Brumbram Posted May 19, 2016 Report Posted May 19, 2016 Hej, perliczki wyszły wszystkie 8/8. Niestety 2 utopily się w miseczce na wodę kurde i zostało mi 6. No nie pomyślałam, że tak może być...nic, teraz czekam na lęg spod kwoki nr 1, a później spod dwójki.Ogólnie mówiąc, to ten lęg mieszany poszedł fajnie i jestem zadowolona, bo jako takich problemów nie było. Quote
ania1983 Posted May 19, 2016 Report Posted May 19, 2016 Gospodyni, sorry ale ja bym jednak obstawiała, że cipciakom jest zimno. Moje są pod lampą kwoką i nie tulą się do siebie. Kurczaki się tula, jak im zimno. W przeciwnym razie latają jak głupie i jedynie jak śpią, to jest cisza w pudle...Iza, szkoda tych perełek U mnie w niewyjaśnionych okolicznościach zdechły 2 młode perły Takie już 15 dni. Wieczorem jedna padła, a rano druga Na razie jest spokój, a dzisiaj 4 dni mija od tego wydarzenia. Wczoraj do inku włożyłam jaja perlicze, które jeszcze uzbierałam. Nie wiem dokładnie ile, ale coś koło 30. W jajach bażancich jak na razie życie się ładnie rozwija Zobaczymy co dalej...Za tydzień od wczoraj do inku dołożę jaj kurzych, to niech się klują kurczaki Quote
Robert ;-) Posted May 19, 2016 Author Report Posted May 19, 2016 Aniu a budujesz woliere na te bazanty? Bo tak to pójdą w pola dzikusy Quote
ania1983 Posted May 19, 2016 Report Posted May 19, 2016 Robert, na razie to aby się wykluły Jak już się wyklują, to aby "najgorszy" okres się odchowały w domu, a jak się odchowają, to dopiero będę się martwić co z tymi bażantami Quote
gospodyni19 Posted May 19, 2016 Report Posted May 19, 2016 Ania może źle napisałam, tulą się właśnie na noc przez dzień też się grzeją ale normalnie piją, jedzą i gonią Dziś są na polu na trawie bo w końcu pogoda.. zawitało słoneczko i ciepło jest Quote
ania1983 Posted May 19, 2016 Report Posted May 19, 2016 A, no to ja źle zrozumiałam Moje dzisiaj tez w końcu na polu Cipciaki po raz pierwszy Szaleją. Dostały kawałek trawy, z niby piachem, plus popiół. Teraz dałam jajo i twarożek kozi. No to mają szaleństwo, bo to ich przysmaki Perliczka wyrwała łodygę od dmuchawca i 3 inne za nią ganiają ;D Quote
Robert ;-) Posted May 19, 2016 Author Report Posted May 19, 2016 A u mnie wykluly się 4 pisklaki Feniksa miniaturowego, sama wyśiedziala Quote
gospodyni19 Posted May 19, 2016 Report Posted May 19, 2016 A ja dziś odkryłam gniazdo perliczek Właśnie z początku niosła się każda czyli było po 5 jajek dziennie, a ostatnio tylko 3,2,1 jajko.......... Właśnie perliczki mi wyskakiwały z ogrodzenia, muszę dziś przyciąć im lotki, i byłam na polu robiłam z drzewem i usłyszałam w krzakach za domem, odgłos perliczki taki dziwny wydają taki jak znoszą jaja, noi poszłam zobaczyć, noi nic nie zobaczyłam nawet tej perliczki, odczekałam cicho chwile, patrze perliczka wychodzi z wysokiej trawy, poszłam zobaczyć a tam pełne gniazdo jaj Naliczyłam wszytskich 43, plus pare rozbitych, i niektóre wokół gniazda w trawie były Te spryciule a ja się zastanawiałam gdzie te jaja sorry, że takie zdj małe, ale inne nie mogę dodać, bo pisze że za duże, zmniejszyłam dopiero i takie mogłam dodać Quote
Robert ;-) Posted May 20, 2016 Author Report Posted May 20, 2016 Dziś wyszły dwa indyki i kilka jest nadklutych, a i gęsi zaczynają stukać, ale tych to mało w tym roku będzie, została jedna kaczka na jajkach i pewnie gdzieś coś siedzi po kątach. Quote
ania1983 Posted May 20, 2016 Report Posted May 20, 2016 Gospodyni, no to nieźle Ci tych jaj naniosły Robert, to niech sie kluje jak najwięcej i niech się zdrowo chowają A u mnie w nocy padła kolejna Perła Quote
Robert ;-) Posted May 20, 2016 Author Report Posted May 20, 2016 A ja przywiozlem jajka pereł ;-) musze kurze podrzucić i niech się inkubuja Quote
Robert ;-) Posted May 20, 2016 Author Report Posted May 20, 2016 Na dzień dzisiejszy stan młodych z tego roku jedna gęś trzy kaczki piżmowe 12 kurczaków zwykłych w tym trzy kochin olbrzymie5 feniksow miniaturowych10 indykówSłabo to wygląda oj słabo :-( Quote
Brumbram Posted May 21, 2016 Report Posted May 21, 2016 Hej, głowa do góry, może będzie lepiej ☺ słabo to byłoby, gdyby tylko 1 pisklę wyszło na te wszystkie młode, a tak jest nie dużo ale jest.Z gęsiaczków tych małych mam pięć gąsek i cztery gajorki-no wreszcie udało się. Quote
Robert ;-) Posted May 21, 2016 Author Report Posted May 21, 2016 To już muszą być spore, skoro widać co jest cowiadomo dobre i to ale liczę na więcej, te indyczki wyglądają na takie które mają chęć żyć ;-)A najgorzej z gesiami tylko jedno mam jeszcze sporo jaj pod indyczka 10 i w inkubatorze z 20 pare ale sie zobaczy ile wyjdzie dla mnie to może być i ta jedna ale potrzebuje dla dobrego znajomego kilka sztuk ;-) Quote
gospodyni19 Posted May 21, 2016 Report Posted May 21, 2016 u mnie nie dość że tylko 4 się wykluły kurczaki to dziś jedno się utopiło.. a te z jarmarku odpukać dość się chowają , szkoda mi tego co się utopił... te 4 chodziły z kwoką po ogrodzeniu gdzie wszystkie kury chodzą , a tam są wiaderka z wodą dla kur dość głębokie i pewnie wskoczył noi już nie dał rady wyjść... Quote
gospodyni19 Posted May 22, 2016 Report Posted May 22, 2016 pochwaliłam się że te z jarmarku się ładnie chowają a w nocy mi zdechł jeden, nie wiem czemu, żadnych podejrzanych objawów wcześniej nie miał.. może z zimna no nie wiem przecież ciepło już jest więc nie trzymam ich już przez noc w domu tylko w klatce tu gdzie kury ....... a w dzień chodzą sobie po trawie do słoneczka... Quote
Brumbram Posted May 23, 2016 Report Posted May 23, 2016 Ile te kurczaczki mają? Nocki nie są takie ciepłe jeszcze.Moje na razie odpukać chowają się ok, starsze i młodsze. Quote
Robert ;-) Posted May 23, 2016 Author Report Posted May 23, 2016 Nie reklamujemy innych for? Iza wyślij wiadomość PW Quote
Brumbram Posted May 23, 2016 Report Posted May 23, 2016 Aaaaa przepraszam, mi nie chodziło o inne forum, tylko o sam artykuł do przeczytania, jeżeli ktoś poczuł się urażony no to jeszcze raz przepraszam. Mam jeszcze pytania, bo starsze gąski są już prawie całkiem opierzone, miejsca brak i chcę je dać do niosek. Ale jakbym sypnęła im paszy dla gęsi, to kury zapewne też by ją jadły i czy to będzie ok, czy nie zaszkodzi kurom takie podjadanie? Czy nie skończy się to czasem jakąś biegunką kurzą? Quote
Robert ;-) Posted May 23, 2016 Author Report Posted May 23, 2016 U mnie po czasie gęsi jadły to samo co kury ale to było już tylko zboże, a mi wykluly się kaczki pod piżmowa jest bodajże 8 Iza nikt się nie poczuł,ale takie są zasady(regulamin) naszego forum, a ja z racji mojego statusu muszę takich rzeczy pilnować;-) Quote
gospodyni19 Posted May 23, 2016 Report Posted May 23, 2016 możliwe że w przewiewnej klatce na polu było im zimno.. to już im nie będzie bo zrobiłam im miejsce w kurniku na półce, a w kurniku jest cieplutko .. Quote
Robert ;-) Posted May 24, 2016 Author Report Posted May 24, 2016 Chyba pochwaliłem indyki jedne dziś wykitowal:-( a i jedna kaczkę puściłem na kurnik, nie miłosiernie dziobala druga w kuper, aż do krwi Quote
Robert ;-) Posted May 27, 2016 Author Report Posted May 27, 2016 Po witać drobiarzy ;-) z indyków mam 11 te wyglądają na zdrowe, dwie kaczki puściłem luzem w kurniku bo dziobaly inna kaczkę gęsi nie ruszaly, widać czuły respekt ale chodzą sobie po podwórku szukają kamieni itp,z nowości przybył mi jeden kurczak po kochinach olbrzymich położyłem go kurce feniksa odziwo przyjęła choć jej młodedsą sporo starsze ake nie wiele większe, będzie ich więcej bo piszcza w jajkach w inkubatorze;-)Widać tylko z gęsiami mam problem bo jest tylko jedna pozdrawiam ;-) Quote
gospodyni19 Posted May 28, 2016 Report Posted May 28, 2016 u mnie wykluły się kaczuszki spod piżmówki 9 kaczuszek w tym 2 białe a reszta czarno biała z brązowymi głowami a 5 jaj było czystych ... Quote
Recommended Posts