Tofik Posted January 13, 2016 Posted January 13, 2016 No to fajna załoga ci sie uzbierała, nie wiem czemu ale takie małe kaczki to takie słodziaki a jak urosną to takie ciapy Co do deptania perlików to nie wiem bo ich nie mam ale skoro kaczki kury się deptają to i pewnie perliki też U mojego drobiu po staremu choć z jajkami szału nie ma Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted January 13, 2016 Author Posted January 13, 2016 A ja dziś miałem 10jaj ze sklepu, ale zawsze ;-) z małymi kaczkami zgadzam się w 100% jak małe są fajne a potem.... Quote
Brumbram Posted January 14, 2016 Posted January 14, 2016 U mnie na obecnie 25 niosek to tak 9, 15, 8, 13 jaj i takie skoki i upadki. No ale nie brakuje mi, nawet nie przejadam, nadmiar ciotka zaczęła wozić mi na targ, a dochód przeznaczę tym razem na paszę dla kaczek, bo nie spodziewałam się, że aż tyle jej pochłoną. Muszę wkroczyć ze śrutem. Z tego co zauważyłam to młode uwielbiają makaron ale ziemniaków gotowanych nie bardzo i nie wiem czemu, a mieszam im paszy do tego i powstaje kruszonka. Może coś źle robię? Duże kaczki nie gardzą ziemniakami nawet samymi.Myślę, że jutro kaczki pójdą już "na swoje", bo zapachy są niesamowite! Quote
Robert ;-) Posted January 14, 2016 Author Posted January 14, 2016 Jak na taką porę roku to i tak nieźle się niosą, co do mieszanki ziemniaki i makaron nie wiem czy coś robisz źle(ja takiej nigdy nie dawałem, brak ziemniaków) a może po prostu małe jeszcze nie mają takiego smaka, jak masz ciepły kont dla nich to czemu nie w końcu są spore, coraz więcej jedzą to i więcej srają:-( Quote
Brumbram Posted January 14, 2016 Posted January 14, 2016 Druga araukana kupiona pocztexem zaczęła się nieść właśnie. No to jeszcze 6 szt w kolejce, do kwietnia mają czas. Muszę im fryzjera zrobić, żeby kogut "lepiej trafiał", bardzo szybko im tylki zarastają.I wyszło na to, że muszę zamówić w sklepie lampę kwokę czerwoną z grubego szkła, bo ta biała zwykła jakby nie dawała ciepła tylko samo światło. No ale jak już kupię tą lepszą, to posłuży trochę. Quote
Tofik Posted January 14, 2016 Posted January 14, 2016 Ja osobiście takim małym kaczkom nie daje ziemniaków tylko makaron gotowane jajko i parowaną kasze jęczmienną a ziemniaki do diety wchodzą po około dwóch miesiącach Pozdrawiam Quote
Brumbram Posted January 15, 2016 Posted January 15, 2016 Te jedne kurczaki 5 szt mają skończone 3 miesiące, są to mieszańce silki z araukanem i jeden czysty araukan. Jak myślicie, kiedy można by je puścić na dwór? Czy jeszcze z miesiąc poczekać? No faktycznie, może kakom nie smakują jeszcze ziemniaki, wstrzymam się najwyżej z tym pasieniem. Quote
Tofik Posted January 15, 2016 Posted January 15, 2016 Przy pogodnym dniu czego by nie tyle że żeby miały gdzie sie schować jak było by im zimno bo przecież to nie lato choć patrząc z drugiej strony to po co je wypuszczać przecież i tak nic ciekawego na dworze w tej zmarzlinie nie znajdą Pozdrawiam Quote
lottomito Posted January 16, 2016 Posted January 16, 2016 Ja bym nie ryzykował. Może być to szok dla nich. Wyjście z kilkunastu stopni na plusie na mróz może się różnie skończyć. Natomiast można spróbować je przyzwyczajać do chłodu przenosząc do kurnika jak nie jest za zimno w nim:) Quote
Tofik Posted January 16, 2016 Posted January 16, 2016 To sie nazywa stado http://olx.pl/oferta/kury-nioski-kurki-z-jajkiem-25tyg-rossa-astra-messa-transport-gratis-CID757-IDdwsjx.html#b57 Pozdrawiam Quote
Brumbram Posted January 18, 2016 Posted January 18, 2016 Nom, fajne stado. Część kaczusi już w kurniku, jedzą, brudzą, ciapią i rosną.Kolejna araukana rozniosła się i bdb, o to chodzi.Mam podrostka araukany 3 miesięcznego, jak myślicie kura czy kogut? Quote
Tofik Posted January 18, 2016 Posted January 18, 2016 Bardzo fajne stadko tych kaczek a ta ptaszyna to chyba kura a bynajmniej tak mi to wygląda Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted January 18, 2016 Author Posted January 18, 2016 Ładne stadko będzie rosół razy kilka:-DMiałem ubić kaczkę czy dwie wczoraj,ale coś zjadłem nie halo i mam szczęście że żyję.co tej kurki to nie wiem za małe zdjęcie jak dla mnie ale tak jak mówi Sławek raczej kurka Quote
lottomito Posted January 18, 2016 Posted January 18, 2016 na tych kurach się nie znam ale też wygląda raczej na kurkę Robert ja też to mam Najpierw po sylwestrze a teraz drugi raz powtórka:) Chyba to coś wirusowego:) Quote
Vademecum Posted January 19, 2016 Posted January 19, 2016 coś wisi w powietrzu bo ja właśnie jestem na sorze w narutowiczu z teściową, marny tu net.... Quote
Brumbram Posted January 19, 2016 Posted January 19, 2016 Hej, strzyżenie araukan zakończone, matko ile one tych piór miały, szok. No i muszę kolejne nożyczki kupić...Wybieram się po paszę dla tych kaczych brojlerów.Klamka zapadła, całkowicie rezygnuję z piżmowych, wole te kaczki do tuczu, szybciej rosną, opierzają się itp. No jak dla mnie to dobre rozwiązanie. Quote
lottomito Posted January 19, 2016 Posted January 19, 2016 Będzie więcej rosołu:) Kto u Ciebie tak lubi rosół z kaczki:) Ciekawe jakby się maszynka do strzyżenia owiec spisywała przy tym picowaniu ich kuperków Quote
Robert ;-) Posted January 19, 2016 Author Posted January 19, 2016 Dodam swoje 5gr;-) rosół z kaczki jest najlepszy, być może rosół z perlicy może być porównywalny co do smaku Quote
Tofik Posted January 19, 2016 Posted January 19, 2016 Z perlika nie jadłem ale z kaczki na pewno lepszy niż z koguta ale i tak danie nie umywa do królika w warzywkach Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted January 19, 2016 Author Posted January 19, 2016 Ja miałem króliki ani jednego nie zjadłem, może i szkoda ale raczej nie odważył bym się :-(z drugiej strony chodzi mi po głowie pomysł aby znowu je mieć:-D Quote
Tofik Posted January 19, 2016 Posted January 19, 2016 No to 2 samice jeden samiec (ewentualnie samice można do samca podrzucić oczywiście jak ma sie do kogo) i po roku masz okazale stadko a wtedy bach miedzy uszy i do brytfany Quote
Robert ;-) Posted January 19, 2016 Author Posted January 19, 2016 Wiem że to się szybko mnoży, ale te ostanie leżały w zamrażarce, a potem pojechały do warszawy bo nie było komu zjeść? Więc tylko raczej jako "aby były" Quote
Recommended Posts