Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej, perliczki wyszły wszystkie 8/8. Niestety 2 utopily się w miseczce na wodę kurde i zostało mi 6. No nie pomyślałam, że tak może być...nic, teraz czekam na lęg spod kwoki nr 1, a później spod dwójki.

Ogólnie mówiąc, to ten lęg mieszany poszedł fajnie i jestem zadowolona, bo jako takich problemów nie było.

Posted

Gospodyni, sorry ale ja bym jednak obstawiała, że cipciakom jest zimno. Moje są pod lampą kwoką i nie tulą się do siebie. Kurczaki się tula, jak im zimno. W przeciwnym razie latają jak głupie i jedynie jak śpią, to jest cisza w pudle...

Iza, szkoda tych perełek :( U mnie w niewyjaśnionych okolicznościach zdechły 2 młode perły :( Takie już 15 dni. Wieczorem jedna padła, a rano druga :( Na razie jest spokój, a dzisiaj 4 dni mija od tego wydarzenia.

Wczoraj do inku włożyłam jaja perlicze, które jeszcze uzbierałam. Nie wiem dokładnie ile, ale coś koło 30. W jajach bażancich jak na razie życie się ładnie rozwija ;) Zobaczymy co dalej...Za tydzień od wczoraj do inku dołożę jaj kurzych, to niech się klują kurczaki ;)

Posted

Robert, na razie to aby się wykluły ;) Jak już się wyklują,  to aby "najgorszy" okres się odchowały w domu, a jak się odchowają, to dopiero będę się martwić co z tymi bażantami ;)

Posted

Ania może źle napisałam, tulą się właśnie na noc :) przez dzień też się grzeją ale normalnie piją, jedzą i gonią :) Dziś są na polu na trawie bo w końcu pogoda.. zawitało słoneczko i ciepło jest :)

Posted

A, no to ja źle zrozumiałam :) Moje dzisiaj tez w końcu na polu ;) Cipciaki po raz pierwszy ;) Szaleją. Dostały kawałek trawy, z niby piachem, plus popiół. Teraz dałam jajo i twarożek kozi. No to mają szaleństwo, bo to ich przysmaki :D Perliczka wyrwała łodygę od dmuchawca i 3 inne za nią ganiają ;D

Posted

A ja dziś odkryłam gniazdo perliczek :) Właśnie z początku niosła się każda czyli było po 5 jajek dziennie, a ostatnio tylko 3,2,1 jajko.......... Właśnie perliczki mi wyskakiwały z ogrodzenia, muszę dziś przyciąć im lotki, i byłam na polu robiłam z drzewem i usłyszałam w krzakach za domem, odgłos perliczki taki dziwny wydają taki jak znoszą jaja, noi poszłam zobaczyć, noi nic nie zobaczyłam nawet tej perliczki, odczekałam cicho chwile, patrze perliczka wychodzi z wysokiej trawy, poszłam zobaczyć a tam pełne gniazdo jaj :) Naliczyłam wszytskich 43, plus pare rozbitych, i niektóre wokół gniazda w trawie były  :) Te spryciule a ja się zastanawiałam gdzie te jaja :) sorry, że takie zdj małe, ale inne nie mogę dodać, bo pisze że za duże, zmniejszyłam dopiero i takie mogłam dodać :)

post-4359-0-74475500-1463669265_thumb.jpg

Posted
Dziś wyszły dwa indyki i kilka jest nadklutych, a i gęsi zaczynają stukać, ale tych to mało w tym roku będzie, została jedna kaczka na jajkach i pewnie gdzieś coś siedzi po kątach.
Posted

Na dzień dzisiejszy stan młodych z tego roku

jedna gęś

trzy kaczki piżmowe

12 kurczaków zwykłych w tym trzy kochin olbrzymie

5 feniksow miniaturowych

10 indyków

Słabo to wygląda oj słabo :-(

Posted

Hej, głowa do góry, może będzie lepiej ☺ słabo to byłoby, gdyby tylko 1 pisklę wyszło na te wszystkie młode, a tak jest nie dużo ale jest.

Z gęsiaczków tych małych mam pięć gąsek i cztery gajorki-no wreszcie udało się.

Posted

To już muszą być spore, skoro widać co jest co

wiadomo dobre i to ale liczę na więcej, te indyczki wyglądają na takie które mają chęć żyć ;-)

A najgorzej z gesiami tylko jedno mam jeszcze sporo jaj pod indyczka 10 i w inkubatorze z 20 pare ale sie zobaczy ile wyjdzie

dla mnie to może być i ta jedna ale potrzebuje dla dobrego znajomego kilka sztuk ;-)

Posted

u mnie nie dość że tylko 4 się wykluły kurczaki to dziś jedno się utopiło.. a te z jarmarku odpukać dość się chowają , szkoda mi tego co się utopił... te 4 chodziły z kwoką po ogrodzeniu gdzie wszystkie kury chodzą , a tam są wiaderka z wodą dla kur dość głębokie i pewnie wskoczył noi już nie dał rady wyjść...

Posted

pochwaliłam się że te z jarmarku się ładnie chowają a w nocy mi zdechł jeden, nie wiem czemu, żadnych podejrzanych objawów wcześniej nie miał.. może z zimna no nie wiem przecież ciepło już jest więc nie trzymam ich już przez noc  w domu tylko w klatce tu gdzie kury ....... a w dzień chodzą sobie po trawie do słoneczka...

Posted

Aaaaa przepraszam, mi nie chodziło o inne forum, tylko o sam artykuł do przeczytania, jeżeli ktoś poczuł się urażony no to jeszcze raz przepraszam.

Mam jeszcze pytania, bo starsze gąski są już prawie całkiem opierzone, miejsca brak i chcę je dać do niosek. Ale jakbym sypnęła im paszy dla gęsi, to kury zapewne też by ją jadły i czy to będzie ok, czy nie zaszkodzi kurom takie podjadanie? Czy nie skończy się to czasem jakąś biegunką kurzą?

Posted

U mnie po czasie gęsi jadły to samo co kury ale to było już tylko zboże,

a mi wykluly się kaczki pod piżmowa jest bodajże 8

Iza nikt się nie poczuł,ale takie są zasady(regulamin) naszego forum, a ja z racji mojego statusu muszę takich rzeczy pilnować;-)

Posted

Po witać drobiarzy ;-) z indyków mam 11 te wyglądają na zdrowe, dwie kaczki puściłem luzem w kurniku bo dziobaly inna kaczkę gęsi nie ruszaly, widać czuły respekt ale chodzą sobie po podwórku szukają kamieni itp,

z nowości przybył mi jeden kurczak po kochinach olbrzymich położyłem go kurce feniksa odziwo przyjęła choć jej młodedsą sporo starsze ake nie wiele większe, będzie ich więcej bo piszcza w jajkach w inkubatorze;-)

Widać tylko z gęsiami mam problem bo jest tylko jedna

pozdrawiam ;-)