywać.

Liczba jaj kurzych waha się od 4-8.

Posted

Cześć.

Ta indyczka to ta ruda którą niedawno kupiłaś?

U mnie liczba jaj do 21 dziennie dochodzi. Wczoraj nie policzyłem, bo wszystkie w jedno miejsce składuję, ale przedwczoraj było 21 właśnie. U mnie wysyp śliwek węgierek. Może ktoś chętny? :)

Posted

Marcin, nie dobijaj mnie z tymi węgierkami :( U mojej ciotki było ogrom, ale tak sie zdarzyło, że trafiła do szpitala. Mieszka ode mnie 100km. Więc tam jeździmy 2 razy do roku. No i jak była w szpitalu, to ludzie jej z pola pokradli ogórki, cukinie, dynie, no i ogrom śliwek :( Chamy nie ludzie :( Marchewki nie ruszyli, bo tak sucho, że nie mogli szpadla wbić.

Posted

kolego Marcinie na imie mam Darek , a damachy to damaszki a to z koleji takie śliwki od których nie chce odchodzić pestka i są cholernie soczyste i słodkie i nie są to dżystki bo one żółte :)

acha i nie mam konata na fejsie i nie chce mieć :)

Posted

Hej. Cześć Adamie. :)

Wczoraj po południu zauważyłem w chlewie szczurze gówna (piszę bez ogródek bo szczur w chlewie to ostatnie czego mi potrzeba), więc jedna z zabójczyń została spuszczona ze smyczy (wypuszczona z klatki na noc, bo ostatnio nie mogą chodzić luzem, bo ptaki są za małe i mogły by narobić więcej szkód). Trup z samego rana leżał tuż za wejściowymi drzwiami. Z Zosią się nie zadziera.

Posted
Co do szczurów, to u mnie znów są ale tak mądre że samej trutki nie ruszają, muszę im wymyślić specjalne menu. Ostatnia zielononóżka wyleczona z kataru. Kupiłam tą perliczkę co chciałam, teraz ciężko stwierdzić kolor, bo nie dość że pierzy się, to jeszcze tak się szarpała, że większość jej piór pozostało mi w rękach. Kaczor pekin zabrał się za kaczki nie swojego gatunku, amant jeden.
Posted

z moich pierwszych kurczat z maja urosły spore kurki, ale co z tego jak zaczynają mi padać padły już 3, na początku są osowiałe stoją w moejscu i śpią ogony mają opuszczone i zdychają, zostały mi 3 takie ładne duże, z piewrwszego lęgu ale widzę że i im zaczyna coś doskwierać, człowiek się ochowa takie kurczęta od małego a póżniej zdychają jak są już duże. nie wiem co im może brakować

Posted

Witam Brumbrum :) U mnie jest plaga szczurów i granulek też nie chcą bo już zwietrzyły że tego sie nie jada :( więc od paru dni stosuje sprawdzony sposób który kiedyś stosowałem czyli toksan+kaszanka albo chleb+toksan stosuje go na przemian gdyż jednego w kółko nie można podawać bo szczury to inteligentne bestie :) więc raz jedno raz drugie a na dodatek zawsze w innym miejscu :)

U drobiu po staremu jedynie co to zauważyłem spadek jajek ale to chyba przez pierzenie kur :(

Pozdrawiam