Jump to content

Recommended Posts

Posted
Patrzę perliczka przewraca się, musiałam wyrok wykonać, żołądek miała przebity drutem i ropień na tym. Czyli pewnie to już jakiś czas tam tkwiło. Szkoda kurczę, bo była w parze z perlikiem, a on teraz nie wie którą samicę zgarnąć sobie i tamte dwa samce leją go i odpędzają.
Posted

U mnie kaczka siedzi ale co z tego jak dzisiaj zachodze do kurnika a tu jedno jajo kacze na ziemi rozbite a kura siedzi kolo kaczki (widocznie kura jak wchodzila i sie pchala do gniazda strąciła jajo z nogą) 

Posted

U mnie kaczka siedzi ale co z tego jak dzisiaj zachodze do kurnika a tu jedno jajo kacze na ziemi rozbite a kura siedzi kolo kaczki (widocznie kura jak wchodzila i sie pchala do gniazda strąciła jajo z nogą) 

JAJO NOGĄ (miało być)

Posted

Czasem jest tak że jedno drugiemu przeszkadza,

Iza to fajnie że się wykluly ;-) ja nadal na legi wreszcie mam porządny regulator z możliwością sterowania wilgotnościa i jej pomiarem, ale miejsca mało i dużo jaj czeka w kolejce , na szczęście szykują się dwie kury na kwoki i indyczka ale ta nadal znosi jajka,

Iza to inkubator taki jak ma Ania i tofik, oni nie narzekali na legi

Posted

Ja też mam taki inku ale mogę sobie sterować temperaturą jak chcę- dodatkowa opcja, czasem uciążliwa nawet.

Instrukcję obsługi wyrzuciłam, bo wg niej to u mnie ptaki topiły się. Jak już doszłam do wprawy to zaczęłam słuchać się wilgotnościomierza i wg jego wskazań uzupełniałam wodę. Notatki zrobiłam i gotowe. Teraz robię eksperyment z jajkami gęsimi, są inkubowane jak kurze, ponieważ potem dorzucę właśnie kurzych jaj ale tak żeby kluły się w jednym terminie. Inku działa na razie ok.

Posted

Jak tam hodowle? ;) U mnie puki co bez zmian. Czekam na kwoki. Niby jakaś sie pokazała, wczoraj wieczorem się darła i jajek nie chciała oddać, A zagarnęła ich przez cały dzień 9 ;) W tym kacze, perlicze i kurze, brała wszystko :) Dzisiaj rano miejsce puste, zrobiła miejsce na nowe jaja. Jak wieczorem będzie siedziała, to trafi już w inne miejsce, aby dobrze siadła i dostanie jaja.

Posted

Witam a ja dziś strzeliłem 100 km po koguta rasy włoszka srebrna , mam jedną od Dużego Grzegorza i dziś po dwóch latach kupiłem jęk narzeczonego ;-) ale narowisty kogut z niego będzie;-)

i dowiedziałem się ciekawej rzeczy, jeśli to prawda może się przydać ,

Ten były właściciel mojego koguta mówił że miał braki w kwokach, zaczął podawać im jęczmień i zachciało im się siedzieć, mówię od razu że to słowa tego faceta, powtarzam to z zasłyszenia, a czy to prawda niewiem ale spróbuję z ciekawości

Posted

Gratulacje zakupu. O jęczmieniu też słyszałam ale nie mam go. A z tego co zauważyłam jak odstawi się wszystkie dodatki kurom i dzień wydłuży, to kwoczyły chętniej, a jadły samą pszenicę plus to co tam na polu wyparpały.

Nasadziłam kwokę, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Posted

Z tym jęczmieniem to już też gdzieś kiedyś słyszałam. Ale też słyszałam, że jęczmień jest niebezpieczny dla drobiu, bo im może "rozerwać?" żołądek? Moje mają w korycie jęczmień. Ale mają w innym cały czas pszenicę i w karmidle kukurydzę. Więc jedzą co chcą. Jęczmień im o dziwo smakuje. Zobaczymy, na razie siadła Maranska. Dobrze, bo od początku roku zniosła może ze 3 jaja :P Więc chociaż niech coś wysiedzi :P

Posted

Ale śliczne kurczaki :) Czym je karmicie ? albo czy je szczepicie ? bo  w tamtym roku jak miałam młode kurki spod kwoki to jak juz miały się nieść to pozdychały :( jedna tylko została może dlatego że jako jedyna była czarna :)

Posted

Jeżeli chodzi o karmienie kurcząt to ja podaję w pierwszych dwóch dniach płatki owsiane błyskawiczne i kawę zbożową Kujawiankę, woda kranówa. W trzecim dniu to samo plus pasza starter. Po tygodniu zielenina siekana plus witaminy do wody polfamix 3 razy w tygodniu, makaron i kaszę gotowaną i paszę. Śruty zbóż podaję po 2 tygodniach jeżeli posiadam takowe. Całe ziarno pszenicy dostają do paszy pół na pół kiedy ukończą miesiąc.

To nie zależy od koloru kury, kurki trzeba odrobaczyć przed niesieniem koniecznie, a często też panuje zapalenie jelit, dostrzegamy to jak już na leki za późno jest- tłumaczył wet.

Kaczki 2 razy w roku odrobaczam i gąski też, a kury co 3 miesiące teraz i jest spokój nareszcie.

Posted

Moja kwoka chciała dziś wyjść więc ją wypuściłam na godzinkę, w tym czasie sprawdziłam jaja (9 perliczych,9 kurzych i 4 kochina miniaturowego) wszystkie są ok oprócz jednego jaja perliczego bo było tak z boku i zimne jest i cięższe niż pozostałe..dlatego że za dużo jaj i tego nie zdołała ogrzać pewnie (ale nie wyrzucałam tego jaja) termin klucia kurczaków kurzych na niedziele tą, 4 dni pózniej klucie kochinów, a w następną niedziele perliczki mają się kluć (i to wszystko spod jednej kwoki) mam nadzieje że do siedzi do końca nie zejdzie zaraz po tym jak się wyklują te pierwsze ( wiem wiem mój błąd że odrazu podłożyłam wszystko + 4 dni pózniej kochinów jajka jej dołożyłam...)