Jump to content

Recommended Posts

Posted

Fajnie że coś sie u was dzieje za to u mnie niewiele :(

Robercie kogut ładny prawie tak ładny jak moje z tym że moje włochy wyglądały bardzo ładnie ale w  garze :)

Pozdrawiam

Posted

Mam 5 kur i koguta bo jedna kura zdechła z niewiadomych przyczyn w zeszłym roku a teraz niedawno druga sie powiesiła :( więc mam taki skład 5+1 :) a ogólnie to kogutów miałem 5 albo 6 bynajmniej jeden został a reszta poszła widomo gdzie :) (DO GARA :))

U mnie jest coś na rzeczy z kaczkami bo dwie biegają i piszczą tylko nie wiem jakie są jaja bo tasior coś mi sie nie widzi w przeciwieństwie do biegusa bo temu ciągle mało :)

Lepiej Robercie niech sie mniej wykluje i będą zdrowe a niżeli ma być sporo a z czasem maja zdychać :(

Pozdrawiam

Posted
Zestaw dobry , szkoda tych co odpadły , kaczki biegusy są badzo amorozo i to bardzo bardzo, ja mam chęć się pozbyć reszty kaczek a zostawić tylko piżmowe, no i te erotomanskie biegusy, wiadomo lepiej niech będą zdrowe;-) ale gęsi nie zostawię dla siebie tylko opyle na targu jak podrosna; tylko kaczki będą do gara jak by się poklulo to co mam pod murami kaczkami i te co podołożę to będę miał co robić i komu dawać jeść
Posted

Ja też obstawiam w tym roku kaczki bo gdybym miał pewność że 80% wyklują mi sie koguty to bym nastawił zacier a tak to na co mi tyle kur jak ich nie przejadamy  znaczy sie jajka :) no a kaczki to co innego bo i ciapy narobią a i do gara jest kawałek mięsa wsadzić noi kurę to tez trochę szkoda zbić a kaczka czy kaczor to mi bez różnicy dlatego postawiłem na kaczki bo tfu tfu nieźle sie niosą tak że może coś z tego będzie tylko żeby z tego kaczora jakiś eunuch nie był bo od razu do gara :)

Pozdrawiam

Posted

Robercie, jaki piękny kogucior. Będzie z niego pożytek napewno.

Lęgi mieszane:

13 doba inkubacji jaj gęsich-15/15.

9 doba inkubacji jaj perliczych-8/10.

5 doba inkubacji jaj araukany i niosek (czyste jaja niosek odpadły, a poczciwe araukany zalężone pięknie)-35/46.

Wahania temperatury są w zakresie 37.7-37.9st, częściej jest 37.8st. Pomieszczenie w którym stoi maszyna jest zbyt ciepłe. Wahania wilgotności 45-55%, częściej jednak jest 50%, ciężko mi wycelować.Jaja gęsie tylko spryskiwane 2 razy dziennie i chłodzone tyle co zajęło obracanie ręczne wszystkich jaj+prześwietlanie. Wszystko nadal tętni życiem, a i dobrze. Nie udało się ułożyć w inkubatorze jaj piętrowo bo klapa nie domykała się. Podczas inkubacji brak prądu raz 2 h, drugi raz 2.5 h.

Posted
Ja zawsze prześwietlam, jeżeli nie ma pęknięć w skorupie i zero oznak życia w środku, to spławiam i wtedy to już wiadomo co zrobić, jak "skacze na ciepłej wodzie" zostawiam, jak nie to idzie na odpad.
Posted

Oczywiście jakby nie było to kwoka musiała zgnieść 2 jajka kurde i zostało jej 7 tylko. No to fest, ostatni raz daję pod kwoki jajka kurze, będą dostawać albo perlicze albo kacze, a jak poszczęści się to i gęsie. Na razie mam 7 gajorów niby i tak się łudzę, że któryś zmieni płeć. Wogóle to zdziwiłam się że jajka perlicze są "zapylone", w tamtym roku to dopiero po 10 maja były ok.

No i cieszyłam się że robactwa nie ma u drobiu a tu guzik, od nowa jazda.

Robercie, dobre i dwie

Posted

Jak nie było kwok to ani jedej a teraz siedzą dwie kury duże jedna ma jajka brahm a druga zwykłych niosek, a dwie feniksy mają jedną swoje a druga kurze zwykłe, kaczki siedzą trzy, a czekam dalej na indyczke,

U mnie trafiało się że zgniotly jajka:-( nawet kura potrafiła zgniesc jajka gęsi, z tego co zauważyłem to jajka perlik i kur rasy wloszka srebrna mają twarde skorupki

Posted

Gospodyni, zależy od kwoki, moja jest mała i obsiadła tylko 10 jaj, z czego 2 zgniotła a 1 było czyste, ma prawo tak być...a gdybym jej dała więcej, to majonez i tak zrobiłaby.

Na razie nie dziubie się nic i oby tak dalej

Posted
Lęgi słabo się zaczynają w tym roku, dziś spod kaczki wyklulo się tylko 3 kaczki piżmowe mało, ale dobre i to wszystkich młodych mam 5 dwie gęsi i te kaczki.
Posted

Wiecie coś na temat klucia kurcząt w ostrym końcu jaja?

Te ostatnie kurczęta prawie wszystkie wykluły się na odwrót, zamiast przez komorę powietrzną i martwię się czy teraz też tak będzie.

Posted

u mnie w nocy wczoraj zdechł kogut, a taki piękny był...... miałam go może miesiąc, poprzedni kogut zdechł więc kupiliśmy nowego, tamten żył kilka lat , a z tym taki pech.... nie wiem co mu było ..... dzień wcześniej się dziwnie zachowywał takie dziwne ruchy miał , na grzędzie siedział nie wyszedł na trawe...........

Posted

..... dzień wcześniej się dziwnie zachowywał takie dziwne ruchy miał , na grzędzie siedział nie wyszedł na trawe...........

Jakie miał te ruchy, w czym się ta dziwność objawiała?  Nie zachowywał się jak pijany, śmiesznie głowę przekręcał, robił tzw. "szpagat" itp. ?

Posted
Mój sobotni kogut też taki był, do tego żółte odchodzy puszczał, po pniaku okazało się że jelita zapełnione nicieniami miał, nawet go nie skosztowałam tylko psu obgotowałam. Stąd wiem że czas na odrobaczywianie. Resztę narządów miał ok, a był to kogut 6 miesięczny araukany ogoniastej, jedyny egzemplarz u mnie, no i po...
Posted

Witam u mnie z legow gęsi z terminem na 1 nici:-( ani jedna się nie wyklula:-(, ale dziś przekraczając jajka słychać pisk ciekawe co,bo albo indyczki albo gęsi będą może jutro ;-)

a z tych dwóch co nie wykluly została jedna, druga padła z mojej winy niestety:-(