Tofik Posted November 6, 2013 Report Posted November 6, 2013 Moje wszamają na dzień 2 wiadra 20l-we i czasami im jeszcze mało(żarłoki jedne) no ale moje stadko jest dużo większe więc ma kto jeść Quote
ania1983 Posted November 6, 2013 Report Posted November 6, 2013 e, to moje nie mają takiego przemiału tak średnio teraz to zboże do jednego pojemnika sypię co 2-3 dni, a otręby pszenne jak były codziennie jeden pojemnik.teraz będą miały mieszane pszenicę z owsem, a otręby ze śrutowaną kukurydzą. Quote
adam1208 Posted November 6, 2013 Report Posted November 6, 2013 Witam , Ania w jakiej cenie chodzi kukurydza ? Quote
Tofik Posted November 6, 2013 Report Posted November 6, 2013 Aniu taka różnica wynika z tego że u mnie wszystkiego jest ponad 70szt i sa zamknięte więc wyżerają wszystko co mają do jedzenia, zwłaszcza kaczki bo u kurczaków coś zawsze zostaje Quote
ania1983 Posted November 6, 2013 Report Posted November 6, 2013 Adamie, u nas kukurydza 660-900 złotych za tonęja kupiłam za 80 złotych, bo też sie liczyłam z odległością, jak daleko muszę autem dojechać, bo co z tego że kupiła bym taniej jak musiała bym na paliwo wydać a widzisz, to moje chodzą moze nie do końca luzem bo mają tylko zagrodę, ale coś zawsze wygrzebią dodatkowo dla siebei Quote
Tofik Posted November 6, 2013 Report Posted November 6, 2013 No moje też mają wybieg tyle że co było zielone to kilka kat temu już wyżarły a teraz to sie im ścieli na wybiegu (jakieś 60%) bo chociaż gnoju narobią a niema przecież nic lepszego od nawozu naturalnego:) Quote
ania1983 Posted November 7, 2013 Report Posted November 7, 2013 no i niestety ten mały słaby kurczaczek który nie rósł dzisiaj zdechł rano normalnie jeszcze wyszedł, ale jakąś godzinę później był już martwy, wiedziałam, że tak się stanie, bo ostatnio coraz częściej nosiłam go do domu i grzałam przy piecu, w zasadzie to na noc oddawałam do kwoki no i jak słonce świeciło. no cóż, od początku był słaby, ale chciałam dać mu szansę, przynajmniej wiem że zrobiłąm wszytsko co było w mojej mocy, żeby mu pomóc. Quote
Tofik Posted November 7, 2013 Report Posted November 7, 2013 Nie ma co lamentować lepiej teraz jak był mały a niżeli jak by był już całkiem spory i by sie okazało że dolega mu coś poważnegoPozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted November 7, 2013 Author Report Posted November 7, 2013 Witam a u mnie się narobiło krowa Su odrzuciła małego cielaczka[ Gucia ] i to ja zostałem jego mamą a bracia mnie w dzień zastępują pije z wiaderka ze smokiem Quote
Tofik Posted November 8, 2013 Report Posted November 8, 2013 Witam a to ci niespodzianka, grunt żeby miał apetyt bo w sumie wiele cielaków sie wychowało na "butelce" choć nie wiem jak jest z tą rasą ale to też bydło więc chyba nie robi żadnej różnicyPozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted November 8, 2013 Author Report Posted November 8, 2013 Witam pije i ma apetyt ale ta robota z ta butelka trochę Narazie męcząca ale myślę że jak nabierze sił to mniej go będzie trzeba namawiać do picia pozdrawiam i idę spac bo jutro pracująca sobota Quote
pawelxy1 Posted November 9, 2013 Report Posted November 9, 2013 Witam. Jak tam u Was?;dBo mnie ostatnio moja kurka zaskoczyła. Zniosła większe jajko niż inne i okazało się że po ugotowaniusą wewnątrz dwa żółtka. I tu moje pytanie czy jak ma jajko dwa żółtka to wykluły by się dwa pisklaczki gdybyzaczęła wysiadywać? Ja dziś mam pracowity dzień. Sprzątanie w domu, mycie auta i jeszcze ręcznie obornik idę rozrzucać na polu;d Quote
wiejskieżycie Posted November 9, 2013 Report Posted November 9, 2013 Jajko z podwójnym żółtkiem nie jest niczym szczególnym. Znam przynajmniej jedną osobę u której z jednego jajka wykluły się dwa pisklęta, ale to chyba nie jest zbyt częste. W każdym bądź razie jest to możliwe, ale jeśli już takie jajko się trafi to z reguły lepiej go nie inkubować. Quote
Robert ;-) Posted November 9, 2013 Author Report Posted November 9, 2013 Witam dokladnie jak pisze Marcin takie jajka się zdarzają ale nikt nie podkladal takich jaj kurom czy to nie inklubowal Quote
pawelxy1 Posted November 9, 2013 Report Posted November 9, 2013 Rozumiem dziękuję.A ile u was kosztuje jajko?;d Quote
wiejskieżycie Posted November 9, 2013 Report Posted November 9, 2013 Ja w tym roku z ciekawości podłożyłem takie duże kurze jajko, bo miałem ich deficyt w momencie nasadzenia nasadek, ale musiało mieć słabszą skorupkę bo pękło po 2-3 dniach. Może to też wina indyczki, bo te nasadzane na kurzych jajach do najłatwiejszych w obsłudze nie należą. Wprawdzie można nawet lęgnąć pod nimi pisklęta miniaturek kurzych, ale trzeba przy tym bardzo dużo uwagi i ostrożności. Robercie nie zazdroszczę opieki nad maluchem. Zawsze lepiej jeśli matka sama się nim zajmuje. Miałem podobny problem z maciorą. Na smoczku i butelce wychowaliśmy chyba 9 prosiąt. W sumie nie było to takie trudne. Małe tak się do mnie przywiązały, że chodziły po podwórku jak pies za właścicielem. Najgorsze było to że wszędzie ryły w ziemi. Quote
Robert ;-) Posted November 10, 2013 Author Report Posted November 10, 2013 Witam obiecane zdjęcie Gucia już jest robert983.flog.pl/ Quote
Tofik Posted November 10, 2013 Report Posted November 10, 2013 WitamGucio trochę marnie wygląda no ale ma kilka dni więc na pewno sie z czasem poprawi i będzie niezły z nie go byk:) Quote
Robert ;-) Posted November 10, 2013 Author Report Posted November 10, 2013 wiem że nie wygląda najlepiej ale urodził się w niedzielę i nie pił nic przez pierwsze 24 godziny ale coraz więcej pije więc mam nadzieję że wyrośnie na dużego stadnika;] Quote
Tofik Posted November 10, 2013 Report Posted November 10, 2013 Zazwyczaj cielaki są cherlawe no ale przecież nie może być od razu kawał byka bo niby jak by sie z krowy wydostał no chyba "cesarką":) Grunt żeby był zdrowy a na pewno sie z czasem poprawi Quote
Robert ;-) Posted November 10, 2013 Author Report Posted November 10, 2013 ja to wiem i tak dobrze że wczas się dojrzałem, co jest grane, dziś przeniosłem go do obory, będę miał lepiej go karmić, poza tym cieplej niż pod wiatą Quote
Tofik Posted November 10, 2013 Report Posted November 10, 2013 No cieplej na pewno bedzie miał bo teraz pogoda jesienna a i pewnie przymrozki w nocy niebawem będą tylko co powie potem stado jak go do niego dopuścisz? Quote
Robert ;-) Posted November 10, 2013 Author Report Posted November 10, 2013 tego nie wiem ale to pytanie jest istotne nie mam pojęcia jak to będzie choć i te co mam to razem na polu nie chodzą tylko każde sobie tylko mu i ru razem a ta mamuśka wyrodna i maja osobno, więc i jego może przyjmą? mam zamiar go tam trzymać tylko czasu kiedy nauczy się jeść sianko itp, a potem na wybieg go wypuszczę Quote
Tofik Posted November 10, 2013 Report Posted November 10, 2013 Pożyjemy zobaczymy grunt żeby sam jadł to na pewno sobie poradziTeraz trochę zmienię temat a mianowicie moim biegusom jak by wiosna uderzyła do głowy a zwłaszcza dzikiej kaczce bo lata kolo kaczorka w dziwnej pozie(trudno opisać bo jakoś robi sie taka wygięta:)) i ciągle gdaka:) i tak sie zastanawiam czy to czasem nie jakieś zaloty:) Quote
Robert ;-) Posted November 10, 2013 Author Report Posted November 10, 2013 tak to pewnie są zaloty u mnie to wygląda tak że kaczka idzie za kaczorem kiwa głową a raczej całą szyją i gdaka a dziś widziałem jak gąsior deptał kaczę więc coś jest na rzeczy Quote
Recommended Posts