Jump to content

Recommended Posts

Posted

e, to moje nie mają takiego przemiału :)

tak średnio teraz to zboże do jednego pojemnika sypię co 2-3 dni, a otręby pszenne jak były codziennie jeden pojemnik.

teraz będą miały mieszane pszenicę z owsem, a otręby ze śrutowaną kukurydzą.

Posted

Aniu taka różnica wynika z tego że u mnie wszystkiego jest ponad 70szt i sa zamknięte więc wyżerają wszystko co mają do jedzenia, zwłaszcza kaczki bo u kurczaków coś zawsze zostaje

Posted

Adamie, u nas kukurydza 660-900 złotych za tonę

ja kupiłam za 80 złotych, bo też sie liczyłam z odległością, jak daleko muszę autem dojechać, bo co z tego że kupiła bym taniej jak musiała bym na paliwo wydać :P

a widzisz, to moje chodzą moze nie do końca luzem bo mają tylko zagrodę, ale coś zawsze wygrzebią dodatkowo dla siebei :)

Posted
No moje też mają wybieg tyle że co było zielone to kilka kat temu już wyżarły a teraz to sie im ścieli na wybiegu (jakieś 60%) bo chociaż gnoju narobią a niema przecież nic lepszego od nawozu naturalnego:)
Posted

no i niestety ten mały słaby kurczaczek który nie rósł dzisiaj zdechł :(

rano normalnie jeszcze wyszedł, ale jakąś godzinę później był już martwy, wiedziałam, że tak się stanie, bo ostatnio coraz częściej nosiłam go do domu i grzałam przy piecu, w zasadzie to na noc oddawałam do kwoki no i jak słonce świeciło.

no cóż, od początku był słaby, ale chciałam dać mu szansę, przynajmniej wiem że zrobiłąm wszytsko co było w mojej mocy, żeby mu pomóc.

Posted

Witam a to ci niespodzianka, grunt żeby miał apetyt bo w sumie wiele cielaków sie wychowało na "butelce" choć nie wiem jak jest z tą rasą ale to też bydło więc chyba nie robi żadnej różnicy

Pozdrawiam

Posted
Witam pije i ma apetyt ale ta robota z ta butelka trochę Narazie męcząca ale myślę że jak nabierze sił to mniej go będzie trzeba namawiać do picia pozdrawiam i idę spac bo jutro pracująca sobota :(
Posted

Witam. Jak tam u Was?;d

Bo mnie ostatnio moja kurka zaskoczyła. Zniosła większe jajko niż inne i okazało się że po ugotowaniu

są wewnątrz dwa żółtka. I tu moje pytanie czy jak ma jajko dwa żółtka to wykluły by się dwa pisklaczki gdyby

zaczęła wysiadywać?

Ja dziś mam pracowity dzień. Sprzątanie w domu, mycie auta i jeszcze ręcznie obornik idę rozrzucać na polu;d

Posted
Jajko z podwójnym żółtkiem nie jest niczym szczególnym. Znam przynajmniej jedną osobę u której z jednego jajka wykluły się dwa pisklęta, ale to chyba nie jest zbyt częste. W każdym bądź razie jest to możliwe, ale jeśli już takie jajko się trafi to z reguły lepiej go nie inkubować.
Posted

Ja w tym roku z ciekawości podłożyłem takie duże kurze jajko, bo miałem ich deficyt w momencie nasadzenia nasadek, ale musiało mieć słabszą skorupkę bo pękło po 2-3 dniach. Może to też wina indyczki, bo te nasadzane na kurzych jajach do najłatwiejszych w obsłudze nie należą. Wprawdzie można nawet lęgnąć pod nimi pisklęta miniaturek kurzych, ale trzeba przy tym bardzo dużo uwagi i ostrożności.

Robercie nie zazdroszczę opieki nad maluchem. Zawsze lepiej jeśli matka sama się nim zajmuje. Miałem podobny problem z maciorą. Na smoczku i butelce wychowaliśmy chyba 9 prosiąt. W sumie nie było to takie trudne. Małe tak się do mnie przywiązały, że chodziły po podwórku jak pies za właścicielem. Najgorsze było to że wszędzie ryły w ziemi. :)

Posted
Zazwyczaj cielaki są cherlawe no ale przecież nie może być od razu kawał byka bo niby jak by sie z krowy wydostał no chyba "cesarką":) Grunt żeby był zdrowy a na pewno sie z czasem poprawi
Posted
tego nie wiem ale to pytanie jest istotne nie mam pojęcia jak to będzie choć i te co mam to razem na polu nie chodzą tylko każde sobie tylko mu i ru razem a ta mamuśka wyrodna i maja osobno, więc i jego może przyjmą? mam zamiar go tam trzymać tylko czasu kiedy nauczy się jeść sianko itp, a potem na wybieg go wypuszczę
Posted

Pożyjemy zobaczymy grunt żeby sam jadł to na pewno sobie poradzi

Teraz trochę zmienię temat a mianowicie moim biegusom jak by wiosna uderzyła do głowy a zwłaszcza dzikiej kaczce bo lata kolo kaczorka w dziwnej pozie(trudno opisać bo jakoś robi sie taka wygięta:)) i ciągle gdaka:) i tak sie zastanawiam czy to czasem nie jakieś zaloty:)