Tofik Posted November 2, 2013 Report Posted November 2, 2013 Fakt Grzegorzu kurczaki niczego sobie:)A ja tak jak wczoraj pisałem to dziś zrobiłem i pykłem sobie toporkiem 20 kaczek:)Aniu masz racje że jak stadko sie kurczy to pustka sie robi:(Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted November 3, 2013 Author Report Posted November 3, 2013 Witam ładne masz Grzegorzu te arakuany będzie ładna parka na wiosnę;]Sławek a jak z pałkami, były u twoich kaczek? ja wczoraj skubałem 2 to klołem ile się dało, miałem dziś dwie ale nie mam ochoty na te skubanie, a jak mi się stado pomniejsza to się cieszę bo żarcia mniej wychodzi;]Marcin a ta indyczka to ostatnia chyba u ciebie nie była, zostawiłeś na nowy lęg jakąś parkę? Quote
Tofik Posted November 3, 2013 Report Posted November 3, 2013 Witam ja Robercie nie ubijałem tylko obcinałem im lota bo niektóre podfrówowały a jedna nawet przefrunęła przez siatkę więc żeby mi sie to nie powtórzyło poprzycinałem im po jednym skrzydle a bić zacznę dopiero po 20tym bo w sumie z tych pierwszych można by już ubić ale jeszcze poczekam bo jak zwykle zacznę od kaczorów a co do żarcia to masz jak najbardziej racje bo zawsze jak drobiu ubywa to żarcia zostaje Mi obecnie co dzień idzie 8kg ziemniaków(gotowanych) + ospa + pszenica i ququ:) zżerają takiego miksu całe dwa 20l wiadra żarłoki jedne:)Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted November 3, 2013 Author Report Posted November 3, 2013 oj sierota ze mnie nie czytam ze zrozumieniem;[ a tak właśnie jest że oszczędności trzeba czynić ja daję im tylko pszenicę i kuku i trochę gryki to zjadają tego dużo a mam teraz trochę wydatków to akurat kasa się przyda pozdrawiam Quote
Tofik Posted November 3, 2013 Report Posted November 3, 2013 Ja gotuje co dzień gar ziemniaków bo i tak ich nie przejemy w w tym roku rewelacji jakoś nie było bo krzaki porosły w kolano a pod spodem 70% to sadzeniaki więc na giełde nie da rady więc lepiej żeby ptactwo zjadło a niżeli na wiosnę mam je z łętami wynosić a pszenicy zostawiłem 1,5t bo myślę że wystarczy a resztę mam na zamiarze sprzedać choć na razie cena zbytnio mnie nie zadowala bo 680 na konto a 650 do ręki więc jak by nie liczył to niestety w tym roku na pszenicy jestem w plecy bo nawet kosztów nie odbiję ale teraz zimowa posiana więc myślę że na nią nie będę musiał narzekaćPozdrawiam Quote
Arek1 Posted November 3, 2013 Report Posted November 3, 2013 Witam,chciabym się dowiedzieć ile ton paszy zje 2000 brojlerów w ciągu 42-47 dni,,,i jaką byście polecili.., Quote
Robert ;-) Posted November 3, 2013 Author Report Posted November 3, 2013 najlepsza pasza pełno porcjowa[o nazwę pytaj w składach z paszą ] dorosła kura zjada 100gram dziennie a takie kurczaki mniej ale w trakcie wzrostu coraz więcej więc ciężko policzyć może ktoś co hodował brojlery wie jak to wychodzi Quote
Robert ;-) Posted November 3, 2013 Author Report Posted November 3, 2013 Sorki że pod swoim postem ale mam wiadomość rodzina highlandów się powiększyła o młode nie wiem jeszcze co to jest i mam prośbę o wymyślenie imienia dla obu płci? proszę tylko żeby były łatwe,pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted November 3, 2013 Report Posted November 3, 2013 Congratulations. Na jaką literę wymyślać maluchowi imię? Quote
Tofik Posted November 3, 2013 Report Posted November 3, 2013 A to niespodzianka:) skoro są MU SU RU o ile dobrze pamiętam no to może jakieś TU albo QU sam nie wiem:)albo jak jest Maja no to jak byczek no to gucio:)Pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted November 3, 2013 Report Posted November 3, 2013 U koni jest chyba tak, że nadaje się imiona rozpoczynające się na jakąś konkretną literę w danym roku lub uzależnia to od imion rodziców. Skojarzyło mi się pewne imię, ale nie pasuje, bo już mnie śmiech bierze. SRU. Żarcik taki. Quote
Tofik Posted November 3, 2013 Report Posted November 3, 2013 Ale Marcinie wymyślałeś to może lepiej Donald:) Quote
wiejskieżycie Posted November 3, 2013 Report Posted November 3, 2013 Jestem w fazie intensywnego rozmyślania nad imieniem. Mogę nawet zostać ojcem chrzestnym na odległość, bo cielęcia, do tego tak sympatycznego w zasobach mojego stada jeszcze nie mam. Quote
Tofik Posted November 3, 2013 Report Posted November 3, 2013 Tak na zdrowy rozsądek trzeba by poznać płeć nowego potomka rodu:) z żeby imie mu wymyśleć Quote
Robert ;-) Posted November 4, 2013 Author Report Posted November 4, 2013 dziś będę wiedział wczoraj było ciemno a one duże krowy nie dadzą dojść do małego ale gucio może być mama małej nazywa się su dzięki za propozycje czekam na następne Quote
Tofik Posted November 4, 2013 Report Posted November 4, 2013 A ja(my) czekamy na fotkę tego malucha:)Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted November 4, 2013 Author Report Posted November 4, 2013 Witam to jest chłopak zdjęcie zrobi brader jutro to wstawie na floga nazywal się będzie gucio bądź lisek pozdrawiam:) Quote
Tofik Posted November 5, 2013 Report Posted November 5, 2013 No to super Robercie nich sie gucio:) zdrowo chowaPozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted November 5, 2013 Author Report Posted November 5, 2013 Też mam taką nadzieję że będzie dobrze rósł ;] Quote
Tofik Posted November 5, 2013 Report Posted November 5, 2013 Grunt że stadko sie powiększa:) a tak propo jakie duże stado masz na zamiarze trzymać? Quote
Robert ;-) Posted November 5, 2013 Author Report Posted November 5, 2013 nie wiem czy te dwa młode nie pójdą na handel bo łąk mam mało ale zobaczymy myślę że z 6 -7 sztuk mogę utrzymać Quote
Tofik Posted November 5, 2013 Report Posted November 5, 2013 Zapytałem z ciekawości widome że jeść trzeba dać a z drugiej strony lepiej sprzedać a niżeli głodzić Quote
ania1983 Posted November 6, 2013 Report Posted November 6, 2013 Robercie, gratuluję narodzin witam tak w ogóle pogoda sie zrobiła brzydka, kaczuszki malutkie od 2 dni siedzą w swoim odhowalniku, bo na deszcz ich nie puszczę za małe są, a za dobrze mi sie chowają, zeby ryzykować że coś im sie stanie.zakupy na zimę juz zrobiliśmy, po 100 kg. owsa, pszenicy i kukurydzy, do tegomąż dzisiaj kupił 30 kg. otrębów żytnich bo pszennych nie było, po pszenne mam dzwonić w sobotę to jeszcze 100 kg. mamy kupić, kredę pastewną też kupiliśmy, no i myślę że obskoczymy na tym zimę ??jak zabijemy kogutki to będzie do wykarmienia 2 kaczki, 5 małych kaczuszek, 4 kury, kogut 3 młode kurki i 12 małych kurczaków jak braknie to sie dokupi Quote
Tofik Posted November 6, 2013 Report Posted November 6, 2013 Witam Na 26szt do wiosny to szczerze mówiąc to nie wiem czy wystarczy choć nie wiem ile na raz im dajesz ale tak jak piszesz jak coś to sie dokupi:)Pozdrawiam Quote
ania1983 Posted November 6, 2013 Report Posted November 6, 2013 Tofik, ja im nie daję na raz one mają cały czas pełne "korytka" coby głodne nie chodziły w razie czego dokupić nie problem Quote
Recommended Posts