Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej. Wczoraj mignęło mi zdjęcie Twojej rudej indyczki Iza. Ściemniała trochę czy nic? Moje wyglądają jak czekoladki. Myślałem, że też masz taką, bo napisałaś chyba że brązową kupiłaś. :) Mam problem. Są 24 młode indyki. Indory i indyczki. Kwiat zagrody. I weź człowieku bądź mądry i wybierz ile czego zostawić. Starych indyczek jest 7, a te przecież są nietykalne. W tej chwili co najmniej z 7 sztuk młodych mi się podoba. Są i standardy i standardy miedziane i brązowe. Nijak wybrać. Indory jakoś tak łatwiej się oddaje na zabicie. Gorzej z indyczkami. Znacie całkowite liczebności zagród?

Posted
Hej,hej. Taaaa ściemniała, a guzik, gościu na ściemniał ile wlezie. Ona nic nie rośnie i nogi ma jakby krzywe. Dzwoniłam do niego już z miesiąc temu, a on mi na to że mutacje barwne nie rosną tak fajnie jak np czarne indyki. I ot tyle się dowiedziałam i w końcu nie wiem w jakim wieku faktycznie ona jest.
Posted

Hej. Myślałem, że dużo więcej Robercie u Ciebie w podwórku biega ptactwa. Chyba malutko kur Ci już zostało i stąd ta liczba. Ja tak na szybko przed chwilą przeliczyłem i wyszło mi 147 ptaków. Pewnie z granicą błędu do maksymalnie 10 w górę. Dzień w dzień idzie karmy samej dyni ponad 40 kg i kapusty z 10 kg na pewno. Do tego śruta i zboże w całości. Czas zacząć się przymierzać do redukcji stada przed zimą. Nie ma na co czekać.

Posted

To fakt kur juz mało jest, no i kaczek kilka poszło na rosół kilka zginęło w niewyjaśnionych okolicznościach :-(

samych gęsi jest 20 i kaczek pewnie też i te kilka kur no indyki jedna perła i dwa emu.mi w przeciwieństwie do ciebie paszy wychodzi mniej, kaczki co sobotę 4 sztuki idą na rosół więc ubywa.

Posted

No macie ptasiorów. U mnie biega 85 szt ale zostanie 70 szt na koniec, kurczaczków nie liczę, bo nigdy nie wiadomo. Najwięcej kaczki i gęsi pożeraja ziarna, szufladkują i końca nie ma, studnie bez dna.

Dziś indor gorzej opuchnięty, lek bierze w dziób, nie wiem od czego to zależy, a już wyglądało na to że idzie ku lepszemu.

Posted
No tak Robercie, może uchowają się, przykro kurde bo 4 czarne silki w ich wieku nie rokują, nie liczę na nie nawet. Na początku było ich 16 szt to aż żal że tyle poszło...wiadomo każdy chciałby odchować sto procent ale nigdy tak nie jest, a szczególnie u mnie...
Posted

Robercie napisałem na FB, że wpadnę z widłami do pomocy przy gnoju. ;)

Tak ludziom dorzucałem do zakupów warzyw u mnie selery naciowe, bo myślałem że kury ich jadły nie będą, że prawie wszystkie oddałem. Tymczasem kury tak w tym zasmakowały, że przez 3 dni prawie 40 zjadły takich rozłożystych.

Posted

No Iza, jajo pierwsza klasa. :) Przykro mi z powodu Twoich indyków. Szkoda, że mieszkamy kawał drogi od siebie. Ja nie mam wyjścia i teraz kiedy akurat moje indyki wyglądają jak malowane, będę musiał zdecydowaną większość wybić, bo nie mam klientów na nie. Może gdybym najął kogoś z autem i wybrał się na jakiś rynek, coś bym sprzedał. Ale takie rynki moim zdaniem to wylęgarnia chorób i nie zaryzykuję ściągnięcia sobie czegoś w podwórko.

Robercie, Hugo pierwsza klasa buhaj. :)

Posted

Ładna parka Robercie. U Ciebie jedna samiczka i od razu taka jaką chciałem u siebie w zagrodzie w tym roku wylęgnąć, tymczasem na ponad 40 wyrośniętych indyków wyszły tylko 3 takie. Proponowałbym tylko zmianę samca lub dokupienie samicy i tą ode mnie co najwyżej wykorzystać do lęgów, ale jej jajek nie lęgnąć. Jest ryzyko wad genetycznych u młodych po tak blisko spokrewnionej parze.

Posted

Witam Robercie wygląda na to że ostatnio rozmawiasz sam ze sobą :)

Fajnie  że zakupy Ci sie udały i stadko zostało uzupełnione.

Jeśli chodzi o przepiórki to nie doradzę bo szczerze mówiąc to nie wiem w jakich cenach chodzą :(

Pozdrawiam