Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie, bo już świruję, ulotkę z inku gdzieś wcięło mi. Jak np kaczki mają kluć się 28 dnia, to kiedy zalać dno w inku? W 25 dniu inkubacji? Nie pamiętam jak to było ostatnio.

Lotto,słodki maluch.

Posted

Kurczak fajny ciekawe co z niego urośnie :) może to przyszły rosolowiec :) niech sie zdrowo chowa.

Brumbrum u mnie pisze tak :) "Nie obracać jaj po 24 dniu inkubacji, zalewamy 2 kanały i pozostała część dna"

Pozdrawiam

Posted

Rosolowiec nie będzie bo to raczej ma oko cieszyć a nie żołądek. Ruchliwa bestia jak diabli. Chciałem złapać żeby sprawdzić co to ale to nie na mój refleks.

Nie dziękuję żeby nie zapeszyc

Posted

Dziś wymieniłam wodę w kanałach, umyłam je, syfu było faktycznie sporo. Jajka tętnią życiem, temp stabilna.

Dzięki za odp. Moja znajoma leje wodę na dno dopiero wtedy jak widzi przy prześwietleniu, że któryś pisklak przebił komorę powietrzną. No nie wiem czy to dobrze, czy źle ale jakoś klują się jej.

Czy Wy też tak robicie? Czy ściśle trzymacie się poradnika?

Mój poradnik rano odnalazł się, wpadł za szafkę.

Posted

Brumbrum ale przecież dlatego sie zwiększa powierzchnię wody aby zwiększyć wilgotność co by drób mógł sie łatwiej wydostać z jaja więc zbyt późne zwiększenie wilgotności może spowodować zmniejszenie lęgu, oczywiście też duże znaczenie ma wilgotność pomieszczenia.

Ja osobiście staram sie inkubować wedle zaleceń :)

U drobiu po staremu nawet pojawiły sie kacze jajka :)

Pozdrawiam

Posted

chciałam zapytać się was z ciekawości w jakim wieku kaczki piżmowe zaczynają się nieść ??? szukam w googlach i nigdzie nie ma konkretnej odpowiedzi.... Mam obecnie dwie kaczki i dwa kaczory, jeden pójdzie na rosół bo wogóle nie interesuje się kaczkami, zresztą jest  mały i piórka ma opadniętę taki dziwny jakiś. Za to drugi kaczor nadrabia jest piękny :)

Posted

Pusia zniosła 20-ste jajo. Dzień po 19-stym. Ani myśli budować gniazda, nie skubie się, codziennie oddaje Stefciowi, krótko mówiąc gździ się ale do matkowania nie przymierza... :(

Więc dopytowuję - ile jeszcze może znieść? Inku dotrze dopiero jutro :(

Pomyślałem sobie, że poczekam czy zniesie kolejne jajko i wtedy nastawię inku z tego co dotychczas a co od tej pory zniesie, to albo na tym siądzie albo pójdzie na straty...

Posted

Różne źródła różnie podają. Spotkałem się na przykład z wersją, że gąska jak Twoja znosi ponad 50 jajek. Nie odpowiem na swoim doświadczeniu bo nierealnym jest bym wiedział która z 5 gąsek zniesie które jajko. :) U mnie gąski rasy jak Twoja nigdy sobie nie rwały puchu z piersi. Nawet jeśli udawały przez dzień czy dwa, że mają zamiar wysiadywać jajka.

Posted
Gospodyni u mnie kaczki z zeszłego roku już robią gniazda i znoszą jajka, kaczki i młodsze nadają się do rozrodu kaczor musi być starszy, moim skromnym jeśli kaczek jest ponad 4 to Kaczory można miec dwa mamy większą szansę że jajka będą zapłodnione
Posted

Wiekowo to coś kolo 8-9 miesięcy a co do kaczora to moja ciotka z wieloletnim doświadczeniem zawsze mi mówiła że najlepszy kaczor jest dwuletni bo z młodzikami to różnie bywa :)

Jeden kaczor na 4 kaczki da sobie rade :) , a jeżeli jest zbyt malo kaczek w stosunku do kaczorów to różnie może być bo jeden drugiego będzie zganiał

Pozdrawiam

Ps.czyżby gąskę atakował??

Posted

Ma czelność od kilku dni. Na szczęście mam go ciągle na oku i nie zrobił niczego niestosownego, bo w przeciwnym razie automatycznie straciłby głowę. Myślę, że w niedzielę czeka go nieuniknione. Sam jest sobie winien. Nie ma już dla niego miejsca w tym podwórku. Kaczek Piżmowych i tak nie chcę mnożyć. Jest młodszy od niego. Ten pożyje tyle ile nie będzie smalił cholew do ulubienicy podwórka. 4 kaczki kaczor ma, a lata za gęsiom. Byłem prawie pewien, że to w końcu nastąpi.

Posted

Różne źródła różnie podają. Spotkałem się na przykład z wersją, że gąska jak Twoja znosi ponad 50 jajek. Nie odpowiem na swoim doświadczeniu bo nierealnym jest bym wiedział która z 5 gąsek zniesie które jajko. :) U mnie gąski rasy jak Twoja nigdy sobie nie rwały puchu z piersi. Nawet jeśli udawały przez dzień czy dwa, że mają zamiar wysiadywać jajka.

Jest taka scena ze Shreka jak dławi się łyżeczką. Nigdy nie mogę znaleźć gifa z tego fragmentu filmu ale niemal tak zareagowałem po przeczytaniu powyższego. W konsekwencji poplułem się miodem... :shy:

50 jaj!!!???  :o Mogłem kupić 2 inku... :-/

No to nie mam na co czekać - wystarczy że dobije do 35, to pierwsze zdążą się już wykluć... ehhh założę fermę...

...baba mnie zatłucze... :P

Posted
Ja w zeszłym roku miałem dwie gęsi,a jaj mnogość nie liczyłem ale było ich dużo inkubatory chodził na okrągło od kwietnia do końca nośności gęsi i kaczek.inku jest przydatny.trzba było żonie złożyć życzenia w dniu kobiet może była by bardziej na tak Co do gęsi ;-)
Posted

dzięki za informacje :) przedtem gdy byłam na polu usłyszałam że kacza się strasznie drze myślałam, że jakiś intruz się przedostał do ogrodzenia i ją goni idę patrze a to kaczor ją gonił a ona uciekała...

Posted
Ja dziś też zauważyłem ciekawe zdarzenie indyk deptal indyczke, jednak dźwięk indyczke jest dość oryginalny, a i kaczki piżmowe nie są całkiem nieme, kaczki zbierają się w grupki i wydają dość oryginalne dźwięki
Posted

A moja gąska jest cicha. Za to gąsior po każdym... ten... no... akcie spełnienia :P obwieszcza całemu światu że właśnie... no... się dokonało :D

Czy to prawda, że gęsi boją się czerwonego koloru?

Posted

Robert, moje kaczki jak się w kupę zebrały, to też takie dośc specyficzne dzwięki wydawały ;) Ale dla mnie to za mało i wszystkie na pniaku wylądowały, kaczka ma sie drzeć, co najmniej tak jak biegus :D

Indyczki dostały prywatną kwaterę :D Siedzą w sumie na 41 jajkach. Niestety, tak jak ja im zrobiłam gniazda nie siadły, a po swojemu ;) Przykryte po dziób, że ledwo je widać :P No, oby coś wysiedziały :D A dostały jajka kurze...

Zdęcie moze mało wyraźne, ale robione telefonem i do latarki :Phttp://images.tinypic.pl/i/00765/oz1662528aw0.jpghttp://images.tinypic.pl/i/00765/0lpxnnfpj3w8.jpg

Posted

Ha, Aniu ale opatuliły się fajnie.

A u mnie kwoka zgniotła 1 jajko niestety.

Jaj lęgowych od Leghornów nie dostanę, bo kobieta dała znać że są czyste. A to już nie będę kombinować i uzbieram jaj od swoich kur, najwyżej wyjdą mixy niosek z silką.

Posted

Lotto gratuluję kolejnego malucha, dobre i to;-)

Aniu fajnie wyglądają mi babcia kiedyś mowiła że indyczki robią takie gniazda w gałęziach itp to niedziwne że tak się opatulily ;-)

A ja wczoraj załadowalem inku jajkami gęsi i kilka kaczych, z nasiadki z kaczki piżmowej nici poszła sobie a jajek jest tam tylko 9.

Miałem dziś jechać na targ z gesiami aby je sprzedać ale po chorowałem się i nici będzie rosół;-)

Posted

Cześć wszystkim piszącym.

Robercie lecz się lecz, bo zaraz sezon lęgowy. :)

Pytanie do wszystkich tu zaglądających. Słyszeliście o czymś takim jak preparat P. B. H. Spray? To środek mający zniechęcać ptaki do wzajemnego wydziobywania sobie piór. Niestety nie mogę znaleźć w sieci miejsca w którym tego typu środek można kupić. Tutaj prośba do Was. Jeśli będziecie u swoich lokalnych weterynarzy lub w sklepach rolniczych (u mnie w okolicy niestety niczego takiego nie ma) spytajcie o ten środek i dajcie cynk również co do ceny i ilości środka w pojemniku. Być może jeśli wyrazicie chęć będę potrzebował pomocy kogoś z Was w formie zakupu i przesłania mi go.