Robert ;-) Posted September 24, 2015 Author Report Posted September 24, 2015 Ano na pewno mają dożywocie u mnie;-) rozmnażać ich jako pary nie mam zamiaru, ale może jakaś obca krew to można by mieć potomstwo po mojej samicy, a jaja dopiero zniesie za trzy lata więc jest czas Quote
Robert ;-) Posted September 25, 2015 Author Report Posted September 25, 2015 http://www.rolnik-forum.pl/gallery/image/937-kaczka-dziwaczka/a tu ta kaczka co się u mnie wyklula i nie podobna do niczego ani to francuz ani mulard, Quote
gospodyni19 Posted September 27, 2015 Report Posted September 27, 2015 moja kwoka nic nie wysiedziała jedna ma 6 a druga nic, jaja były jakieś ciulowe bo zarodki nie dorozwinięte, obumarłe, kurczaki nie żywe rozwinięte.. Ale kwoka dalej chce siedzieć przez pare dni wyganiałam ją z gniazd, ale dzisiaj dałam jej 10 jajek i zamkłam w klatce, i siedzi. Ale nie wiem czy nie za zimno... kwoka jesienią? i nie wiem czy wytrwa no bo już 21 dni siedziała, i czy znowu tyle się jej będzie chciałó siedzieć? Quote
Tofik Posted September 27, 2015 Report Posted September 27, 2015 Jak ma mocny instynkt to pewnie wysiedzi tylko po co ci na późną jesień kurczaki nie lepiej zaczekać do wiosny?Pozdrawiam Quote
gospodyni19 Posted September 27, 2015 Report Posted September 27, 2015 szkoda mi jej bo widać że pragnie młodych i dlatego pozwoliłam jej dalej siedzieć Quote
Tofik Posted September 27, 2015 Report Posted September 27, 2015 Ja mam taką kaczkę co praktycznie cały rok chodzi i piszczy ale ją tylko na wiosnę sadze na jaja a tak to siedzi w pustym gnieździe hehe czasami jakaś kura jej jajko podrzuci to nie daje sobie odebrać Co do samych lęgów to jak coś sie nie wykluje do sierpnia to później już nie sadze bo nawet jak sie coś w późniejszym czasie wykluje to trzeba mieć warunki żeby sie wychowały a ja takich warunków dla młodzieży nie mam Przede wszystkim cipciaki muszą mieć ciepło a jak mają chłodno to nie rosną tylko stoją takie skrzeki dlatego jak coś sadzić to na wiosnę albo wczesnym latem Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted September 27, 2015 Author Report Posted September 27, 2015 Ja kwoki wyzbylem z jaj i gniazd, nie ma sensu teraz pozwalać na wysiadywanie:-( sam mam kurczaki małe i mam obawy co do ich przyszłości, najlepszym miesiącem do wychowania młodych jest maj czerwiec potem to już loteria i większe zaangażowanie w wychowanie mmłodych.ale każdy ma swoje sposoby na chodowle drobiu,pozdrawiam;-) Quote
Tofik Posted September 30, 2015 Report Posted September 30, 2015 Co tam u waszego drobiu słychać??U mojego wszystko w normie prócz jaj bo mam raptem 1-2 jaja dziennie i nie wiem za bardzo o co chodzi czyżby poczuły zimę ?Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted September 30, 2015 Author Report Posted September 30, 2015 Powitać u mnie to samo ale ja kur mam mało, ale i jaj jak na lekarstwo a propo zimy to ja też ją chyba czuje coraz mniej chętnie na dwór wychodzę, Quote
Tofik Posted September 30, 2015 Report Posted September 30, 2015 Ja mam w sumie te z zeszłego roku bo reszta poszła do ziemi bo stare były 3 mam dwuletnie (niby kochinki ) a i jest jeszcze czubatka emerytka ale ona ma coś kolo ośmiu lat dlatego trochę mi dziwne że mam taki deficyt z jajkami no chyba że jako wszystkie są z tego samego okresu to może po prostu mają przerwę i dlatego jajek brak Miśku jeden tobie przecież nie powinno być zimno bo przecież ma Cie co grzać a tak na serio to rzeczywiście nie ciekawie jest w nocy a dziś to nie wiem czy aby przymrozku nie będzie bo zimno jak cholera a na dodatek jeszcze jak słońce zachodziło to niebo cale czerwone było więc kto wie rano może być siwo Pozdrawiam VoYtek8 1 Quote
Vademecum Posted September 30, 2015 Report Posted September 30, 2015 Chodze z psem do kuku to wiem jakie są temperatury.... patrzeć jak ranek będzie nas szronem witać, a i skrobanko szybek albo garaż.... Quote
Robert ;-) Posted October 1, 2015 Author Report Posted October 1, 2015 Ne jestem aż tak gruby schudłem 3 kg :-D Pewnie tak jest że odpoczywają, przeczekać trzeba aż zaczną się nieść,u mnie wczoraj urodził się cielak highland nie wiem czy to on czy ona, ale stado się powiekszylo do 8 szt;-), tym razem krowa sie nim opiekuje(jednym ja muszę niestety). Quote
gospodyni19 Posted October 1, 2015 Report Posted October 1, 2015 Dzięki Robercie za usunięcie zdjęć Quote
Robert ;-) Posted October 1, 2015 Author Report Posted October 1, 2015 Małe ciele to byczek i nazwałem go Hugo ;-)Teraz to już mam naprawdę fajne stado Mu, Su, Ru, Maja , Gucio, Bunia, Toudi, Hugo:-Dco do drobiu to kurczak mały jakiś taki nie swój widać bierze go jakaś zaraza:-( i jeden kogucik od Dużego Grzegorza coś się kuli liczę że do wiosny jak zostanie z 15kur to góra jakieś herlawe się robią:-(:-( Quote
gospodyni19 Posted October 1, 2015 Report Posted October 1, 2015 Moja kurka z maja dziś zniosła jajko Quote
Robert ;-) Posted October 1, 2015 Author Report Posted October 1, 2015 To trzeba się cieszyć u mnie w tym roku młodych kurek brak ale jakoś do wiosny wytrzymam w zimę stawiam pełen inku i do przodu:-D Quote
Brumbram Posted October 1, 2015 Report Posted October 1, 2015 Hej, u mnie lipa, araukany zakatarzone, lek dostają a mnie trafia, z jednego choróbska w drugie. Kaczka połowe jaj wytłukła, przeniosłam ją osobno i zwiała cwaniara. Miała tam jajka swoje i pekinów, zalężonych razem 12 jaj, wiadomo gula mam, ale trudno. Silka sprytna za beczką gniazdo zrobiła i widzę że siedzi, raczej odbiorę jej te jajka wieczorem, mam dosyć zakatorzonych kurcząt kurde. Wogóle to nie tylko u mnie tak, ludzie skarżą się i stąd i z sąsiedznich wsi i miast, że padają im odchowane około 4 miesięczne kurki. Chodzą, jedzą, na następny dzień stoją w kącie i kisną, a na kolejny fik i po kurkach. Myślałam że to tylko u mnie tak kiepsko. Nudzę się, co miałam ubić, to ubiłam. Porządki w kurniku zrobione. Małe francuzy mają jakieś 6 tygodni i fajne z nich kluchy już są. Quote
Brumbram Posted October 1, 2015 Report Posted October 1, 2015 Zapomniałam dodać że po 2 tygodniowej przerwie nieśność skoczyła u kur od 11-16 jaj. Coś rusza się. Doświetlam wieczorami na razie tylko. A koguta nie uratowałam, a młody już depta i pieje. Quote
gospodyni19 Posted October 5, 2015 Report Posted October 5, 2015 u mnie dziwny przypadek u kurcząt na końcach palców wokół paznokci robią się im kulki z błota, muszę im moczyć nogi w wodzie a woda zimna bo nie chciało mi się leciec do domu i nabierać ciepłej i jak się rozmięknie to im to odczepiam Quote
Robert ;-) Posted October 5, 2015 Author Report Posted October 5, 2015 To jest oznaka choroby a raczej braku jakiegoś składnika ale niestety moja skleroza i nie pamiętam jak i co:-( Quote
Brumbram Posted October 6, 2015 Report Posted October 6, 2015 Hej, walka z katarem trwa, 2 kurki straciłam znów. Poszłam silce odebrać jajka, ku mojemu zdziwieniu były wszystkie zalężone, dodatkowo ma tam jajka araukany też, aj zlitowałam się i nie odebrałam jej jaj. Co będzie to będzie, niech sobie ma, no szkoda mi było wyrzucić żyjątka pomimo tego że już tak późna pora jest. Quote
Tofik Posted October 6, 2015 Report Posted October 6, 2015 Brum schowasz pod kołdrę i sie wychowają U mojego drobiu po staremu a walka ze szczurami nadal trwa na razie zjadły 2 kaszanki 2,5 chleba i litr toksanu a co lepsze jak na razie to znalazłem tylko jedno truchło Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted October 6, 2015 Report Posted October 6, 2015 pewnie im posmakowały miksturki i mają się dobrze i cieszą potomstwem. Niestety trucie na dłuższą metę z tymi gryzoniami nie daje efektu..... Quote
Tofik Posted October 6, 2015 Report Posted October 6, 2015 A jaki znasz kolego skuteczny sposób walki z tymi szkodnikami???Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted October 7, 2015 Report Posted October 7, 2015 Stal, szkło i beton . Gdzieś już pisałem o zapobieganiu przeciw inwazji gryzoni. Quote
Recommended Posts